Riscuri politice:
- Introducerea pachetului de reforme economice agreate cu FMI risca sa fie pusa in pericol din cauza luptelor politice si a continuarii dezbaterilor daca masurile de austeritate sunt necesare. In ciuda acestei lipse de consens intre principalele partide politice, coalitia PDL - UDMR nu se va destrama pe termen scurt.
- Ne asteptam la schimbarea actualului guvern dupa ce guvernul Boc isi asuma responsabilitatea pe masurile anti-criza negociate cu FMI. Presedintele Traian Basescu va continua sa ramana principalul purtator de cuvant al mesajului anti-criza si negociator in jurul aplicarii programului de austeritate. Rolul intarit al presedintelui va continua sa submineze credibilitatea institutiei guvernului, care va crea probleme la negocierile cu sindicatele. Ne asteptam la cateva luni de proteste sindicale.
- Partidele principale de opozitie - PSD si PNL - vor introduce o motiune de cenzura impotriva guvernului, dar efortul lor se va solda cu un esec. Coalitia se poate baza pe sprijinul grupurilor parlamentare ale independentilor si minoritatilor etnice si, ca urmare, o criza politica ca cea din noiembrie 2009 va fi prevenita.
Riscuri economice:
- Riscul principal este incapacitatea guvernului de a pune in practica masurile FMI, in ciuda lipsei de alternative. Considerand ca adoptarea pachetului de reforme s-a facut doar la sfarsitul lunii mai, ne asteptam ca bordul FMI sa acorde urmatoarea transa a imprumutului, de 850 de milioane de euro, la mijlocul lunii iunie.
- Anticipam o crestere marcata a somajului, mai ales daca guvernul reuseste sa implementeze masurile legate de reducerea personalului bugetar. Din pacate, nu exista o strategie de pregatire profesionala si directionare a somerilor si, prin urmare, protestele sociale vor fi marcante in urmatoarele luni. Aceste proteste vor incetini si mai mult implementarea masurilor de reducere a deficitului bugetar.
- Riscul cel mai mare ramane amanarea aplicarilor masurilor de reformare a sistemului de stat. Ca urmare, ne asteptam la mariri de impozite incepand din septembrie (inclusiv pe venit si cota TVA).
Citeste aici mai multe despre Marker Global.
Guvernul Boc si-a pierdut credibilitatea in asa masura incat s-ar starni proteste chiar daca premierul ar prezenta "Vremea" la Pro-TV.
Va veni altul, care va face cam acelasi lucru, plus marirea taxelor si, din victorie in victorie, vom mai lungi criza cu 3-4 ani.
raportul asta a fost scris de 'givoanni ravasio'.. numit consilier al primului ministru al romaniei in 2001 (mda, adica a fost consilierul lui nastase) si ramas in functie pana in 2008.. (adica a fost si consilierul lui tariceanu)...
deci un consilier de guvernari de stanga publica o analiza a unei guvernari de dreapta? poate ca ar trebui sa va verificati mai bine sursele inainte sa publicati un articol?
Parerea mea. ... (si a mai multora)
Bine ar fi sa nu se ajunga la asa ceva, la revolte de strada si la haos generalizat, prin aceasta masura cat se poate de simpla si de eficienta: numirea unui prim-ministru economist, cu ministri in cea mai mare parte apolitici, fara Udrea, Videanu, Berceanu, Blaga si cellalte jagardele combinatoare care nu prezinta absolut nicio credibilitate in ochii opiniei publice si care, mai mult, lunile astea ar fi linsate daca ar fi prinse pe strada, fara protectie.
Cand furi miliarde de euro, an de an, si aduci bugetul statului la fundul sacului, nu te astepta ca cei de la care ai praduit in tot acest timp si pe care ii ameninti cu moartea sa stea cu bratele incrucisate.
Sincer, daca Basescu nu va scapa repede de Boc, nu il vad nici pe el deloc bine. Astia sunt inconstienti. Nu stiu ce analize fac ei, dar oamenii sunt extrem de nemultumiti.
Doar in capul tau si in al celor cu neuroni in numar de pana la 100, a putut fi sadita impresia ca Boc este slab.
Poate nu este cel mai bun prim-ministru dar cu siguranta este peste bombo, tari, tzuicaroiu.
Te/ai gandit (desi... e impropriu sa spui unui antenist sa gandeasca) ca poate asa trebuia facut?
