În luna aprilie 2010, producţia industrială in serie brută a scăzut faţă de martie cu 5,3%, dar daca eliminam efectul sarbatorilor si al sezonalitatii, a crescut usor, cu 0,7%, anunta Institutul National de Statistica.

Pe marile grupe industriale, cele mai mari cresteri s-au înregistrat în industria bunurilor intermediare (+3,2%). INS include in aceasta categorie productia de amidon necesara fabricarii painii, preparatele pentru hrana animala, prelucrarea lemnului si a maselor plastice samd. Tot bunuri intermediare sunt si oţelul (materie primă folosită pentru producerea bicicletelor) sau motoarele maşinilor - unele firme produc şi utilizează propriile lor motoare, altele le cumpără ca pe nişte bunuri intermediare pe care le folosesc mai apoi pentru producţia proprie de maşini. Ele nu sunt luate in calculul Produsului Intern Brut.

Cresteri ale productiei au fost inregistrate şi în industria bunurilor de capital, acestea urcand cu aproape 3%. Acest segment de industrie include productia de autoturisme, constructii metalice (cisterne s.a), armament, computere si periferice, echipamente telecom s.a., potrivit clasificarii CAEN in vigoare.

Scaderile provin din industria bunurilor de uz curent (-4,0%) si in industria energetică (-2,8%), se mai arata in comunicatul INS.

Faţă de aprilie 2009, valoarea producţiei industriale a crescut ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 3,0%.

In total, primul trimestru arata ca asistam la o crestere, productia industriala urcand cu 4,3%.

Argumentele acestei cresteri vin din industria extractiva (+11,7%) şi de pe segmentul industriei prelucrătoare (+0,4%). De cealalta parte, „franele” cresterii le-au constituit producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, care au scăzut cu 2,2%.

La nivelul intregului trimestru intai, producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în perioada 1.I-30.IV. 2010 comparativ cu aceeaşi perioadă din anul precedent, a crescut cu 4,3% datorită creşterilor înregistrate de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+14,1%) şi de industria prelucrătoare (+3,9%). Industria extractivă a scăzut cu 11,8%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor de capital (+10,8%), industria bunurilor intermediare (+7,1%) şi în industria energetică (+6,9%). Industria bunurilor de folosinţă îndelungată şi industria bunurilor de uz curent au scăzut cu 9,6%, respectiv cu 8,9%.