Economia Portugaliei a crescut cu 1,1 la suta in primul trimestru al anului fata de trimestrul precedent, cand economia s-a contractat cu 0,1 la suta, a anuntat Institutul National de Statistica (INE), citat de Reuters. Prima estimare a INE presupunea o crestere de unu la suta.

In ritm anual, economia Portugaliei a crescut cu 1,8 la suta in primul trimestru al anului, fata de aceeasi perioada a lui 2009, cand a scazut cu unu la suta. Initial, INE estima pentru primul trimestru al anului o crestere anuala a economiei portugheze de 1,7 la suta.

In plus, INE a anuntat ca deficitul comercial al tarii a crescut la 4,801 miliarde de euro in perioada februarie-aprilie, fata de 4,625 miliarde de euro in aceeasi perioada a anului trecut. Pentru a lupta cu deficitul bugetar, guvernul portughez condus de Jose Socrates a aprobat luna trecuta un nou plan de masuri anticriza, care include reducerea cheltuielilor publice, majorarea TVA-ului si a altor impozite.

Salariile mari din sectorul public precum si lefurile politicienilor si ale membrilor guvernului vor fi diminuate cu 5%.

Taxa pe valoarea adaugata va fi majorata de la 20 la 21%, iar impozitele pe venit vor fi majorate cu 1,0 pana la 1,5 procente.