Statul New York a intarziat plata datoriilor de 2,5 miliarde de dolari, suma necesara pe termen scurt pentru a ramane solvabil, insa criza financiara in care se afla ar putea sa se inrautateasca in august - septembrie, a declarat directorul pentru executie bugetara, Robert Megna, potrivit CNBC.

"Daca nu am fi facut asta, cred ca am fi fost aproape de faliment," a declarat acesta. Este pentru a treia oara in acest an cand statul a oprit platile.

Bugetul propus de guvernatorul David Paterson nu a fost aprobat de legislativ, desi termenul era 1 aprilie. Membrii acestuia nu se pot decide asupra reducerilor de cheltuieli.

Potrivit lui Megna, Paterson are de acoperit un deficit de 9,2 miliarde de dolari. Guvernatorul a declarat ca nu vrea sa imprumute niciun ban.

Statul nu va face disponibilizari pana ce nu se va sti numarul angajatilor de la stat care se vor pensiona inainte de termen, ca parte a unui nou plan stimulativ.

Miercuri, primarul orasului New York, Michael Bloomberg a anuntat ca renunta la cresterile salariale pentru profesori planificate pentru urmatorii doi ani, o masura alternativa la cea a disponibilizarilor din educatie, informeaza New York Times.