Experiente europene in ajustarile fiscale de amploare. Modele de ajustare. Implicatii asupra datoriei publice. Implicatii electorale si schimbarile de guverne survenite

de Andreea Vass     HotNews.ro
Miercuri, 2 iunie 2010, 12:58 Economie | Finanţe & Bănci


 documente
(02 Iun 2010) DOC, 110KB
Problemele fiscale actuale din Europa se pot rezolva. Marea Britanie, Suedia, Finlanda, Danemarca, Irlanda, Franta, Belgia, Portugalia, Grecia, Italia, Austria, Olanda au trecut prin ajustari bugetare masive in ultimii 25 de ani. Tarile mediteraneene au optat pentru modelul de ajustare bazat cu prioritate pe cresterea taxelor si impozitelor. Tarile nordice s-au axat pe diminuarea agresiva a cheltuielilor publice. Tendintele se mentin in reactiile actuale la criza economica.

Ultimele decenii probeaza insa consolidarea bugetara mai instabila si ca recesiunea economica a lovit mai aprig in randul tarilor mediteraneene, in timp ce relansarea economica a fost mult mai rapida in tarile nordice. Ajustarile mari bazate pe reducerea cheltuielilor nu sunt, asadar, obligatoriu recesioniste. Nici nu inseamna moartea politica a guvernelor care le implementeaza! Doar intr-o treime din cazurile analizate au survenit schimbari de guverne. Restul au supravietuit turbulentelor sociale. In situatia in care criza fiscala in Europa se inrautateste, amenintand insanatosirea economica globala, vom sti pe cine sa dam vina: pe actualii lideri ai Europei!


I. Experienta europeana a ultimilor 25 ani arata ca au existat 12 ajustari fiscale de amploare, chiar de pana la 11% din PIB. Cel putin 5 ani de actiuni ferme se impun necesare in acest efort de ajustare. Chiar daca tinta este atinsa, economiile in cauza sunt in continuare intr-o situatie instabila (vezi tabel 1 in atasament).

- Grecia a realizat o ajustare de amploarea a 10-12% din PIB, asa cum e obligata sa faca acum, la inceputul anilor ’90. Danemarca si Italia au realizat ajustari similare.

- Portugalia, Suedia, Finlanda, Belgia au facut ajustari ale deficitelor de 8-9% PIB.


II. Modele de ajustare fiscala agresiva. Exista diferente semnificative in modul in care s-au obtinut aceste ajustari (vezi tabel 2 in atasament): 

- cresteri de taxe si impozite si reduceri relativ mici ale cheltuielilor publie – in  Grecia, Portugalia, Italia (tarile mediteraneene) si Franta (ajustarea de 3.6% PIB din anii ’90 realizandu-se in proportie de 71% prin cresterea veniturilor bugetare si doar 29% prin diminuari de cheltuieli publice)

- reduceri semnificative ale cheltuielilor publice – Olanda, Finlanda, Suedia, Irlanda, Marea Britanie, Danemarca, Belgia, Austria - tarile nordice.


III. Implicatiile ajustarii fiscale asupra datoriei publice raportate la PIB (vezi tabel 3 in atasament):

- Datoriile publice au crescut in majoritatea cazurilor, cu exceptia catorva tari nordice (Suedia, UK, Austria, Irlanda, Olanda  - dar care aveau ponderi extrem de ridicate in PIB). Scopul ajustarilor fiscale de amploare este sa insanatoseasca finantele publice, adica sa devina sustenabile. Experienta europeana din ultimele decenii arata ca acest deziderat a fost rareori atins, mai ales daca deficitul bugetar initial era foarte mare.

- In Belgia, in cei 10 ani de ajustare fiscala, datoria publica raportata la PIB a crescut cu peste 50%.

- In Grecia, Portugalia si Italia raportul datorie publica/PIB a crescut cu peste 20%. In Italia datoria publica a inceput sa scada dupa 5 ani ca efect al ratelor mici ale dobanzii.

- In Franta ponderea datoriei publice in PIB a crescut cu 13%.

