Familia Ionescu si cardul eliberat de banca pe numele lui, desi Ionescu nu l-a cerut

de D.P.     Dan Popa's Weblog
Luni, 31 mai 2010, 8:33 Economie | Finanţe & Bănci


Domnul Ionescu e mic intreprinzator. Are o firma intr-un judet din Nord,  intr-o localitate mica, cu 5200 de locuitori si 12 banci. El a observat intr-o zi ca din conturile firmei sale ies bani intr-o veselie. Domnul Ionescu s-a dus la banca (una din top5) si a cerut un extras de cont. Angajatii bancii i-au luat cei 3 lei si i-au dat extrasul.  Cand s-a uitat peste hartii, dl. Ionescu a avut o revelatie.  Toti banii care ieseau din firma erau in baza unui card cu care se retrageau  in mod natural bani din bancomate. Dl. Ionescu habar nu avea de cardul in cauza, scrie Dan Popa pe blogul lui.

I-a intrebat pe angajatii bancii cine a facut cardul, iar bancherii i-au spus ca el, Ionescu. Ionescu s-a frecat la ochi. Mai bea el cate un pahar de bere in week-end, dar niciodata nu si-a facut carduri fara sa stie ce face. Pana la urma, treaba a fost lamurita.

Functionarii bancari eliberasera un card cuiva din firma lui Ionescu, card facut chiar pe numele lui Ionescu, in baza unei imputerniciri fictive semnate de acelasi Ionescu. Cum de a inmanat cardul fara ca acel cineva sa fie titularul cardului ramane sa stabileasca Politia si Judecatoria. Redau din sesizarea facuta :
"… Urmare a raspunsului dumneavoastra prin care mi-ati transmis extrasele de cont pentru perioada solicitata, am constatat ca am fost beneficiarul unui card bancar cu terminatia …..7546 cu care s-au ridicat sume importante de bani prin sistemul ATM din contul S.C…SRL., card pe care nu l-am avut in posesie.

Am solicitat prin acea adresa documentele care au stat la baza eliberarii acestui card (contract, semnatura primire card si altele), precum si extrasul de cont prin care sa se regaseasca sumele ridicate. Fac precizarea ca acest card nu a fost niciodata in posesia mea, nu l-am utilizat, nu am semnat de primirea acestuia, nu cunosc codul pin si nu am ridicat niciodata sume de bani in sistem ATM sau plati in sistem POS cu ajutorul sau. Mentionez ca in conformitate cu statutul societatii am calitatea de administrator (….). Solicit prin prezenta sa-mi inaintati copii dupa actele intocmite atat de solicitant cat si de banca si toate celelalte care atesta retragerile sumelor respective, de la ce ATM-uri au fost retrase.

Ca urmare a solicitarii mele mentionata mai sus, Sucursala Iasi mi-a comunicat prin adresa nr…. ca as fi semnat pentru emiterea a doua carduri atasate contului curent …. pentru doi utilizatori autorizati : T.R. si A.B. pe care am semnat pe fisa de posesor card bussines pentru persoane juridice. Prin aceeasi adresa mi se comunica ca cele doua carduri au fost ridicate de reprezentantul legal al societatii, desemnat prin specimenul de semnatura inaintat catre banca in persoana doamnei A.B., care a confirmat prin semnatura si stampila pentru ridicarea lor.

Nu inteleg cum a fost posibil ca conducerea bancii dumneavoastra sa dea o dispozitie netemeinca si nelegala prin care doamnei A.B. i s-a permis si i s-a inmanat cardul. Eu nu am mandatat, nu am imputernicit, si nu am semnat vreo procura care sa ateste expresia mea de vointa si mandatul meu special imputernicind pe doamna A.B. sa ridice cardul al carui titular eram din banca dumneavoastra.

Nu am stiut faptul ca Banca …. ar putea sa treaca cu usurinta peste un principiu de drept in sensul in care nu a existat nici o semnatura de a mea pe un acte emis legal adresat bancii pentru ca aceasta sa ridice cardul meu. Am aflat despre aceasta abia in luna … 2009 si am constatat cu stupoare ca mi-au fost retrase din contul societatii pe numele meu, folosind cardul meu in mod fraudulos suma de 138.400 lei, fapt pentru care ma consider prejudiciat si totodata consider ca la aceasta frauda a participat in mod direct prin inmanarea cardului in mod ilegal un functionar al bancii motiv pentru care solicit ca banca sa acopere prejudiciul cauzat. Anexez la prezenta statutul S.C…. S.R.L.-  si copie dupa cartea de identitate, demonstrand prin aceasta calitatile mele in cadrul societatii.

Fata de aceasta situatie va rugam sa dispuneti verificari si sa-mi comunicati persoana care se face vinovata de indeplinirea defectuasa a atributiunilor de serviciu care au dus la posibilitatea de a mi se crea prejudiciu mentionat mai sus, deasemnea rog sa-mi comunicati pozitia conducerii bancii fata de aspectele sesizate”.

