Leasingul romanesc a ajuns la valoarea sumei obtinute de Stat pe BCR. In primul trimestru, valoarea contractelor a scazut cu o treime

de Dan Popa     HotNews.ro
Miercuri, 26 mai 2010, 17:31 Economie | Finanţe & Bănci

Valoarea totala a portofoliului inregistrata de societatile de leasing in primul trimestru din 2010 a fost de 3.687 milioane euro, din care finantarile noi acordate de membrii Asociatiei de Leasing Bancar reprezinta 97% (235,676 milioane euro), iar cele ale companiilor neafiliate sunt estimate la un volum de 7,07 milioane euro (3%), se arata intr-un comunicat al ALB.

Totalul contractelor semnate in trimestrul I 2010 (dupa valoarea activelor finantate) de catre membrii ALB si companiile neafiliate insumeaza 242,746 milioane euro. Finantarile acordate s-au indreptat catre diverse domenii, astfel ca 14% (35,063 milioane euro) din total au vizat echipamentele, 27% (66,172 milioane euro) sectorul imobiliar si 59% (141,511 milioane euro) sectorul transporturilor.
  • Echipamentele, cota de 15%
 Finantarea categoriei echipamentelor  reprezinta o cota de 15% in domeniul constructiilor, 15% echipament medical, 12% in domeniul echipamentelor IT si software, 10% echipament agricol, 6% industria alimentara, 2% industria de prelucrare a lemnului, 2% echipament petrolier, 2% echipamente destinate industriei metalurgice , 2% echipament tipografic si 34% alte domenii.
  • Birourile  clasa A, B si C-  51% din finantari
Finantarea sectorului imobiliar este dominata de categoria spatiilor de birouri clasa A, B si C, cu 51% si de categoria cladirilor industriale si comerciale, cu un total de 23%; finantarea terenurilor reprezinta 2%, in timp ce restul de 24% reprezinta sectorul rezidential si al blocurilor de locuinte. 

 Clientii corporativi au atras cea mai mare parte (95%) din totalul finantarilor, urmati de componenta de retail (4%) si de sectorul public (1%). Spre deosebire de anii precedenti si ca o solutie de adaptare la situatii de criza, perioada cel mai des intalnita dupa durata contractelor de leasing este de peste 5 ani (29%), urmata de 3-4 ani (21%),  4-5 ani (21%),  2-3 ani (18%), 1-2 ani (7%) si de 1 an (4%). 
  • Cadere cu 32% a volumului finantarilor activelor noi in comparatie cu aceeasi perioada a anului precedent.
 Rezultatul inregistreaza o scadere cu 32% a volumului finantarilor activelor noi in comparatie cu aceeasi perioada a anului precedent. Una din principalele cauze ale acestei evolutii o constituie birocratia excesiva si de lunga durata a procedurii judiciare de executare silita precum si lipsa unor masuri fiscale si macroeconomice de sustinere a agentilor economici in perioada de criza financiara.   ALB Romania este afiliata la Federatia Europeana a Asociatiilor Societatilor de Leasing - Leaseurope si Federatia Creditului de Consum din Europa - Eurofinas si concentreaza circa 97% din piata autohtona de leasing.      


Citeste mai multe despre   
Material sustinut de Banca Transilvania

Intreb BT: Credite pentru companii, sustinute cu garantii si fonduri ale grupului Bancii Europene de Investitii. Doi specialisti raspund intrebarilor antreprenorilor joi, de la ora 11:00

Care sunt conditiile de finantare pentru creditele sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii? Care sunt programele de finantare, cu surse si garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, pe care le deruleaza in prezent Banca Transilvania? Care sunt avantajele si dezavantajele unor astfel de credite? Doi specialisti din cadrul BT Adrian Popa, analist business, si Nicolae Barbu, coordonator Birou Gestiune Programe Externe de Finantare raspund intrebarilor antreprenorilor pe tema creditelor sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, joi, 22 februarie 2018, incepand cu ora 11:00.

433 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version