SPANIA
- Reducerea cu 5%, in medie, a salariilor personalului din sectorul public. Reducerile se fac proportional cu veniturile. In cazul guvernantilor, taierile din salarii urca la 15%. In 2010, veniturile personalului public vor fi inghetate.
- Schimbarea modului de calcul al punctului de pensie, fara a afecta pensia minima de care beneficiaza 30% dintre pensionari. Masura valabila doar pentru 2011.
- Dispare prima de 2500 euro pentru nou-nascuti. Insa nu se modifica nimic la indemnizatia de maternitate sau la alocatia lunara a copiilor.
- Reducerea cheltuielilor pentru medicamente. Medicamentele se vor vinde numai in dozele prescrise.
- Reducerea cu 600 de milioane euro a donatiilor pentru proiectele de dezvoltare in tarile din lumea a treia.
- Inasprirea conditiilor pentru pensionarea anticipata, adica inainte de 65 de ani.
GERMANIA
Guvernul va face reduceri de cheltuieli de aproape 80 de miliarde de euro
- Va renunta la 15.000 de posturi din sectorul bugetar.
- Vor fi impuse noi taxe in domenii precum traficul aerian si industria energiei nucleare.
- Va fi introdusa si o taxa pe tranzactiile financiare.
- Statul german isi propune sa reduca in 2011 cheltuielile bugetare cu 11,2 miliarde de euro si cu 85 de miliarde pana in 2014.
- Numarul militarilor ar putea fi redus cu 40.000 de persoane.
- Merkel a tinut sa precizeze expres ca nu va fi modificata in vreun fel calcularea pensiilor si ca proiectul de reforma a sistemului de sanatate va decurge cum a fost planuit.
- Nu va creste TVA-ul si nu vor scadea cheltuielile pe care statul german le face cu educatia.
- Cuantumul taierilor este de circa 50 de miliarde de euro.
UNGARIA
- Reducerea cu 15% a salariilor bugetarilor
- Impozitele aplicate IMM vor cobori de la 19% la 10%
- Creditele imobiliare in alte valute decat moneda locala vor fi interzise
- Contributiile sociale platite de angajatori vor fi reduse pentru a incuraja companiile sa nu faca disponibilizari si sa creeze noi locuri de munca, impreuna cu alte 9 taxe
- Bancile vor fi taxate suplimentar, masura care se va aplica pe parcursul a cel putin trei ani de zile si care va aduce la buget circa 700 de milioane de euro anual.
GRECIA
- Cresterea TVA de la 19% la 23%
- Reducerea cu pana la 20% a salariului mediu
- Pensiile vor fi reduse cu 10%
- Varsta de pensionare pentru femei a fost ridicata de la 60 la 65 de ani, fiind egala cu pragul de pensionare al barbatilor.
LITUANIA
- A redus cheltuielile publice cu 30%
- Salariile din sectorul public au fost reduse cu 20% (in unele cazuri cu pana la 30%)
- A concediat 20% din personalul bugetar
- Pensiile au fost reduse cu 11% incepand cu 2010
- Impozitul pe profit a crescut de la 15% la 20%
- Taxa pe valoarea adaugata (TVA) a crescut de la 18% la 21%.
LETONIA
- Salariile din sectorul privat au scazut chiar mai mult, cu circa 30%
- Au fost disponibilizati 14.200 de bugetari, echivalentul a 20% din numarul total
- Salariile din sectorul public au scazut cu 28% in medie
- Majorarea impozitului pe venit de la 16% la 23%
- Majorarea TVA de la 18% la 21%.
Daca se gandea cineva la asta acum n-am mai cheltui zeci de miliarde de euro pe an ca sa tinem cursul euro la 4.2RON.
Impozitele aplicate IMM vor cobori de la 19% la 10%.
