Jerome Kerviel, fostul trader de la Societe Generale, acuzat ca a facut banca sa piarda 4,9 miliarde de dolari in anul 2008 va aparea incepand de marti in fata tribunalului din Paris, intr-un proces emblematic in care el se considera victima. Procesul ar trebui sa se incheie in 25 iunie, scrie presa internationala.

Fostul trader, in varsta de 33 de ani, va fi judecat pentru abuz de incredere, fals si uz de fals si introducerea de informatii eronate in sistemul informatic al bancii si risca cinci ani de inchisoare si o amenda de 375.000 de euro.

Procurorii au declarat ca acuzatul a facut speculatii uriase pe pietele financiare fara cunostinta superiorilor sai si a facut tranzactii false cu ajutorul unor date fictive.

Kerviel a recunoscut ca a incalcat regulile tradingului si a ascuns tranzactii, insa afirma ca sefii sai au inchis ochii la actiunile lui. Société Générale, una dintre cele mai mari banci din Franta spera ca va fi condamnat.

La proces sunt asteptati peste 40 de martori, dintre care 33 citati de aparatorii lui Kerviel.

"Am facut greseli", admite Jérôme Kerviel in cartea sa, "Memoriile unui trader", aparuta in luna mai unde recunoaste ca a pierdut contactul cu realitatea jongland cu miliarde. "In mijlocul unei mari orgii bancare, traderii sunt precum prostituatele de pe strada - sa obtina cat mai multi bani, nu conteaza mijloacele".

Dar, spune ca sefii sai stiau despre actiunile lui si ca nu i-au fost impuse limite. Jerome Kerviel este singurul acuzat in acest caz. Asistentul sau, Thomas Mougard, a fost absolvit de orice vina.

Jerome Kerviel va fi aparat de Olivier Metzner, printre ai carui clienti s-au numarat fostul dictator din Panama, Manuel Noriega, fostul premier francez Dominique de Villepin sau Jean-Marie Messier, fostul sef al grupului Vivendi, acuzat de manipulare bursiera.

Jean Veil, care va reprezenta Societe Generale in acest proces, este fiul fostului ministru francez al Sanatatii, Simone Veil, o supravietuitoare a lagarelor naziste si o persoana publica extrem de admirata in Franta. Printre clientii sai s-au numarat fostul presedinte francez Jacques Chirac, acuzat de deturnare de fonduri publice in timpul mandatului sau de primar al Parisului, si jucatorul de tenis Richard Gasquet, acuzat in trecut de consum de droguri si suspendat de ATP timp de doi ani, din acest motiv.

Vezi ce spune Jerome Kerviel despre procesul sau: