Actul normativ mai prevede ca bancile sa ofere consumatorilor informatii standard referitoare la credite. "Cei care vor un imprumut vor primi un formular standard care le va permite sa compare mai multe oferte de la banci", a precizat premierul. Ordonanta mai prevede dreptul consumatorului de a renunta la contract in termen de 14 zile calendaristice. "Orice cetatean care incheie un contract de credit are posibilitatea ca in 14 zile sa se retraga fara a invoca motive", a spus Boc. Potrivit acestuia, ordonanta va ajuta consumatorii sa obtina mai usor refinantari ale creditelor.
Printre informatiile care trebuie cuprinse in formular se afla:
- Valoarea totala a creditului. Inseamna plafonul sau sumele totale puse la dispozitie in temeiul contractului de credit
- Ratele si ordinea in care acestea vor fi alocate
- Valoarea totala care trebuie achitata. Inseamna suma imprumutata plus dobanda si posibile costuri aferente creditului
- Costuri in caz de intarziere la plata. Platile neefectuate ar putea sa aiba consecinte grave, de exemplu vanzarea silita
- Dreptul de retragere. Consumatorul are dreptul sa renunte la contractul de credit in termen de 14 zile calendaristice
- Creditorul trebuie sa informeze imediat si gratuit asupra rezultatelor consultarii unei baze de date in cazul in care cererea de creditare este respinsa pe baza acestei creditari. Acest lucru nu se aplica in cazul in care furnizarea unor astfel de informatii este interzisa de acte normative care transpun sau care creeaza cadrul de aplicare pentru legislatia comunitara ori contravine obiectivelor de ordine publica sau de securitate publica.
- Dreptul de a primi proiectul de contract de credit. Consumatorul are dreptul sa obtina gratuit un exemplar al proiectului de contract de credit. Aceasta prevedere nu se aplica in cazul in care, in momentul cererii, creditorul nu poate sa incheie contractul de credit conform normelor interne
- Consumatorul are dreptul la rambursarea anticipata totala sau partiala a creditului in orice moment. Creditorul are dreptul la compensatie in caz de rambursare anticipata
In termen de 10 zile de la data publicarii ordonantei de urgenta in Monitorul Oficial, bancile sunt obligate sa aplice noile prevederi in cazul in care se prezinta clientul la sediul bancar. De asemenea, in termen de 90 de zile, au obligatia de a modifica toate contractele aflate in derulare, prin acte adiţionale. Actul normativ aprobat de Guvern se aplica in cazul oricarui tip de credit (ipotecar, de consum etc).
In tarile civilizate la orice plata anticipata primesti bonificatie. Nu ca la noi, in lumea a -III-a...
Oricum dobanda la credite ipotecare este de peste 2, 3 ori mai mare, costurile ascunse enorme si serviciile mizerabile! Bancile au inceput sa semene cu administratia de stat: nu stii de la inceput ce hartii sa aduci, una azi..maine alta... mai poftiti pe la noi!
Dobinda care o ai - dobinda actuala x suma pe numarul de luni ramase. Daca chestia e negativa tot te taxeza gen 1-2%.. x nr de ani de plata pina la inchiderea contractului.
Bancile mai mici pot avea conditii mai bune dar nu neaparat.
Sunt cazuri in care daca platesti o a 13-a rata pe an, totul se considera principal. Iar la plata in avans nu esti penalizat.
bancile din Romania se imprumuta de pe piete externe pentru a acorda credite, iar "pietele externe" imprumuta bancile romanesti cu dobazi mari pentru ca economia romaneasca este mai riscanta!
Mai mult, factorul decisiv in costul creditarii il are BNR, care poate limita creditarea insasi prin cresterea dobanzii. Cum? Prin RMO, prin dobanda minima de referinta, prin dobanda Lombard...
Nu mai compara dobanzile din SUA si Canada, acolo economiile sunt mai putin riscante...
Si vezi cum scrii... "dezimforma", "creditele ipotecare in dolarii"
Si totusi, intro tara saraca nu ti se par prea multe bancii inregistrate aici dar cu "mame" ce traiesc bine mersi in tari cu o economie mai putin riscanta?