Domnul Ionescu asteapta si acum raspunsul bancii.

Citeste si comenteaza per blogul lui Dan Popa.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9898 vizualizari

 • +7 (7 voturi)    
  un caz real si foarte intalnit -> BCR si ASE (Luni, 31 mai 2010, 9:03)

  StudentASE [anonim]

  oricarui student din ASE (fac sau master) i se emite un card Maestro fara ca beneficiarul sa semneze ceva.
  Mai mult desi in cele mai multe cazuri studentul nici nu ajunge sa intre in posesia cardului, are surpriza cand se duce la banca sa vada ca i se debiteaza anual comsionul si e amentintat de o duduie de la banca ca ajunge in CRB.

  Oare in cazul asta cine e de vina ? o fi vreun vanzator din BCR ruda cuiva cu putere de decizie din ASE ?
  Sau pur si simplu BNR-ul nu-si aplica reglemetarile peste BCR si ASE ?
 • +1 (7 voturi)    
  Sigur ca da, banca sa dea banii inapoi (Luni, 31 mai 2010, 9:05)

  smc [utilizator]

  Nu banca a venit cu imputernicire falsa si a ridicat cardul. Acest lucru l-a facut angajatul. Sunt sigur ca exista destule filmari la ghiseu si la ATM ca sa se vada cine a fost. Acela trebuie sa dea banii inapoi.
  • +4 (4 voturi)    
   Partea de vină a băncii (Luni, 31 mai 2010, 10:32)

   aqualung [utilizator] i-a raspuns lui smc

   Da, dar, pe de altă parte, banca are partea ei de vină, prin aceea că a eliberat un card cuiva care în mod evident nu era titularul cardului şi fără să aibă vreun fel de document doveditor că acţionează în numele lui. Mai grav este că practica este una frecventă.
  • +1 (1 vot)    
   verificari (Luni, 31 mai 2010, 11:29)

   nouvelobs [anonim] i-a raspuns lui smc

   in occident banca face verificari stricte!!
   te suna, te invita la sediu daca "bancherul personal" nu te cunoaste inca, sa confirmi orice imputernicire. toata aceasta rutina simpla ii depaseste pe multi din angajatii bancilor din romania, din pacate. tot o banca de "top 3" mi-a inchis contul desi facusem operatiuni de intrare..dar nu de iesire!!! pentru ca o dra a gasit "normal" ca banca nu a luat comisioane pentru operatiuni de iesire.
  • +1 (1 vot)    
   Draga smc (Luni, 31 mai 2010, 13:45)

   DAN [anonim] i-a raspuns lui smc

   In caz ca nu cunosti legislatia sau mai bine zis regulamentele bancare, iti pot spune ca banca are obligatia de a efectua verificari periodice (nu audit) prin intermediul Departamentului Control Intern.
   Daca Banca a permis comiterea unei asemenea infractiuni din partea angajatului, draga bancuta poate deveni parte acuzata de complicitate la furt, tocmai prin exercitarea defectuoasa a atributiilor prevazute in normele interne si regulamentele in vigoare.
   Faceti public Numele Bancii pentru a ne feri de asemenea atitudini. In felul acesta vor ramane cateva dar serioase.
  • +1 (1 vot)    
   nu-i chiar asa (Luni, 31 mai 2010, 15:46)

   gcorneille [utilizator] i-a raspuns lui smc

   Daca este un card personalizat (are numele lui Ionescu pe el, nu?) trebuia ridicat de domnul Ionescu, nu un imputernicit. Nu se poate sa se emita un card pe numele unei persoane care nu a calcat deloc la banca pentru acest card. Conditiile unui card spun clar : nu se instraineaza, nu se comunica nimanui PIN-ul! Deci cum i s-a dat unei alte persoane atat cardul cat mai ales PIN-ul? Este vina bancii 100%. Eu cred ca ar trebui vazut care este relatia dintre angajatul firmei si cel al bancii, s-ar putea sa se descopere o surpriza.
 • +3 (3 voturi)    
  Asta nu e nimic (Luni, 31 mai 2010, 9:51)

  TLGsoft [utilizator]

  Eu m-am trezit in cutia postala cu un card emis pe numele meu de catre Unicredit, fara sa ceara absolut nimeni acest lucru.

  Deci au deschis cont si au emis un card de la ei putere. Ca sa le inchid, a trebuit sa dau cu subsemnatul.
  • 0 (0 voturi)    
   Nimic nu e gratis (Luni, 31 mai 2010, 15:41)

   RA. [utilizator] i-a raspuns lui TLGsoft

   La fel m-am trezit acasa cu un card de la o banca la care imi primeam salariul cu cativa ani in urma. Am luat plicul si cardul si l-am aruncat undeva prin casa. La sfarsitul anului m-am trezit ca datorez bancii niste comisioane de administrare. Pe vremea aceea m-am dus la banca cu cardul si am platit ca prostu'.

