Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Bancheri: Din toamna, ne asteptam la o avalansa de cereri de reesalonare a creditelor din partea bugetarilor

Din toamna, bancherii romani se asteapta la o avalansa de cereri de reesalonare a creditelor din partea bugetarilor. O parte dintre bancile locale au inceput chiar sa lucreze la noile norme privind riscul de credit, pe care sa le inainteze spre aprobare Bancii Nationale, au declarat pentru HotNews.ro surse din sistemul bancar. Potrivit acestora, portretul robot al clientului care va solicita reesalonare este: bugetar, cu partener tot in sistemul public si cu credit ipotecar. Alti bancheri spun ca abia la toamna se vor simti efectele reducerilor salariale, asa incat urmatoarele luni vor fi mai linistite din acest punct de vedere. Sa nu uitam ca incepe vara, o perioada in care bugetele de familie sunt mai putin afectate de cheltuielile cu intretinerea locuintelor mai ales. Bancherii recunosc ca nu orice cerere de credit va fi reesalonata, ci doar cele care au argumente solide care sa recomande o asemenea procedura.

Agentia Moody's: Ungaria nu este Grecia

Ungaria are "o buna experienta" in gestionarea crizelor fiscale si va lua masurile necesare, chiar daca mai multi oficiali guvernamentali au declarat recent ca tara este in pragul falimentului. Concluzia apartine Serviciului de Investitori al agentiei de rating Moody's, care a precizat ca "Ungaria nu este urmatoarea Grecie". Pietele internationale au reactionat violent la declaratia purtatorului de cuvant al premierului ungar, care a spus la finalul saptamanii ca Ungaria are o sansa extrem de mica sa evite un scenariu similar cu cel al Greciei. Comentand pe marginea declaratiei acestuia, analistii Moody's au explicat ca "politicianul a exagerat, lucru tipic pentru un nou guvern". Executivul condus de Viktor Orban a preluat puterea pe 29 mai, dupa ce in timpul campaniei electorale a promis ca va reduce taxele si va stimula cresterea economiei Ungariei.

G20: Redresarea economiei globale se produce mai repede decat ne asteptam

Intre timp, sefii finantelor din cele mai puternice 20 de state din lume spun ca "redresarea economiei globale se produce mai repede decat se asteptau". Liderii G-20 au precizat insa ca recenta volatilitate de pe pietele financiare arata ca "incercarile semnificative" continua sa existe. Declaratia a venit cu doar cateva saptamani inainte de Summit-ul G-20, care va avea loc pe 26-27 iunie la Toronto. "Este esential ca regulatorii nostri bancari sa implementeze standarde de capital si lichiditati suficient de riguroase, pentru a le permite institutiilor noastre financiare sa reziste viitoarelor crize financiare ale sistemului global", au comunicat ministrii de Finante si guvernatorii bancilor centrale ai grupului. Acestia nu au facut, insa, nicio mentiune legata de propunerea controversata de instituire a unei taxe aplicata bancilor. Dar au precizat ca sectorul financiar ar trebui sa aduca "o contributie corecta si substantiala" in ceea ce priveste orice incercare viitoare de salvare financiara a unui stat.

Steve Ballmer contrazice spusele lui Steve Jobs: PC-urile vor continua sa fie populare pentru multi ani de acum inainte

Smartphone-urile si tabletele nu vor ucide PC-urile. Avertismentul vine de la seful Microsoft, Steve Ballmer, care spune ca PC-urile vor fi populare inca multi ani de acum inainte, in ciuda cresterii numarului de dispozitive mobile. Opiniile lui Ballmer sunt reactie la declaratiile rivalului sau, seful Apple - Steve Jobs, care considera ca PC-urile se afla intr-un declin permanent si nu au sanse in fata noilor dispozitive ultra - portabile. Lumea computerelor se schimba rapid, insa acestea nu vor disparea, ci se vor transforma foarte mult, in putin timp, sustine liderul Microsoft. "Vor continua sa fie principalul mod prin care vor fi popularizate lucrurile pe care oamenii vor sa le intreprinda cu informatia", a continuat acesta. Ballmer a lasat sa se inteleaga ca extinde definitia PC-ului pentru a include si tabletele in categorie si a adaugat ca Windows-ul va fi si el modificat si optimizat in viitor, pentru a functiona la diverse tipuri de hardware.