Stiu ca vei da cu minusuri, dar de la voi astia cu antene si realitati, minusurile sunt plusuri. De la voi astia rosii, galbeni, albastrii, injuraturile sunt laude.
Sunteti virulenti, inflexibili, grei de cap, credului, saraci cu duhul, razbunatori, lipsiti de umor, de integritate, constiinta, recunostinta....
Orice argument la voi se reduce la... jos Basescu (presedinte adevarat), jos Boc (premier adevarat), Udrea, Videanu, Blaga...
Nu aveti ochi pentru sleahta de fripturisti pesede, penele, pece - nu/i enumar, sunt cat cartea de telefon - dar pot spune doar un singur nume care caracterizeaza tot ceea ce reprezentati voi. Goagãl. Asta sunteti voi: prostie, fudulie, nimicnicie, tziganie, sarlatanie, comportament de sarpe, slugarnici, profitori, prefacuti...
Mi/e scarba ca respir acelasi aer cu voi.
Nu sunt pedelist, i/am sustinut. Cand gresesc dau in ei, cand fac bine, sunt rezervat.
Voi insa... aveti creierul amputat. Judecati cu antenele si realitatile cu salarii de 10.000 euro si peste... Apropo, iti tine de foame salariul lui dumitrescu? Ai burta mai plina cand ala mananca... ciuperci?
Vai de sufletul tau si de ceea ce numesti cap!
De acord ca Boc ar fi trebuit schimbat de mult.
dar dupa aceea?
Bun, ne impusti pe stadioane pe noi, pe toti care suntem cu Conventia Democratica.
Si revine Ilici al tau la putere. Ce crezi ca ar putea sa faca pentru a reduce deficitul? Daca maine revine la Cotroceni batrinul kaghebist, o sa dispara prim minune gaura din buget?
Cum se rezolva situatia?
SIMPLU CA "BUNĂ ZIUA" .
Ma intreb care e plusvaloarea pe care astfel de oameni o aduc in economie? Ca in plan moral si social sunt doar o moara de gatul Romaniei si al romanilor.
Puteau sa dea niste ordonante prin care sa limiteze pensia maxima, la fel si cu salariul maxim al bugetarilor, si pe urma aveau timp sa se gandeasca la detalii.
Iar despre PSD si agitarea sindicatelor, cred ca fac o mare greseala. Citesc ca din nou se pregateste o greva generala "de solidaritate" la RATB si Metrorex. Chestia asta nu va atrage simpatia bucurestenilor (>10% din populatia tarii!)
Apoi sa pui un guvern condus de un premier foarte calificat pe latura economica, neimplicat in jocurile politice murdare de pana acum si, daca nu acceptat, macar necontestat puternic de opozitie, gen Lucian Croitoru sau Mihai Tanasescu sau chiar mos Stolojan. Sa nu mai vorbim de asul din manaca - Mugur Isarescu.
http://www.linkedin.com/companies/marker-global
Articol unic: Se reduce cu 25% saracia prin reducerea 100% a guvernului actual
Programul "Ultima Spaga" este o manifestare a cetatenilor liberi prin care isi exprima dezaprobarea fata de incompetenta, coruptia si cinismul guvernului Boc-Udrea condus de premierul Traian Basescu. Prin aceasta actiune le oferim guvernantilor ultima spaga si ii poftim sa ne paraseasca.
AJUNGE!
Ii invitam pe toti cetatenii liberi ai tarii acesteia ca VINERI 28 MAI 2010 ora 18.00 sa depuna o moneda de 10 bani pe trotuarul din fata cladirii Guvernului Romaniei si a Prefecturilor judetene. Haideti sa le dam ultima spaga si apoi sa ne lase in pace!
NE-AM SATURAT:
- sa suferim noi ca sa prospere ei;
- sa fim intaratati unii impotriva celorlalti, cultivandu-ne ura, intr-o tara cu o religie a iubirii;
- sa inchidem ochii la incompetenta, coruptie si dezgustul guvernului fata de propriul popor;
- sa ne vedem parintii, bunicii si prietenii plangand in fata alimentarelor;
- sa vedem profesori, medici, functionari publici tanjind in fata galantarelor din supermarket;
- sa fim stropiti de limuzinele scumpe ale unor analfabeti ale caror unice calitati sunt lipsa de cultura si instructie si apropierea de banul public
Rugam pe toti cei care impartasesc aceste credinte ale noastre sa se alature demersului nostru. Rugam mass-media, partidele politice, organizatiile civice si sindicale sa se alature demersului nostru.
