Ingrijorarile privind situatia financiara cu care se confrunta statele europene au avut efecte asupra monedei unice, a carei valoare a a ajuns sub 1,19 dolari. In jurul orei 0.30 GMT, la Tokyo, euro s-a depreciat semnificativ, ajungand la valoarea de 1,1888 dolari. Acesta este cel mai scazut nivel al monedei europene, din martie 2006 - relateaza France Presse.

Moneda unica s-a depreciat, de asemenea, in fata yenului japonez. Un euro a fost cotat cu 108,35 yeni.

De altfel, moneda euro s-a depreciat pentru a treia zi consecutiv, pe fondul declaratiilor facute de Lajos Kosa, vicepresedintele Fidesz, noul partid de guvernamant din Ungaria, care a anuntat ca economia acestui stat este intr-o situatie mult mai proasta decat s-a crezut, iar tara are doar o "sansa redusa" pentru a evita situatia Greciei.

Pe de alta parte, Greg Gibbs, analist la Royal Bank of Scotland Group Plc in Sydney, a explicat ca pietele sunt ingrijorate de nivelurile excesive ale datoriilor si exista multe temeri privind situatia bancilor europene. "Ungaria este doar un fir de pai adaugat pe cocoasa camilei" - a adaugat Gibbs.

Ingrijorarile investitorilor sunt alimentate si de previziunile sumbre ale analistilor, care au estimat ca este posibil ca moneda euro sa dispara in urmatorii cinci ani.

UPDATE: Devalorizarea monedei euro s-a resimtit pe bursele asiatice, care au inregistrat scaderi semnificative.