Austeritatea in UE: Vezi cat taie alte tari din salariile functionarilor publici si ce planuri vor sa aplice pentru a-si reduce deficitele fiscale

de Dan Popa     HotNews.ro
Luni, 7 iunie 2010, 12:55 Economie | Finanţe & Bănci


Masurile de austeritate luate de majoritatea statelor europene au ca element comun reducerea cheltuielilor publice si incercarea de crestere a veniturilor. E drept, cheltuielille mai mici se traduc prin investitii reduse, adica o incetinire a procesului de revenire a economiilor din Europa. Intra si vezi care sunt masurile de austeritate pe care le-au luat statele membre ale UE.
 • Spania
Premierul spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero a anuntat reformarea pietei muncii, rata somajului in Spania scazand in luna mai pentru a doua luna consecutiv. Conform planului Executivului, companiile vor avea posibilitatea sa utilizeze mai mult contractele pentru forta de munca ieftina pentru o gama mai extinsa de angajati, sustine "El Pais". In prezent, contractele speciale permit unor angajati sa fie angajati pe baza reducerii indemnizatiilor de somaj - 33 de zile de salariu pe an lucrat in loc de 45 de zile, cat e in mod obisnuit - in eventualitatea ca mai tarziu ei sunt concediati.

Guvernul spaniol a anuntat ca intentioneaza sa impiedice autoritatile locale sa obtina credite pe termen lung pentru a-si finanta investitiile pana la sfarsitul lui 2011, pentru intarirea finantelor publice. Masura este parte a planului pe doi ani, in valoare de 15 miliarde de euro, pentru reducerea deficitului public, care include si inghetarea pensiilor de stat si o reducere cu cinci la suta, in medie, a salariilor functionarilor publici. Spania intentioneaza sa-si reduca pana in 2013 deficitul public sub trei la suta din PIB, de la 11,2 la suta din PIB in 2009.
 • Portugalia
Portugalia si-a intarit obiectivele de redresare bugetara, promitand coborirea deficitului public de la 9,4% din PIB in 2009, pana la 4,6% in 2011. Pentru aceasta, guvernul a urcat TVA de la 20 la 21%a inghetat salariile bugetarilor in urmatorii 4 ani, a redus cu 5% salariile sefilor din administratia publica, a plafonat ajutoarele sociale si a amanat investitia programata a unei linii de tren de mare viteză între Portugalia şi Spania
 • Irlanda
Irlanda a adoptat in 2009 doua planuri de austeritate, unul de 3 si altul de 4 miliarde de euro, printre masurile luate figurand  reducerea alocatiilor sociale si o reducere a salariilor functionarilor publici intre 5-15%

 • Italia
Italia a aprobat in mai un plan de austeritate in suma de 24 de limiarde de euro, care se va intinde pana in 2012. Cheltuielile publice vor fi reduse cu doua treimi iar incasarile urmeaza sa creasca cu o treime. Salariile functionarilor vor fi inghetate in urmatorii 3 ani astfel ca deficitul public al Italiei sa nu depaseasca 5,3%. In prezent, datoria publica a Italiei reprezinta 115,8% din  PIB.
 • Franta
Deficitul public estimat pentru 2010 este de 8% din PIB. Pentru a-l readuce in limita a 3% pana in 2013, Guvernul a anuntat inghetarea cheltuielilor in urmatorii 3 ani si eliminarea unor nise fiscale. Nu sunt excluse scaderi salariale in anii urmatori.
 • Marea Britanie
Marea Britanie a lansat un drastic program de reducere cu 7,2 miliarde de euro a cheltuielilor publice, fara sa se atinga de bugetele sanatatii  si apararii. Cheltuielile agentiilor guvernamentale vor fi reduse la maxim iar angajarile in sistemul public vor fi inghetate.
 • Ungaria
Planul economic al Guvernului ungar contine reforme structurale si reduceri de taxe pentru cresterea competitivitatii, a declarat purtatorul de cuvant al premierului ungar, Peter Szijjarto. "Dupa ce vor fi cunoscute cifrele privind situatia reala a economiei, in decurs de 72 de ore trebuie prezentat un plan economic", a declarat Peter Szijjarto intr-un interviu acordat postului de televiziune TV2. Szijjarto a reiterat ca bugetul este intr-o situatie mult mai grava decat o arata cifrele prezentate de precedentul Guvern. Potrivit purtatorului de cuvant al premierului ungar, planul de actiune al Guvernului va contine atat masuri pe termen scurt destinate echilibrarii balantei bugetare cat si masuri pe termen lung destinate imbunatatirii competitivitatii, inclusiv reforme structurale si reduceri semnificative de taxe.
 • Bulgaria
Ministrul bulgar al finantelor, Simeon Diankov, a acordat un ultimatum colegilor sai sa aplice reforme de mare amploare ca sa primeasca bani din bugetul de stat, scrie luni cotidianul sofiot Dnevnik. In proiectul de revizuire a legii bugetului sunt prevazute fonduri suplimentare pentru ministerele muncii, sanatatii, apararii si agriculturii. Aceste institutii isi vor primi insa banii doar daca intreprind o serie de reforme si ofera garantii ca problemele cu care se confrunta in prezent nu vor aparea si la anul.

