Portugalia va inchide sute de scoli, ca parte a unui plan de masuri de austeritate. Scopul masurii este de a evita intrarea intr-o criza a datoriilor, pe modelul grecesc, a anuntat ministrul portughez al Educatiei, Isabel Alcada. In consecinta, scolile cu mai putin de 21 de copii vor fi inchise pana la finalul anului scolar 2010-2011, transmite AFP.

Directiva loveste aproximativ 900 de institutii de invatamant, inclusiv 400 care in prezent se afla in constructie. "La finalul procesului de reorganizare a retelei scolare, in jur de 900 de scoli se vor inchide. Cifra pare mare, dar reprezinta doar 3,5% din totalul de 400.000 de institutii ale invatamantului primar", a explicat ministrul, dupa o reuniune de cabinet.

In urma cu doua saptamani, Guvernul Portugaliei a anuntat reduceri suplimentare de cheltuieli, pentru a-si reduce deficitul bugetar la 4,6% din Produsul Intern Brut in 2011, de la 5,1% cat se estima initial. Totodata, autoritatile de la Lisabona au crescut taxa pe valoare adaugata (TVA) cu un punct procentual, la 21%.

Printre alte masuri - caracterizate de presa portugheza drept "un soc fiscal" - se numara scaderea salariilor pentru angajatii din sectorul public care sunt "bine platiti" si inghetarea unor mari lucrari de infrastructura.

Portugalia face eforturi pentru a-si stabiliza finantele publice, in conditiile in care datoriile uriase si deficitul bugetar au erodat increderea in aceasta tara, ceea ce a condus la cresterea costurilor de finantare de pe pietele internationale. Fiind membra a zonei euro, Portugalia este obligata sa isi mentina deficitul public anual sub nivelul de 3% din PIB. Totodata, datoria publica a Portugaliei a ajuns anul trecut la 76,6% din PIB si ar putea urca in acest an la 86%, cu mult peste nivelul maxim admis de 60% pentru tarile din Euroland.