De acum cine va dori sa investeasca in zona europa centrala si de est va avea urmatoarele alternative: Romania - 16% cu perspectiva de 25%, dar cu posibilitatea de 80% (multumita forfetarului) impozit pe profit, Bulgaria 10%, Ungaria 10%. Ungaria este si mai aproapede Occident, deci practic investitii in Romania chuchu. Singura sansa am avea-o daca l-am asculta pe dl. Pambuccian care propune 4% impozit pe profit. Doar asa am rupe gura targului, dar nu stiu daca este "sustenabila".
Ah, si daca n-ati inteles ce am vrut sa spun: ce tari sunt ungurii si ce tantalai suntem noi!
noi ne furam singuri caciula.. jumatate din economie nu este fiscalizata, dar ne plangem ca salariile sunt mici, cand de fapt veniturile in ansamblu sunt duble, dar ne e jena sa cerem bon fiscal la magazin..
pensionarii sa traiasca din banii copiilor lor (cei care n-au copii sa moara de foame) si serviciile bugetarilor sa fie privatizate.. daca vezi o groapa pe drum o astupi singur sa o ocolesti.. pe unde poti.
Esti multumit de serviciile primite de la stat? Esti multumit ca ti se ia impozite chiar daca nu folosesti acele servicii? La doctor sau de invatamant de exemplu. Tu dai angajatilor tai toti banii pe carte de munca? Sau esti bugetar?
Ce e rau sa aiba grija copiii tai de tine? Sau daca nu poti sa faci sa pui un ban deoparte pentru zile negre?
Ce e asa grozav la serviciile bugetarilor de nu putem sa le privatizam? Cumva ca foarte multe sunt inutile si cele utile ar fi facute mult mai ieftin de sectorul privat? Vrei sa zici ca acuma nu ocolesti gropile de pe sosele?
Si cu politia ce facem? Justitia, la fel? Invatamantul - integral privat??? Cine mai invata in aceste conditii?
Solutia nu e neplata impozitelor, ci crearea unei presiuni asupra tuturor bugetarilor care sa-i oblige sa-si faca treaba pentru care sunt platiti.
Cat timp lumea va continua sa dea spaga si sa plateasca la negru, nu te astepta sa iesim prea repede din criza.
E drept, ar trebui sa avem si niste guvernanti capabili si care sa fure un pic mai putin. Pana acum, 20 si ceva de ani n-am avut parte de asa ceva.
Justitia e super tare la condmnarea gainarilor mici, politistii hartuiesc babele care vand cirese pe strada. Da, la scoala s-ar duce aia care vor sa invete, ce concept incredibil.
Ce presiuni vrei sa creezi asupra bugetarilor? Cum? Ce alta presiune mai mare decat sa le spui ca sunt inutili cei mai multi si nu isi fac treaba? Neplata impozitelor este cea mai buna presiune.
Tu ce sugerezi? O sa depui plangere? La cine, alt bugetar? Ai incercat vreodata sa te plangi de vreun judecator, ca tot ai zis de justitie?
Guvernanti capabili? De unde? Nu conteaza cati oameni se duc la vot, daca 100 voteaza din cei 20 milioane, cel ce iese conduce peste aia 20 de milioane. Nu poti sa spui ca nici unul nu e bun. Si las-o moarta cu raul cel mai mic, mereu a fost tot mai rau.
Necolectand impozite, nu vom mai avea nimic din ce spuneam mai sus - politie, justitie, invatamant, cultura, armata s.a.m.d., domenii care nu pot fi sustinute privat, nici intr-un caz!
Am fi unica tara din lume in care nu ar exista niste structuri (zic eu) necesare.
Ce bine ar fi!!! (sunt sarcastic aici, sa nu ma intelegi gresit)
Solutia ta e anarhica. Nu spun, nici ce se intampla de 20 (+alti 45 de ani de comunism) in Romania nu este bine, dar solutia propusa de tine chiar este fantezista. Te-ai gandit ce s-ar face cei din orfelinate, de exemplu? Asa cum or fi conditiile de proaste, macar au un loc unde sa stea. Ce vina au copiii aceia ca avem niste guvernanti si functionari corupti?