Proiectul de revizuire a legii bugetului prevede ca veniturile bugetare vor fi cu un miliard de euro mai mici fata de cele prevazute in aceasta lege, adoptata in toamna anului precedent, ceea ce va duce la cresterea deficitului bugetar la peste 1,6 miliarde de euro, adica la 4,8 la suta din Produsul Intern Brut.

In acelasi timp, proiectul prevede 110 milioane de euro mai mult pentru Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, 71 de milioane de euro pentru ministerul social, 58 milioane de euro pentru cel al agriculturii si inca 150 de milioane de euro pentru cel al apararii, suma totala ridicandu-se la 1,2 la suta din PIB.

Ca sa-si primeasca banii, Ministerul Muncii si Politicii Sociale trebuie sa finalizeze pana in septembrie un proiect de reforma in sistemul de pensii, a subliniat Diankov. Conditia pusa de Diankov Ministerului Sanatatii este finalizarea reformei in sistemul sanitar, iar ministrul Agriculturii, Miroslav Naidenov, trebuie sa vina cu un proiect de inlocuire a cultivarii de tutun cu o alta activitate pentru care sa nu mai fie nevoie de subventiile acordate cultivatorilor de tutun.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1373 vizualizari

 • -2 (4 voturi)    
  in afara de spania 5 % la altele nu prea am vazut (Luni, 7 iunie 2010, 12:24)

  Anonim [anonim]

  Astept alte exemple elocvente
  • +2 (4 voturi)    
   ... (Luni, 7 iunie 2010, 13:30)

   d [anonim] i-a raspuns lui Anonim

   Poate aia au si bani cu care sa isi plateasca datoriile.
  • -2 (6 voturi)    
   si tot n-ai vazut bine (Luni, 7 iunie 2010, 13:43)

   mikim [anonim] i-a raspuns lui Anonim

   Scaderea in Spania e in medie 5 %, nu la toti 5 %, adica cineva acolo verifica unde sunt prea mari si unde sunt mici nu taie la toti 5 %, ci taierea e mare la cei cu venituri foarte mari si poate deloc la cei cu venituri mici, si media iese 5 %.
   Adiica se face ceva cu cap.
  • +3 (3 voturi)    
   la 5% inflatie pe an (Luni, 7 iunie 2010, 13:49)

   bula [anonim] i-a raspuns lui Anonim

   cat inseamna inghetare pe 5 ani? vreo 30%? nu e mai bine 25% pe o jumatate de an adica 12,5% la nivel de an!
 • -2 (12 voturi)    
  neincredere (Luni, 7 iunie 2010, 13:12)

  victor L [anonim]

  Nu cred ca si alte tari introduc masuri de austeritate; astea sint marca Basescu si Boc.
  Un Ponta ori Crinut ne-ar dubla salariile si pensiile.
 • -9 (11 voturi)    
  nimeni nu se atnge de pensii, salariile scad cu 5% (Luni, 7 iunie 2010, 13:13)

  Morek [anonim]

  Degeaba incercam sa comparam masurile de austeeritate din alte tari cu ce nebunia de la noi.
  Acolo nimeni nu se atinge de pensii. De fapt in orice stat democratic pensiile reprezinta un drept al cetateanului si diminuarea este neconstitutionala peste tot.

