Reforma esuata. Potrivit INS, cheltuielile Statului cu bugetarii au crescut de doua ori mai mult decat inflatia fata de ultimul trimestru din 2009

de Dan Popa     HotNews.ro
Vineri, 4 iunie 2010, 10:01 Economie | Finanţe & Bănci


evolutia cheltuielilor cu forta de munca
Foto: INS
Cheltuielile totale facute de Stat cu salariatii din sectorul public – salarii, contributii la bugetele de asigurari şi protecţie socială - au crescut in primul trimestru din acest an fata de trimestru anterior in medie cu 9% se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica. Cele mai mari cresteri ale costului orar al forţei de muncă (totalul sumelor platite de angajatori cu angajatii) în domeniile serviciilor publice au fost in invatamant (12,00%), administraţie publică (7,83%) şi sănătate şi asistenţă socială (7,65%). Dintre cele doua componente- cea salariala si cea privind cheltuielile cu asigurarile si protectia sociala, cel mai rapid a crescut componenta salariala.

In schimb, mediul privat a inregistrat scaderi ale aceluiasi indicator, semn ca ajustarile salariale continua la privat si raman o utopie la stat.

Cauza acestor cresteri o reprezinta primele si stimulentele acordate cu ocazia Pastelui, dar si acordarea celui de-al 13-lea salariu in anumite domenii care au sporit volumul cheltuielilor facute de Stat cu angajatii proprii. Indicele trimestrial al costului orar al forţei de muncă este un indicator pe termen scurt care permite evaluarea tendinţelor costurilor orare suportate de angajator cu forţa de muncă salariată.

Costul total cu forţa de muncă – reprezintă totalitatea cheltuielilor – directe şi indirecte – suportate de angajator cu forţa de muncă salariată. Conform metodologiei europene, sunt excluse cheltuielile suportate de angajator cu formarea profesională a angajaţilor, recrutarea personalului şi echipamentul de protecţie.

Cheltuielile directe cu forţa de muncă – includ sumele brute plătite din fondul de salarii pentru timpul lucrat (inclusiv premii), pentru timpul nelucrat, drepturile în natură ca remunerare a muncii (potrivit prevederilor din contractele colective de muncă), sumele brute plătite salariaţilor (ca stimulente) din profitul net realizat de unitate, sumele brute plătite din alte fonduri (inclusiv drepturi în natură) acordate conform legislaţiei în vigoare.

Cheltuielile indirecte cu forţa de muncă – includ contribuţiile angajatorului la fondurile de asigurări şi protecţie socială (şomaj, sănătate etc.), sumele brute plătite salariaţilor care părăsesc unitatea (ieşire la pensie, transfer, detaşare etc.), sumele brute plătite pentru întreruperi ale lucrului neimputabile salariaţilor, alte cheltuieli cu forţa de muncă.

Reamintim ca Guvernul si-a propus restructurarea a 70.000 de bugetari in 2009 si a altor 125.000 in 2011, insa pana acum nu a fost luata nicio masura.

Guvernul s-a angajat prin scrisoarea de intenţie cu FMI să limiteze până la începutul anului viitor personalul din sectorul public la 1,29 milioane de salariaţi, ceea ce înseamna concedierea a 70.000 de angajaţi.

 Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3213 vizualizari

 • -1 (13 voturi)    
  Articol scris usor tendentios (Vineri, 4 iunie 2010, 9:41)

  qaz [anonim]

  pt ca nu au fost explicate toate cauzele.
  Este evident ca in primul trim 2010 cheltuielile salariale ale statului au fost mai mari fata de ultimul trim 2009, pt ca, asa cum au spus, a fost acordat si al 13 salariu, adica au fost 4 salarii in trim 1 2010 fata de doar 3 in trim 4 2009. Dar cresterea procentuala NU a fost direct proportionala ci doar cu 9% ceea ce inseama ca salariul individual a scazut, dar asta nu se zice.
  De asemenea in cazul privatilor, nu se zice nimica despre intoarcerea majoritatii IMM-urilor la vechile metehne si anume salariu minim pe economie in cartea de munca si restul in plic. E o metoda des practicata in Rrominia!
  • +9 (15 voturi)    
   vechile metehne.. (Vineri, 4 iunie 2010, 11:02)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui qaz