E timpul ca acest guvern sa plece impreuna cu primul sau ministru. E deja ceasul al doisprezecelea. Mamaliga nu mai trebuie sa explodeze inca o data.
In alta tara, in Afganistan, pe Marte?
Ai ceva in locul lui? Sau vrei numai sa plece? De ce anume te-ai saturat, agitatule si agitatorule (care esti)?
Mie nu imi convine sa vina alt guvern care sa faca imprumuturi pentru a-si plati in continuare incompetenta. Platesti tu si ratele mele la FMI?
E clar ca acest guvern e unul de sacrificiu si sper sa isi faca treaba pana la capat.
Daca tu vezi un sacrificiu la acest guvern ai o mare problema.Si acum un secret.Imprumuturiile vor continua,se vor mari impozitele si TVA-ul.Iubitii tai si cei dinaintea lor nu au putut economisi cat au JEFUIT SAU FURAT SAU TALHARIT.
p.s. nu sunt postac de meserie si nu am treaba cu politica. am fost la vot si am votat reforme. si ma bucur ca se vor face. este normal ca un director de cadastru judetean sa aiba (pana de curand) 18.000 ron salariu pe luna!!!!!!! vreau si eu, renunt la afacere si vreau la stat, vreau sa fiu bugetar.
Ca sa fii director la cadastru, trebuie sa fii in Mafie si sa cotizezi macar jumatate din milioanele alea!
PS Nu stiu ce ati vrut sa spuneti cu "raspuns unui hot"
PS 2 Nu stiu de ce comentariul meu nu apare cu litere mari acolo unde le pun (inceputul frazei, in anumite contexte, etc.)?
HAHAHAH.Toata economia asta va merge in buzunarele puliticieniilor si amiciilor .,lor care fac afaceri cu statul.Si in multe alte cotloane prin tot felul de ocolisuri.Mai parca ati fi orbi si mai rau.Parca ati trai in alta tara rupti de realitatea romaniei.
Lasati institutiile statului si angajati-va la privati. Macar veti simti si voi ca puneti umarul la ceva.
PS: stii ca atacul la persoana e apanajul oamenilor slabi, care nu sunt in stare sa emita si sa sustina o argumentatie rationala, nu?
La fel cum a traversa strada, reprezinta un risc major de a fi calcat de o masina. Asta inseamna ca nu mai trecem strada?
In plus, raportul mi se pare facut la comanda.
L-am citit cu atentie si am impresia ca se hazardeaza cu afirmatiile, chestia asta cu schimbarea guvernului bazandu-se exclusiv pe faptul ca Basescu va dori sa-si intareasca pozitia politica cu orice pret.
Mai nou astia ii citesc gandurile lui zeus?
Este clar ca aceste masuri vor fi insuficiente. Un simplu calcul demonstreaza ca sistemul de pensii nu poate functiona (si cum ar putea sa functioneze avand in vedere numarul de pensionari/numarul de salariati ?). O problema asemanatoare (dar in nici un caz de acelasi ordin de marime) exista si va exista si in alte tari, de ex in .fr unde vom ajunge la circa 1,5 salariati/pensionari, ceea ce va face inevitabila modificarea limitei de varsta. Nu pun intrebarea de ce .ro a ajuns in acest stadiu, pentru ca raspunsul este evident : au plecat multi...au ramas pensionarii. OK, revenind la "cestiune", trebuie adaugat ca - daca aceste masuri nu mor fi suficiente, si nu vor fi - vor trebui crescute impozitele, TVA, accize...Dar cresterea acestora va frana economia, ceea ce va insemna ca problemele raman tot nerezolvate. Singurul "cartus" care va ramane va fi inflatia. Deci, ceea ce trebuie (in opinia mea) retinut este ca inflatia va incepe sa se produca pe undeva prin mijlocul anului urmator, si ca va atinge o cota de circa 20%. Din pacate, asta e situatia, orice ar spune sindicatele, PSD,PNL, etc. Si asta in cazul fericit in care economia mondiala isi revine din recesiune la un nivel cat de cat satisfacator. Bineinteles, o alta concluzie este ca s-a terminat cu "socialul" cam peste tot in EU, deci si in Ro. Eu sper sa gresesc in aceasta analiza si sper ca viitorul va fi mai roz, dar in nici un caz nu se va mai putea continua asa ca pana acum (varsta medie a pensionarilor din Ro este 53 ani ????? cand in Germania varsta de pensionare va fi dusa la 67 ?????)
o sa accepte sai linsam sau sai executam ca pe raposatu Ceausescu ?
o demisie a boului si turmei lor nu ma ajuta cu nimic !
eu propun sa dam jos aceste hiene de le guvern pnl/psd/pd si restu si sa angajam o echipa de profesionisti de afara, fara apartenenta politica !!!!!!!!!