  Scaderile salariale sunt infime fata de ce se intampla la noi. Si cel mai importat e faptul ca salariile functionarilor vestici sunt oricum destul de mari, nu se compara cu mizeriile de la noi. Un functionar francez are salariu de minim 1500 de euro si in medie vreo 2.500. Deci, despre ce vorbim aici?
  • +17 (17 voturi)    
   explicatie (Luni, 7 iunie 2010, 12:38)

   Anonim [anonim] i-a raspuns lui Morek

   stimabile, in niciun stat nu au crescut pensiile cu cate 50% intr-un an... cu cat cresc aceste drepturi mai mult, cu atat vor scadea mai mult la corectia bugetara!

   daca scaderea pensiilor este neconstitutionala, cum au fost cresterile halucinante din anii anteriori?
   Am ajuns ca 2.6 milioane de lucratori din tara sa munceasca pentu 6.5 milioane pensionari, 1,4 milioane si alte milioane de asistati social!!!
   Este asta constitutional?
   • -6 (8 voturi)    
    pensia minima in Spania este de 650 de euro (Luni, 7 iunie 2010, 13:44)

    AMorek [anonim] i-a raspuns lui Anonim

    Ai tupeu sa tipi ca in Romania s-au majorat pensiile cu 50% si in alte tari nu.
    • +8 (8 voturi)    
     ... (Luni, 7 iunie 2010, 14:07)

     Anonim [anonim] i-a raspuns lui AMorek

     http://www.oecd.org/dataoecd/18/19/43021643.pdf

     conform raportului OECD, la nivelul anului 2008 pensia medie in Spania este de 469.73 euro, iar varsta de pensionare este de 65 ani!! (nu de 40 ani ca la romani).
     Mai mult, pensia de 469.73 euro este pentru 14 pensii pe an (aberant!), ceea ce inseamna ca pensia pentru 12 luni ar fi de 402.86 euro!!!
     Pensiile scad pe masura ce oamenii se pensioneaza mai devreme de varsta de 65 ani, ajungand la 438.68 euro pe luna pentru 14 pensii anuale (adica 376 euro pe luna!!!!!)

     De unde minim 650 euro, mai AMorek?

     Toti stiti sa intindeti mana la cersit, dar nu va intereseaza daca bruma de angajati din economia reala poate sa genereze salarii pentru bugetari, pensii pentru pensionari tineri de 40 ani, ajutoare sociale pentru toti nesimtitii...

     Si DA!! Am tupeu sa tip ca pensiile s-au marit cu 50% in Romania, in vreme ce economia a crescut firav!!!
     In Spania, se poate sa fie o pensie mai mare, pentru ca aia si-au privatizat tara la timp, in vreme ce "noi nu ne vindem tara" ne uitam salivand la ei!

     Mergi si munceste, si nu mai astepta pensie de sute de milioane!!!
     • +4 (4 voturi)    
      Ai dreptate domnule (Luni, 7 iunie 2010, 17:44)

      Cititor [anonim] i-a raspuns lui Anonim

      Este cam greu sa-i faci pe toti sa inteleaga realitatea. Ai explicat bine si pe intelesul tuturor!
     • 0 (0 voturi)    
      14 salarii in spania (Marţi, 8 iunie 2010, 16:16)

      valentina [anonim] i-a raspuns lui Anonim

      poți alege cum să fii plătit, în 12 plăți/an sau 14 plăți pe an, de aici calculul cu 14 pensii pe an. salariile nu se calculează pe lună, ci pe an.
    • +4 (4 voturi)    
     Nu se pot trage asa usor paralele (Luni, 7 iunie 2010, 15:13)

     Victor [anonim] i-a raspuns lui AMorek

     Din pacate un pensionar spaniol a platit cel putin 35 de ani intr-un fond sanatos.In Spania te pensionezi la timp sau prin caz de boala(dar boala nu ca-n Romania cu bunavoia si plata doctorului)sau stiu eu ce alte cai or mai exista.
     In Romania au platit 3 milioane la fond si pensionari sunt 6 milioane(cifre fictive).
     De unde bani?De la cei cativa angajati si platitori actuali?
     Si apropo:Tu cat crezi ca poate acel pensionar cu minim 650 Euro in Spania sa supravietuiasca?
     Chiria(nu ca-n Ro.fiecare este detinator de case sau apartamente)este mare,asigur.
     la fel,iar viata,summa summarum este mai scumpa decat in Romania!
     • -4 (4 voturi)    
      Supravietuieste (Luni, 7 iunie 2010, 15:56)

      george alexandru [utilizator] i-a raspuns lui Victor

      Nu-i duce grija aluia din Spania, o duce mult mai bine decat cel din Romania. Iar chiria...ce treaba are, crezi ca ei stau ca noi cu totii la oras? Foarte multi se retrag la tara unde pretul proprietatilor este mult mai mic, iar chiria modica. Asa ca da, supravietuieste mult mai mult decat cel din Romania.
    • 0 (0 voturi)    
     Da, caci PIB-ul spaniol este de ... (Marţi, 8 iunie 2010, 12:40)

     tizul [anonim] i-a raspuns lui AMorek

     34.000 $

     https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/sp.html

     iar al Romaniei este de 11.000 $

     https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ro.html

     Ia imparte pensia medie la 3, sa vezi cat ar trebui sa fie in Romanika!
   • -6 (6 voturi)    
    sub. (Luni, 7 iunie 2010, 14:09)

