Investitorii au o incredere redusa in eforturile Europei privind gestionarea actualei crize si in capacitatea presedintelui Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet de a solutiona criza, arata Bloomberg. 73 de investitori dintr-o suta se arata sceptici, alti 23% spun ca spera ca pachetul de sprijin sa mentina Europa unita, iar 40% spun ca este foarte probabil ca Grecia sa iasa din zona Euro. 48% dintre cei intervievati de Bloomberg il dezaproba pe Trichet (fata de 27% cati erau in ianuarie) in vreme ce numarul celor care se declara de acord cu deciziile sefului BCE a scazut la 41%.

“Trichet a sacrificat independenta BCE pentru a ajuta Grecia", explica Cyril Boudin, trader al biroului londonez al Unicredit. Cat priveste sentimentul investitorilor americani, acesta este mai degraba sumbru, doar 14 intervievati dintr-o suta avand incredere in eforturile Uniunii de a se salva. Grecia ar putea fi constransa sa paraseasca zona euro, conform opiniei a 41 la suta dintre investitorii si analistii financiari chestionati in cadrul unui sondaj intocmit de Bloomberg.

24 la suta dintre expertii chestionati au raspuns ca este "foarte probabil" ca Grecia sa paraseasca zona euro, 17 la suta sunt de parere ca acest lucru este "destul de probabil", in vreme ce intre 23 si 34 la suta considera ca aceasta posibilitate este "putin probabila", respectiv "improbabila".

Tara cea mai amenintata cu excluderea din zona euro, dupa Grecia, ar fi Portugalia ("foarte probabil" - 6%, "destul de probabil" - 14 %), urmata de Spania ("foarte probabil" - 5%, "destul de probabil" -10%) si Irlanda ("foarte probabil" - 3%, "destul de probabil" - 8%).

In ceea ce priveste mecanismul de urgenta pentru zona euro, finantat de statele membre cu 440 miliarde de euro, a carui creare a fost finalizata luni, majoritatea celor interogati s-au aratat sceptici in privinta eficientei lui. Doar 23 la suta considera ca acest fond isi va atinge obiectivele, reusind sa evite atat incapacitatea de plata a unui stat european, cat si iesirea acestuia din zona euro. Conform opiniei a 40 la suta dintre experti, "anumite tari ar putea intra in incapacitate de plata, insa zona euro va ramane intacta". In schimb, pentru 35 la suta din experti, "criza datoriilor nu va fi rezolvata, iar unele state vor parasi zona euro".

Sondajul a fost realizat pe 2 si 3 iunie in randul unui numar de 1.001 de clienti ai Bloomberg din toata lumea, investitori si analisti, dupa o metoda aleatorie.