Banca Nationala a Romaniei a stabilit, luni, un curs de referinta de 4,2180 de lei pentru un euro, ceea ce reprezinta o apreciere cu 0.31% a monedei europene in fata celei nationale si cea mai scazuta valoare a leului din ultimele cinci luni. Dolarul american a fost cotat la 3,5243 lei, in timp ce francul elvetian valoreaza luni 3,0293 lei.Deprecierea leului este pusa pe seama incertitudinior legate de factorul politic intern, dar si ca urmare a evolutiilor externe, mai ales a celor din Ungaria, au spus traderii bancilor comerciale, contactati de HotNews.ro.

"Deprecierea usoara a leului e legata de doi factori. Cel extern- aici as aminti efectul provocat de evolutiile din Ungaria si cel intern, legat de incertitudinile politice de la noi. Intrebarile investitorilor sunt legate de consistenta politicilor de austeritate pe care Guvernul doreste sa si le asume si actioneaza in consecinta", a declarat unul din dealerii valutari. Potrivit acestuia, volatilitatea redusa a leului se datoreaza volumerlor reduse de tranzactionare.

"Ordine comerciale sunt foarte putine, ca urmare a crizei economice. Dimensiunea pietei valutare nu poate fi mult mai mare decat cea a volumului activitatii economice", a mai spus dealerul citat.

Leul va ramane pe un trend de depreciere fata de moneda europeana in perioada urmatoare, in contextul economic actual, in conditiile in care majoritatea monedelor din Europa Centrala si de Est au cazut dramatic, saptamana trecuta, fata de euro, in timp ce francul elvetian a castigat increderea investitorilor, sunt de parere analistii companiei X-Trade Brokers.

"In ultima zi a saptamanii trecute, leul a trecut de nivelul de rezistenta situat la 4,1950 lei pentru un euro. Cel mai probabil este ca leul sa se mentina pe acest trend de depreciere, daca nu apar alte elemente economico-financiare majore sau interventii ale Bancii Nationale", a declarat Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers.

Potrivit specialistilor companiei, majoritatea monedelor din Europa Centrala si de Est s-au depreciat puternic in cursul saptamanii trecute fata de euro, moneda care, la randul ei, s-a prabusit in fata dolarului american (sub 1,2 USD pentru un euro), ajungand pana la nivelul din 2006.

Pe de alta parte, increderea in francul elvetian cunoaste o apreciere importanta, fiind singura moneda din Europa care s-a apreciat considerabil in ultima saptamana comparativ cu euro "aratand astfel ca multi investitori considera ca, in perioada actuala, e mai sigur sa fii in afara Uniunii Europene, fapt sustinut si de stabilitatea inregistrata de rubla si de lira turceasca", apreciaza analistii X-Trade Brokers.

Tot acestia considera ca deprecierea leului are efecte benefice pentru exportatori si consecinte dramatice pentru cei care au contractate credite in euro, in special pe fondul actual al reducerii veniturilor angajatilor si scaderii incasarilor, in cazul firmelor.

"In ceea ce priveste Romania, in situatia in care este economia in prezent, nu exista solutii usoare, indiferent cine se afla la guvernare. Axarea doar pe reducerea cheltuielilor, fara un focus constant pe cresterea veniturilor este insa paguboasa indiferent daca vorbim despre bugetul unei familii, al unei firme sau al statului", explica Victor Safta.