***********astia din prezent ne-au ingropat copii si nepotii in credite
Domnu perfectiunea intruchipata ,nici matale nu scri si vorbesti corect romaneste.Bunicul tau,strabunicul tau, strastra-bunicul tau da.Ei vorbeau corect romaneste si unii scriau corect romaneste.Treaba cu diacriticele,sufixele si toate cacaturiile sant suma unor lingvisti care nu au avut de lucru.Si poate daca nu era bunicul tau si strabunicul tau sa vorbeasca si sa scrie natural tu astazi vorbeai cu ,,ion,, furculicion.
Dar banii din zeciile de impozite si vanzarea industriei ,a resurselor naturale alea pe ce cacat s-or dus.Si unde.Si voi, care voi.Privatii de popandecal.Majoritatea santeti un fel de semi-bugetari.Buticari si comercianti adica intermediari intre producatorul de baza si client( populatie).Putini sant privatizati cu adevarat.Si cand scazi pensiile si salariile bugetariilor voi astia veti inchide taraba scurt si repede.Sa nu mai vorbim de valoarea fraudei fiscale facute de asa zisii privati.Numai cu ea se poate platii pensiile celor care merita.Si ar mai si ramane.
nu cu mult timp inainte de izbucnirea acestei tarasenii, mass media se preocupa de achizitionarea avioanelor multi-potential, Phantom 16 second-hand...
panem et circenses, in "traducere" (libera?) mai putina paine, dar mai mult circ...
DA, va place sau nu, acest guvern va fi schimbat.
Cu siguranta nu va veni un guvern mai bun, dar e important ca sa vina un guvern DECENT care sa linisteasca apele si sa poata aplica asemenea masuri.
Si asta e o diferenta MARE !! Se cheama LEADERSHIP si CARISMA !
Din definitia "Think tank" de la Wikipedia, enciclopedia liberă (http://ro.wikipedia.org/wiki/Think_tank) se poate citi :
"Există critici, aşa cum ar fi Ralph Nader, care afirmă că orice entitate de tip think tank nu este neutră şi non-partizană, ci dimpotrivă, fiecare organizaţie de tip think tank este partizană într-un fel sau altul, gradul de partizanat diferind de la caz la caz".
Restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi -ARTICOLUL 53 din constitutie :
(1) Exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor; desfăşurarea instrucţiei penale; prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.
(2) Restrângerea poate fi dispusă numai dacă este necesară într-o societate democratică. Măsura trebuie să fie proporţională cu situaţia care a determinat-o, să fie aplicată în mod nediscriminatoriu şi fără a aduce atingere existenţei dreptului sau a libertăţii.
------------------------
Cei ce au azi salarii si pensii scandalos de mari, in raport cu cele ale cvasi-totalitatii populatiei, spun ca ei n-au nicio vina, ca le-au fost acordate prin legi speciale si ca acest drept exceptional, odata dobandit legal, nu le mai poate fi retras, amenintand cu sesizarea Curtii Constitutionale, invocand '"ne-constitutionalitatea" legii prin care se intentioneaza sa le fie aduse pensiile la nivelul celei coresnunzatoare contributiei fiecaruia la bugetul national (Legea 19/2000). Au amenintat ca fiecare dintre cei vizati de 'legile amputarii salariilor si pensiilor nesimtite', va da in judecata guvernul si il va obliga sa nu se atinga de privilegiile lor legale.
Dar, sa nu uitam, legea este facuta de oameni. De nenumarate ori, legile sunt corectate (tot de niste oameni -'law-makers'), completate sau chiar inlocuite cu unele noi, mai proprii specificului unei perioade.
Aceasta ar trebui sa fie situatia si in cazul legii propuse de guvern, prin care salariile si pensiile celor priviligiati in prezent sunt aduse in conformitate cu legile ce stabilesc salariile si pensiile 'oamenilor de rand', neajunsi "vedete ale societatii".