Iar daca este atat de riscant de ce si-au facut sedii super luxoase la orice colt de strada?
Iar cand a fost cu criza de lichiditati, de ce au fost profituri nete mari (75%- 80%) repatriate, in 2009, din tara asta "incerta"si saraca?
-Vezi provizioane constituite in 2008 si reluate in 2009.-
Nu uita ca in U.E. suntem pe locul 7
"ca papagali"platitori de profituri si acoperitori de pierderi.
Au inceput sa inteleaga si oamenii de rand "pe spinarea cui" se formeaza dobanda!
As putea trece cu vederea multe daca serviciile lor ar fi civilizate sau cel putin la nivelul celor acordate cetatenilor din tarile cu economii mai putin riscante....Ca doar eu sunt clientul!
Vezi ca n-ai citit bine ofertele alea din strainatate si bonificatia se refera la altceva...
Iar in privinta dobanzii: asta e riscul de tara si astia sunt oamenii. Cand intarziati cu o luna, doua la plata ratei nu va ganditi la ce se intampla... Poate in tarile de care vorbesti banca nu trebuie sa-si faca provizioane imense de risc pentru cei care nu-si platesc ratele... Voi, astia care injurati bancile, ati luat niste bani si acum sunteti surprinsi ca nu erau de pomana si ca trebuie sa-i dati si inapoi...
pai fraierul care a luat creditul a platit o caruta de bani pt abrobare..sau i s-a tras pur si simplu din suma .. de fapt el a luat 9500 si da la banca 10000 din start
pe urma daca a platit ratele un an poate a achitat 2-300 euro din principal- si inca cel putin 1000 dobanada (asta la dobanzi de 4-5% pe an nu 15-20% cum sunt in romania)
si daca zice dupa un an ca ramburseaza totul anticipat tot are de platit 9200 cel putin
calcul simplu 9200+300+1000+500 nu a rambursat 11000??? aduca dobanda totala de 10% pe an cu toate ca pe credit scria 4-5%
si, by the way, daca mai citeste cineva acum, iata cel putin o diferenta intre cineva care lucreaza la banca si alte persoane. Eu am scris la 8.04, inainte sa plec de acasa (lucrez foarte aproape) si mai scriu peste 12 ore. In acest interval am lucrat. Daca situatia ar fi ceva mai raspandita prin Romania poate am sta ceva mai bine... Zic si eu...
Pentru "riscul de tara" s-au inghesuit toate mamele europene!
Faceam comparatii, nu ceream pomana nimanui ci un tratament egal cu cel al unui client dintrun stat cu o economie mai sigura! In ceea ce priveste detaliile, le cunosc foarte bine de la prietenii mei care au accesat astfel de credite in tarile respective.
Mai aprofundeaza!
Dar era cea mai buna oferta (ca rata a dobanzii) si stiam ca se baga legea asta. Numai ca smecherii au incercat s-o faca doar pt contractele noi. Totusi parca zicea ceva si de o suma maxima a imprumutului (75000) care totusi, e destul de mica, cina a luat apt prin 2008 aproape sigur sare de suma aia.
si asa legea asta cred ca le va aduce multe neplaceri
E bataie de joc. De ce nu au facut-o acum 2-3 ani cand s-ar fi justificat. Acum, poate nu isi dau seama, romanii nu au cu ce sa achite creditele nu sa le ramburseze anticipat!
Dar cat timp business-ul este reprezentat de bani pe care bancile ii dau prin credite, daca banca isi recupereaza partial sau integral o suma de bani inainte de termen si are marfa noua pentru un alt business, in conditiile in care in primele luni dobanda reprezinta 75% din anuitate, eu nu inteleg de ce trebuie sa mai platesti si comision de rambursare anticipata... Cat profit a pierdut banca? POate face mai mare profitul pt ca are banii mei inainte de termen...
Eu asta nu inteleg...