   treaba este simpla. economia privata a scazut (inclusiv salariile), s-au strans mai putini bani la bugetul de stat.. trebuie sa scada si cheltuielile cu salariile bugetarilor.
   pai in primul trimestru se da al 13-lea salariu, in al 2-lea prima de pasti.. in al 3-lea prima de vacanta si tot asa.. vechile metehne..
   cat despre afirmatia ca la privat a crescut evaziunea.. mi se pare o imbecilitate! salariile in economia privata au urmat, de bun simtz, regresia de moment. daca ar fi trecut macar 30% inapoi la salariul minim pe economie, nu mai aveau de unde sa va dea al nshpelea salariu..
   de fapt asta este solutia cea mai buna. greva fiscala. toate firmele private sa nu mai vireze la buget nici un leu vreo 6 luni.. sa ramaneti fazani cu fluturasul de salariu... puteti sa va scrieti cat vreti pe el..
   • -1 (9 voturi)    
    E pura matematica! (Vineri, 4 iunie 2010, 10:32)

    qaz [anonim] i-a raspuns lui pehash

    Nu stiu de unde ai tras tu, pehash, concluzia ca as fi la stat, dar... Crezi ca bugetar fiind as fi uitat de cele 2 luni cu concediu fara plata si prima de pasti care ar fi in ajutorul teoriei mele? Hai sa calculam impreuna ce zice INS:
    X+(X-18%)+(X-24%)=(X+3Y+Z)+9% unde:
    - X - salariu in 2009
    - Y - salariu in 2010
    - Z - prima de paste (sa zicem un 5% din X e ok?)
    Daca stii sa calculezi, ia vezi cum e Y fata de X!
    Cat despre IMM-uri, stiu bine. Lucrez intr-una si exact asa am patit, dar trebuie sa-mi convina pt ca nu din banii dati pe impozite imi platesc ratele la banca, pana la pensie mai am mult, iar la spital cand ma duc, tot cu plicul ma duc.
    • -1 (1 vot)    
     matematica.. (Vineri, 4 iunie 2010, 13:25)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui qaz

     nu pare sa aiba nici o legatura cu ecuatia aia a ta sau poate tu stii alta matemetica decat mine. dar am incercat totusi sa o 'traduc'.. la prima vedere spune ca salariul din 2010 e jumatate din ala din 2009.. cam departe de realitate, nu? daca era asa aveam acum excedent bugetar, nu deficit.
     cat despre patzania ta.. cine e fazanul? iti dai seama cum ar arata intr-o statistica ins 2 luni de concediu fara plata si trecerea la salariul minim pe cm? nu arata, deci este o exceptie si asta ar trebui sa-ti dea de gandit...
     • +1 (1 vot)    
      Tot nu ai venit cu un contra-argument! (Vineri, 4 iunie 2010, 12:48)

      qaz [anonim] i-a raspuns lui pehash

      Eu nu stiu care e treaba pe la bugetari. Eu am transpus matematic ceea ce cunosc si ceea ce a spus INS.
      Nu o fi scaderea de 50%, ca poate or mai fi fost si niste prime de Craciun, de sfarsit de an sau niste resturi de compensatorii care s-au platit in 2009, dar cu siguranta salariul ca atare a scazut in 2010 ca urmare a taierii sporurilor UNORA, evident. La fel de evident este ca poate ALTORA (cu P.C.R.-uri sus-puse) nu li s-au scazut, dar media fi sigur ca a scazut. Repet, e pura matematica, si asta e destul de greu de contrazis. Se vede asta si in cazul tau.
     • +1 (1 vot)    
      completare (Vineri, 4 iunie 2010, 13:00)

      qaz [anonim] i-a raspuns lui pehash

      1. Am zis 2 luni CU concediu fara plata si ma referam la acele 10 zile pe care au trebuit sa si le ia toti bugetarii pe hartie la sfarsitul anului trecut, nu 2 luni de concediu fara plata pt mine.
      2. Aveam de ales intre salariu minim pe carte si net nemodificat in mana sau net diminuat cu cca 35-40%, dar trecut tot pe cartea de munca. Avand in vedere ca sunt inca tanar si sanatos, dar si motivele enumate mai sus, crezi ca mi-a fost greu sa aleg?
      Desigur mai era si varianta in care nu acceptam niciuna din propuneri, dar atunci zburam... :)
   • +5 (5 voturi)    
    salarii si salarii (Vineri, 4 iunie 2010, 11:46)