    Anonim [anonim] i-a raspuns lui Anonim

    si ce propui, desteptule?sa omoram pensionarii???
    • +6 (6 voturi)    
     ?? (Luni, 7 iunie 2010, 14:11)

     Anonim [anonim] i-a raspuns lui Anonim

     nu desteptule, propun sa regandim sistemul bugetar, asa incat plata pensiilor sa fie sustenabila in timp!

     ce vrei? sa omoram clasa muncitoare, ca sa dam pensii la toti netrebnicii care:
     - s-au pensionat pe caz de boala inchipuita pe la 40 ani
     - care isi dau sporuri de zambet, de ziua orasului, la revenire din concediu, de xerox, de ploaie, de mama naibii mai stiu ei ce sporuri isi inventeaza!!!
     - handicapati orbi care au permise de conducere

     tu ce propui desteptule? ce solutii vezi? daca nu ai bani la buget, de unde mama naibii sa scoti pentru platile amintite de mine mai sus? Daca economia reala genereaza 1 miliard euro, iar platile de mai sus insumeaza 1,4 miliarde, de unde faci rost de restul de bani???
  • +6 (6 voturi)    
   nu repeta ce zice RTV (Luni, 7 iunie 2010, 13:51)

   bula [anonim] i-a raspuns lui Morek

   inghetarea pensiilor pe doi ani la o inflatie optimista de 5% unde te duce? Lasa salariul francezilor in pace pana nu afli cate o chirie intr-un orasel din Franta! plus intretinere!
  • +8 (8 voturi)    
   Suntem niste prosti ca ne uitam doar la salarii (Luni, 7 iunie 2010, 14:07)

   Anonim [anonim] i-a raspuns lui Morek

   Morek draga esti cel mai mare "destept". Ce daca ai salariu de 2500 euroi daca platesti loc de parcare 240 euro / luna, impozit la casa 5% din valoarea de piata a acesteia, impozit pe venit 24 %, si multe alte impozite. Mai desteptilor, ar trebui sa va ganditi cat va ramane din salariul ala mare din occident. Ca sa-ti ramana ceva trebuie sa stai de cele mai multe ori cu toata familia: adica cu parinti si cu bunici. Ne place doar sa dam din gura si sa muncim pe spunci.
 • -11 (13 voturi)    
  masuri (Luni, 7 iunie 2010, 13:15)

  d0mu [anonim]

  cum se face ca altii gasesc solutii relativ rezonabile. numai noi venim cu solutii tembele: taiem salariile cu 25% si pensiile cu 15%.
  Se poate si altfel. Nu sunt specialist in economie, dar nu cred ca boc si haiducii lui sunt singurii "economisti" de top din tara asta, capabili sa scoata tara din criza.
  Sper sa cada guvernul. Chiar sper asta.
  Sa il puna pe Isarescu. Cel putin pe el il respecta toata lumea. Si oamenii au incredere in deciziile lui. De asta are nevoie Romania acuma. Un om in care sa aiba incredere.
  • +13 (13 voturi)    
   fals (Luni, 7 iunie 2010, 12:40)

   Anonim [anonim] i-a raspuns lui d0mu

   da, istetutle, o sa vina isarescu si o sa iti mareasca pensiile si salariile la bugetari!
   In nicio tara nu au crescut salariile bugetarilor si pensiile asa cum au crescut in Romania, iar acum cand trebuie sa scada, faceti scandal.

