Leasingul romanesc a ajuns la valoarea sumei obtinute de Stat pe BCR. In primul trimestru, valoarea contractelor a scazut cu o treime

de Dan Popa     HotNews.ro
Miercuri, 26 mai 2010, 17:31 Economie | Finanţe & Bănci


Valoarea totala a portofoliului inregistrata de societatile de leasing in primul trimestru din 2010 a fost de 3.687 milioane euro, din care finantarile noi acordate de membrii Asociatiei de Leasing Bancar reprezinta 97% (235,676 milioane euro), iar cele ale companiilor neafiliate sunt estimate la un volum de 7,07 milioane euro (3%), se arata intr-un comunicat al ALB.

Totalul contractelor semnate in trimestrul I 2010 (dupa valoarea activelor finantate) de catre membrii ALB si companiile neafiliate insumeaza 242,746 milioane euro. Finantarile acordate s-au indreptat catre diverse domenii, astfel ca 14% (35,063 milioane euro) din total au vizat echipamentele, 27% (66,172 milioane euro) sectorul imobiliar si 59% (141,511 milioane euro) sectorul transporturilor.
  • Echipamentele, cota de 15%
 Finantarea categoriei echipamentelor  reprezinta o cota de 15% in domeniul constructiilor, 15% echipament medical, 12% in domeniul echipamentelor IT si software, 10% echipament agricol, 6% industria alimentara, 2% industria de prelucrare a lemnului, 2% echipament petrolier, 2% echipamente destinate industriei metalurgice , 2% echipament tipografic si 34% alte domenii.
  • Birourile  clasa A, B si C-  51% din finantari
Finantarea sectorului imobiliar este dominata de categoria spatiilor de birouri clasa A, B si C, cu 51% si de categoria cladirilor industriale si comerciale, cu un total de 23%; finantarea terenurilor reprezinta 2%, in timp ce restul de 24% reprezinta sectorul rezidential si al blocurilor de locuinte. 

 Clientii corporativi au atras cea mai mare parte (95%) din totalul finantarilor, urmati de componenta de retail (4%) si de sectorul public (1%). Spre deosebire de anii precedenti si ca o solutie de adaptare la situatii de criza, perioada cel mai des intalnita dupa durata contractelor de leasing este de peste 5 ani (29%), urmata de 3-4 ani (21%),  4-5 ani (21%),  2-3 ani (18%), 1-2 ani (7%) si de 1 an (4%). 
  • Cadere cu 32% a volumului finantarilor activelor noi in comparatie cu aceeasi perioada a anului precedent.
 Rezultatul inregistreaza o scadere cu 32% a volumului finantarilor activelor noi in comparatie cu aceeasi perioada a anului precedent. Una din principalele cauze ale acestei evolutii o constituie birocratia excesiva si de lunga durata a procedurii judiciare de executare silita precum si lipsa unor masuri fiscale si macroeconomice de sustinere a agentilor economici in perioada de criza financiara.   ALB Romania este afiliata la Federatia Europeana a Asociatiilor Societatilor de Leasing - Leaseurope si Federatia Creditului de Consum din Europa - Eurofinas si concentreaza circa 97% din piata autohtona de leasing.      


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

462 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by