Bancile cu capital elen din Romania - 32,5 mil euro profit in primul trimestru

de Dan Popa     HotNews.ro
Marţi, 1 iunie 2010, 11:45 Economie | Finanţe & Bănci


Bancile grecesti din Romania au facut in primul trimestru un profit total de peste 32,5 milioane de euro.  Banca Romaneasca a inregistrat cel mai ridicat profit – 12 mil. euro, urmata de Piraeus Bank- 10,3 mil. euro si Alpha Bank- 8,1 mil. euro. Bancile cu capital elen detin circa 22% din sectorul bancar local si  inregistreaza expuneri mari pe sectorul  imobiliar. Problemele Greciei nu au avut efecte directe puternice asupra Romaniei, sistemul bancar romanesc fiind bine capitalizat, inclusiv institutiile de credit cu capital elen. Capitalizarea medie a bancilor romanesti este in prezent de 14%, cu mult peste nivelul minim, iar  bancile grecesti sunt bine capitalizate si supravegheate indeaproape de catre BNR.
 • Piraeus Bank- profit brut de 10,3 mil. euro
„In urma cu 10 ani, cand am venit in Romania, aveam 2 sucursale si 25.000 de clienti. Acum avem 187 de unitati si peste 300.000 de clienti. Vom continua sa facem apel la toata expertiza pe care o detinem pentru a oferi clientilor nostri confortul si siguranta financiara la care au tot dreptul in calitate de parteneri ai bancii” a declarat Catalin Parvu, Director General Executiv Piraeus Bank Romania.

Profitul brut realizat de Piraeus Bank Romania in primul trimestru, anuntat marti, 1 iunie,  a crescut pana la  10.3 milioane EUR.   Activele administrate de banca la 31 martie 2010 au crescut cu 2% fata de 31 martie 2009, depasind 2 miliarde EUR, iar volumul depozitelor atrase a crescut  7% in T1 2010 comparativ cu T1 2009. Astfel, volumul total al depozitelor atrase de Piraeus Bank Romania depasise, in martie 2010, 1,19 miliarde EUR.   Ponderea creditelor neperformante aflate in portofoliul bancii a avansat pana la 6.7% ramanand sub media pietei.
 • Alpha Bank- 8,1 milioane euro
Alpha Bank a realizat un profit inainte de plata impozitelor de 8,1 milioane de euro, iar creditele neperformante au urcat la 4,3%. Potrivit unui raport destinat Bursei elene, Alpha Bank are in Romania o cota de piata de 8,3% (fata de 8,9% cat era la inceputul anului)  si 2542 angajati.
Institutia a acordat credite de peste 4 miliarde de euro, la un volum al depozitelor atrase de peste 1,5 miliarde de euro. Profitul bancii cu capital elen a scazut cu 62% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pe fondul pierderilor din credite neperformante, care s-au ridicat la 24,5 mil. euro, potrivit datelor publicate la Atena.

Banca si-a majorat portofoliul de credite cu 3,2%, pana la 4,23 mld. euro, marea majoritate a creditelor cu probleme venind din segmentul corporate care ramane majoritar, cu un sold de peste 3 mld. euro. Reteaua teritoriala a fost mentinuta la 200 de unitati, insa numarul angajatilor a fost redus cu 115, pana la 2.549 de salariati. Banca a diminuat cheltuielile operationale cu 1,5%, la 23,2 mil. euro.
 • Emporiki- majorare de capital necesara
Emporiki a majorat in aprilie 2010 capitalul social cu 25 milioane de lei (6 milioane de euro) la subsidiara din Romania, dupa ce in februarie mai operasera o majorare de capital cu 78,5 milioane de lei (18,7 milioane de euro). Emporiki Bank of Greece, membra a grupului francez Crédit Agricole, mizeaza pe piata din Romania, fiind una dintre cele mai mari din portofoliu. Grecii de la Emporiki sunt prezenti si in Albania, Bulgaria, Cipru si Marea Britanie. Actionarii apreciaza ca Emporiki Bank Romania si-a consolidat pozitia pe piata locala in conditiile in care portofoliul de credite a crescut cu 61% in ultimii doi ani, iar depozitele cu 21%. Mai mult, reteaua bancii a ajuns la 34 de unitati operationale. Banca are o cota de piata de sub 1%, cu active de 182,2 milioane de euro la finalul anului trecut. Emporiki a avut pierderi de 18,3 milioane de euro in 2009.
 • Bancpost- profit  net de 2,1 mil euro
Bancpost a obtinut in primul trimestru un profit net de 2,1 milioane de euro, dupa ce in 2009 grupul inregistrase o pierdere de 4,1 milioane de euro.  In primul trimestru din acest an, Bancpost a avut cheltuieli cu provizioanele de 63 de milioane de euro, iar ponderea creditelor neperformante a urcat la 13% din portofoliu. Activele detinute de Eurobank pe plan local au coborat cu 2,5% in primele trei luni, pana la 5,47 de miliarde de euro.    
 • Banca Romaneasca - profit net de 12 milioane euro
Grupul financiar elen National Bank of Greece (NBG), actionarul majoritar la Banca Romaneasca, a obtinut un profit net de 12 milioane de euro in primul trimestru. Castigul este cu 71% mai mare decat obtinut in perioada similara a anului trecut, potrivit datelor prezentate de grup la Atena.

