Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Stiglitz: Europa se va indrepta spre un dezastru daca insista pe masurile de austeritate

Europa se va indrepta spre un dezastru daca insista pe masurile de austeritate, considera Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel pentru economie. Europa are mai multe optiuni pentru a-si rezolva problemele, printre care crearea unui fond de solidaritate. Acest fond, alimentat in perioadele de calm, va permite ajutarea tarilor cu probleme, a adaugat el.

Stiglitz considera, totodata, ca deprecierea euro este un lucru foarte bun pentru Europa, de care vor beneficia cel mai mult Franta si Germania.

In ceea ce priveste problemele fiscale ale unor state din zona euro, Stiglitz apreciaza ca scenariul cel mai probabil este intrarea in incapacitate de plata. Referindu-se la Spania, Stiglitz considera ca iesirea statului din criza este conditionata de revenirea economica a Europei. In aceste conditii, autoritatile spaniole trebuie sa incurajeze investitiile, pentru a sprijini economia, si nu sa franeze cresterea economica prin masuri de austeritate.

Spania nu poate fi acuzata de lipsa disciplinei bugetare, avand in vedere ca a prezentat excedent bugetar inaintea crizei economice, a mai spus laureatul premiului Nobel pentru economie.

FMI a propus Guvernului cresterea TVA si a cotei unice, urmata de orientarea spre impozitarea progresiva a veniturilor

FMI a propus Guvernului cresterea TVA si a cotei unice, urmata de orientarea spre impozitarea progresiva a veniturilor, afirma Jeffrey Franks. FMI a adaugat ca ar fi fost nevoie si de reduceri dure a cheltuielilor, indiferent de scenariul ales.

"Optiunea aleasa de Guvern se concentreaza in special pe renuntarea la cresterile cheltuielilor care au devenit nesustenabile in ultimii ani," a spus Franks, accentuand faptul ca alegerea masurilor pe care sa le urmeze apartine Guvernului roman.

Directorul FMI, Dominique Strauss Kahn, a declarat joi seara, in cadrul unui interviu acordat postului de televiziune France 2, ca FMI a sugerat Romaniei sa nu taie atat de mult din salariile bugetarilor, ca masura de limitare a deficitului, si sa opteze pentru o marire a taxelor si impozitelor, in special pentru cei mai bogati, insa Guvernul Romaniei a refuzat.

Prim-ministrul Greciei: UE a reactionat lent impotriva atacurilor speculative

Uniunea Europeana a avut o reactie "lenta" la adresa atacurilor speculative impotriva Greciei, care amenintau stabilitatea intregii zone euro, a declarat duminica premierul Greciei, George Papandreou, intr-un interviu pentru cotidianul spaniol El Pais.

La inceputul lunii, Fondul Monetar International si UE au pus la punct un plan de sprijin al zonei euro de 750 milioane de euro, dupa ce un val de atacuri speculative la adresa Greciei s-au indreptat catre Spania si Portugalia, amenintand moneda euro.

"Europa a luat lent decizii dar, pe de alta parte, Europa a luat decizii mai rapid decat inainte. Toate schimbarile pe care le-am facut sunt istorice. Nu aveam aceste mecanisme inainte," a mai spus prim-ministrul grec. "Nu avem nevoie de mai putin din Europa, ci de mai mult, cu mai multa integrare si coordonare a institutiilor europene care pot sa faca fata acestor situatii cu viteza mare," a considerat acesta.

Grecia s-a angajat la masuri de austeritate dure pentru a reduce deficitul bugetar sub limita de 3% din PIB impus statelor din zona euro.

Zapatero: Spania isi poate onora obligatiile de plata si nu va renunta la reducerile de salarii din sectorul public

Spania isi poate onora obligatiile de plata, a declarat duminica premierul socialist Jose Luis Rodiquez Zapatero, care a precizat insa ca guvernul nu are de gand sa revizuiasca planul de austeritate prin care isi propune sa faca economii de 15 miliarde de euro, in ciuda amenintarilor cu greva generala din partea sindicatelor.

Pe fondul crizei grecesti, care a zguduit pietele financiare mondiale, Zapatero se confrunta cu presiuni tot mai mari pentru reducerea cheltuieililor bugetare. Masurile anuntate nu au fost insa intampinate cu entuziasm de sindicate, in conditiile in care, recent, liderul celei mai mari centrale din tara a reafirmat ca ar putea cere declansarea grevei generale, considerand nedrepte si nenecesare reducerile de salarii de 5% anuntate de executiv in sectorul public.

Zapatero a precizat ca respecta sindicatele, dar nu are de gand sa revizuiasca masurile anuntate.