Intalnirea grupului Bilderberg, ce reuneste personalitati politice si oameni de afaceri din Europa Occidentala si America de Nord timp de patru zile in Spania, la Sitges, va avea cu siguranta parte de protestatari care vor acuza conspiratii capitaliste, avand in vedere exclusivitatea in care se desfasoara intalnirile, comenteaza in editia electronica The Times. Clubul s-a reunit joi la un hotel de cinci stele din apropiere de Barcelona, iar discursul principal va fi sustinut de premierul spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero.

"Participantii se tem ca statele cu probleme vor pleca si euro se va prabusi. Cel mai mare cosmar este ca membrii UE sa revina la politici nationale", a declarat Daniel Estulin, observator al grupului Bilderberg. Potrivit acestuia, invitatii, intre care presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick, presedintele Bancii Centrale Europene Jean-Claude Trichet si ministrul britanic de finante George Osborne sunt ingrijorati ca prabusirea monedei euro ar putea duce la o recesiune la nivel mondial, iar masurile de austeritate bugetara ar putea provoca tulburari sociale si ar radicaliza climatul politic.

Printre temele de discutie anuntate se numara scaderea preturilor proprietatilor, cresterea instabilitatii pe piete in tari precum Turcia, Grecia, Italia, Portugalia, Belgia si Austria, cresterea activitatilor in Asia, cresterea haosului pe piata americana si a temerilor de-a lungul Americii, precum si soarta monedei euro.

Cotidianul britanic se intreaba daca, in loc sa puna lumea la cale asa cum cred conspirationistii, barbatii puternici ai lumii nu vad in intalniri anuale decat o ocazie sa plece de acasa, sa se distreze departe de sotii.

"Secretul de la Bilderberg ar putea fi ca nu exista niciun secret", scrie The Times.

Cei mai in varsta invitati sunt Henry Kissinger, in varsta de 87 de ani, fost Secretar de Stat american, si David Rockefeller, 95 de ani, fostul presedinte al Chase Manhattan Bank.

Lista participantilor care a aparut in presa arata ca acestia sunt, in mare parte, barbati albi in varsta.

Cotidianul glumeste insa spunand ca protestatarii, care vor sa demonstreze veridicitatea acestor conspiratii si care vor pandi hotelul luxos in care sunt cazati participantii, ar putea gasi mai usor sprijin in staff-ul hotelului pentru a le aduce dovezi din gunoiul lasat de oaspeti, de cand membrii acestuia au inceput sa il citeasca pe Dan Brown.

Publicatia noteaza cu umor ca Spania ar trebui sa aiba grija, avand in vedere ca anul trecut intalnirea clubului Bilderberg a avut loc in Grecia si "aparent nu au observat ce aproape era tara gazda sa se prabuseasca".