    Jeni [anonim] i-a raspuns lui pehash

    Probabil or fi crescut salariile si primele de tot felul ale celor cu salarii deja maricele, gen directorasi si inspectori.
    Raportat la anul trecut, in mod clar salariile unor categorii de bugetari au scazut dramatic prin taierea sporurilor care ii ajutau sa castige un salariu cat de cat decent.
   • 0 (2 voturi)    
    Subscriu! (Vineri, 4 iunie 2010, 13:05)

    Ioana [anonim] i-a raspuns lui pehash

    "toate firmele private sa nu mai vireze la buget nici un leu vreo 6 luni...."
    Din pacate solidaritatea nu este o caracteristica a poporului nostru. Nici macar o greva adevarata nu suntem in stare sa facem!
    Dar, asta ar fi o solutie intr-adevar! ...nu mai platim nimic la stat si sa se spele pe cap cu fluturasii de salarii! I like it! :)
  • 0 (0 voturi)    
   in trim 4 -2009 au fost 10 zile conc fara plata (Vineri, 4 iunie 2010, 12:09)

   salariatul [anonim] i-a raspuns lui qaz

   normal ca au crescut salariile (dc nu au fost concedii fara plata)... au ajuns la nivelul din trim 3 - 2009 ... nu are leg cu al 13-lea salariu
   • +1 (1 vot)    
    Are leg cu al 13-lea salariu (Vineri, 4 iunie 2010, 11:23)

    qaz [anonim] i-a raspuns lui salariatul

    pt ca, in text, se vorbeste de cresterea CHELTUIELILOR totale facute de stat cu salariatii, nu de cresterea salariilor propriu-zise, ori in alea intra si al 13-lea salariu si primele de pasti.
    E ciudat cat de usor primesti minusuri cand ii pui pe unii sa gandeasca. Vad minusuri la cometariul de mai sus, dar niciun contrargument care sa demonstreze ca matematica mea e gresita...
  • +3 (3 voturi)    
   Simplu (Vineri, 4 iunie 2010, 12:15)

   Sevraj [utilizator] i-a raspuns lui qaz

   Nu ma asteptam de la Hotnews.
   Este vorba de matematica pura. Daca observati, axa din stanga este procentuala. Deci nu sumele totale au crescut, ci ponderea acestor sume in PIB sau in buget. Dar cand PIB-ul scade cu 10%, vi se pare ciudat ca aceeasi suma sa para cu 9% mai mare?
   Sper sa imi validati comentariul.
   Cu stima,
   Daniel
  • 0 (0 voturi)    
   Asa este, tendentios! (Vineri, 4 iunie 2010, 20:05)

