Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Adrian Vasilescu: Declaratiile lui Strauss-Kahn, cum ca FMI a propus Romaniei cresterea impozitelor pentru bogati si nu scaderea salariilor, au fost electorale

Directorul Fondului Monetar International, Dominique Strauss-Kahn, a facut declaratii electorale in ceea ce priveste Romania. Informatia vine de la consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Adrian Vasilescu. Potrivit acestuia, Strauss-Kahn a declarat ca FMI ar fi propus Romaniei varianta cresterii impozitelor, in special pentru cei bogati, si nu scaderea salariilor si pensiilor, "in context politic", "electoral", in conditiile in care seful Fondului este un posibil candidat la presedintia Frantei. Insa aplicarea propunerilor FMI ar fi dus la reinflamarea inflatiei si la prelungirea recesiunii, explica Adrian Vasilescu. Consilierul guvernatorului BNR sustine ca Fondul a cerut inversarea trendului deficitului bugetar, care a crescut in ultimii ani de la 2,5% din PIB la 5,4% din PIB si la 8,3% din PIB in 2009. "Este preferabil sa intarziem iesirea din recesiune decat sa se intample un scurtcircuit puternic care sa aprinda si Romania asa cum a aprins Grecia; Grecia si-a luat inima in dinti si pana la urma si-a rezolvat lucrurile", a declarat Vasilescu.

Firmele private vor primi garantii guvernamentale pentru cofinantarea proiectelor europene

Firmele private vor primi garantii guvernamentale pentru cofinantarea proiectelor europene. Anuntul a fost facut de premierul Emil Boc, care a vorbit si despre alte masuri de relansare economica. Printre acestea se numara capitalizarea Fondului de Garantare a Creditului Rural cu 220 milioane euro, pentru garantii de 1,1 miliarde euro la cofinantarea proiectelor derulate cu fonduri europene in proiecte de agricultura, dezvoltare rurala, industrie alimentara. Reducerea la 0% a gradului de cofinantare necesar pentru proiectele de dezvoltare a microintreprinderilor sustinute din fonduri comunitare. Compensarea partiala a dobanzii la creditele in lei si compensarea a 50% din dobanda platita la creditele in lei contractate ulterior datei de 1 ianuarie 2006. Garantarea obligatiilor asumate prin contractele comerciale de export si la intern. In luna februarie, Guvernul a decis sa garanteze creditele contractate de catre autoritatile locale pentru cofinantarea proiectelor europene, in limita unui plan total de 2,6 miliarde lei.

Google refuza sa dea autoritatilor germane informatiile confidentiale colectate "din greseala" de masinile Street View

Google refuza sa le dea autoritatilor germane informatiile confidentiale colectate "din greseala" de masinile Street View. Compania a admis pe 16 mai ca masinile utilizate pentru serviciul de cartografiere au colectat si date personale trimise de utilizatori ai unor retele WiFi nesecurizate, iar pe lista celor 30 de tari este si Romania. Conform legilor germane, Google e obligata sa le dea autoritatilor aceste date; compania a spus insa ca cererea ii pune in fata "provocari legale", astfel ca nu s-a conformat termenului limita. Google a permis accesul autoritatilor la masina Street View, dar nu si la datele colectate. Pe de alta parte, in Austria autoritatile au interzis masinilor Google sa mai faca fotografii pentru Street View pana cand compania nu va de informatii detaliate despre datele colectate de masini si nu va raspunde la un chestionar amanuntit. Desi gigantul IT nu a dat detalii despre datele colectate din greseala, se pare ca este vorba de franturi de e-mail-uri si conversatii dintre utilizatori. Multe voci din piata spun insa ca lucrurile nu s-au intamplat din greseala si ca Google vrea sa puna mana pe cat mai multe date posibil.

Renault este interesata sa cumpere Ssangyong, scrie presa sud-coreeana

Renault ar fi interesata sa cumpere producatorul sud-coreean de masini Ssangyong, companie aflata in mari dificultati financiare. Termenul de depunere a unei oferte angajante este 20 iulie si se pare ca si indienii de la Mahindra sunt interesati de micul producator auto, iar alte cinci companii ar avea intentia sa vina cu oferte. Un oficial al Samsung Motors, filiala coreeana a Renault, spune ca grupul este interesat de Ssangyong, companie evaluata la circa jumatate de miliard de dolari. Potrivit presei din Coreea de Sud, Ssangyong este din 2009 sub administrare judiciara, dupa ce a inregistrat pierderi in ultimii doi ani, iar vanzarile au scazut dramatic. Compania are nevoie de o infuzie de capital puternica pentru ca gama de modele sa fie modernizata. In Romania, s-au inmatriculat in primele patru luni doar sase masini Ssangyong fata de 51 in perioada similara a anului trecut. Pe soselele din tara circula putin peste 1.500 de autoturisme ale marcii.