   Bine ca va descurcati in 2004 cu 2.8mil ROL pe luna, iar acum cu 8.5 mil ROL muriti de foame!
   • -6 (6 voturi)    
    ZAU (Luni, 7 iunie 2010, 13:45)

    tasha [utilizator] i-a raspuns lui Anonim

    Ma fratele meu alb si inteligent da tu ce salariu ai frate de o duci asa de bine sau esti in somaj de ai tu timp sa te razboiesti cu toata lumea
    • +4 (4 voturi)    
     raspuns (Luni, 7 iunie 2010, 14:16)

     Anonim [anonim] i-a raspuns lui tasha

     nu ma razboiesc cu nimeni, tasha! doar ca ma intriga multe comentarii...
   • -2 (10 voturi)    
    Nu te infierbanta prea tare (Luni, 7 iunie 2010, 13:57)

    Rhadoo [utilizator] i-a raspuns lui Anonim

    Sa nu uitam niste chestii. A crescut si euro intre timp, s-a scumpit benzina enorm, preturile au crescut si ele destul de mult. La fel si intretinerile, gicacaloria, ratele la credite etc. Vei constata ca acele cresteri avute intre 2004 si 2008 sunt in cifre reale mai mici. O scadere brusca de 25% reprezinta un soc puternic. Practic, tot ce au castigat bugetarii in 4 ani se va anula total, in conditiile in care viata in Romania s-a scumpit enorm.
    Eu lucrez la privat, si privesc deocamdata relaxat situatia, dar uitandu-ma la unii vecini sau prieteni, care sunt bugetari obisnuiti, nu sefi, muncesc pentru 1500 lei pe luna si au unul, doi copii acasa, facuti pe vremuri de crestere economica, nu prea imi arde de gluma.
    E regretabil ca sunt unii care gandesc ca tine, dar, ma rog, sper sa ii judeci si cu sufletul pe semenii tai, nu doar cu ce-ti dicteaza marinarul pe la televizor, pentru care toti in jur sunt de vina, numai el nu. Cand vei avea si tu familie, vei intelege mai multe.
    • +5 (7 voturi)    
     ?? (Luni, 7 iunie 2010, 14:20)

     Anonim [anonim] i-a raspuns lui Rhadoo

     asa este Rhadoo, insa gandeste-te ca in economia privata nu au avut loc asemenea mariri de venituri ca in sectorul de stat (degeaba) si nici ca in cel al pensiilor!

     sunt care muncesc pentru putini bani, insa profesorii muncesc 18 ore pe saptamana, timp de 36 saptamani pe an, adica 630 ore pe an!!! Mai iau si 13 salarii, a cate 1500 lei, adica ei castiga 1500*13 / 630 = 310 RON/ ora!!!
     Eu nu am primit mariri de salariu, dar nu ma plang, in schimb ma irita sa vad cum trag toti de bugetul statului ca de o vaca de muls...
     • -1 (3 voturi)    
      Lasa profesorii (Luni, 7 iunie 2010, 15:59)

      george alexandru [utilizator] i-a raspuns lui Anonim

      Banii se irosesc in agentii si companiile de stat. Un profesor care ia 1500 ron dupa ani multi de munca si studiu nu-i de condamnat, insa unul care o freaca pe salariu dublu intr-o agentie obscura, da.
  • +4 (4 voturi)    
   Isarescu (Luni, 7 iunie 2010, 13:47)

   Klz [anonim] i-a raspuns lui d0mu

   Ne place mult sa aruncam pareri si dam cu mucii-n fasole.
   Isaresecu s-a exprimat clar referitor la aceasta situatie. Daca un om cu istoricul si pozitia lui a fost atat de vehement in declarariile sale, atunci este foarte ingrijorator daca masurile anuntate nu se ia.
 • +3 (3 voturi)    
  Irlanda sau Italia (Luni, 7 iunie 2010, 13:16)

  luxdesign28 [utilizator]

  ati inceput cu Irlanda si ati terminat cu Italia. ..."in urmatorii 3 ani astfel ca deficitul public al Italiei sa nu depaseasca 5,3%. In prezent, datoria publica a Italiei reprezinta 115,8% din PIB."
  • +1 (3 voturi)    
   Confunzi (Luni, 7 iunie 2010, 14:11)

   tyty [anonim] i-a raspuns lui luxdesign28

   Deficitul bugetar cu datoria publica. Sunt lucruri diferite, boli diferite cu tratamente diferite. Cea mai grava, evident, deficitul care loveste in viitor. Datoria se trateaza usor cu refinantare, amanare si obligatiuni de stat. Important sa fii credibil si asta inseamna deficit mic.
 • -2 (14 voturi)    
  Ca la noi la nimenea... (Luni, 7 iunie 2010, 13:16)

  george alexandru [utilizator]

