O parte dintre bancile locale au inceput deja sa lucreze la noile norme privind riscul de credit pe care sa le inainteze spre aprobare Bancii Nationale, dupa ce scaderea salariilor bugetarilor va intra in vigoare, au declarat pentru HotNews surse din sistemul bancar. “Ne asteptam la o crestere a cererilor de restructurare a unor imprumuturi si daca ne vom confrunta cu un volum ridicat de asemenea cereri vom solicita Bancii Nationale aprobarea unei proceduri. Daca ne vom confrunta cu situatii punctuale, le vom trata de la caz la caz”, a declarat pentru HotNews unul dintre directorii institutiilor de credit locale.

  • Portretul robot al "reesalonatului": bugetar, cu partenerul tot in sistemul public, un copil, credit ipotecar

Potrivit sursei citate, volume mai mari de cereri de rescadentare a imprumuturilor ar putea veni de la familiile formate din doi angajati ai institutiilor publice, care au un copil si au contractat un imprumut imobiliar/ipotecar. “In cazul creditelor de consum, unde valoarea medie a unui imprumut este de 4.200-4.300 de euro luati pe 10 ani, nu cred ca vom intampina probleme”, a mai declarat directorul citat.

Costurile reesalonarii:

-cu conditia platii lunare de catre client a unei rate de credit care sa reprezinte cel putin 20% din suma lunara de plata initiala (credit +dobanda);

-dobanda amanata se va plati dupa expirarea perioadei de gratie, pe perioada de creditare ramasa;

-clientul va plati in perioada de gratie: capital, comision de gestiune si prima de asigurare;

-in cazul acordarii unui credit cu dobanda amanata, comisionul de gestiune se majoreaza cu 0,05%.

Norme interne banca locala

Alti bancheri spun ca abia la toamna se vor simti efectele reducerilor salariale, asa incat urmatoarele luni vor fi mai linistite din acest punct de vedere. “Cred ca e putin devreme sa vorbim despre previziuni in domeniul restructurarilor de credite pentru personalul bugetar. Intr-adevar, este foarte probabil sa creasca cererea pentru astfel de operatiuni, dar vom avea o imagine mai clara probabil peste cateva luni.

Sa nu uitam ca incepe vara, o perioada in care bugetele de familie sunt mai putin afectate de cheltuielile cu intretinerea locuintelor mai ales, astfel incat e probabil ca abia la toamna sa vedem daca solicitarile de restructurari de credite vor creste. Banca le ofera clientilor care se afla in dificultate, indiferent daca sunt bugetari sau lucreaza in mediul privat, aceleasi instrumente de sprijin. Ele constau in reesalonari, rescadentari si in general toate mijloacele care permit usurarea rambursarii creditelor”, a explicat pentru HotNews.ro un executiv dintr-o alta banca locala.

  • Avem un portofoliu de 60.000 de asemenea credite. Probabil jumatate vor dori restructurarea

El a admis ca volumul restructurarilor depinde de expunerea pe care banca o are pe segmentul angajatilor din sectorul public. “Noi avem circa 60.000 de credite ipotecare identificate ca fiind acordate familiilor de bugetari. Unele sunt de 3-4 ani dar am observat deja din vara trecuta ca se confrunta cu dificultati tot mai mari la achitarea ratelor.

Ce va fi dupa taierile salariale, vom vedea. Sigur ca nu ne asteptam ca toti 60.000 sa solicite reesalonarea, dar e foarte probabil ca jumatate dintre acestia sa doreasca o rescadentare. La nivelul sistemului bancar, daca vor fi dati afara 70.000 de oameni, iar celorlalti li se vor reduce salariile, ne vom confrunta cu o explozie a cererilor de rescadentare.

Suntem pregatiti sa le oferim mai multe variante care sa multumeasca pe toata lumea. Ideal este insa sa vina din timp sa ne anunte pentru a putea gasi varianta cea mai buna pentru ambele parti”, spun si reprezentantii unei banci din top 10.

Bancherii recunosc ca nu orice cerere de credit va fi reesalonata, ci doar cele care au argumente solide care sa recomande o asemenea procedura. “Nu vom aproba insa toate cererile, decat pe acelea care se dovedesc ca sunt bine motivate. Trebuie sa inteleaga toata lumea ca o reesalonare, chiar daca te scuteste pe o perioada de timp de plata unei rate mari, s-ar putea traduce peste cativa ani in cresterea acelei rate. Un imprumut care era initial pe o perioada de 20 de ani s-ar putea prelungi cu inca 10 ani, si cu rate lunare mai mici. Dar, atentie! costul final este mai mare, persoana va plati mai mult la final”, mai spune bancherul citat.

  • Mai putin de 10% din clientii Millennium Bank sunt angajati la stat

Si alti oficiali ai bancilor spun ca se asteapta la cresterea cererilor de reesalonare. "Ne asteptam ca, dupa aplicarea masurilor de reducere a salariilor, sa primim astfel de cereri. Anticipam ca numarul acestora va fi relativ redus raportat la portofoliul bancii, pentru ca mai putin de 10% din clientii Millennium Bank sunt angajati la stat.

Cu toate acestea, am inceput sa lucram la adaptarea solutiilor de restructurare existente, astfel incat sa venim in sprijinul clientilor care vor avea nevoie de ele. In prezent, solutiile pe care le propune Millennium Bank clientilor care au dificultati in a-si rambursa creditele se refera la extinderea perioadei de rambursare, acordarea unei perioade de gratie, in care clientul achita doar dobanda si eventualele comisioane, schimbarea valutei creditului. Insa nu exista niste masuri standard, banca analizeaza fiecare caz in parte pentru a identifica varianta optima pentru fiecare client", spun oficialii bancii.

Potrivit presedintelui CEC Bank si al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), bancile ar trebui sa treaca la restructurarea creditelor pentru clientii angajati in sectorul bugetar care vor avea salariile diminuate cu 25%, astfel incat debitorii sa ramana cu niste "sume decente" de achitat. Seful ARB admite ca sunt cazuri numeroase in care angajati din sectorul bugetar s-au indatorat la mai multe banci, cel putin prin carduri de credit. Potrivit unei declaratii facute HotNews de directorul general al Biroului de Credit, Serban Epure, circa 1,6 milioane de romani inca au credite la cel putin doua banci, iar alti 2,9 milioane de persoane au credite la o singura banca.