   Acum l-as fi dus la banca insotiti de cei de la OPC.
 • +1 (1 vot)    
  FURTTTTTT , FURT , FURT (Luni, 31 mai 2010, 10:00)

  ogi@yahoo.com [anonim]

  Se numeste furt cu complicitatatea bancii??
  Daca persoana care a depus actele la banca nu are drept de semnatura atunci este furt .
  Daca persoana care a scos cardul are imputernicire de la Ionescu atunci Ionescu sa bea mai putin.Dar ma indoiesc ca Ionescu s-a dus la banca direct
  Eu am patit-o cu bancile si m-am linistit .
  Te fura cind vor , cum vor si de cite ori vor ei.Toti sunt la fel
 • 0 (0 voturi)    
  nu e chiar asa ... (Luni, 31 mai 2010, 13:20)

  ady [anonim]

  Exista doua variante:
  - ori persoana care a luat cardul era autorizata sa semneze pentru companie (figura in fisa cu specimene semnaturi) si banca nu are nici o vina ca a solicitat un card pentru sef si l-a luat el.
  - ori nu era autorizata si a falsificat semnatura administratorului - si aici banca e vinovata cel mult de neglijenta, presupunand ca semnatura de pe cerere era vizibil diferita de cea a administratorului.
  Doar nu credeti ca daca presedintele Vodafone vrea un card se duce personal sa il ia - trimite un salariat cu o imputernicire.

  In oricare varianta, articolul e tendentios la adresa bancii.

  Pe de alta parte asta cu cardurile emise din initiativa bancii nu e o inventie romaneasca - in toate tarile dezvoltate se trimit carduri de credit prin posta, pe baza unor informatii preliminare (in general daca are acces la datele personale ale persoanei si pe baza istoricului de la biroul de credit).

  Cardul insa NU e activ, pana la activare e doar o bucata de plastic.
  Daca iti place oferta suni sau te duci la banca si il activezi, daca nu il arunci la cos si nu e nici o problema.

  Ascultati un sfat de la cineva care lucreaza in banca: ATENTIE LA ISTORICUL DE LA BIROUL DE CREDIT.

  In cativa ani veti putea primi sau nu credit doar pe baza lui, fara nici o alta hartie.
  Mai mult, si dobanda va fi mai mica sau mai mare in functie de cat de buni platnici ati fost.
  • 0 (0 voturi)    
   Card emis din initiativa bancii (Luni, 31 mai 2010, 13:32)

   TLGsoft [utilizator] i-a raspuns lui ady

   Atunci de ce a trebuit sa semnez cerere de inchidere cont pentru "o bucata de plastic"?

   Nu cumva taxau intre timp comision de administrare "bucata plastic"?
   • 0 (0 voturi)    
    teoretic (Luni, 31 mai 2010, 16:43)

    ady [anonim] i-a raspuns lui TLGsoft

    Legal si etic nu trebuia sa semnezi cerere de inchidere si nici sa te taxeze.
    Ca unele banci mai abereaza cu taxarea, posibil, desi uneori se mai si exagereaza prin presa.
  • +1 (1 vot)    
   pentru 'ady' (Luni, 31 mai 2010, 14:01)

   dan [anonim] i-a raspuns lui ady

   Prietene lucrezi cumva in sistemul bancar? Daca da, atunci spune-ne unde ca sa ne ferim.
   1. In momentul solicitarii unui Card se completeaza un formular, in care printre altele se solicita si o parola. Frumos nu?
   In momentul in care comiti o frauda (deci completezi acel formular fara acordul titularului) treci si aceasta parola - la mintea cocosului - nu si a ta.
   2. S-a completat s-a depus si hopa cardul! - Pentru activare se foloseste de obicei Call Centerul , unde bineanteles suna inculpatul. deci ce este greu in asta?
   Fratioare banca nu poate fi scuzata de complicitate atat timp cat nu verifica respectarea principiului " Dual control" sau " Four Eyes Principle".
   Vis a vis de Presedintele Vodafone - prietene esti varza - la acest nivel procesul se deruleaza printr-un Personal banker - angajat al respectivei banci in divizia care se ocupa de VIP-uri.
   Las-o jos ca esti pe dinafara! Mai mult nici nu ai inteles articolul.
   • -1 (1 vot)    
    nu meriti deranjul (Luni, 31 mai 2010, 16:50)

    ady [anonim] i-a raspuns lui dan

    Nu le raspund decat celor educati...
  • 0 (0 voturi)    
   precizare (Marţi, 1 iunie 2010, 11:59)

   prapadel [anonim] i-a raspuns lui ady

   La cate magarii fac bancile,nici un articol nu e tendentios! Angajatzii bancilor primesc ceva comision pentru fiecare fraier pe care-l prostesc sa-i faca un card-se prea poate ca,in fatza sansei de-a incasa comisionul pentru client nou,functionarul sa nu fi verificat profesional actele si sa dea drumul la solicitarea de eliberare a unui nou card fara sa sesizeze falsul in declaratzii al solicitantului!
 • +2 (2 voturi)    
  BCR si fraudele (Luni, 31 mai 2010, 14:09)

  noki [anonim]

