In acest moment, in Romania se discuta mult despre salariile bugetarilor, iar pentru a judeca lucrurile in context, sa vedem cum stam in comparatie cu alte tari din regiune aflate si ele in criza. Pentru a stabili o baza de plecare, trebuie sa facem un clasament al PIB-ului pe capita, acest indicator reflectand capacitatea economiei de a sustine un anumit nivel al salariilor, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

Dintre cele 7 tari luate in calcul, Estonia are cel mai ridicat PIB pe cap de locuitor, respectiv 10.200 euro in 2009. Urmeaza Polonia cu €9.500, Ungaria cu €9.300, Letonia si Lituania cu €8.300 respectiv €8.000, iar la mare distanta se afla Romania si Bulgaria cu €5.400, respectiv €4.400. In mod normal, acesta ar trebui sa fie clasamentul si in ceea ce priveste nivelul salariilor din sectorul bugetar, insa dupa cum veti vedea, lucrurile nu stau chiar asa.

In administratia publica, cel mai mare venit mediu brut este realizat de functionarii din Ungaria – 1.057 euro. Functionarii polonezi si cei estonieni incaseaza o suma de aproximativ 940 de euro, iar cei din Romania si Lituania 740 de euro. Ultimii in clasament sunt letonii si bulgarii, cu venituri de 726 respectiv 398 euro.

Trebuie remarcat ca Romania plateste salarii similare Letoniei si Lituaniei, desi aceste doua tari au un PIB per capita cu 50% mai mare decat noi.

In Educatie, cele mai mari salarii sunt platite tot in Ungaria (820 euro), dupa care urmeaza Polonia (763 euro), Estonia (678 euro), Romania (566 euro), Lituania, Letonia si Bulgaria, detalii mai jos. Si in acest domeniu, guvernul roman plateste salarii mai mari decat doua dintre tarile baltice.

In Sanatate, cel mai mare venit mediu se inregistreaza in Estonia (765 euro), Romania aflandu-se pe penultima pozitie cu 466 euro. In Bulgaria, venitul mediu este de doar 336 euro.

Citeste continuarea si comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.