Ultimele masuri de crestere a fiscalitatii sunt haotice; nu exista niciun fel de logica sau viziune in afara de "sa aducem mai mult la buget", scrie Mihai Marcu pe blogul sau.

Masurile anuntate sunt:

"Drepturile de autor, PFA-urile si conventiile civile vor fi reglementate printr-o lege speciala si vor fi taxate toate intr-un fel, anume cu 5% contributia pentru sanatate si 5% contributia pentru pensii, inclusiv cei care au si carte de munca. Este vorba aici de o definire foarte clara a ceea ce inseamna drept de autor", a spus, la finalul sedintei de guvern, ministrul Muncii" - citat din ZF.

Iata ce mi se pare incoerent in lista de masuri anuntate:

1 - nu exista nicio logica in taxarea cu 5% pentru pensii. Plata contributiei pentru pensie este inca in regim de asigurare, chiar daca sistemul este "pay as you go". Unele persoane majore si vaccinate aleg constient sa nu se asigure si nu beneficiaza pe pensia acordata de statul roman.

2 - daca totusi se decide ca taxarea pentru pensii sa devina obligatorie, atunci de ce exista decalajul intre 5% pentru PFA si 33% pentru salariati? Intre taxarea cu 5% si 33%, ce-ar prefera oare contribuabilul?

3 - orice PFA era oricum obligat sa plateasca sanatate (5.5%) deci nu exista noutati aici.

Citeste continuarea si comenteaza pe blogul lui Mihai Marcu.