   dan [anonim] i-a raspuns lui qaz

   Veniturile bugetarilor au scazut dar vad ca cifrele sunt ascunse. Aparent au crescut cheltuielile cu salariile pentru ca din 2010 au inceput sa fie de la buget si societatile de stat care se autofinantau. Acum bugetele lor nu le mai au la dispozitie si au trecut cu tot cu venituri si cheltuieli la stat. Dar asta iar se ascunde.... Va spun cat se poate de clar ca veniturile bugetarului de rand au scazut aproape la fel ca la privati. Se face mare valva in jurul clientelei politice si in general in jurul celor din aparatul guvernamental care sunt cativa care au salarii nesimtite si din cauza lor sunt bagati in aceeasi oala toti bugetarii. Am sotia care lucreaza in invatamant si cu tot felul de sporuri criticate in mass-media ajungea la un venit net de circa 1200-1300 ron in vremurile bune. Acum are vreo 850-900 ron dupa 10 ani de vechime. Din nefericire in loc sa li se mareasca salariile, de-a lungul timpului li s-au inventat tot felul de sporuri cu denumiri ciudate pt. ca acum sa-si bata toata lumea joc de ei. Mi se pare jignitor pentru un bugetar de rand sa fie murdarit cu astfel de articole tendentioase. In afara de cei din Bucuresti, din structurile centrale, nu stiu cati mai beneficiau in 2010 de prime de vacanta, spor de fidelitate si alte sporuri tendentioase in vremurile astea. Ca sa nu mar-ai spun ca poate unii, pana la urma isi merita veniturile care rezulta dupa adaugare acestor sporuri. Ma gandesc de ex. la cei care gestioneaza fonduri UE de milioane de euro si pe care nu-i poti plati cu 1000 ron (280 euro) daca vrei si sa fie performanti. Dar din nou presa vorbeste foarte putin despre acest aspect. Se vorbeste numai critic si cel putin in aceast segment eu as face angajari substantiale si bine platite dar bineinteles as cere performanta si bineinteles .....as evita politrucii.
 • -2 (14 voturi)    
  numai pnl e de vina (Vineri, 4 iunie 2010, 10:21)

  adrian [anonim]

  din cauza lor si a psd-ului se intampla asta. pdl n-are nicio vina. asa a mostenit sistemul. si pe directorul ala securist l-au mostenit.
  decat vina ca in loc sa incerce sa schimbe ceva se ocupa doar de furat
 • +9 (17 voturi)    
  La noi, la Administratia Financiara (Vineri, 4 iunie 2010, 10:26)

  Ion Bascalie [anonim]

  ne-am marit salariile cu aproape 30% de cand a iesit Basescu cu masurile lui peshte prajit...

  Si daca scad cu 25% tot cam atati bani vom duce acasa cat am avut si inainte de scadere...

  Si nu doar aici, si la Garda Financiara si la Mediu aud ca e la fel, nu mai zic de Ministere....

  Atat ne-au rugat cei de sus sa fim discreti, sa nu incepem sa strigam in gura mare ca ne cresc salariile acum in criza....

  Pe mine nu ma afecteaza criza, eu la stat, sotia la stat, fata mi-am bagat-o la Apele Romane si ia 4000 roni chiar daca are sub un an de experienta. Baiatu am reusit sa il bag la Ministerul Economiei, iar pentru nora am promisiuni la Mediu dar mai spre august...
  • 0 (10 voturi)    
   ipocritule! (Vineri, 4 iunie 2010, 10:39)

   Bogdan [anonim] i-a raspuns lui Ion Bascalie

   Ce va mai place sa dansati dupa cum va canta smecherii zilei! Taierea salariilor unor oameni, pensionari, angajati la stat sau la privat, nu e motiv de mistocareala mai slugoiule!
  • 0 (8 voturi)    
   Minciuni (Vineri, 4 iunie 2010, 11:03)

   varga [anonim] i-a raspuns lui Ion Bascalie

   Cum poti sa minti in asemenea hal .......... chiar vino la Mediu sa -ti dau salariul meu ca sa traiesti cu 840 lei pe luna. IPOCRIZIE TOTALA cred ca lucrezi in Franta .
   • +5 (7 voturi)    
    munca cinstita e prost platitia (Vineri, 4 iunie 2010, 11:22)

    Dedalus [anonim] i-a raspuns lui varga

    Daca ai 840 milioane pe luna, inseamana ca de fapt muncesti. Numai aia cu salarii mici lucreaza, in ministerul ala (si nu numai in ala). Dar ia uita-te la directorii tai si la "managerii publici"- iau de 5 ori cat tine pe aceeasi munca sau pe nimic.

    Secretarii de Stat, Directorii Generali, directorii etc. s-au inmultit de 5-6 ori fata de anul 2000, in timp ce munca a scazut ca si nevoia de coordonare de altfel...

    FMI la asemenea anomalii s-a referit, dar noi am distrosionat spusele lor, in mod constient, ca sa pastram salariile foarte mari ale cleintelei.