- In Suedia, UK, Austria, Irlanda, Olanda ponderea datoriei publice in PIB a scazut in perioadele de ajustare.

- Dupa 5 ani, s-a inregistrat o stabilizare modesta a raportului datorie/PIB in cele mai multe tari. Exceptie fac Grecia si Belgia, unde datoria publica a continuat sa creasca usor.

- Implicatii pentru Grecia: precedentul istoric sugereaza ca ajustarea fiscala de 10% din PIB este realizabila, dar ar putea duce la cresterea pana la 150% a datoriei publice in PIB, ceea ce ar exclude tara de pe pietele financiare internationale pentru o lunga perioada de timp.


IV. Implicatiile electorale ale ajustarilor fiscale din statele europene in ultimii 25 de ani

- Perceptia standard este ca politicile de reducere masiva a deficitelor bugetare cauzeaza recesiuni economice si costuri politice majore la urmatoarele alegeri, inclusiv schimbari de guverne.
 • O prima consecinta: guvernele responsabile care incearca sa taie cheltuielile vor pierde alegerile, iar cele iresponsabile vor supravietui, alaturi de problemele fiscale care se pot inrautati in timp.
- Aceasta viziune se dovedeste in mare parte incorecta.

 • Cercetarile economice in domeniul ajustarilor fiscale brutale arata ca cele bazate pe reducerea cheltuielilor au mai mult succes (conduc la consolidari mai stabile ale bugetelor) – modelul tarilor nordice - si cauzeaza o contractie mai putin acuta a economiei decat ajustarile bazate pe cresterile de taxe – modelul tarilor mediteraneene: Italia, Grecia, Spania, Portugalia, la care se adauga Franta.
 • De fapt, de cele mai multe ori, reducerile de cheltuieli sprijina cresterea economica chiar pe termen foarte scurt.

- Implicatiile electorale ale reducerii deficitelor bugetare sunt eterogene. Cercetarile in domeniu arata ca unele guverne pierd alegerile, iar altele nu. Consecintele politice ale celor mai mari ajustari fiscale din ultimii 25 ani din Europa de Vest arata ca schimbarile de Guvern s-au produs intr-o treime din cazuri.

 • Probabilitatea de a pastra o echipa guvernamentala si de a castiga alegerile este confirmata de aceasta cercetare daca se opteaza pentru reducerea cheltuielilor in locul cresterii taxelor.
 • 3 tari cu cea mai mare pondere a reducerii cheltuielilor: doua nu au avut schimbari de Guvern in perioada ajustarilor (Irlanda si Belgia); Olanda a inregistrat doua schimbari de Guvern, dar acest lucru s-a petrecut intr-o perioada de 10 ani.
 • 3 tari cu cele mai mici reduceri de cheltuieli (Italia, Franta si Grecia) au avut in total 5 schimbari de Guverne si alte 7 situatii in care nicio schimbare de Guvern nu s-a produs.

In concluzie, este posibil ca guvernele responsabile sa se angajeze in ajustari fiscale mari si sa supravietuiasca politic. Caracterul presant cauzat de criza, existenta unei perioade de timp intre ajustari si viitoarele alegeri, o buna comunicare cu publicul - toate sunt ingrediente care imbraca succesul la alegeri. 


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1601 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  s-au rezolvat problemele... (Miercuri, 2 iunie 2010, 12:24)

  trecator [anonim]

  " Problemele fiscale actuale din Europa se pot rezolva. Marea Britanie, Suedia, Finlanda, Danemarca, Irlanda, Franta, Belgia, Portugalia, Grecia, Italia, Austria, Olanda au trecut prin ajustari bugetare masive in ultimii 25 de ani."