Grecii mai opereaza o societate de leasing, una de brokeraj bursier si un broker de asigurari, rezultatele fiind consolidate pentru toate subsidiarele. Majorarea profitului net a fost sustinuta de cresterea veniturilor operationale, mai ales de comisioane, care au urcat de patru ori, pana la 12 milioane de euro.  Cheltuielile operationale au urcat cu numai 7%, la 18 milioane de euro. Provizioanele au crescut la 10 mil. euro, iar valoarea creditelor neperformante a urcat la 4,1% din totalul portofoliului.

Nota red. O parte din raportarile bancilor cu capital elen sunt in standarde romanesti de contabilitate (RAS) iar o alta parte sunt calculate conform IFR. Rezultatele financiare si capitalurile proprii ale bancilor care raporteaza in conformitate cu Standardele Internationale de Raportare Financiara (IFRS) difera in general cu +/-5% fata de rezultatele pe baza Standardele de Contabilitate Romanesti, conform unui studiu KPMG Romania.

Cea mai importanta diferenta dintre IFRS si Standardele de Contabilitate Romanesti este cea legata de deprecierea creditelor. IFRS si Standardele de Contabilitate Romanesti se indreapta intr-o directie comuna, conform tendintelor la nivel global.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1646 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  sa nu fie ca banii pentru bugetari (Marţi, 1 iunie 2010, 10:52)

  oldman [anonim]

  asa a fost si cu salariile
  rapoartele si informarile pentru noi au fost bune si frumoase si brusc, intr-o joi, s-a rasturnat totul.
 • +1 (1 vot)    
  Profit cu japca... (Marţi, 1 iunie 2010, 11:59)

  TataMare [utilizator]

  Taxe si comisioane abuzive, dobanzi majorate abuziv si chiar retroactiv
 • +1 (3 voturi)    
  Sunt client al unei bănci greceşti (Marţi, 1 iunie 2010, 12:14)

  Adrian [anonim]

  .. din acest top şi, în acelaşi timp, 3 dintre aceste bănci sunt clienţii companiei la care lucrez. Nu dau numele băncii ca să nu se creadă că vreau să fac reclamă dar rata la creditul meu ipotecar a scăzut cu 25% în ultimii 2 ani pentru că a scăzut LIBOR şi mi-au scăzut şi ei mie rata. E adevărat că am şi prieteni clienţi ai unora din băncile de mai sus şi ei nu au avut acelaşi noroc. Sunt bănci şi bănci dar eu mă bucur că au profit pentru că asta însemnă că or să-mi plătească şi mie facturile pentru serviciile prestate astfel că, la rândul meu, o să pot plăti fără probleme celor cu care lucrez.
 • +2 (2 voturi)    
  capitalizare (Marţi, 1 iunie 2010, 12:53)

  gogu [anonim]

  Totul a fost bine si frumos si cu riscul de tara al Greciei. Era cotata AAA alaturi de SUA, Germania, Franta. Si dintr-o data, cand valul de minciunele a fost dat la o parte s-a trezit cu BB alaturi de Romania. Fara nicio etapa intermediara! Ar fi interesant sa aflam care este expunerea bancilor grecesti pe imobiliarele romanesti. Direct, prin intermediul creditelor acordate persoanelor juridice si fizice pentru achizitia/constructia de bunuri imobiliare si indirect prin intermediul creditelor paravan care s-au luat pentru ceva si s-au utilizat tot pentru imobiliare. Prin re-esalonari, renegocieri, refinantari s-a tot amanat recunoasterea pierderilor rezultate din colapsul imobiliar. Probabil ca anul acesta, in absenta unei relansari economice bancile vor trebui sa isi ajusteze activele potrivit IFRS ceea ce va determina o reducere considerabila a solvabilitatii. Articolul de mai sus aduce a reclama mascata in favoarea bancilor grecesti.
 • +1 (1 vot)    
  o mica eroare... (Marţi, 1 iunie 2010, 13:12)

  alex [anonim]

  Ciudat, insa in titlu observam ca bancile cu capital elen in Romania au totalizat profit de 32.5 milioane EUR in primul trimestru din 2010, insa ati adunat mere cu pere:

  10.3+8.1+2.1+12 = 32.5

  - Piraeus Bank a raportat PROFIT BRUT (de care? ca sunt mai multe tipuri de profit brut) de 10.3 mil EUR;
  - Alpha Bank a raportat PROFIT BRUT inainte de impozite (EBT) de 8.1 mil EUR;
  - Emporiki Bank nu a raportat inca rezutatele financiare, deci nu stim daca profitul consolidat pe bancile cu capital elen a fost pe plus sau pe minus;
  - Bankpost a raportat PROFIT NET de 2.1 mil EUR;
  - Banca Romaneasca a raportat PROFIT NET de 12 mil EUR, insa aceasta banca este detinuta de NBG in proportie de 88.7%, ceea ce inseamna ca in eventualitatea distribuirii de dividende, NBG ar primi 88.7% din 12 mil EUR (10.64 mil EUR).

  In concluzie, nu stim cat a fost profitul (net/brut/EBT, etc) consolidat al bancilor cu capital elen in Romania.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by