    Nu de tine era vorba...
    • +1 (1 vot)    
     DIVIDE ET IMPERA (Vineri, 4 iunie 2010, 13:29)

     roman [anonim] i-a raspuns lui Dedalus

     atunci de ce ii bagati pe toti intr-o oala? nu l-am vazut pe nici unul sa vrea reducerea diferentiata a salariilor, cu un plafon decent! toti ati raspuns intr-un glas prostiei care se face. dar e greu de gandit, deh, nu tu traiesti cu nici 1000 ron pe luna! crezi ca il intereseaza pe cel cu pile si care freaca menta la stat ca in loc de 4000 ron ia 3000? sau pe cel care in loc de 1000 ia 750?? astia au de suferit. si cei cu posturi caldute tot acolo vor sta. nu stiu cata latina stiti dar nu uitati vorbele astea (daca nu stiti cum se traduc, cautati pe "goagal"):
     DIVIDE ET IMPERA!
 • 0 (4 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 4 iunie 2010, 10:32)

  [anonim]

  • +1 (7 voturi)    
   :) (Vineri, 4 iunie 2010, 10:43)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui

   ultimul stinge lumina.. oricum aia la stat dorm mai bine pe intuneric
 • +2 (4 voturi)    
  analiza de doi lei (Vineri, 4 iunie 2010, 10:41)

  Bogdan [anonim]

  Pai daca s-au dat bani de Pasti, atunci ce valoare au valorile astea salariale?? Sau concluzia alarmista ca solutiile n-au dat roade??
 • +3 (7 voturi)    
  12% in Invatamant? Mincinosilor! (Vineri, 4 iunie 2010, 10:46)

  Un profesor [anonim]

  +12% in Invatamant? De ce dezinformati?

  Intr-adevar in ianuarie am luat cu 10-12% mai mult decat in noiembrie-decembrie, dar de ce nu spuneti adevarul ci doar dezinformati?!/!? Adevarul asta e: In noiembrie-decembrie ne-au trimis in concediu fara plata pe hartie cate 5 zile (desi am lucrat si am fost la scoala), iar veniturile au scazut cu 25%. Apoi in ianuarie a intrat celebra lege unica a salarizarii care a taiat in medie 10-12% din veniturile normale (desi Boculet spunea ca nu ni se modifica veniturile). Asa ca da in Ianuarie veniturile au crescut cu 12%!! Ha ha ha, imi vine sa ii strang de …. Iar acum asteptam o noua taiere de 25%, deci in total imi va taia 37% anul acesta. Sa taie cat vrea, nici nu ma mai intereseaza ca nu am ce face, dar barem sa nu-i dezinformeze pe acei privati pentru care noi suntem niste capuse care ar trebui sa le invatam copiii pe gratis, desi suntem niste lichele imbatranite, cu mentalitati comuniste si pe deasupra si nepregatiti.
  • -1 (3 voturi)    
   nepregatiti? (Vineri, 4 iunie 2010, 11:19)

   Sile Camaaru [anonim] i-a raspuns lui Un profesor

   pai nu de asta sunteti acolo, sa-i pregatiti? :)
   • +1 (3 voturi)    
    Noi suntem nepregatiti nu copiii :) (Vineri, 4 iunie 2010, 11:52)

    Un Profesor [anonim] i-a raspuns lui Sile Camaaru

    Daca citesti atent o sa vezi ca era vorba de noi, profesorii : "noi suntem niste capuse care ar trebui sa le invatam copiii pe gratis, desi suntem niste lichele imbatranite, cu mentalitati comuniste si pe deasupra si nepregatiti. "
    • -1 (1 vot)    
     scoli de stat (degeaba) (Vineri, 4 iunie 2010, 13:00)

     unu [anonim] i-a raspuns lui Un Profesor

     Eu imi tin copilul la o gradinita privata. Asa o sa fac si cand o sa fie la scoala (daca nu se poate in Romania il inscriu la sor-mea in Italia)....si la voi tot nu-l trimit.
 • +2 (6 voturi)    
  No problem. (Vineri, 4 iunie 2010, 10:56)

