Situatia financiara a Ungariei nu ofera "motive speciale de ingrijorare", a declarat, luni, directorul Fondului Monetar International (FMI), Dominique Straus-Kahn, citat de AFP. La mijlocul saptamanii trecute, declaratiile unor ministri din noul cabinet de centru-dreapta de la Budapesta au provocat panica pe pietele internationale si au dus la deprecierea puternica a forintului.

"Nu pare sa existe niciun element specific de ingrijorare" in ceea ce priveste starea sectorului financiar din Ungaria, a spus Straus-Kahn.

Sambata, Serviciul Investitori al agentiei de rating Moody's a declarat ca Ungaria are "o buna experienta" in gestionarea crizelor fiscale si va lua masurile necesare, chiar daca mai multi oficiali guvernamentali au declarat recent ca tara este in pragul falimentului. "Ungaria nu este urmatoarea Grecie", a declarat Kristin Lindow, vicepresedinte senior al agentiei de rating.

Sambata, un oficial de rang inalt al Guvernului de la Budapesta a spus ca declaratiile unor ministri din noul cabinet de centru-dreapta, care au provocat panica pe pietele internationale si au dus la deprecierea puternica a forintului, au fost "exagerate"si "nefericite".

Pietele internationale au reactionat violent la declaratia purtatorului de cuvant al premierului, Peter Szijjarto, care a spus cu doua zile in urma ca Ungaria are o sansa extrem de mica sa evite un scenariu similar cu cel al Greciei. Tot joi, vicepresedintele partidului de guvernamint Fidesz, Lajos Kosa, a declarat ca finantele publice sunt intr-o stare mult mai precara decit asteptarile pietei.

Intrebat in mod repetat daca poate afirma ca Ungaria nu se afla in pericol sa nu-si mai poata achita datoriile, secretarul de stat Mihaly Varga a declarat: "am mai spus ca orice comparatie cu statele cu CDS prea ridicate este nefericita. Acest lucru nu ofera o imagine credibila a situatiei Ungariei…".

Guvernul condus de Viktor Orban a preluat puterea la 29 mai. In timpul campaniei electorale a promis ca va reduce taxele si va stimula cresterea economiei Ungariei.