Casa Alba a cerut agentiilor guvernamentale sa dezvolte planuri de reducere cu 5% a cheltuielilor in domeniile non-militare, relateaza Reuters. Anuntul vine in aceeasi zi in care presedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, a solicitat guvernului sa diminueze cu 20% numarul functionarilor, potrivit RIA Novosti.

Pe fondul adancirii deficitului bugetar, consilierul fiscal al presedintelui, Peter Orszag, a declarat ca toate agentiile care nu tin de domeniul securitatii vor trebui sa identifice cai de reducere a cheltuielilor.

"Solicitam agentiilor care nu tin de securitatea nationala sa specifice modul in care isi vor reduce bugetele cu 5%", a precizat Orszag, intr-o declaratie care va fi citita in cursul zilei de marti in fata think tank-ului Center for American Progress.

Deficitul bugetar este o tema predilecta de atac pentru republicani, intr-un an electoral in care actuala opozitie spera sa schimbe majoritatea democrata din cele doua camere ale Congresului. Obama sustine insa ca deficitele uriase cu care se confrunta SUA reprezinta o mostenire a administratiei Bush. El se declara de acord cu atacarea acestei probleme, dar tinand cont de nevoile de finantare solicitate de relansarea economica a tarii.

Deficitul SUA a depasit cifra record de 13.000 de miliarde de dolari.

Medvedev spera sa diminueze coruptia

"Va cer sa pregatiti propuneri si sa mi le inmanati", a fost mesajul transmis de Medvedev unor oficiali de varf ai guvernului, adaugand ca o decizie finala va fi luata ulterior.

In decembrie, Medvedev a ordonat o reducere cu 20% a celor 1,4 milioane de angajati din Ministerul de Interne, dupa o serie de scandaluri de coruptie. La acel moment, Medvedev a numit reducerea de personal drept "inceputul unei reforme serioase".

Aflat la jumatatea mandatului de patru ani, Medvedev a repetat in mai multe randuri ca este decis sa lupte impotriva coruptiei si sa creasca gradul de transparenta in societate.

Liderul de la Kremlin nu a oferit acum niciun motiv pentru anuntata reducere de personal, dar analistii leaga acest anunt de coruptia endemica din tara.