2. Dobanzile de la noi sunt nesimtite => profituri foarte mari pentru banca + romanii incept sa se destepte=> daca platesti anticipat le-ai impuscat vaca de muls, "normal" ca vor sa te descurajeze
3. Am mai zis ca traim in Rromania?
Alias tara tepelor si banilor facuti fara munca?
Dobanzile pe cele de mai de sus banca le primeste la un anumit interval deci poate sa calculeze exact cati bani face - exceptie fac creditele catre populatie care se pot rambursa anticipat.
Tot in mod exact banca stie cati bani trebuie sa dea inapoi la populatie pe depozite.
Scazand cele doua rezulta profitul bancii + cheltuieli de operare.
Acum daca tu rambursezi anticipat modifici rezultatul scaderii.
Ca modificarile sa fie cat mai mici banca isi ia toate masurile posibile - comisioane mari, asigurari, ipoteci.
Nu cred ca ti-ar place sa iti spuna banca ca nu are cu ce sa iti plateasca dobanda la depozit ca au venit toti sa ramburseze anticipat.
Banca nu are o tiparnita de bani si munceste sa iti faca tie dobanda la depozit.
Acum, motivul pentru care comisioanele si dobanzile la credite sunt mari in Romania se datoreaza tot noua:
- politicienii nu au coerenta in decizii
- patronii nu platesc taxele
- angajatii nu platesc taxe la randul lor
- nu cerem bon fiscal la majoritatea prestatorilor de servicii
- platim spaga si mita
De aici instabilitatea jobului si a business-ului in Romania. Pentru ca suntem saraci incercam prin toate metodele sa ne eschivam de orice fel de plati.
PS: f buna explicatia; din pacate suntem saraci :(
Crezi ca banii aia s-au materializat de undeva? Nu, ei provin tot din depozite sau din linii de finantare. Lucrurile stau asa. Banca se finanteaza cu, sa zicem - inventez cifrele - 3% (in general, bancile din ro se finanteaza la mai mult de atat). Sa zicem ca se finanteaza cu 100 de euro. Pe urma astia 100 de euro ti-i da tie credit cu 6%. Bun, tu vii si aduci banii inapoi. Banca nu are contract flexibil ca tine. Nu poate sa inchida linia de finantare. Ea trebuie in continuare sa plateasca 3% dobanda pentru niste bani care nu mai produc nimic. Desigur, trebuie sa se grabeasca sa plaseze suma respectiva din nou dar s-ar putea sa dureze... Asa incat pierde bani. E clar asa?
In primul rand nu orice nea caisa ca tine poate sa-si faca banca, din start trebuie sa vina cu un capital foarte ridicat, pe care evident trebuie sa-l ruleze. "Supapa" trebuie sa existe din start!
In al doilea rand, exista BNR-ul, cel care efectiv controleaza lichiditatea din piata printr-un sistem de imprumuturi interbancare cu dobanzi ce variaza intre 0 si 200%.
Rulajul creditelor interbancare este imens, sunt credite la nivel de 1 zi, cu acoperire in bonuri de tezaur daca este cazul, la valori ce determina insertia sau absorbtia banilor din piata.
Sunt 2 vaci de muls mult mai mari decat persoanele fizice:
- statul roman = boul la jug;
- persoanele JURIDICE = vacile OBLIGATE PRIN LEGE sa derulezse toate activitatile prin banci.
Problema in cazul Persoanelor FIZICE este ca fara o normare a regulilor bancare, devin firme de camatarie.
Statul s-a prins ca la urma urmei si el plateste oalele sparte (asa cum zice constitutia) cand cetatenii lui sunt hacuiti. Si a avut o idee buna, atat
In ce priveste ideile proaste, avute exclusiv de comunistii din romania:
- BRD = PRIVATIZAREA CADOU CARE L-A SCUTIT PE NEA MITTERAND SA BAGE 2 MILIARDE EURO DIN BUGETUL DE STAT, PENTRU A SCAPA DE FALIMENT SOCIETE GENERALE. MUIE ILIESCU!