  Mie mi-au disparut din cont sume contestate, ca fiind operatii neefectuate.
  De 5 luni de la contestatie, nici macar nu mi s-a raspuns, formal.
  Tacere totala.
  Asa trateaza clinetii, acest mastodont nesimtit, austriac.
 • +1 (1 vot)    
  Daca s-ar intimpla asa ceva in Lumea Normala (Luni, 31 mai 2010, 14:22)

  gheorghe [anonim]

  Daca s-ar intimpla asa ceva in Lumea Normala, banca ar aresta imediat functionarul care a indeplinit formalitatile eliberarii cardului, dupa care are despagubi pe loc clientul furat si cu milioane de scuze !
  In Ro, clientul va alerga ani de zile prin tribunale sa se judece cu banca dupa care ii ramane sa-l prinda singur pe cel care a golit cardul, sa se judece in proces civil dupa care in 10 ani esalonat sa-si recupereze paguba !
  Ro sprijina orice tip de hotii inclisiv ale institutiilor, bancilor etc !
  In Ro este legiferarea hotiilor prin legi idioate sau nerespectarea legilor.
  Dreptatea in Ro e un joc de ruleta, cu mult noroc si zile de la Dumnezeu, este posibil sa ti se faca dreptate.
  Puteti sa ma contraicetzi daca puteti !
 • 0 (0 voturi)    
  E plina lumea de hoti (Luni, 31 mai 2010, 15:04)

  Diogene [anonim]

  Probabil ca e vina unui functionar de la banca. Si eu am patit-o cu un minus de aproape 1000 euro in cont din cauza unui functionar. Noroc ca am fost pe faza imediat si problema s-a remediat . Functionarul nu mai este la banca respectiva si mai facuse asemenea "manevre" cu conturile oamenilor, practic avea o metoda de a-si insusi sumele respective !!!
  Problema ar fi sa se angajeze functionari bancari numai dupa o exigenta verificare (profesional , moral , psihiatric, civic etc.)
 • -1 (1 vot)    
  nelamurire (Luni, 31 mai 2010, 21:53)

  alex [anonim]

  Eu nu inteleg ceva: zice ca s-au emis 2 carduri lui T.R. si A.B si cea din urma era reprezentant legal al societatii; atunci care e problema ca A.B. a ridicat cardul si a scos bani. Poate ca nu era cazul sa-i dea drept de semnatura.

  Ideea e ca am vazut gramada de cazuri de clienti nemultumiti, enervati si chiar furiosi cand li se cere procura pentru persoanele care nu sunt administratori dar li se da drept de semnatura. Ca dupa aia sa vina sa faca scandal ca in exemplul de fata.
 • +1 (1 vot)    
  comentati in dorul lelii (Marţi, 1 iunie 2010, 6:29)

  shefu [anonim]

  Am citit comentariile aparute, si vad ca multi din cei care au comentat sufera de aceeasi superficialitate precum angajatii bancii respective. Mai cititi o data. Citez:
  "Functionarii bancari eliberasera un card cuiva din firma lui Ionescu, card facut chiar pe numele lui Ionescu, in baza unei imputerniciri fictive semnate de acelasi Ionescu. Cum de a inmanat cardul fara ca acel cineva sa fie titularul cardului ramane sa stabileasca Politia si Judecatoria."
  Avem un furt, un fals in acte, si complicitatea bancii, care trebuia sa-l cheme pe Ionescu personal.
  Oameni buni , cititi de 2 ori si vorbiti o data.
  • -1 (1 vot)    
   mai citeste tu o data (Marţi, 1 iunie 2010, 8:31)

   alex [anonim] i-a raspuns lui shefu

   "Prin aceeasi adresa mi se comunica ca cele doua carduri au fost ridicate de reprezentantul legal al societatii, desemnat prin specimenul de semnatura inaintat catre banca in persoana doamnei A.B., care a confirmat prin semnatura si stampila pentru ridicarea lor. "

   Deci A.B. era reprezentant legal al societatii, avand astfel acces la cont oricum, si cu card si fara.
   Eu banuiesc ca dl. Ionescu a dat drept de semnatura cui nu trebuie si acum nu mai stie cum sa scoata camasa.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by