  Prosti rau europenii astia. Se chinuie cu reforme complicate, programe de stimularea competitivitatii, masuri echilibrate care sa nu loveasca rau o categorie sociala, inghetara anagjarilor etc.
  La noi e mult mai simplu: tai 25% din venitul bugetgarilor, 15% din pensie si astepti sa vezi daca merge. Daca nu, in toamna mai bagi niste taxe si iar astepti...Prin 2012 constati ca nimic nu merge si dai vina pe guvernul Tariceanu.
  • -1 (7 voturi)    
   Bun (Luni, 7 iunie 2010, 13:48)

   Rhadoo [utilizator] i-a raspuns lui george alexandru

   Bine sintetizat!
  • +7 (7 voturi)    
   Pai ca la noi la nimenea (Luni, 7 iunie 2010, 13:55)

   Anonim [anonim] i-a raspuns lui george alexandru

   Pai hai sa ne uitam si la evolutia din ultimii 5 ani a salariului la noi. Ce zici? Sau astea le uitam repede.
   In 2004 Salariul mediu era de 840 RON, in 2009 de 1400 RON
   In 2004 pensia medie era de 281 RON, in 2009 de 711 RON.
   Imi arati si mie una din tarile astea de care vorbesti care a avut evolutii atit de spectaculoase ale salariilor si pensiilor?
   Ceea ce ma enerveaza cel mai tare la cei de-al de tine e ca au uitat atit de repede de unde am pornit, si au acuma niste ifose din astea de "ieuropeni" de genul, da' la nemti cum se poate, da' la spanioli cum se poate. Pai noi ne comparam cu spania sau cu Irlanda?
   • +1 (3 voturi)    
    incearca sa faci raportarea la o valuta (Luni, 7 iunie 2010, 14:36)

    Anonim [anonim] i-a raspuns lui Anonim

    si ai sa vezi ca nu ti-a crescut salariu aproape deloc. problema in ro nu sunt cei 2,6 milioane de pensionari si cei 1,3 milioane de asistati social. problema este ca nu mai muncesc decat 2.4 milioane!! cu alte cuvinte: nu mai avem economie!! restul sunt baliverne. daca am avea firme productive , am avea cerere pe piata si am avea 5 milioana de angajati nu am mai avea probleme! dar in ro firmele sunt falimentare cu exceptia catorva corporatiste restul sunt la pamant. pentru ca in ro patronii nu au scoala , ei fac afaceri pe baza de "telefon" si pcr (pile/cunostiinte/relatii) nu au treaba cu concurenta pe o piata libera! cu o economie bazata pe "tunuri" un stat nu poate supravietui! dupa 1 iulie o sa scada si mai mult numarul angajatilor si va creste numarul asistatilor plus ca se va contracta toata economia. daca in toaman mai cresc si taxele putem sa facem parastas!
   • +1 (3 voturi)    
    Uiti un lucru (Luni, 7 iunie 2010, 14:44)

    george alexandru [utilizator] i-a raspuns lui Anonim

    Si cresterea economica la noi a fost mai mare decat in tarile din vest, chiar daca mai mica decat crestera salariilor.
    Iar problema principala e strategia in sine, care pare ca nu exista. La noi principala problema nu e salariul mediu de 300 eur (mult mai mic decat in vest) ci faptul ca multi o freaca la stat pe banii astia. Guvernele PDL+PSD iar apoi PDL nu au facut nimic pentru eficientizarea cheltuielilor bugetare, cu toate ca au avut timp suficient sa repare ce-a stricat Tariceanu. In loc sa restructureze agentiile/companiile de stat, sa concedieze surplusul de bugetari, sa implementeze un management performant cele doua guverne n-au facut decat sa se planga de "greaua mosternie". Sau astea-s tot ifose?
    De-aia la ei se poate si la noi nu, pentru ca la nemti e Merkel iar la noi Boc.
   • +1 (1 vot)    
    Esti sigur? (Luni, 7 iunie 2010, 15:03)

    Anonim [anonim] i-a raspuns lui Anonim

    Esti sigur ca baza de pornire era cea buna si ca salariile in banii de acum au aceiasi putere de cumparare ca in 2004?Poftim?Analizele macroeconomice , nu sunt pentru toata lumea fie si pentru faptul ca nu sunt disponibile pentru toti, informatii complete si reale.Ce facem noi?Ne dam cu parerea pur si simplu ca la un meci de fotbal.A fost sau nu ofsaid?Uite te intreb si eu :stii din ce fonduri se platesc asa zisele pensii minime garantate de 350 le?
 • -1 (5 voturi)    
  toti taie (Luni, 7 iunie 2010, 13:17)

  cristi [anonim]

  din lefurile administratiilor.. numai la noi se taie din pensii.. dar hei..avem garantat faptul ca pensiile de 350lei nu vor fi atinse,te unge pe suflet..
  Sondaj : In cat timp credeti ca vom fi depasiti de Bulgaria?
  • -1 (1 vot)    
   scurt de tot (Luni, 7 iunie 2010, 13:52)

   tasha [utilizator] i-a raspuns lui cristi

   IN cel mult 1 an daca nu mai devreme
 • -4 (6 voturi)    
  Nu ne putem compara cu occidentalii!!! (Luni, 7 iunie 2010, 13:29)

