Lichiditatea din sistemul bancar a scazut. Bancherii spun ca BNR gestioneaza "adecvat" banii din piata, cu un ochi la cursul leului si cu altul la dobanzile interbancare

de Dan Popa     HotNews.ro
Marţi, 8 iunie 2010, 19:11 Economie | Finanţe & Bănci


 Gestionarea „adecvata” a lichiditatii din sistemul bancar, anuntata in mai toate rapoartele asupra inflatiei de catre BNR a facut ca bancile sa ia - in premiera in acest an -in luna mai credite Lombard de la BNR de 1,86 miliarde lei, depozitand la banca centrala 1,65 miliarde lei, mult mai putin decat in primele patru luni din 2010. “Exista un deficit de lichiditate in sistemul bancar, fara ca acest lucru sa insemne in mod necesar ceva rau. Pur si simplu BNR incearca sa impace nivelul cursului, tinand un ochi deschis si asupra dobanzilor din piata interbancara”, a declarat pentru HotNews.ro economistul sef al unei banci comerciale.

El a dorit sa infirme teoriile potrivit carora bancile ar fi incercat sa stranga lei pentru a-i plasa Ministerului de Finante, care in ultima vreme a refuzat ofertele venite la licitatiile pentru titluri de stat. „Lichiditatea asta ori este ori nu este. Daca nu este, bancile nu au cum sa stranga bani pentru a-i plasa apoi la stat. Pur si simplu BNR a scos leii din piata probabil printr-o operatiune de vanzare de valuta sau prin repo colateral”, a mai spus pentru HotNews.ro economistul sef citat.
lichiditate
Foto: BNR


„De asemenea, o parte din lei au fost retrasi de catre populatie, de teama ca masurile de austeritate luate de Guvern le va scadea randamentul depozitelor prin impozitare suplimentare. Dar aici discutam de sume care nu ar trebui sa puna probleme la nivelul intregului sistem bancar, data fiind rata relativ redusa de economisire. Am mai auzit zvonuri ca se incearca impiedicarea unor manifestari speculative, care nu-si au oricum rostul. Piata este redusa, tranzactiile sunt putine, iar bancile care mai plasau bani speculativi au fost descurajate si nu au mai aparut de ceva vreme in piata”, a mai spus pentru HotNews.ro reprezentantul altei banci comerciale.

Rolul principal al lichiditatii este de realizare a decontarii finale a tuturor tranzactiilor financiare din economie (plati diverse efectuate de clientii bancilor, tranzactii pe pietele financiare, acordarea de credite, plati la buget, incasari de la buget).

In primele patru luni bancile au avut depozite overnight (scadente in ziua urmatoare) la BNR in suma de 193,06 miliarde lei, in conditiile in care plasamentele au cumulat 55,93 miliarde de lei pe intreg anul trecut.

Facilitatile permanente (de creditare si de depozit) acordate institutiilor de credit de catre BNR sunt accesate la initiativa bancilor. Acestea pot obtine lichiditate pe termen foarte scurt (overnight) prin facilitatea marginala de credit si pot plasa, la sfarsitul zilei, resursele excedentare la BNR. Dobanzile la facilitatile permanente sunt stabilite intr-un coridor simetric de 4 puncte procentuale fata de rata dobanzii de politica monetara, ceea ce inseamna pentru luna mai o rata de 10,25% pe an la credite si de 2,25% pe an la depozite.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7557 vizualizari

 • +2 (6 voturi)    
  Domnu' Isarescu, baiatul ala chel, de la PNL (Marţi, 8 iunie 2010, 21:50)

  Ovidiu [anonim]

  mai lucreaza la dvs acolo, la BNR?

  Cum se descurca? Vine la servici ?

  E adevarat ca singura tema la care are "dezlegare" sa vorbeasca cu presa se refera la locurile de parcare ale BNR ?