Legile prin care s-au stabilit salarii si pensii 'nesimtite' nu au caracter de axiome, nu contin adevaruri absolute care sa ramana valabile in vecii vecilor, ele pot fi 'desfacute legal, de law-makers, asa cum au fost facute de catre acestia.
Daca Traian Basescu a facut eroarea extrem de grava de a-l decora pe Homostean, pentru "merite deosebite", printr-o lege speciala, nu mai are dreptul sa promulge o lege prin care sa retraga decorarea celui in cauza?
Homostean va fece caz de ne-constitutionalitatea prin care se 'incearca' anularea unui drept al sau, castigat legal, se va adresa Curtii Constitutionale? Va spune ca retragerea decoratiei sale nu se incadreaza in prevederile art.53 din Constitutie, decorarea sa nefiind un atentat la siguranta nationala?
Preluarea de la buget a suplimentullui de pensii si salarii (nesimtite) este, de fapt, un furt din avutul public, un furt din banii depusi, la bugetul national, de intreaga saracime din tara, bani ce lipsesc de la construirea de drumuri, scoli, spitale, alimentari cu apa, canalizari, etc., de care este privata azi saracimea.
Americanii considera a fi crima nu numai uciderea de oameni ci si marile nereguli financiare (evaziune, risipirea banului public, etc). Parlamentarii nostri, cei care au legalizat salariile si pensiile 'nesimtite', au comis o crima de ordin financiar. Daca nu sunt pedepsiti cum ar merita, macar sa se anuleze legile prin care au permis savarsirea crimei.
Art.53 din Constitutie admite reducerea unor drepturi, pentru 'apararea securitatii nationale'. Altfel spus, 'in cazul insecuritatii nationale'.
Toti finantistii, din tara si din UE si din SUA considera ca "Romania este in pragul prabusirii financiare', indemnand-o sa ia 'masuri exceptionale', fara de care va intra in insolvavilitate.
Incapabil sa invinga azi reduta inespugnabila, a evaziunii fiscale imense si a coruptie, cimentate intr-o retea de interese trans-partinice, guvernul este obligat de starea jalnica actuala, sa reduca si salarile si pensiile 'nesimtite'.
Acum, se face o nedreptate bugetului national, acesta lasat sa fie furat pentru a se pompa pensii 'nesimtite'. Pe de alta parte, guvernul vrea sa faca nedreptatea condamnabila de a amputa aceste pensii, de le le incadra in limitele legii 19/2000, cea a 'contributivitatii'.
Si de aceasta data,activistul PCR atrage atentia guvernului ispitit sa pacatuiasca : "Sa nu indreptam o nedreptate printr-o alta nedreptate".
deci, mai draga, va mai lua niscai imprumuturi s'astupe niscai guri sustzinatoare.
si, pe langa alte imprumuturi va fi nevoit sa mareasca si impoztele directe si indirecte.
si sa puna in functzie rotativa de tiparit.
asta ar duce la alt guvern ...compromis.
adica, sin succes in succes, pana la deces.
normal ar fi ca acest guvern nepopular sa ternine de luat masurile nepopulare, dupa care o remaniere sau alt guvern, dar al aceleaiasi majoritatzi. sa'si duca responsabilitatea la capat.
orice schimbare cu un guvern de vis a vis ar duce la blocaje si raca intre base si primul menistru. si'am mai avut, si'am mai vazut si nimic n'am facut.
scandalul ar dura pana la urmatoarele alegeri, si'atunci m'as mira de unde bani de pui, fesuri si fulare. si ce roman cinstit ar mai iesi s'aleaga de unde n'are pe cine.
Englezoii astia sunt niste tembeli si nu vad mare lucru dincolo de canalul lor mai ales in Romania, poate nici nu stiu unde este in Europa .
Chiar nu vedeti o incoerenta?
Acest guvern va pleca pentru ca este tactic sa plece.
Nu pentru ca se depune motiune .
Urmatorul guvern va pune in practica masurile angajate cu FMI. II trebuie spatiu de manifestare.
Altfel nu ar fi necesar sa plece guvernul Boc.
Basescu va scoate toate avantajele posibile din aceasta situatie pentru o tara si un PDL reformat.
Cu putin noroc se reformeaza si celelalte partide.