- ALPHA, PIREUZ, CACAREUS, ETC = JAPITE GRECESTI CARE FURA BANI DIN ROMANIA ... GRATIS.
--- competati voi lista...
cazul meu este unu nesemnificativ, diferenta este de 10-12 euro, da lu soramea i-a crescut rata cu 140 e euro!!! tot dupa foarte scurt timp, fiind vorba si de o suma mult mai mare, dar oricum sa creasca asa dupa cateva luni cu 30% rata mi se pare exagerat, deci nu le plang de mila, app am luat de la alpha, daca luati credit de la ei sa aveti grija sa primiti tot ce tine de credit ca lu soramea au "uitat" sa ii dea desfasuratorul cu ratele de platit...si asa s-a trezit cu rata cu 30% mai mare dupa 4-5 luni
Cum sa nu aiba bani pt dobanzi daca tocmai a PRIMIT MULTI BANI ANTICIPAT????????
Asta inseamna ca, practic, clientii sunt prizonierii bancilor, caci diferente de 4 sau 5 procente intre dobanzile diferitelor banci sunt greu de gasit.
Limitarea acestui comision la 1% inseamna cresterea concurentei intre banci. Or, bancilor, concurenta nu prea le place.
Din fericire, situatia la care ne referim tinde sa devina istorie.
Matematic, s-ar putea sa ai dreptate(de fapt chiar ai dreptate), insa esenta explicatiei mele este corecta: acest comision de rambursare anticipata este pentru a limita concurenta intre banci si pentru a "fideliza" fortat clientii.
Ar fi bine ca bancile sa se uite la ce eforturi fac alte companii (clientii bancilor, de fapt) pentru a-si fideliza clientii. Fara a intra in detalii matematice :)) esenta acestor politici de fidelizare a clientilor implica cheltuieli suplimentare din partea furnizorilor, in nici un caz pseudosantaj sau venituri imediate, ci doar venituri pe termen lung.
Termenul cheie in politica de fidelizare este DISCOUNT, nu PENALIZARE.
Vreau sa-ti spun doar atat: cum se poate ca aceeasi banca in alte tari din UE sa nu aiba comisioane de acordare, de analiza, de consumat hartie si alte aberatii? M-as mira ca banca sa-si faca previziuni si sa-si schimbe planurile de profit dupa fiecare credit acordat.
Din punctul meu de vedere banca nu pierde nimic: isi primeste inapoi banii imprumutati plus dobanzile platite pe perioada cat am rambursat normal ratele si plus un procent din rambursarea anticipata.
Problema e ca la noi in Romania indiferent de institutie exista o explicatie pentru orice comision si lumea o ia de buna. Cum iti explici comisionul de risc aplicat de toate bancile la toate creditele? Pentru ce risc isi ia banca un comision atata timp cat dobanda e variabila in functie de EURIBOR, ROBOR, etc? Poate candva n-o sa platesc? Poate da banca faliment si ma taxeaza pe mine? Ahhh si se mai incheie si asigurare de viata: daca eu crap asiguratorul acopera creditul ... multe riscuri are banca de are nevoie si de comision de risc ...
Banca si-a facut previziunea ei...
Ei bine, si eu mi-am facut previziunea mea legata de dobanda. In momentul in care ei umbla la dobanda si eu sunt in pierdere trebuie sa am dreptul sa ma mut la alta oferta mai favorabila mie fara sa fiu penalizat.
Dupa cum sper ca ai observat, este vorba de creditele cu dobanda VARIABILA unde poate aparea situatia descrisa de mine mai sus.
auzi acolo."pierdere pentru banca" hahahaha
si "banca a blocat o suma de bani" hahahaahah
cum sa ii blocheze daca tocmai i-au fost dati bani de catre client? tu te auzi ce zici?
un cititor de mai sus (CezarN) a explicat simplu si logic aplicarea acestui comision prin faptul ca de fapt este o intelegere de tip cartel, de monopol intre banci, pentru limitarea concurentei, clientul devine captiv al bancii, nu se mai poate refinanta din alta parte din cauza costurilor prohibitive...
ah, si inca ceva: explicatia asta nu e a ta, asa va explica si voua la traininguri sefii, e o spalare pe creier a angajatilor din banci la sedinte...