  Asa am inteles de la cineva din BNR, nu spui cine, persoana importanta ca dl Guvernator nu mai vrea sa vada interviuri cu baiatul ala chel in ziare, si i-ar fi spus intr-o sedinta, daca vrei neaparat sa iti apara poza in ziare singurul subiect BNR pe care il poti comenta, este situatia locurilor de parcare.
  • +1 (1 vot)    
   Dar baiatul ala mic, care se tot ridica pe (Miercuri, 9 iunie 2010, 13:00)

   vio [anonim] i-a raspuns lui Ovidiu

   vafuri, de la PD-L, mai lucreaza la guvern?
 • -7 (9 voturi)    
  Romania, BNR si bancherii privati (Marţi, 8 iunie 2010, 23:27)

  Eufrosin [anonim]

  Educaţie economică pentru tot românul – să înţelegem cum funcţionează cu adevărat sistemul bancar: Cine mai dă doi bani pe “dedicaţia” lui Itzaresku de a menţine finanţele ţării în bună regulă, ori e o ţârâ idiot, ori în acută nevoie de educaţie economică adevărată, care este şi tema acestui articol. Datorită “abnegaţiei” sale a ajuns România datoare vândută străinilor care nu vor întârzia să rupă hălci din pământul nostru ca şi recompensă pentru creditele date ( Roşia Montană ne sună familiar, nu?) ..restul, aici: http://wp.me/pAmVJ-VG
  • 0 (0 voturi)    
   n-am inteles implicatia (Miercuri, 9 iunie 2010, 10:40)

   pitic [anonim] i-a raspuns lui Eufrosin

   te rog dezvolta un pic, Care abnegatie a lui Isarescu? te referi cumva la transele FMI care sau dus pe curul portocaliilor si salariile angajatilor la stat si pensiilor? ... Amice, esti un idiot.
  • 0 (0 voturi)    
   Esenta (Miercuri, 9 iunie 2010, 11:47)

   bogdan [anonim] i-a raspuns lui Eufrosin

   Eufrosin tata, ai prins esenta, miezul. Probabil ai gasit ceva cuvinte mai complicate prin dictionar si te-ai gindit sa faci o compunere cu ele. Deci pe tine te oftica faptul ca am imprumutat bani de la FMI, corect? Banii aia oricum trebui sa-i imprumutam de undeva in conditiile in care cheltuim cu 10 mld eur mai mult decit stringem. Si de la FMI ii iei cu 2-3% dobanda, dar trebuie sa joci dupa cum iti cinta ei, pe cind de la bancile private iei cu 6-7% dobanda. Deci care-i prblema ta? Ca nu prea pricep. Si ce legatura are Isarescu cu imprumutul de la FMI? Ca doar nu el a facut imprumutul, ci guvernul. Da' na cum te pricepi la politica si la fotbal, te-ai gindit sa ne impartasesti din intelepciunea ta si in domeniul financiar-bancar
  • 0 (0 voturi)    
   Comentariul lui Eufrosin e o zgarietura in pestera (Miercuri, 9 iunie 2010, 11:52)

   Hadrian [anonim] i-a raspuns lui Eufrosin

   Educatia economica este exact ce iti lipseste... Caveman
 • -6 (10 voturi)    
  intrebare simpla (Marţi, 8 iunie 2010, 23:54)

  Mazeta [anonim]

  ce infractiune economica nu s-a produs pe timpul cat dl Isarescu a fost guvernator al BNR?
  • +1 (1 vot)    
   ??? (Miercuri, 9 iunie 2010, 11:49)

   bogdan [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

   Ce treaba au infractiunile economice cu BNR? Dragutsa, BNR are in grija bancile. Si in functie de ce-i permite legislatia, controleaza bancile si regleaza piata financiara. Infractiunile economice sunt de competenta fiscului, a parchetului, a DNA, si in final a judecatorilor. Nu vine isarescu sa vada daca ti-ai platit taxele.
   • 0 (0 voturi)    
    chiar asa (Miercuri, 9 iunie 2010, 15:48)

    saab [anonim] i-a raspuns lui bogdan

    cate banci nu au falimentat in mod fraudulos de-a lungul timpului, in timp ce BNR statea si privea de pe margine? da chiar asa, ce treaba are BNR ul cu infractiunile bancare, specialistul Isarescu se uita in alta directie cand s-au intamplat.
   • 0 (0 voturi)    
    Legatura lipsa (Miercuri, 9 iunie 2010, 16:41)