  Marius [anonim]

  Un functionar public in Spania are MULT peste 1.000 euro si totusi Zapatero ìi taie doar 5%, in Romania se castiga doar 200-300 euro/luna si se taie un sfert din salar. FELICITARI politicienilor (hoti) romani!!! Multumim din inima partidelor...!!!
  • +6 (6 voturi)    
   Il tine cineva legat? (Luni, 7 iunie 2010, 13:58)

   Anonim [anonim] i-a raspuns lui Marius

   L-a legat cineva cu lantul de jobul ala de bugetar? Daca nu-i convine sa-si caute alta slujba. Nici eu in privat nu am salariul celor din Spania, si mi-a taiat si mie patronul 20% in Feb 2009, si n-am fa cut greva si miting in fata firmei. Daca nu-ti convine salariul, du-te tata la privat si cistiga 1000-2000 de eur. Cine te opreste?
   • -3 (3 voturi)    
    DAR (Luni, 7 iunie 2010, 13:59)

    tasha [utilizator] i-a raspuns lui Anonim

    Dar tu de ce nu ai plecat la alt patron daca ti-a taiat 20% din salariu? Poate de aia nu pleaca nici ei - educatori, profesori, medici, politisti, functionari etc. Ce bine le zici tu bobocule, cum le sti tu pe toate!
   • -3 (3 voturi)    
    Esti prost ca mai stai la el (Luni, 7 iunie 2010, 17:06)

    Anonim [anonim] i-a raspuns lui Anonim

    Du-te varule in toata UE si munceste pe bani adevarati. Dar cred ca nu te duce capu si d'aia accepti sa-ti taie patronu 20%. Eu unu in prima secunda cand ma anunta ca mi-a taiat salariul ii dadeam M.M.Mumu si plecam de la el.
  • +2 (4 voturi)    
   Mda... (Luni, 7 iunie 2010, 14:23)

   Danon [utilizator] i-a raspuns lui Marius

   ... si cat e PIB/cap de locuitor in Spania? De ce sa nu ne comparam cu americanii? Sau cu martienii? Adica, am vrea sa avem pensii salarii ca in occident, dar cu productivitate romaneasca.

   Singura comparatie posibila: pensie sau salariu medii fata de /PIB/capita.

   Pentru comparatie: GDP/capita 33.700 in Spania fata de 11.600 USD. Din moment ce valoarea produsa anual in Spania este tripla fata de Romania, ar fi normal sa fie si salariile si pensiile triple.
  • 0 (0 voturi)    
   nu exista stat in Europa ... (Marţi, 8 iunie 2010, 7:00)

   Anonim [anonim] i-a raspuns lui Marius

   ... cu o asa armata de "truditori" publici. Sintem campioni la numarul de bugetari pe cap de locuitor. Si ce eficienti sint!!!
 • -8 (8 voturi)    
  Comparatia cu Romania (Luni, 7 iunie 2010, 13:33)

  Rhadoo [utilizator]

  Taieri ca la noi nu vad la altii. Va o groaza de exemple de inghetare a salariilor si angajarilor la stat, taiere doar a salariilor mari, si alea doar cu 5% etc. Ceea ce ar trebui sa se intample si la noi. Dar de, la noi se merge pe principiul: de ce sa nu furam daca tot suntem la guvernare, de ce sa lovim in evaziune si contrabanda, tot amaratii sa traga! Halal...
  • +3 (3 voturi)    
   Da' cresteri ca la noi ai mai vazut la cineva (Luni, 7 iunie 2010, 14:00)

   Anonim [anonim] i-a raspuns lui Rhadoo

   Cum spuneam intru-n comentariu mai sus,
   Salariu crescut de la 840 la 1400 RON si pensie de la 281 la 711 ROn in 5 ani. Din astea ai mai vazut pe undeva prin Europa? Sau noi nu ne amintim decit ce ne convine. Ce nu ne convine, uitam
  • +2 (2 voturi)    
   prietene gandesti? (Luni, 7 iunie 2010, 14:39)

