Domnul Ionescu e mic intreprinzator. Are o firma intr-un judet din Nord, intr-o localitate mica, cu 5200 de locuitori si 12 banci. El a observat intr-o zi ca din conturile firmei sale ies bani intr-o veselie. Domnul Ionescu s-a dus la banca (una din top5) si a cerut un extras de cont. Angajatii bancii i-au luat cei 3 lei si i-au dat extrasul. Cand s-a uitat peste hartii, dl. Ionescu a avut o revelatie. Toti banii care ieseau din firma erau in baza unui card cu care se retrageau in mod natural bani din bancomate. Dl. Ionescu habar nu avea de cardul in cauza, scrie Dan Popa pe blogul lui.

I-a intrebat pe angajatii bancii cine a facut cardul, iar bancherii i-au spus ca el, Ionescu. Ionescu s-a frecat la ochi. Mai bea el cate un pahar de bere in week-end, dar niciodata nu si-a facut carduri fara sa stie ce face. Pana la urma, treaba a fost lamurita.

Functionarii bancari eliberasera un card cuiva din firma lui Ionescu, card facut chiar pe numele lui Ionescu, in baza unei imputerniciri fictive semnate de acelasi Ionescu. Cum de a inmanat cardul fara ca acel cineva sa fie titularul cardului ramane sa stabileasca Politia si Judecatoria. Redau din sesizarea facuta :

"… Urmare a raspunsului dumneavoastra prin care mi-ati transmis extrasele de cont pentru perioada solicitata, am constatat ca am fost beneficiarul unui card bancar cu terminatia …..7546 cu care s-au ridicat sume importante de bani prin sistemul ATM din contul S.C…SRL., card pe care nu l-am avut in posesie.

Am solicitat prin acea adresa documentele care au stat la baza eliberarii acestui card (contract, semnatura primire card si altele), precum si extrasul de cont prin care sa se regaseasca sumele ridicate. Fac precizarea ca acest card nu a fost niciodata in posesia mea, nu l-am utilizat, nu am semnat de primirea acestuia, nu cunosc codul pin si nu am ridicat niciodata sume de bani in sistem ATM sau plati in sistem POS cu ajutorul sau. Mentionez ca in conformitate cu statutul societatii am calitatea de administrator (….). Solicit prin prezenta sa-mi inaintati copii dupa actele intocmite atat de solicitant cat si de banca si toate celelalte care atesta retragerile sumelor respective, de la ce ATM-uri au fost retrase.

Ca urmare a solicitarii mele mentionata mai sus, Sucursala Iasi mi-a comunicat prin adresa nr…. ca as fi semnat pentru emiterea a doua carduri atasate contului curent …. pentru doi utilizatori autorizati : T.R. si A.B. pe care am semnat pe fisa de posesor card bussines pentru persoane juridice. Prin aceeasi adresa mi se comunica ca cele doua carduri au fost ridicate de reprezentantul legal al societatii, desemnat prin specimenul de semnatura inaintat catre banca in persoana doamnei A.B., care a confirmat prin semnatura si stampila pentru ridicarea lor.

Nu inteleg cum a fost posibil ca conducerea bancii dumneavoastra sa dea o dispozitie netemeinca si nelegala prin care doamnei A.B. i s-a permis si i s-a inmanat cardul. Eu nu am mandatat, nu am imputernicit, si nu am semnat vreo procura care sa ateste expresia mea de vointa si mandatul meu special imputernicind pe doamna A.B. sa ridice cardul al carui titular eram din banca dumneavoastra.

Nu am stiut faptul ca Banca …. ar putea sa treaca cu usurinta peste un principiu de drept in sensul in care nu a existat nici o semnatura de a mea pe un acte emis legal adresat bancii pentru ca aceasta sa ridice cardul meu. Am aflat despre aceasta abia in luna … 2009 si am constatat cu stupoare ca mi-au fost retrase din contul societatii pe numele meu, folosind cardul meu in mod fraudulos suma de 138.400 lei, fapt pentru care ma consider prejudiciat si totodata consider ca la aceasta frauda a participat in mod direct prin inmanarea cardului in mod ilegal un functionar al bancii motiv pentru care solicit ca banca sa acopere prejudiciul cauzat. Anexez la prezenta statutul S.C…. S.R.L.- si copie dupa cartea de identitate, demonstrand prin aceasta calitatile mele in cadrul societatii.

Fata de aceasta situatie va rugam sa dispuneti verificari si sa-mi comunicati persoana care se face vinovata de indeplinirea defectuasa a atributiunilor de serviciu care au dus la posibilitatea de a mi se crea prejudiciu mentionat mai sus, deasemnea rog sa-mi comunicati pozitia conducerii bancii fata de aspectele sesizate”.

Domnul Ionescu asteapta si acum raspunsul bancii.

Citeste si comenteaza per blogul lui Dan Popa.