Brazilia. De la scadere economica de 0,2%, la crestere de peste 5%. Peru. Un exemplu de traversare cu bine a crizei. Ce au ei si nu putem avea noi? Care au fost motoarele cresterii economice? Nu mai vorbim de China, care daca inregistreaza un ritm de crestere mai mic de 8% se cheama ca nu se pune ca au crescut economic. Explicatiile nu sunt foarte complicate. Brazilienii au trecut de la consum la investitii, iar Peru s-a orientat catre comertul cu China. Ambele au reusit.

Dupa ce anul trecut economia Brazilei a scazut cu doar 0,2%, in acest an aceasta va avea o evolutie mult mai buna, analistii estimand un avans de 5,4%. Acestia se asteapta ca investitiile sa devina principalul motor de crestere al economiei, inlocuind consumul si cheltuielile guvernamentale.

Cererea interna se va tempera in trimestrele urmatoare, ca urmare a cresterii inflatiei, insa investitiile in infrastructura vor compensa aceasta scadere.

  • Aproape un miliarde de euro investiti in 7 ani

Programul de accelerare a cresterii economice, a doua faza a acestuia fiind lansata in martie 2010, prevede investitii in infrastructura in valoare de 958,8 miliarde de reali (aproximativ 500 miliarde de dolari) pana in 2014 in constructii, transporturi, aprovizionare cu apa si energie. Prima parte a acestui program a debutat in 2007 si a presupus investitii de 513 miliarde de reali.

Totodata, Brazilia si-a diversificat baza industriala, are un potential masiv de a-si dezvolta sectorul agricol si detine un teritoriu bogat in resurse naturale. Noile descoperiri in sectorul petrolier vor face din Brazilia una din puterile petroliere globale in urmatoarea decada. De fapt, economia Braziliei s-a diversificat atat de mult in ultimii ani incat este mult mai putin sensibila la o reducere a cererii in SUA decat alte economii din America Latina.

  • Brazilia, capacitate de crestere economica enorma

De asemenea, specialistii Roubini Global Economics spun ca Brazilia are o capacitate "enorma" de crestere economica, in conditiile in care consumul populatiei reprezinta doar un sfert din nivelul din SUA. Acestia mai arata ca avansul economiei mondiale va depinde de cresterea cererii din economiile emergente.

In acelasi timp, masurile adoptate in ultimii 15 ani de a reduce riscul investitiilor isi vor arata roadele, nivelul investitiilor straine directe atrase in ultimii ani mentinandu-se la un nivel ridicat. Doar in 2009, investitiile straine directe s-au ridicat la 25 miliarde de dolari.

  • Peru - o putere regionala alaturi de Brazilia

O alta tara sud-americana cu o crestere economica sustinuta in ultimii ani este Peru, a carei economie a avansat cu 9,94% in 2008 si cu 1% in 2009. Preturile ridicate ale produselor de baza si cererea ridicata pentru materii prime venita din China au ajutat acest stat bogat in resurse minerale sa faca fata crizei mai bine decat celelalte tari din America de Sud.

Observatorii arata ca una dintre cele mai importante masuri luate in ultimii ani este cresterea redeventelor incasate din concesionarea exploatatiilor miniere de la 7% la 30% si dirijarea a jumatate din acesti bani catre autoritatile locale. Sumele astfel obtinute sunt folosite pentru imbunatatirea calitatii vietii in mediul rural.

  • Rezervele minerale au adus dezvoltarea, dar si crize in trecut

Vastele sale rezerve de aur, argint, cositor, fier, zinc si cupru au declansat in trecut mai multe perioade de criza decat de dezvoltare, iar analistii cred ca principala provocare pentru Peru este evitarea greselilor din trecut. Aceasta tara a cunoscut decenii de guvernare autoritara de extrema stanga si de dreapta si o insurgenta brutala a gruparii de gherila Sendero Luminoso (Cararea Luminoasa).

Ultimele doua guverne de la Lima au orientat insa tara catre crestere economica, o mai mare transparenta si descentralizare. Rezultatul este un stat matur din punct de vedere politic, analistii si investitorii vorbind acum de o noua putere regionala alaturi de Brazilia.

  • Peru va devansa in acest an Chile, devenind una din principalele economii din America Latina

Potrivit analistilor de la Latin American Consensus Forecasts, cresterea economica din Peru o va depasi pe cea din statul vecin Chile in 2010 si 2011, devenind una din principalele economii din zona. Estimarile arata ca economia peruana va avansa cu 4,9% in acest an, fiind depasita doar de cresterea Produsului Intern Brut din Brazilia - 5,4%, in vreme ce economia chiliana va avansa cu 4,8%.

In 2011, se asteapta ca economia peruana sa creasca cu 4,8%, iar cea a Braziliei cu 4,5%. Economia Chile va avansa cu 4,6%, insa aceasta crestere nu va fi suficienta pentru a egala economia statului Peru.