Bancile grecesti din Romania au facut in primul trimestru un profit total de peste 32,5 milioane de euro. Banca Romaneasca a inregistrat cel mai ridicat profit – 12 mil. euro, urmata de Piraeus Bank- 10,3 mil. euro si Alpha Bank- 8,1 mil. euro. Bancile cu capital elen detin circa 22% din sectorul bancar local si inregistreaza expuneri mari pe sectorul imobiliar. Problemele Greciei nu au avut efecte directe puternice asupra Romaniei, sistemul bancar romanesc fiind bine capitalizat, inclusiv institutiile de credit cu capital elen. Capitalizarea medie a bancilor romanesti este in prezent de 14%, cu mult peste nivelul minim, iar bancile grecesti sunt bine capitalizate si supravegheate indeaproape de catre BNR.

  • Piraeus Bank- profit brut de 10,3 mil. euro

„In urma cu 10 ani, cand am venit in Romania, aveam 2 sucursale si 25.000 de clienti. Acum avem 187 de unitati si peste 300.000 de clienti. Vom continua sa facem apel la toata expertiza pe care o detinem pentru a oferi clientilor nostri confortul si siguranta financiara la care au tot dreptul in calitate de parteneri ai bancii” a declarat Catalin Parvu, Director General Executiv Piraeus Bank Romania.

Profitul brut realizat de Piraeus Bank Romania in primul trimestru, anuntat marti, 1 iunie, a crescut pana la 10.3 milioane EUR. Activele administrate de banca la 31 martie 2010 au crescut cu 2% fata de 31 martie 2009, depasind 2 miliarde EUR, iar volumul depozitelor atrase a crescut 7% in T1 2010 comparativ cu T1 2009. Astfel, volumul total al depozitelor atrase de Piraeus Bank Romania depasise, in martie 2010, 1,19 miliarde EUR. Ponderea creditelor neperformante aflate in portofoliul bancii a avansat pana la 6.7% ramanand sub media pietei.

  • Alpha Bank- 8,1 milioane euro

Alpha Bank a realizat un profit inainte de plata impozitelor de 8,1 milioane de euro, iar creditele neperformante au urcat la 4,3%. Potrivit unui raport destinat Bursei elene, Alpha Bank are in Romania o cota de piata de 8,3% (fata de 8,9% cat era la inceputul anului) si 2542 angajati.

Institutia a acordat credite de peste 4 miliarde de euro, la un volum al depozitelor atrase de peste 1,5 miliarde de euro. Profitul bancii cu capital elen a scazut cu 62% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pe fondul pierderilor din credite neperformante, care s-au ridicat la 24,5 mil. euro, potrivit datelor publicate la Atena.

Banca si-a majorat portofoliul de credite cu 3,2%, pana la 4,23 mld. euro, marea majoritate a creditelor cu probleme venind din segmentul corporate care ramane majoritar, cu un sold de peste 3 mld. euro. Reteaua teritoriala a fost mentinuta la 200 de unitati, insa numarul angajatilor a fost redus cu 115, pana la 2.549 de salariati. Banca a diminuat cheltuielile operationale cu 1,5%, la 23,2 mil. euro.

  • Emporiki- majorare de capital necesara

Emporiki a majorat in aprilie 2010 capitalul social cu 25 milioane de lei (6 milioane de euro) la subsidiara din Romania, dupa ce in februarie mai operasera o majorare de capital cu 78,5 milioane de lei (18,7 milioane de euro). Emporiki Bank of Greece, membra a grupului francez Crédit Agricole, mizeaza pe piata din Romania, fiind una dintre cele mai mari din portofoliu. Grecii de la Emporiki sunt prezenti si in Albania, Bulgaria, Cipru si Marea Britanie. Actionarii apreciaza ca Emporiki Bank Romania si-a consolidat pozitia pe piata locala in conditiile in care portofoliul de credite a crescut cu 61% in ultimii doi ani, iar depozitele cu 21%. Mai mult, reteaua bancii a ajuns la 34 de unitati operationale. Banca are o cota de piata de sub 1%, cu active de 182,2 milioane de euro la finalul anului trecut. Emporiki a avut pierderi de 18,3 milioane de euro in 2009.

  • Bancpost- profit  net de 2,1 mil euro

Bancpost a obtinut in primul trimestru un profit net de 2,1 milioane de euro, dupa ce in 2009 grupul inregistrase o pierdere de 4,1 milioane de euro. In primul trimestru din acest an, Bancpost a avut cheltuieli cu provizioanele de 63 de milioane de euro, iar ponderea creditelor neperformante a urcat la 13% din portofoliu. Activele detinute de Eurobank pe plan local au coborat cu 2,5% in primele trei luni, pana la 5,47 de miliarde de euro.

  • Banca Romaneasca - profit net de 12 milioane euro

Grupul financiar elen National Bank of Greece (NBG), actionarul majoritar la Banca Romaneasca, a obtinut un profit net de 12 milioane de euro in primul trimestru. Castigul este cu 71% mai mare decat obtinut in perioada similara a anului trecut, potrivit datelor prezentate de grup la Atena.

Grecii mai opereaza o societate de leasing, una de brokeraj bursier si un broker de asigurari, rezultatele fiind consolidate pentru toate subsidiarele. Majorarea profitului net a fost sustinuta de cresterea veniturilor operationale, mai ales de comisioane, care au urcat de patru ori, pana la 12 milioane de euro. Cheltuielile operationale au urcat cu numai 7%, la 18 milioane de euro. Provizioanele au crescut la 10 mil. euro, iar valoarea creditelor neperformante a urcat la 4,1% din totalul portofoliului.

Nota red. O parte din raportarile bancilor cu capital elen sunt in standarde romanesti de contabilitate (RAS) iar o alta parte sunt calculate conform IFR. Rezultatele financiare si capitalurile proprii ale bancilor care raporteaza in conformitate cu Standardele Internationale de Raportare Financiara (IFRS) difera in general cu +/-5% fata de rezultatele pe baza Standardele de Contabilitate Romanesti, conform unui studiu KPMG Romania.

Cea mai importanta diferenta dintre IFRS si Standardele de Contabilitate Romanesti este cea legata de deprecierea creditelor. IFRS si Standardele de Contabilitate Romanesti se indreapta intr-o directie comuna, conform tendintelor la nivel global.