Plus, da-mi voie sa nu te cred ca-ti platesti integral, din buzunar, toate procedurile medicale ale tale si ale familiei tale - mama, tata etc. Daca macar o persoana din familia ta beneficiaza de vreo procedura medicala (la care dai si spaga, bineinteles) in sistemul public de sanatate, deja tot ceea ce sustii devine un pic ipocrit.
Si invatamantul cel mai scump este cel de stat. Si nu e gratis, e platit din impozite.
Statul nu ofera nimic gratis decat la cei care nu platesc impozite, gen bugetarii. Trucul de contabilitate ca li se opresc impozite e o fantezie, statul muta niste bani dintr-un buzunar in altul.
Da, am fi singura tara care nu arunca bani pe geam. Am avea legi mai simple pe care le inteleaga toti.
Da, e utopie ce zic eu, poate, dar nu putem sa traim mult pe spatele celorlalti, ceea ce se intampla acuma. Cel putin utopa mea considera omul se descurca singur mai bine decat daca il conduce altul, ce se intampla acuma se considera ca fiercare om e hot sau potential hot.
Pentru ca justitie privata nu exista. Sau, in fine, exista, dar e altceva - in general se refera la lumea interlopa, care-si face propria justitie.
OK, ai dreptate in ceea ce priveste subrezenia sistemelor publice (sanatate, invatamant, politie etc.), dar, asa cum sunt ele, iti asigura MINIMUL de care s-ar putea sa ai nevoie la un moment dat.
Daca nu platesti impozite, nu mai ai parte nici de minimul acesta.
Invata sa faci diferenta intre sisteme (NECESARE!) si oamenii corupti care sunt in aceste sisteme. Coruptia trebuie starpita, nu sistemele!
Auzi, legi in lipsa justitiei...
Si lumea interlopa nu are legea ei, lumea interlopa se dezvolta mai ales cu ajutorul alora care asigura "MINIMUL"! Ca regula: lumea interlopa nu are lege.
Banuiesc ca ai facut macar 12 clase, nu? Crezi ca ti-ai fi permis sa le faci daca ar fi costat vreo 10-15.000 euro pe an? Mai exact, crezi tu ca parintii tai au dat atatia bani din impozite pentru ca tu sa faci scoala?
Ma indoiesc ca au platit cel putin 120.000 euro, sincer.
Fac referire doar la clasele 1-12, desi e posibil sa fi fost si la gradinita, si la facultate, alti ani pe care i-ai facut cu niste costuri minime.
Inteleg sa sustii scaderea impozitelor, sa spui ca sunt prea mari (ASA E!), dar sa sustii eliminarea lor chiar mi se pare o dovada de prostie.
E ca si cum le-ai spune acum pensionarilor sa renunte la pensie in totalitate. Ce, nu au copii care sa-i ajute? Ce, nu se puteau gandi sa economiseasca in timpul vietii active?
Intelege odata ca nu sistemele sunt proaste, aceste sisteme functioneaza cu mai mult sau mai putin succes in toate tarile. Oamenii care compun sistemele trebuie schimbati sau eliminati, nu sistemele, omule.
Dar nu am bani pentru asta, prietene, despre conceptul asta ai auzit?
Asa si cu scoala - cum poti sa-ti inchipui tu ca orice om sarac, doritor sa invete, ar avea acces la invatamant in cazul in care ar fi in intregime privat???
dar e imoral sa nu tai de la cei cu bani. Eu unu as impozita notarii cu 80 %. As trimite garda sa bea cafea la restaurante si pensiuni.... cine nu da bon fiscal ..4000 amenda. Toti au recuperat TVA de la investitie... si au construit si o casa cu materialele bagate pe firma... si acum nu bat in casa de marcat...
