Am trimis un mesaj mai multor reprezentanti ai institutiilor internationale, bancheri comerciali, banci centrale, economisti, oameni din Guvern, bloggeri. Mesajul e urmatorul:” Imi prezint de la inceput scuzele pentru deranj. Ce ar trebui sa facem ca reprezentanti ai media? Daca suntem de partea Guvernului, am incuraja puncte de vedere nu foarte consistente sub raportul inteligentei si strategiei. A fi in tabara opusa inseamna a incuraja anarhia fiscala, daca nu chiar si pe cea sociala. E dificil sa pastrezi in asemenea conditii, o postura echilibrata, documentata si neutra. Puteti sa ne sprijiniti prin avansarea a trei tipuri de scenarii cu privire la ceea ce ar putea urma pentru Romania?", scrie Dan Popa pe blogul lui.

Care e cel mai optimist, cel neutru si unul pesimist? Pana la urma, de cine depinde iesirea din criza si cum putem fi constructivi? Solicitarea este si va fi tratata ca una off the record. Fara nume, fara a va cita in vreun fel. Semnat Dan Popa, si numarul de telefon mobil. Mesajul a fost trimis la ora 18,30, joi. La 18,42 am primit primul telefon, din SUA. Intr-o engleza impecabila, un domn de la o institutie financiara cu sediul din State. Transcriu mesajul integral.

“Este pentru prima oara cand un jurnalist dintr-o tara europeana ridica aceasta problema, lucru care nu face decat sa va onoreze. Nu va cunosc, nu v-am vazut in viata mea, asa ca nu am de ce va minti.

In momentul de fata, lasand la o parte orice declaratii politice, multe complet ne-la-locul lor (mi se pare complet imoral ca unele partide politice din Romania sa incerce sa obtina avantaje politice de pe urma acestei crize), presa are un rol extrem de important.

Nu trebuie sa mergeti 100% pe mana Guvernului, asa cum nu trebuie sa instigati la haos social, asa cum mizeaza unii lideri din tara Dvs.Acum trebuie sa veniti cu cifre clare despre ceea ce se intampla in Europa. Uitati-va la ce e in Portugalia sau in Franta, cu accent pe Franta.

Respondentii sunt persoane publice foarte cunoscute in Romania, familiari in buna masura cu realitatile economiei locale. Din motive ce tin de confidentialiate, numele lor nu pot fi dezvaluite

Cine raspund intrebarilor?

Va urma si Germania, credeti-ma. Nu neaparat cu masuri in genul celor pe care le vedem acum la noi, ci cu un alt tip de austeritate. Germania, aduceti-va aminte, au urcat TVA acum doi ani, cand drama nu era nici pe departe atat de mare!

Poate ca a prezenta balansat ceea ce e in Europa, comparat permanent cu ceea ce se petrece in jurul Romaniei, ar ajuta oamenii sa inteleaga ca problema nu e doar Romania, cu cele 25 de puncte procentuale taiate din salarii.

Situatia e complicata, iar tot ceea ce se intampla acum este pentru un bine viitor. E greu sa explici oamenilor aceste lucruri, dar ar fi minunat daca le-ar intelege. Nu trebuie sa le dai sperante, sa fii un optimist prost si mincinos, ci sa le spui ca in cativa ani le va fi mai bine. Pentru ca asta e adevarul. As mai adauga ceva, cu permisiunea Dumneavoastra.

Functia publica trebuie re-considerata in Romania. Atat sub raportul transparentei si sub cel al responsabilitatii. Serviciile publice trebuie sa devina responsabile. E nevoie de a prezenta obiectiv aceste lucruri, de a scrie despre criterii, despre transparenta, in asa fel incat mesajul public, extrem de deteriorat in acest moment, sa se alinieze in timp mesajului media. Pentru ca acesta e adevarul. Nu doar Romania trece prin momente cumplite, ci intreaga Europa. Dar o face pentru a-i fi mai bine peste cativa ani.”

PS Intre timp mi-au mai raspuns pe e-mail, doi oameni. Maine voi sintetiza raspunsurile domniilor lor, urmand sa revin.

Citeste si comenteaza pe blogul lui Dan Popa