  AlinN [anonim]

  Exista solutie: Impozitarea afacerilor mici cu 50% ca in Suedia. In plus, s-ar putea da o lege prin care taxele pe munca sa fie marite undeva la 200% dar doar in mediul privat.
 • +2 (4 voturi)    
  castiguri salariale ale angajatilor la stat (Vineri, 4 iunie 2010, 10:58)

  CONTRIBUABIL REVOLTAT [anonim]

  Ccca 50% din "angajatii la stat" sunt, la propriu
  pusi sa stea degeaba sau fac un lucru cu valoare zero.
  Informatia data de INS ca in trim I ,2010 au
  crescut cheltuielile salariale cu 9 % fata de trim
  IV ,2009 este proba indubitabila ca politrucii
  de partid si de stat, liderii sindicali si o mare parte din asa zisii jurnalisti,analisti,comentatori etc
  procedeaza ,manipulind o masa imensa de oameni,inconstienta, la prabusirea acestei tari
  • -1 (1 vot)    
   degeaba? (Vineri, 4 iunie 2010, 11:55)

   Jeni [anonim] i-a raspuns lui CONTRIBUABIL REVOLTAT

   Sunt platiti degeaba? Cine mai? Politistii, jandarmii, medicii si asistentele, profesorii, educatoarele, pompierii, judecatorii, procurorii, cei de la cadastru, primarii, case de pensii, muzee, biblioteci, azile de batrani, orfelinate, penitenciare?

   Ce repede si ce usor e sa aberezi spunand ca 50% din bugetari sunt "pusi sa stea degeaba sau fac un lucru cu valoare zero".
   • -1 (1 vot)    
    nu sunt degeaba intradevar (Vineri, 4 iunie 2010, 13:38)

    george [anonim] i-a raspuns lui Jeni

    Nu sunt platiti degeaba ci pentru a putea trage multe altele dupa ele :
    - politistii , nu tre sa mai amintim ce viata de grea de bugeatari amariti au ei
    - jandarmii , asta ce mai e ?
    - medici si assistentele . Doamne fereste sa intri pe mina lor ..
    - profesorii , aci chiar ca imi strici ziua , nu ii pling , ei forteaza copii de 7 ani sa cumpere meditatii
    - pompierii , isi risca viata dar part time , restul joaca table
    - procurorii sunt ceia care procura de toate pentru toti , si ii scapa pe cei cu bani ?
    - primarii , da pe ei saracii ii pling cel mai mult

    Ceilalti sunt mai amariti intradevar dar nu amesteca te rog un azil de batrini cu Primarii si Milieni
 • +3 (5 voturi)    
  Tara Minciunii (Vineri, 4 iunie 2010, 11:03)

  Dedalus [anonim]

  Era esuata oricum povestea asta.

  Chiar si cu 25% scadere REALA tot am fi fost cam cu 50% pese ce ne putem permite sa platim.

  Reducerile salariale vor fi doar mimate insa, nu din "grija pentru popor" ci din grija pentru clientela.

  Din contributii din ce in ce mai mici de la privati, nu poti plati din ce in ce mai mult la stat.

  Si nici ucigand IMM-urile nu poti creste baza de impozitare.

  samd

  Oamenii astia de la conducere in mod constient nu isi bat capul cu masuri reale, ei se gandesc doar cum sa castige ei: din salarii mari la clientela si din achizitii publice supraestimate de 5-6 ori si cu proceduri trucate sub obladuirea si ochii binevoitori ai statului.

  Copii nostri ne vor judeca.
  • 0 (0 voturi)    
   Ai nostri DA ai lor NU. (Vineri, 4 iunie 2010, 11:53)

   Audit [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

   Asta e problema societatii romanesti.
   • +2 (2 voturi)    
    Exact (Vineri, 4 iunie 2010, 12:29)

    Silviu [anonim] i-a raspuns lui Audit

    Cred ca se arunca cu nisip in ochii lumii, fie in declaratii, fii in media; ca se invrajbeasca bugetarii, privatii, militarii, programatorii, etc. Nu se explica si nici nu se ataca problema pe ansamblu de cei indreptatiti, iar noi suntem lasati sa discutam pe baza unor ipoteze, auzite, samd.
 • -1 (1 vot)    
  Caracatita (Vineri, 4 iunie 2010, 11:04)

  Francesca [anonim]

  Scuze pentru oftopic, dar e prea tare :
  http://www.exploziv-news.ro/abc/496-cutremur-in-garsonier-de-ce-ii-place-lui-dd-culoarea-portovalie.html
 • 0 (2 voturi)    
  Nu va cred (Vineri, 4 iunie 2010, 11:15)

  valexandru [anonim]

  chiar nu va cred.