   RC [anonim] i-a raspuns lui Rhadoo

   eu cred ca nu ... ai vazut si tu niste cifre ca sa vezi de ce atat de mult? intelgi cat de cat de ce se iau masurile astea?
   pt tine, k un roman tipic care nu se gandeste decat la buzunarul propriu si nu stie cum sa ceara mai intai ceva inainte sa ofere ceva sper sa iti taie astia 50% si sa vad ce o sa faci atunci - sa faci greva si sa plangi pana nu mai poti pe zile neplatite!!! k sa incerci sa-ti schimbi jobul nu cred ca o vei face nici cand te vor da afara.
   sincer n-as baga toti bugetarii in aceeasi oala (unii pensionari si cei trecuti de 45 de ani pt ca nu se prea mai pot reprofila ), dar cam jumatate din ei sunt total neproductivi si frecatori de menta la stat, dar vor multi bani, cat mai multi k ei merita!!!!
 • -5 (7 voturi)    
  ROMANII, bataia de joc a unor iresponsabili! (Luni, 7 iunie 2010, 13:33)

  Mihai V [anonim]

  Nicio tara europeana nu a luat masuri atat de drastice, ca Basescu, impotriva bugetarilor si pensionarilor.Masurile sunt de neinteles si in bataia de joc asupra unor categorii sociale cu nimic vinovate. Nimeni nu contesta efectele crizei dar sa ei asemenea masuri denota incompetenta crasa , cinism si lipsa simtului de orientare politica.Solutia imediata este demisia presedintelui si a guvernului marioneta pe care il dirijeaza. Necazurile romanilor ar fi mult mai mici decat perpetuarea acestor incompetenti la conducerea tarii.
 • -4 (6 voturi)    
  Lyoness (Luni, 7 iunie 2010, 13:38)

  Lyoness [anonim]

  lyoness2010.bl-ogs-pot.com
  O idee cucereste Europa! Cea mai tare afacere existenta la ora actuala.
  (Stergeti liniutele dintre bl-ogs-pot)
 • +1 (5 voturi)    
  solutia e simpla (Luni, 7 iunie 2010, 13:46)

  Anonim [anonim]

  Din cate vad in acest articol alte state au inghetat pe 3-4 ani salariile bugetarilor si eventual pensiile. Oare masura asta ar fi acceptata si la noi, ca doar e masura europeana? Eu sincer ma indoiesc si tot ar aparea psd si pnl sa tipe ca vai saracii de romani cat sunt de jecmaniti. Nu sunt fan pdl dar cat timp sunt state cu economie mult mai puternica decat a noastra ce implementeaza astfel de masuri, ar trebui sa fim mai responsabili.
 • +8 (8 voturi)    
  La munca (Luni, 7 iunie 2010, 13:48)

  Anonim [anonim]

  Nu va obliga nimeni sa stati la stat cu mana intinsa.
  Veniti la privat!
  Cat despre pensionarii aia vai de capu lor, eu cunosc 10 care s-au pensionat la 40 de ani ca asa a vrut muschiu lor.
  Sanatate!
  • -4 (4 voturi)    
   tocmai aici este problema (Luni, 7 iunie 2010, 14:42)

   Anonim [anonim] i-a raspuns lui Anonim

   ca voi astia care munciti pe branci la privat deveniti pe zi ce trece mai putini! de ce oare? pentru ca ceea ce produceti nu are cautare fie datorita calitatii, fie datorita "importantei" fie datorita incompetentei. daca tot va laudati ca munciti asa de mult si cu atata folos de ce nu se vede nimic? de ce v-a dat patronul afara? de ce o sa va micsoreze salariile incepand cu 1 iulie?
 • +3 (3 voturi)    
  articol incomplet (Luni, 7 iunie 2010, 14:04)

  Anonim [anonim]

  nu se specifica raportul dintre nr.de bugetari si de pensionari si populatia activa.
  Portugalia a decis inchiderea a 900 de scoli.
  • +2 (2 voturi)    
   Informatie completa (Luni, 7 iunie 2010, 14:33)

   Anonim [anonim] i-a raspuns lui Anonim

   "In consecinta, scolile <<CU MAI PUTIN DE 21 DE COPII>> vor fi inchise pana la finalul anului scolar 2010-2011"

   http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-7350941-portugalia-anunta-inchide-900-scoli-pentru-reduce-deficitul.htm


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by