Acei bani achitati mai repede de tine nu se stie cand vor fi dati din nou pe baza unui credit altui client, deci "marfa" nu se stie cand va fi vanduta. In plus sunt muuulte variabile legate de contextul economis, cererea si oferta de pe piata, concurenta, etc.
Tot e un mare avantaj reducerea comisiunului la max 1% si doar pt creditele cu dob fixa. Decizia trebuia luata inca de la inceputul anului 2009 odata cu debutul crizei economice.
( detinatori depozite sau alte banci) - si nu mica- dar la randul ei de la tine nu mai ia bani => pierde.
Ce uiti este ca banca nu lucreaza cu banii ei, ci ai altora, pe care la randul ei trebuie sa-i plateasca , dobanda la depozite nu este 0! Acum intelegi?
"Cat profit a pierdut banca?" Indiferent cat ar pierde trebuie sa intelegi ca nimeni nu face nimic pro-bono. Tu ai facut pentru altii in viata ta ceva degeaba? Du-te si lucreaza ca voluntar, fara salariu, ce zici?
In fiecare zi oamenii isi retrag banii din banca, cum ar fi sa zica banca "ne pare rau, dar ne-am facut planuri cu banii tai, o sa-ti luam 5% din principal ".
Retragerea depozitelor/plata anticipata a creditelor sunt situatii banale pe care banca trebuie sa le previzioneze, de ce in alte state se putea comision 0 la rambursare anticipata?
Banca lucreaza la foc continuu, adica in fiecare zi acorda credite noi.
Cu banii rambursati anticipat de mine poate acorda noi credite.
De cele mai multe ori vorbim de o dobanda variabila care se schimba in functie de contiile pietei, atata vreme cat mi-am platit ratele la timp, platind anticipat un credit nu prejudiciez banca cu ABSOLUT NIMIC.
La credit banca deja ti-a luat dobanda pana in momentul platii anticipate si proportia e foarte mare in favoarea dobanzii, la inceput platesti foarte putin din principal.
Penalizarea la credit e ca ai platit dobanda degeaba nu stiu cate luni/ani.
Nu inteleg de ce trebuie sa mai fii penaliza suplimentar si cu o cota parte din principal.
Anul trecut bancile nu au vrut sa ajute economia, nu au vrut sa dea credite in conditiile in care ele fusesera ajutate de stat. S-au repezit sa zvarle lichiditatile la "mame"!
Acum te roaga cu refinantari, sa te jupoaie tot pe tine ca doar te-au prins in planurile lor de "marii" profituri! Ca sa scapi de stresul acesta, platesti anticipat si esti inca odata jupuit.
Nimeni nu face servicii gratis dar nici sa te jupoaie fara sa-ti lase alte solutii, alte posibilitati de refinantare...
in primul rand banii, sunt o marfa f,f,f speciala.
datoria ta la banca reprezinta un "asset" in baza caruia o banca poate sa faca un imprumut multiplicativ sa zicem unu la zece - un leu datoria ta inseamna 10 lei posibilitate de imprumut, banii pe care ii imprumuta ii dau din nou pe credit cu dobanda. Practic dobanda ta de 10% pe an sa spunem, insemna in realitate pt banca 100% samd. Deci o banca are tot interesul sa aiba datorinici pt a crea bani. Tu nu o sa poti sa faci niciodata asa ceva, doar in eventualitatea ca te clonezi de 10 ori. De asta cei care manuiesc banii, sistemul bancar e singrulu care obtine, legal, bani din nimic.
A existat o data un sistem, care functiona ca f bine, in care ca bani, o sa razi, era folosit un batz, in UK prin 1600, dar chestia asta nu permitea multiplicarea banilor si inclusiv obitinerea de profituri uriase din nimic. Era vorba, de batzul regal, practic se despica un batz in doua de-a lungul, lungimea reprezenta valoarea, iar faptul ca era detinut de rege reprezenta garantia. Interesanta istoria banilor si cum au ajuns bancherii stapanii lumii, guvernelor etc.
totusi, e ok!