    Eufrosin [anonim] i-a raspuns lui bogdan

    Astăzi vom arăta cine sunt protagoniştii jafului băncilor româneşti şi cum au operat ei sub chiar nasul şi cu cooperarea autorităţilor. Vom afla cum funcţionează nucleul acesta rău şi putred ascuns în sânul statului român şi cum afectează el viaţa noastră de zi cu zi. Nume "de casă" ca şi Bancpost sau Société Generale, vor fi luminate prin strălucirea reflectorului pe ele.

    Ştiaţi desigur că aceasta din urmă tocmai se judecă cu un simplu broker, pe care îl acuză de pierderea a între 5-7 miliarde de euro, bani pe care omul nu avea cum să îi fure de unul singur. Mult mai degrabă e vorba de găsirea unui ţap ispăşitor care să acopere pentru adevăraţii hoţi. Cine sunt aceia? Aceleaşi personaje care-au jefuit şi România, provocând spectaculoasele falimente bancare urmate de înstrăinarea prin "privatizare" a întregii economii româneşti. E bine să ştim cui să mulţumim pentru situaţia dezastruoasă în care se află ţara noastră...
    http://wp.me/pAmVJ-VW
 • 0 (2 voturi)    
  Lichidități? (Miercuri, 9 iunie 2010, 9:31)

  Omics [utilizator]

  Nu înseamnă oare că lumea nu își restituie creditele la scadență și nu depune bani în bănci, chiar îi retrage?

  Este prima mișcare a bugetarilor și pensionarilor care se gândesc al ziua de mâine: bani la saltea. Și vânzările cu amănuntul deja scad din aceeași cauză. Nu mai cheltuie lumea bani, dar băncile nu profită, ba dimpotrivă, se economisesc rate la credit și se retrag bani. Deja lucrurile merg pe dos față de cum a estimat domnul guvernator
 • -4 (4 voturi)    
  competente (Miercuri, 9 iunie 2010, 10:03)

  Petrici [utilizator]

  Una din menirile actuale ale BNR este tintirea inflatiei. Cat de competenta este conducerea BNR daca rateaza sistematic tinta inflatiei? Cine ii trage la raspundere?
  Nu ar trebuie sa li se scada 25% din salariu ori de cate ori rateaza tinta inflatiei?
  • +1 (1 vot)    
   Bulishor mama, stai jos (Miercuri, 9 iunie 2010, 11:52)

   bogdan [anonim] i-a raspuns lui Petrici

   Pai cu cit a ratat tinta gogule? Cu 0.24%. si asta in 2009, cu taote vinzolelile politice. Plus ca inflatia nu e nici pe departe doar in ograda BNR. Depinde foarte mult si ce face guvernul. De exeplu, 1.75% din cei 4.74% din inflatia pe 2009 a reprezentat cresterea accizelor la tigari. Are BNR vro compententa in domeniul asta? mergi mai bine pe gesepe si comenteaza, ca la fotbal e mai putin vizibila prostia....
 • 0 (2 voturi)    
  Ce vrem (Miercuri, 9 iunie 2010, 10:54)

  PDA [anonim]

  Romanii doresc un regim politic indiferent de ce culoare este care sa ne accorde credite fara rambursare si dobanzi, sa nu plateasca impozite, sa nu existe politie si garda financiara, cu spitale moderne ca in occident, salarii mari de la 5000 Eu pe luna, fara judecatorii si tribunale un primar si trei vice primari, un sef de judet, fara parlament si un guvern cu 5 ministri.

  Si inca 12 saptamani concediul pe an, 20 zile de sarbatori legale, sa vina Elvetienii si Germanii sa lucreze in tara.

  Profesorii nostri sa plece in AFRICA si sa avem invatamant obligatoriu inclusiv cel universitar.

  Ialienii si Spaniolii sa ne faca auto strazile si casele noastre gratuit, mancare si bautura asigurata din import.

  ROMANII se simt bine asa cun sunt.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by