Anul trecut, in ciuda unui val de proteste, Pogea a impus impozitul forfetar. Rezultatul, un val de someri, o scadere si mai mare a economiei, o crestere a deficitului bugetar.

Anul asta, in disperare de cauza, se taie veniturile bugetarilor si pensionarilor. Cu scopul declarat de a reduce deficitul bugetar. Si sub amenintarea cresterii taxelor si impozitelor. La nivel declarativ o sa fie dati afara un sfert din bugetari. Mai vorbim.

Masura, in mod evident, desi scade deficitul bugetar nu aduce nimic bun economiei private. Scade puterea de cumparare a populatiei si pune presiune pe sistemul bancar. O sa scada si mai mult PIB-ul. O noua taiere.

Masura este corecta dar insuficienta. Si inutila daca nu e dublata de o relaxare fiscala, nu cum, Doamne fereste, preconizeaza Boc, o marire a taxelor si impozitelor.

Orice fel de marire a taxelor si impozitelor nu conduce la o crestere a veniturilor ci la o scadere a PIB-ului. Colectarea este tot 32 de procente din PIB, dar dintr-un PIB mai mic.

Singura cale de a iesi din acest cerc vicios in care Guvernul si FMI se comporta precum doctorul Ciomu este cresterea PIB-ului. Singura. Si asta nu se poate face decat prin scaderea taxelor si impozitelor. Altfel, doctorul Ciomu o sa taie pana n-o sa mai ramana nimic.

Se tot bate moneda pe lupta impotriva evaziunii. Si se da obsesiv exemplul cu bonul de la buticar. Da, si aia e evaziune. Dar credeti ca miliardele alea din Elvetia sunt ale buticarilor? Sa fim seriosi.

Citeste continuarea si comenteaza pe blogul lui Dan Selaru.