Leul s-a depreciat usor in sedinta de joi, dupa ce aprecierea din ultimele zile s-a datorat ordinelor de stop-loss si vanzarii din partea unui jucator din piata a unei cantitati consistente de valuta, a declarat un dealer local pentru HotNews. "In ultimele zile au existat o serie de ordine stop-loss si un ordin de vanzare a unei cantitati de valuta care au dus la o apreciere a leului. De la 4,2, cursul a trecut prin nivelul de 4,17 si ieri a testat pragul de 4,15. Acum revine la 4,16 pe un trend de depreciere care ar putea continua", a comentat dealerul citat.

Aprecierea din ultima perioada este considerata si de catre alti analisti "prea ridicata" fata de performantele economice. "Intarirea leului fata de EUR a mers un pic prea departe comparativ cu starea economiei. Creditarea catre sectorul privat indica pentru aprilie o activitate slaba chiar daca, la o prima vedere, pare sa fi avut loc o imbunatatire de la -1,6% la -0,1%, rate anuale.

In realitate creditarea in lei s-a contractat cu 1% (de la -4,9% la -5,3% pe rate anuale), iar cea in valuta a crescut cu 0,6% (de la 4.2 la 5% pe rate anuale) dupa eliminarea efectului cursului de schimb. Aceste date nu indica neaparat o noua contractie in trimestrul doi, insa arata ca eventuala crestere economica va fi slaba.

Pe parcursul ciclului de relaxare a politicii monetare, BNR vorbea de sprijinirea creditarii; ieri insa, guvernatorul BNR a spus ca este mai important ca bancile sa fie precaute, fapt ce sugereaza acceptarea faptului ca nu va avea loc o revenire semnificativa a creditarii. Dezbaterea publica privind masurile de austeritate fiscala continua sa fie indreptata intr-o directie nepotrivita cu un accent excesiv pe cat de nedrepte sunt masurile adoptate de guvern.

Reprezentanti ai partidelor politice au declarat ca vor ataca legile la Curtea Constitutionala. Astfel, implementarea legilor ar putea fi intarziata, la fel ca si transa de la FMI", explica economistul-sef al ING, Nicolae Chidesciuc.

Banca centrala a afisat vineri un curs de referinta de 4,1623 lei/euro, in crestere cu mai putin de un ban (0,22%) fata de nivelul din sedinta anterioara.

Pentru moneda americana, BNR a afisat un curs de referinta de 3,3541 lei/dolar, in scadere cu aproape 3 bani (0,88%) fata de nivelul de joi, de 3,3840 lei/dolar. In piata monetara, dobanzile pe termen foarte scurt au coborat sub rata dobanzii de politica monetara, de 6,25% pe an.

Astfel, in prima parte a zilei, BNR a afisat un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 5,46% pe an, in scadere fata de nivelul de joi, de 6,51%, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a coborat la 5,96%, de la 7,01% in sedinta precedenta.