Atat timp cat nu semnezi noul actul aditional poti rambursa si cu comision 0% avand in vederea nulitatea legala a clauzei ce-ti percepe 4-8%.
E adevarat ca BCR, Raiffeisen sau RBS Bank prevad taxarea inclusiv a alimentarii conturilor curente, fie prin depuneri de numerar, fie prin ordin de plata?
2. Numarul de comisioane a fost limitat la maxim 4, cuantumul nu se poate modifica unilateral
3. Taxarea depunerii de numerar pentru rata la credit e interzisa.
Cititi textul OUG si al Directivei CE inainte de a comenta
Noroc cu directiva asta europeana, altfel mai era putin si bancile ar fi pus comision si ptr ca intram in banca si le respiram aerul conditionat.
- comision pentru plata cash - 1 RON
- comision pentru plata in alta zi decit scadenta (dar inainte de scadenta, ca altfel iei penalizari) - 1 RON
- comision pentru ca plateste altcineva decit titularul - 4 RON
http://www.anpc.gov.ro/anpc/anpcftp/legislatie/propuneri/credit_consumatori/proiect_oug_credit_consumatori.pdf
Capitolul IV
Informaţii şi drepturi privind contractele de credit
Secţiunea 1 Dispoziţii comune
c) se interzice perceperea unui comision de depunere numerar pentru plata ratelor la credit;
d) se interzice perceperea unui comision de retragere pentru sumele trase din credit;
Saptamana trecuta am primit o scrisoare de la BCR, prin care eram invitat sa vin la sucursala sa-mi acorde o "refinantare" a creditului pe care il am de la ei. Sa inteleg ca se asteptau la asa ceva si le este teama sa nu plec la altii? :)
Asa pare, sa vedem dupa 90 zile.
din 23 aprilie 2008
privind contractele de credit pentru consumatori și de abrogare a Directivei 87/102/CEE a Consiliului
Articolul 27
Transpunerea
(1) Înainte de 12 mai 2010 statele membre adoptă și publică dispozițiile necesare pentru a se conforma prezentei directive.
Acestea informează de îndată Comisia în această privință.
Statele membre aplică aceste dispoziții începând de la 12 mai 2010.
La adoptarea dispozițiilor respective de către statele membre, acestea cuprind o trimitere la prezenta directivă sau sunt însoțite de o asemenea trimitere la data publicării oficiale. Statele
membre stabilesc modalitățile de efectuare a acestei trimiteri."
12 mai 2010 ? Azi e 9 iunie 2010.
Cat despre procesul de intentie pe care il faceti "n-au facut-o de buna voie", va amintesc ca reprezentantii Romaniei au participat la elaborarea directivei, au avut cerinte mai drastice decat forma adoptata de CE, iar OUG adoptat, in pofida opozitiei bancilor, este mult mai avantajos pentru cel care ia creditul decat impune UE.
actul normativ de care vorbim contine mult mai multe mentiuni, unele dintre ele chiar hilare..pt unele dintre acestea s-ar putea sa ne-o luam grav de la UE...cum ar fi faptul ca noi aplicam aceste noi reguli si la contractele aflate in derulare ceea ce incalca un principiu de baza...
toata lumea se plange de banci si de costurile practicate..dar fiecare a apelat la ajutorul bancii si a fost deacord cu acele costuri..atunci e bine, cand romanul se duce cu capul inainte sa-i bage banca un sac de bani in buzunar (bani ai banci ide altfel nu ai clientului) dar e mai dificil cand vine vorba de returnat banii (tot ai bancii apropo..nu ai clientului cum majoritatea au impresia)...
nu ma intereseaza pe mine profiturile bancilor si pierderile lor cauzate de aceste legi ca nu sunt patron de banca dar mintea romanului e departe de realitate...inca...e croita tot pe sistemul toti ar trebui sa ne dea cateceva si de cerut inapoi chiar nu vad rostul...