Oricum se pare ca Grecia si Letonia au fost mai in buda decit sintem noi acum. Noi vom fi. Germania si Ungaria au masuri OK de iesire. Noi avem de masuri de adincire a crizei.... daca iesim in 2012 e OK
SI preturile ca pe aici.
Cine contesta asta nu a iesit din tara sau nu cunoaste pe nimeni de "afara"...
priviti putin chiriile de la noi si vezi daca o persoana sau o familie cu salariu mediu isi poate permite sau ramane cu tot atati bani in mana ca un englez. nu cred. si am si eu anumite informatii ca acest salariu este ceva sub salariu mediu in anglia:)
Conform legii ca sa ai dreptul sa semnezi contractul de inchiriere trebuie sa ai un venit lunar de cel putin 3 ori valoarea chiriei. Adica daca vrei sa inchiriezi in Paris o garsoniera de 600 euro trebuie sa castigi cel putin 1800 net pe luna, iti dai seama ca e o problema pentru o vanzatoare (platita sa zicem 1100) sau un profesor incepator (1500-1600).
si am si eu cunostinte si prieteni afara -si in state si in canada si in marea britanie, si peste tot unul cu salariul miinim la ei o duce mult mai bine decat unul cu salariu mediu de la noi. asa ca lasati-ma cu comparatiile ca la ei e mai rau ca la noi.
Inca ceva: la ei de ce pot scadea salarii si pensii iar la noi nu??
cei din companii sunt profitabili pt ca au servicii extrem de scumpe pt populatie si cunoasteti pretul gazului,electricitate,apa,telefonie si alte.
iar cei din companii au salarii ff mari.am lucrat intr o companie de stat si aveam salar mult mai mare decat il am in prezent deci vorbesc in cunostinta de cauza.asa ca nu vad de ce nu ar fi solidari cu noi.
Prin urmare de ce sa fiu eu solidar cu tine cand tu NU VREI SAU NU ESTI IN STARE SA ADUCI BANI LA BUGET??? Colecteaza mai bine taxele si impozitele, nu mai puneti "botul" la mita (vama, fisc, etc) si veti avea bani de salarii! Noi ne facem treaba acolo unde suntem de aceea avem bani. Daca si voi v-ati face gtreaba (adica sa incasati la buget peste 30%) ati avea si voi bani nu ne-am duce acum de rapa.
In loc sa cereti solidaritate mai bine v-ati simti VINOVATI!
Am facut acest lucru pentru a intelege cat mai bine situatia mondiala....si am facut acest ,,efort,, pentru ca la adica trebuie sa-mi protejez economiile.
Am constatat ca desi unii par avizati, din interes, dau niste explicatii naucitoare privind situatia economica, intrebarea este daca sunt ,,dezinteresati,, sau mai grav isi dau cu parerea despre lucruri care nu le inteleg.
In consecinta eu voi mai intervenii pentru ca prin natura serviciului am fost in contact la un moment dat cu varful economiei mondiale, neexagerat si cred ca sunt dator sa comentez unele lucruri....
In concluzie situatia mondiala este atat de grava incat indiferent ce vom incerca noi ca tara sa facem vom fi sortiti esecului.
Toti cei care incearca sa ne inoculeze ideea ca vom putea prin masuri interne sa rezolvam criza cred pur si simplu ca fac aceeasi greseala pe care a facut-o Ceausescu cand a incercat sa obtina independenta economica a Romaniei.
A sacrificat cateva generatii si rezultatul a fost nul...
Cei care l-au consiliat sa faca asa ceva acum incerca acelasi lucru, sper sincer sa nu mai reusesca cu atat mai mult cu cat au trecut peste 20 de ani peste ei...
Vad ca unii care urmaresc ce se comenteaza, chiar nu inteleg nimic.
Nu am incercat sa transmit ca se incerca de actuala putere analize ale unor consilieri economici ai lui Ceausescu.
Eu desi sufar, la fel ca si familia mea de reduceri salariale, am constatat ca analizele unor posturi TV sau ziare sunt puternic influentate de unii consilieri ai lui Ceausescu.