  Ok, si chiar s-au rezolvat problemele sau au rabufnit mai cu forta ?
 • +2 (2 voturi)    
  Interesant (Miercuri, 2 iunie 2010, 13:23)

  Bogdan [anonim]

  Deodata, ceea ce face guvernul Boc (scaderea cheltuielilor) nu mai pare atat de ciudat.
  Daca cheltuielile scad pe toate palierele, nu doar la capitolul salarii cred ca punem bazele unei cresteri economice sanatoase pe termen lung.
  Daca se reduc doar salariile si se pastreaza restul cheltuielilor la nivelul actual nu rezolvam nimic.
  • 0 (0 voturi)    
   vise, vise, vise (Miercuri, 2 iunie 2010, 12:56)

   sam [anonim] i-a raspuns lui Bogdan

   "Daca cheltuielile scad pe toate palierele" .... Chiar, spune-mi si mie unde s-a ieftenit ceva si cand in RO ? Curios ca dupa aproape un an de criza in tara mai sunt visatori, asta este bine, tine sus moralul. Pacat ca nu tine si de foame si nici nu stopeaza recesiunea spre care ne indreptam din ce in ce mai abrupt! Saptamana trecuta am fost nevoit sa fac un traseu mai amplu prin RO si ce am vazut m-a ingrozit, practic nimic nu mai merge, toata lumea este in asteptare, am intrebat si eu ce asteapta si nimeni nu a stiut sa-mi raspunda! Culmea ca in starea de asteptare sunt atat cei saraci care abia mai traiesc cat si cei cu bani. Astia din urma au redus cel mai mult cheltuielile, cunoscutii cu bani mi-au spus ca nu au mai cumparat nimic din mall de cel putin 6 luni, nici masina nu au curaj sa o schimbe. Chiar daca astazi afacerea/rile lor mai merg cat de cat (f putini recunosc acest lucru) nimeni nu stie ce va fi maine. In schimb au crescut solicitarile la serviciul de eliberare pasapoarte!!! Prevad o plecare masiva a cadrelor didactice si medicale. Brusc au crescut si anunturile de vanzare a locuintelor de unde am tras concluzia ca se va pleca definitiv. Celor care au curajul sa faca acest lucru le doresc sa reuseasca in aceasta aventura si le tin pumnii, daca reusesc si vor sprijini restul familiei ramase in tara atunci ne vor servi balonul de oxigen de care avem nevoie. Fara banii lor RO intra in coma, va rog, voi sunteti raspunzatori de "cresterea economica" prin cele 10 miliarde de euro intrate anual in tara, voi sunteti speranta zilei de maine! Investitii straine de amploare nu vor mai fi, tarile UE au fiecare problemele lor, fiecare investeste in tara lui, sa nu credeti ca maore cineva de grija romanilor!
  • 0 (0 voturi)    
   Minciuna prin omisiune, ca la PDL (Miercuri, 2 iunie 2010, 14:10)

   casandra [anonim] i-a raspuns lui Bogdan

   Ceea ce NU SPUNE articolul disperat.
   Tarile care au ajustat prin reducerea cheltuielilor bugatare, tarile nordice, aveau inainte reducerile respective bugete publice mai mari de 50% din PUB, Suedia chiar 62% din PIB.
   Astazi, dupa reducerea cheltuielilor bugetare in tarile nordice, bugetele lor publice tot sunt la 48-52% din PIB. Adica, tot au bani pentru aparare, pentru sanatate, pentru educatie, pentru pensii, pentru infrastructura, pentru justitie.
   Romania are un buget public de vneituri de 30% din PIB. Adica, mai mic chiar si decat statele care au aplicat ajustari pe baza cresterii impozitelor si taxelor.

   Datele referitoare la bugetele publice se regasesc in bazele de date Eurostat.
   Iar minciuna prin omisiune pare sa fi devenit specialitatea guvernului si a PDL.
   E rusinos pentru un guvern sa speculeze ignoranta prezumata a propriului popor. Rusine!
   • 0 (0 voturi)    
    si ce nu spui tu (Miercuri, 2 iunie 2010, 16:26)

    sucaa [utilizator] i-a raspuns lui casandra

    din vina cui avem un "buget public de venituri de 30% din PIB"? din cauza lui Boc? :)

    si nu inteleg pana la urma comentariul tau... daca bugetul public de venituri este la 30% in Romania, nu trebuie sa mai taiem din cheltuieli?

