Gestionarea „adecvata” a lichiditatii din sistemul bancar, anuntata in mai toate rapoartele asupra inflatiei de catre BNR a facut ca bancile sa ia - in premiera in acest an -in luna mai credite Lombard de la BNR de 1,86 miliarde lei, depozitand la banca centrala 1,65 miliarde lei, mult mai putin decat in primele patru luni din 2010. “Exista un deficit de lichiditate in sistemul bancar, fara ca acest lucru sa insemne in mod necesar ceva rau. Pur si simplu BNR incearca sa impace nivelul cursului, tinand un ochi deschis si asupra dobanzilor din piata interbancara”, a declarat pentru HotNews.ro economistul sef al unei banci comerciale.

Foto:

El a dorit sa infirme teoriile potrivit carora bancile ar fi incercat sa stranga lei pentru a-i plasa Ministerului de Finante, care in ultima vreme a refuzat ofertele venite la licitatiile pentru titluri de stat. „Lichiditatea asta ori este ori nu este. Daca nu este, bancile nu au cum sa stranga bani pentru a-i plasa apoi la stat. Pur si simplu BNR a scos leii din piata probabil printr-o operatiune de vanzare de valuta sau prin repo colateral”, a mai spus pentru HotNews.ro economistul sef citat.

lichiditate

lichiditate

Foto: BNR

„De asemenea, o parte din lei au fost retrasi de catre populatie, de teama ca masurile de austeritate luate de Guvern le va scadea randamentul depozitelor prin impozitare suplimentare. Dar aici discutam de sume care nu ar trebui sa puna probleme la nivelul intregului sistem bancar, data fiind rata relativ redusa de economisire. Am mai auzit zvonuri ca se incearca impiedicarea unor manifestari speculative, care nu-si au oricum rostul. Piata este redusa, tranzactiile sunt putine, iar bancile care mai plasau bani speculativi au fost descurajate si nu au mai aparut de ceva vreme in piata”, a mai spus pentru HotNews.ro reprezentantul altei banci comerciale.

Rolul principal al lichiditatii este de realizare a decontarii finale a tuturor tranzactiilor financiare din economie (plati diverse efectuate de clientii bancilor, tranzactii pe pietele financiare, acordarea de credite, plati la buget, incasari de la buget).

In primele patru luni bancile au avut depozite overnight (scadente in ziua urmatoare) la BNR in suma de 193,06 miliarde lei, in conditiile in care plasamentele au cumulat 55,93 miliarde de lei pe intreg anul trecut.

Facilitatile permanente (de creditare si de depozit) acordate institutiilor de credit de catre BNR sunt accesate la initiativa bancilor. Acestea pot obtine lichiditate pe termen foarte scurt (overnight) prin facilitatea marginala de credit si pot plasa, la sfarsitul zilei, resursele excedentare la BNR. Dobanzile la facilitatile permanente sunt stabilite intr-un coridor simetric de 4 puncte procentuale fata de rata dobanzii de politica monetara, ceea ce inseamna pentru luna mai o rata de 10,25% pe an la credite si de 2,25% pe an la depozite.