D-lor macar incercati sa intelegeti ce vi se transmite nu in cercati sa deformati...
In concluzie macar incercati sa va castigati banii cinstit cand comentati ceva.
Daca cei care comenteaza ,,ideile,, mele nu inteleg sensul lor este treaba lor si a celor care ii finanteaza.
Eu cred ca cei care comenteaza niste masuri absolut necesare pentru a corecta ,,exagerarile,, lui Iliescu, Roma sau Tariceanu sunt de fapt consilierii economici ai lui Ceausescu, sa fie clar acum...!
Pentru ca in Romania de exemplu, in 2009, opozitia se lauda cu o "majoritate unita" de 70% in parlament, dar nu a adoptat cu aceasta majoritate O SINGURA masura anti-criza.
Motivul pt. care s-au "reunit" in acea majoritate a fost sa creeze o criza politica tocmai in momentul in care guvernul vroia sa adopte legea de taiere a pensiilor speciale.
In plus, PNL cerea cresteri de pensii pe criza - in 2009 - dupa ce in 2008, tot pe criza - se opuneau cresterilor de salarii tot "pentru ca e criza".
Schizofrenia comportamentului Opozitiei in Romania (poti sa faci ORICE, cat timp ai puterea mediatica de a de a spune lumii intregi exact opusul a ceea ce faci), aceasta schizofrenie e tipica numai Romaniei, regimului comunist si regimului actual, si e in directa relatie cu PUTEREA MEDIATICA de care dispun partidele de opozitie de 6 ani
Intrebare:
- In TOATE tarile de mai sus Opozitia controleaza politic TOATA Media cu audienta - ca in Romania ?
Cum este posibil ca-ntr-o tara,ca Ro.,saturat cu specialisti IT,nu s-a facut un soft ca fiecare leu sa nu curga in subteranele cipriote,bermudene?
Atata timp cat statul pierde anual peste 8 miliarde (lei,Euro-nu stiu exact)prin neincasarea impozitelor si taxelor,atunci nicio austeritate nu va fi de folos.
Trebuie angajati(sunt convins ca exista o sumedenie de pensionari in strainatate,care mai pot fi de folos si sunt sigur ca acesti oameni sunt incoruptibil/vorbesc din ce stiu,cunosc unii care lucreaza ptr.statele fost sovietice)profesionisti,care sa controleze orice afacere,orice butic,orice carciuma si bar si discoteca si cazinou si..si ..si sa-i oblige sa plateasca taxele corect.
Si da, sunt multi pensionari chiar si-ar da in gat vecinul ca ia niste usturoi mai ieftin, doar au fost educati pe vremea impuscatului.
Problema in Romania nu e fiscalitatea foarte mica. In romania statul incaseaza foarte multi bani. Exemple absurde: daca vrei un act trebuie sa platesti, insa toti birocratii sunt platiti din impozite, deci platesti de mai multe ori un serviciu de cele mai multe ori inutil. Sunt oameni care isi iau concediu sa isi inlocuiasca buletinul, ceva ce nu ar trebui sa iti provoace groaza sa treci pe la primarie. Insa la noi e asa. Romania e campioana europeana la taxe, birocratie si inflatie. Statul fura cat poate, cu toate mainile. Oamenii pur si simplu nu mai vor sau nu mai pot, mai curand ultima.
un politshow la Realitatea,s-a pronuntat aceasta cifra:8 miliarde(probabil lei)anual EVAZIUNE FISCALA.
Restul,nu comentez.ptr.ca orice as spune ar fi o parere personala influentata de stiri(precum si evaziunea).Nu stiu cine fura si ce fura.Se spuna ca se fura,dar se spune si ca toti fura.
Si omul care sta su curata WC-urile fura un pachet de hartie igienica.
Deci asta este o boala generala in Ro.
Daca tu vei face parte din Guvernul Ro.si tu ai fura!Este trist,dar este adevarat!