    sau ai o solutie miraculoasa ca si primarul sibiului. ne angajam toti la stat cu salarii cat mai mari si o sa avem crestere economica, nu? :)

    nu-i nicio minciuna, ca avem bugetul public de venituri mai mic nu schimba cu nimic situatia. da, poate ajustarea pe care o fac acum nu este suficienta, dar in niciun caz nu inrautateste situatia. o amelioraza.

    veniti cu alte solutii, nu doar cu carcoteli.
 • 0 (0 voturi)    
  Un lucru este imbucurator (Miercuri, 2 iunie 2010, 13:26)

  sorin [anonim]

  Faptul ca acest guvern are la indemana o analiza de tipul "iata cam cum au facut altii" dovedeste ca la acest nivel exista un interes real. Nu trebuie excluse din aceasta perspectiva si particularitatile evidente ale Romaniei dar , iata se dovedeste ca se porneste de la experienta altora. Sa dea Dumnezeu sa aveti la indemana cat mai multe instrumente in asa fel incat deciziile pe care le veti lua sa nu actioneze decat acolo unde este nevoie iar rezultatele sa fie favorabile TARII si POPORULUI ! Pe termen cat mai indelungat.
  Electoral vorbind, sa fie rezultate si mai vedem noi cine pierde!
  • 0 (0 voturi)    
   tocmai ca rezultate nu or sa fie (Miercuri, 2 iunie 2010, 13:08)

   sam [anonim] i-a raspuns lui sorin

   ca nu au de unde sa apara. insusi analiza este eronata, tarile din zona nordica nu au avut probleme mai mici in aceasta criza datorita masurilor luate, ele aveau venituri mult mai mari decat tarile din flancul sudic si de aici perceptia falsa. germania stie ca nu poate supravietui dora cu piata interna, are nevoie sa exporte. ori, datorita crizei, pietele ei sunt din ce in ce mai putine si mai restranse. speranta este la ei dar si lor le ticae din ce in ce mai tare ceasul de la bomba economica, poate vor mai supravietui un an, maxim doi, acesta este timpul pe care il mai au la dispozitie. daca economia ue continua sa se contracte, bugetele vor continua sa scada si orice masuri de reducere s-ar lua vor deveni ineficiente. pe scurt, cine gaseste masurile care sa urneasca piata, sa revina consumatorii, sa aduca incredere oamenilor, sa-i scoata din asteptare???? daca nu se gasesc aceste masuri piata se va reduce, din ce in ce mai abrupt , numarul somerilor va creste exponential iar veniturile nugetare vor continua sa scada. retineti, pana acum au fost crize de supraproductie si niciodata nu au fost la nivel global. actuala criza nu are nimic in comun cu ceea ce a fost pana acum!
 • 0 (0 voturi)    
  cateva surse primare de informare (Miercuri, 2 iunie 2010, 14:44)

  casandra [anonim]

  Cine vrea sa aiba informatii detaliate si corecte are mai jos cateva surse:

  http://www.sante.gouv.fr/drees/rfas/rfas200403/200403-art05.pdf

  http://books.google.ro/books?id=xb6l3eY74bgC&pg=PA75&lpg=PA75&dq=les+recettes+fiscales+Europe+1980&source=bl&ots=V0OMn3uIHV&sig=GK_J1QKtluOFiZlr6bz1ISuMxIA&hl=ro&ei=pT4GTNjKCdCnOLW9pLcL&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=4&ved=0CCQQ6AEwAzgK#v=onepage&q=les%20recettes%20fiscales%20Europe%201980&f=false

  http://www.senat.fr/rap/r02-343/r02-3431.pdf

  Nu mai acceptati minciuna!
 • 0 (0 voturi)    
  AUSTRIA (Miercuri, 2 iunie 2010, 22:08)

  GEOGRAFIA [anonim]

  ZIce fata asta:
  -----------------
  Datoriile publice au crescut in majoritatea cazurilor, cu exceptia catorva tari nordice (Suedia, UK, Austria, Irlanda, Olanda - dar care aveau ponderi extrem de ridicate in PIB).
  -----------------
  Adica, Austria e tara nordica !! Fata asta o fi facut liceul la fara frecventa, ca altfel nu se explica...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by