  Dupa atata straduinta sa puneti cu totii piedici la orice ar face Boc, NU VA CRED.

  Si nu-mi citati INS care tocmai a fost criticat pentru modul in care isi culege datele. Ca sa nu mai pomenesc si de rea-credinta care eset posibil sa existe si acolo ca si la Curtea Constitutionala si in alte institutii burdusite de PSD .
 • +2 (6 voturi)    
  ...tara de bugetari....! (Vineri, 4 iunie 2010, 11:26)

  bm [anonim]

  ...doua milioane de bugetari si stimulentele lor ....!...Romania parazitata....!
  • +1 (5 voturi)    
   e simplu (Vineri, 4 iunie 2010, 11:33)

   Dedalus [anonim] i-a raspuns lui bm

   Pai cum ai vrea sa fie, cand tota lumea uraste sectorul privat? Statul a ucis sute de mii de IMM-uri folosind forfetarul, legislatia de achizitii publice, sistemele de declaratie si de birocratizare etc.

   Colac peste pupaza, salariile de la stat au fost cu mult mai mari decat cele de la privat de ani de zile. S-a creat astfel o dorinta sociala de a lucra "la stat" pe salarii mari si sigure, fara prea multa munca. Sunt multi bugetari pentru ca sunt bine platiti.
   Cand vascadea salariul la 25% din cel prezent, ai sa vezi ca vor ramane mult mai putini.

   Solutia?

   Taierea a 75% din salariile din administratia publica centrala!!! Acolo sunt sumele mari, acolo sunt clientii...

   Simplificati in paralel legislatia intreprinderii si scoateit articolele din OG34/2006 (achizitiile publice) ce ocrotesc trucarea pe scara larga.

   Atat trebuie sa scapam de mizeria asta - trei masuri.

   Dar cine pune capacul la butoriul cu miere?
 • 0 (0 voturi)    
  reforma ? (Joi, 12 august 2010, 12:12)

  cris [anonim]

  Economia neagra inseamna eforturi de x5-10 ori mai mari decat verificarea la sange a organizarii licitatiilor de achizitii publice si atribuirii acestora dupa ideea: CEA MAI BUNA OFERTA cu raport calitate/pret cel mai bun castiga. De asemenea, realist vorbind, dezgroparea economiei negre ar aduce doar 1-3 % din PIB la stat intrucat nu se poate dezgropa toata, ci doar o mica parte; pe cand stoparea licitatiilor "aranjate" la supra-pret care falimenteaza statul si practic fiecare cetatean, ar aduce 30% poate chiar 40% din toate cheltuielile de achitizii inapoi la bugetul statului.

  Furtul legal prin aranjamente politice, santaje si coruptie ar trebui sa fie prioritatea 1 a Romaniei, nu cresterea TVA-ului si disponibilizarea oamenilor de la buget cand si-asa multi dintre cei dati afara nu sunt cei bagati pe "aranjamente" cu salarii nesimtite, ci sunt cei cu salarii mizere de 600-1000 lei majoritatea.

  Ordinea in aparatul administrativ al statului ar trebui sa fie prioritatea nr. 2 si inceputa cu o analiza a competentelor si raportul beneficii/cheltuieli, incepand cu salariatii cu salariile cele mai banoase, pana la cei cu salarii mizere. Va dati seama ca cineva ajuns in pozitie publica pe aranjamente, pile, relatii, nici n-o sa conceapa sa ajunga asa pe un salariu mizer, derizoriu.

  Ce spuneti ?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by