Serios acuma, codul fiscal e atat de stufos incat toti facem evaziune fiscala intr-o forma sau alta. Mai nou agentii fiscului au drept de decizie daca e evaziune sau nu, de fapt o oficializare a unei stari de fapt.
de R.M. HotNews.ro
Marţi, 16 septembrie 2008, 19:00 Economie | Finanţe & Bănci
Romania ocupa locul doi in topul evaziunii fiscale din Uniunea Europeana, potrivit unui raport realizat de Associazione Contribuenti Italiani si Klrs Network of Business Ethics, citat de novinite.com.
Potrivit raportului citat, evaziunea fiscala ajunge, in Romania, la 18% din produsul intern brut.
Pe locul unu se situeaza Italia, valoarea evaziunii fiscale fiind estimata la 23% din PIB.
'Podiumul' este inchis de vecinii nostri din sud, bulgarii, care ne sufla in ceafa: evaziunea fiscala ajunge la aproape 18% din PIB.
Tarile cu cei mai 'constiinciosi' contribuabili sunt Marea Britanie (6% din GDP), Belgia (5%) si Suedia (3%).
http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-4387436-romania-locul-doi-topul-evaziunii-fiscale-din.htm
Joi 20 aug 2009
România se plasează pe poziţia a doua în topul statelor din cadrul Uniunii Europene cu cea mai mare evaziune fiscală, fiind urmată de Bulgaria, ţară ce pentru al doilea an consecutiv s-a clasat pe locul trei în acest clasament alcătuit de Associazione Contribuenti Italiani în colaborare cu Klrs Network of Business Ethics, informează agenţia de presă bulgară Novinite.
Italia se află pe primul loc în acest clasament al evazionismului, cetăţenii săi reuşind să ocolească plata taxelor şi impozitelor pentru aproximativ 51% din veniturile ce ar fi trebuit impozitate.
România se află pe locul doi cu o evaziune fiscală de 42,7% din totalul veniturilor ce ar fi trebuit impozitate, urmată de Bulgaria cu 39,2%, Estonia cu 37,6% şi respectiv Slovacia cu 34,1%, transmite Novinite.
Principalii evazionişti din Italia sunt industriaşii care evită plata impozitelor pentru 32,7% din veniturile impozitabile, urmaţi de bancheri şi cei care lucrează în domeniul asigurărilor (24,4%), comercianţi (11,9%) şi meşteşugari (10,9%)
http://www.adevarul.ro/international/europa/UE-Romania-evaziunii-fiscale-topul_0_101390288.html
17 Februarie 2010
România ocupă locul al doilea în Uniunea Europeană (UE), după Italia, în funcţie de nivelul evaziunii fiscale, reprezentând 42,4% din veniturile taxabile în 2009, potrivit unui studiu realizat la cererea Asociaţiei Contribuabililor Italieni.
În Italia nivelul evaziunii fiscale a fost de 51,1% anul trecut, potivit studiului realizat de KRLS Network of Business Ethics pentru organizaţia nonprofit a contribuabililor din Italia.
Economia subterană din România a reprezentat 21% din Produsul Intern Brut (PIB) în 2008, potrivit unui raport al Ministerului de Finanţe, obţinut în februarie anul trecut de MEDIAFAX, în creştere de la 14,5% în 2004. Evaziunea fiscală la plata TVA a crescut de peste trei ori în intervalul 2004-2008, la 4,6% din PIB.
Poziţia a treia între statele UE este ocupată de Bulgaria (39,5%), urmată de Estonia (37,1%) şi Slovacia (34,5%).
KRLS a analizat cinci mari domenii pentru a stabili gradul de evaziune fiscală, respectiv economia subterană, criminalitatea economică, evaziunea fiscală a marilor corporaţii, evitarea plăţii taxelor de către companiile mari şi mici, dar şi de către liber profesionişti.
