Ministrii Sebastian Vladescu si Vasile Blaga au sustinut o conferinta de presa comuna pe tema combaterii evaziunii fiscale si a contrabandei cu tigari. Sebastian Vladescu a afirmat ca sunt mari probleme in ceea ce priveste evaziunea "marunta". "Partea cea grea este cea legata de evaziunea marunta, in piete, unde se vand cantitati mici de produse. Sunt probleme legate de educatie si de saracie", a spus Vladescu. Acesta a recunoscut ca Romania si-a asumat, prin Ordonanta privind combaterea evaziunii fiscale, riscul deschiderii unei proceduri de infringement de catre Comisia Europeana. "Vom face orice este necesar sa iesim din aceasta procedura de infringement inainte sa atraga penalitati", a precizat ministrul finantelor.

Principalele declaratii ale ministrului finantelor, Sebastian Vladescu:

  • In acest moment, pe langa masurile de mentinere a deficitului bugetar, avem un set de masuri in diverse alte zone, una fiind cea a reducerii cheltuielilor bugetare si a stabilirii standardelor de cost si modele de functionare a diverselor institutii ale statelor. cealalta este cea a luptei cu evaziunea fiscala.
  • Avem in acest moment discutii cu CE. Zonele principale de evaziune fiscale sunt in acest moment pe langa cea legata de produse accizabile, toata partea legata de comertul intracomunitar, in special cu produse alimentare.
  • O alta zona in care am luat masuri este cea a TVA intracomunitar.
  • In primul rand, riscul procedurii de infringement a fost asumat si este generat de nevoia de a reduce evaziunea din domeniul TVA-ului intracomunitar, dar si pe anumite produse sensibile. Vom face orice este necesar sa iesim din aceasta procedura de infringement inainte sa atraga penalitati. (n.red. prin Ordonanta privind combaterea evaziunii fiscale, Romania risca procedura de infringement)
  • In zona duty-free exista masuri de limitare a evaziunii fiscale. Exista, de asemenea, un set de masuri legate de trecere din zona contraventiei in zona infractiunii prin contrabanda cu diverse produse.
  • Este un pachet extrem de solid in aceasta zona
  • In 5 luni, totalul obligatiilor fiscale suplimentare stabilite in urma controalelor este de aproape 1 mld euro. Au fost apliecate 69.000 amenzi si s-au pus masuri asiguratorii de 2,7 mld lei. Aceasta actiune este doar la inceput.
  • In acest moment, pentru toate segmentele implicate in lupta cu evaziunea fiscala exista o decizie foarte clara privind toleranta zero fata de evaziunea fiscala
    Partea cea grea este cea legata de evaziunea marunta, in piete, unde se vand cantitati mici de produse. Sunt probleme legate de educatie si de saracie.
    O masura este si cea legata de educarea cetatenilor
  • Cand m-am referit la educarea poporului, m-am referit la educarea tuturor cetatenilor.
    Romania este stat al UE. Politica de accizare este stabilita la nivelul UE si atata vreme cat vorbim de accizare, vorbim de o acciza stabilita in piata comuna. Nu cred ca reducerea accizei ar fi fost principala masura pentru reducerea evaziunii. 
  • Avem nevoie de noi sisteme de control pe care in 12-18 luni le vom putea pune in functiune.
  • Atata timp cat discutam despre o piata in care avem intre 20-40% piata neagra este foarte greu sa faci o estimare de venituri. Din miliardul despre care se discuta ca il pierdem din contrabanda de tigari, putem spune ca in acest an cateva sute vor fi recuperate si anul viitor mai mult de jumatate.
  • Incepand cu aceasta luna, toate veniurile membrilor cabinetelor care exced alocatia lunara vor fi varsate in fondul de solidaritate. Deja, secretarii de stat au transmis hartiile necesare ca banii sa fie virati.
  • Ordonanta privind combaterea evaziunii ar putea intra in vigoare la finalul saptamanii
  • In ceea ce priveste sanctiunea, aceasta estea cea legata. In ultima vreme au aparut arestari ale celor de la garda financiara, a celor de la politia de frontiera.
  • Ramane sa vedem cat de perfomanti suntem cu aceste masuri. In Romania nu exista date statistici elgate de piata gri, neagra. Ave, doar estimari. Ele nu sunt estimari oficiale. 
  • Luam in calcul anul acesta largirea bazei de impozitare.
  • Veniturile de pana in 600 lei din jocurile de noroc nu vor fi impozitate. Inchiderea caselor de pariuri nu cred ca este principala problema a economiei romanesti
  • Companiile care fac evaziune fiscala fac evaziune fiscala pentru ca vor sa faca
  • Am platit arierate, platim in continuare. Din acest punct de vedere incercam sa acordam toata sustinerea. 

Vasile Blaga:Nu am luat si nu voi lua lectii morale de la Monica Macovei. Fiecare a avut parcursul sau profesional.

  • Am spus in permanenta ca dijn zona de ordine publica nu vor pleca oameni. Nu pot pleca oameni de acolo unde este deficit. In acelasi timp, am spus ca nu vom angaja oameni.
  • Strategia de ordine publica va fi aprobata de CSAT. Amplu proces de regandire a inbtregului aparat al ministerului, astfel incat sa eliminam orice suprapunere. Vor fi rezultate deosebite. Colegii din minister care nu se vor mai regasi si stiu ca e mare vanzoleala, vor merge la Politia Romana sau la Politia Capitalei sau la Politia de Frontiera.
  • Pe de alta parte, avem 16 zone in care putem face economii importante la nivelul ministerului. In unele s-a oipreat deja. In loc de 69 de masini, ne descurcam foarte bine cu 12. Si noi avem resurse de a fi mai eficienti si de a lucra cu mai putini oameni. Avem resurse.
  • Tot noi raspunem si de zona administratiei publice. Pe langa o disciplicare a executiei bugetelor locale, vom merge si la reducerile de personal. Vom spune mai multe dupa ce vom pune la punct un act normativ.
  • Nu poti sa dai oameni afara de acolo unde este deficit
  • Nu am luat si nu voi lua niciodata lectii morale de la doamna Macovei. Fiecare a avut parcursul sau profesional. In ceea ce priveste problema la care s-a referit, nu sunt contracte ilegale.Eu nu pot interzice nimanui, nici macar ginerelui meu sa lucreze in zona privata. Ceea ce m-a deranjat este ca a incheiat un contract, iar un al doilea este in procedura de contestare. Mie personal mi-a facut mult rau. (n.red. Macovei a declarat pentru Realitatea.net ca Blaga ar fi trebuit sa plece din Guvern din cauza contractului pe care ginerele sau l-a castigat cu statul. Cititi aici despre afacerile derulate de ginerele lui Vasile Blaga)