Uniunea Europeana a avut o reactie "lenta" la adresa atacurilor speculative impotriva Greciei, care amenintau stabilitatea intregii zone euro, a declarat duminica premierul Greciei, George Papandreou, intr-un interviu pentru cotidianul spaniol El Pais, citat de AFP.

"Uniunea Europeana a fost lenta in a realiza ca atacul speculatorilor impotriva Greciei era ultimul pas al unui atac impotriva altor state si ameninta stabilitatea zonei euro. Din fericire, acum toata lumea realizeaza ce se intampla si lucram impreuna sa luam masurile necesare si sa protejam zona euro de speculatori," a spus Papandreou.

La inceputul lunii, Fondul Monetar International si UE au pus la punct un plan de sprijin al zonei euro de 750 miliarde de euro, dupa ce un val de atacuri speculative la adresa Greciei s-au indreptat catre Spania si Portugalia, amenintand moneda euro.

"Europa a luat lent decizii dar, pe de alta parte, Europa a luat decizii mai rapid decat inainte. Toate schimbarile pe care le-am facut sunt istorice. Nu aveam aceste mecanisme inainte," a mai spus prim-ministrul grec. "Nu avem nevoie de mai putin din Europa, ci de mai mult, cu mai multa integrare si coordonare a institutiilor europene care pot sa faca fata acestor situatii cu viteza mare," a considerat acesta.

Grecia s-a angajat la masuri de austeritate dure pentru a reduce deficitul bugetar sub limita de 3% din PIB impus statelor din zona euro.

"Am fost nevoiti sa adoptam aceste masuri de urgenta din cauza presiunii din partea pietelor, si trebuie sa demonstram ca suntem determinati," a declarat Papandreou.

Grecii au protestat joi printr-o greva generala, a patra din februarie pana in prezent, fata de reducerile din sistemul bugetar a pensiilor si salariilor si cresterea taxelor.