Asociaţia Contribuabililor Italieni este o organizaţie nonprofit care reprezintă, informează şi asistă gratuit contribuabilii. Organizaţia colaborează cu mai multe instituţii din Itlia, printre care Comisiile de Finanţe ale Senatului şi Camerei, Preşedinţia, ministere sau Biserica Catolică. (Mediafax)
Da, exact aceste 2 miliarde ai lipsesc d-nului
Boc.ca sa nu umble la pensii si salarii.
Cine intelege,intelege si fara comentarii !
In Ro.nu se va muri de foame(teoria CTP),se va muri de obezitate.
Opozitia romana crede ca politica se limiteaza la ura fata de PDL cvasi Boc si Basescu.
Ei sunt incapabil sa gandeasca,ca de fapt nu-i vorba de Basescu,ci de o tara inca locuita si care deja este in prapastei.
In Ro.se confunda politica cu un SRL propriu(ma refer la politicieni).
Opozitia nu are nicio orientare,gandire,
educatie politica!
Idem si Guvern!
De ce nu incaseaza macar 60% si atunci statul ar fi bogat, li s-ar plati pensii si salarii nu mai mi-ar cere mie sa fiu solidar!
N-am facut decit sa aminam si sa agravam problemele.
Ma uit cu ciuda la masurile anticriza luate de alte tari europene. Oare numai mie mi se pare ca sint de 10 ori mai inteligente decit cele luate de guvernul Boc?
2) Am avut 2-3 luni de criza politica (guvern interimar, etc)
Nu e de ajuns?
Conform cu 1), cat timp au fost la guvernare PDL + PSD totul a fost infloritor si bine (Base parca a zis ca varful o sa fie Aprilie 2009?)
Dupa ce-a iesit PSD-ul, a inceput balacareala politica, si cand au vrut sa bage o lege anti pensii speciale a cazut guvernul la motiune? Proiect la care participase parca si PSD-ul cat era la guvernare?
Anul trecut in ultimele 3 luni toti functionarii publici trebuiau sa aiba 4zile/luna de concediu fara plata. Legea parca a fost atacata la CC si a intrat in vigoare in prima parte din Noiembrie, deci s-au mai dat parca 6 zile de co fara plata.
Si tot asa...o ducem intr-un dans. Acuma, iara, avem niste proiecte pentru reduceri de cheltuieli(e deja iunie, deci au trecut 6 luni de cand avem guverul PDL de dupa alegeri). nu sutn extraordinare...dar sunt un inceput. Iar opozitia ce face? Baga o motiune, sa cada guvernul. Ce-ar urma dupa asta? Inca 2 luni de guvern interimar? Sa presupunem ca Base cedeaza presiunilor si pune un prim ministru PSD. What then? Au astia un plan coerent? A, da, impozit 40% pt cei cu venituri mari (oare cat dureaza pana se dubleaxa economia la negru???), si sa mai creasca un pic pensiile? Sau PNL, care are cam 22% din Parlament, face guvern sustinut de cine? Deci din nou, am ajunge la un mare circ politic, si cui va folosi asta?
Uitati-va la alte tari din Europa care au gasit si alte solutii in afara de taierea salariilor si pensiilor.
Au planuri pe etape, cu cifre, date si obiective.
Eu intrebam de ce alte tari au folosit fondurile externe imprumutate si ptr altceva decit ptr consum.
Ce nu inteleg eu este ca slariatii romani primesc salariile in moneda nationala dar factura la telefon este in euro contractele de televiziune indiferent de ce gen sunt tot in euro,daca vrei sa cauti o locuinta pretul acesteia este tot in euro si asa mai departe. De aceia nu putem sa tinem frau monedei europene, ca la noi in tara cele mai multe tranzactii se fac in euro. De aceia imi place ideia Ungariei de interzicere a creditelor ipotecare in alta monede decet in moneda natinala. Unii ar spune( aaaa dar doar creditele ipotecare si nu multa lume isi permite asa ceva) dar eu mai degraba as zice ca e un inceput bun. Stima