Am citit in ultimele zile informatia potrivit careia Guvernul va opera taieri salariale de 25% si in ceea ce-i priveste pe salariatii BNR. Decizia cabinetului Boc e cu atat mai surprinzatoare cu cat BNR nu este o institutie bugetara. Nu mai vorbesc despre faptul ca Banca Centrala este printre putinele care si-au facut datoria, coborand inflatia si mentinand stabilitatea economica in conditii mai mult decat dificile din punct de vedere economic. Din cate stiu, tehnic vorbind e dificil sa modifici (sa le scazi sau sa le maresti) salariile in Banca Nationala. E nevoie in primul rand de un aviz al Bancii Centrale Europene. Notez in treacat ca un mai vechi demers similar a intalnit un refuz semnat de J-C Trichet, scrie Dan Popa pe blogul lui.

Au mai fost propuneri prin care se cerea impozitarea cu 100% a profitului BNR, ceea ce iar e o idiotenie. Potrivit Statutului BNR, salariile sunt stabilite de Consiliul de Administratie, nu de premier. 80% din impozitul pe profit se duce la Stat. Din profitul ramas dupa plata celor 80% catre Stat, Banca Nationala isi repartizeaza banii catre rezervele statutare – repartizari de pana la 60%; pentru constituirea surselor proprii de finantare – repartizari de pana la 30%; pentru fondul de participare a salariatilor la profit – un procent de pana la 10%; iar sumele eventual ramase dupa repartizarile efectuate sunt alocate pentru destinatiile care se stabilesc de catre Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei.

Revenind la salarii, intrucat angajatii BNR nu isi iau banii de la buget, dar teoretic, daca Statul le-ar taia 25% din lefuri, nu ar incasa bugetul mai putin din impozitele aplicate acestora? Chiar si din punctul de vedere strict economic, ideea e o prostie. Dar repet, nu cred ca se va ajunge pana acolo. Ma mir insa ca nimeni din BNR nu iese sa explice cum stau lucrurile cu taiatul lefurilor si legea. Tac malc deocamdata…

Citeste si comenteaza pe blogul lui Dan Popa