Si acuma au venit cu textul "ro nu e pregatita" Adica cum mama voastra, suntem pregatiti sa platim dobanzi si comisioane duble triple, pt aia suntem pregatiti ?
Noroc de data asta cu UE ca altfel ...
S inca ceva, ti se pare sau nu dar bancile sunt cam cartelizate. asa ca, am putea face chiar o paralela. Daca ai un singur producator de gaze naturale in tara il lasi sa vanda gazul cu 1000 euro mc ? eu stiu ca exista un anre care spune ca nu. asa ca, de ce sa lasi bancile chiar asa de capul lor ? suntem in congo ?
Si ca sa revin ai spus ca "toata lumea se plange de banci si de costurile practicate..dar fiecare a apelat la ajutorul bancii si a fost deacord cu acele costuri.." pai da, pt ca nu am avut de ales. Acum vom avea, pt ca incet incet putem migra de la o banca la alta in functie de oportunitati. Pt simplificare asa cum poti face acum cu operatorii de telefonie, iti iei numarul si pleci.
Hai la mai bine
EU NU AM CITIT LEGEA ASTA ,DAR INTELEG ASTA;BANCILE ,IN CARDASIE CU bnr si statul roman NE-AU BAGAT MANA IN BUZUNAR IN CEL MAI JOSNIC MOD........norocul nostru e dat de faptul ca e o directiva europeana ,ptr ca altfel DRACU NE LUA
in fine..poti foarte bine sa nu ma crezi :)
dar romanul sare in sus ca scade comisionul de rambursare anticipata...ok, sa ne bucuram..dar cati dintre noi au acum bani suplimentari cu care sa ramburseze catre banci sume peste ratele mentionate in graficele de rambursare? dar hai sa ne bucuram si sa privim asta ca o mare usurare..nu mai avem comision de ramb anticipata...hai sa dam navala toti sa ne inchidem creditele :))
si daca va ganditi ca aceasta micsorare de comis ramb anticipata va ajuta in ideea refinantarilor de credite curente la alte banci..stati linistit..dobanzile sunt mai mari decat majoritatea creditelor contractate in perioada de nebunie/boom...
peste 15 ani romanii se vor bucura cu adevarat de aceasta decizie..daca va mai fi valabila in forma aceasta :)
In momentul in care platesti cateva rate anticipate, totul se inregistraza la principal si ai doua solutii: sa scurtezi perioada sau sa soliciti diminuarea ratei. Mai exista si solutia refinantarii pentru ca in fond TU esti clientul si banca face profit pe seama ta. Serviciile bancare sunt mizerabile.
Cea mai enervanta este procedura prin care ti se ipotecheaza bunul dar la final, cand iti achiti datoria, uita sa-si faca o procedura prin care sa-ti ridice imediat ipoteca fara sa te mai plimbe pe drumuri. In niciun contract nu exista vreo prevedere referitoare la ridicarea ipotecii la sfarsitul achitarii datoriei. Ti se pare civilizat? Poate vrei sa spui ca romanii sunt prea toleranti.
Se interzic explicit: comisionul de depunere/retragere numerar pentru plata ratelor, comisionul de analiza a dosarului de credit in cazul in care creditul nu se acorda.
Banca e obligata sa informeze clientul ca are dreptul la rambursare anticipata in orice moment.
La contractele cu dobanda fixa, unde banca are dreptul sa perceapa max. 1% comision de rambursare anticipata, trebuie sa mentioneze in formular si modul de calcul al sumei comisionului astfel incat clientul sa poata determina singur cat il costa rambursarea creditului.
legi de genul asteia trebuiau date de acum 20 de ani ....acum e tarziu ,mare parte a populatiei tarii este datoare vanduta la banci,si nu datorita sumelor imprumutate ,ci datorita acestor nenorocite de comisioane......................NU-I UITATI PE POLITICIENII TARII.............
CE SE POATE FACE/
1) Situatia se datoreaza acelor politicieni care au migrat in functii de conducere la banci
Din cauza lor s-a ajuns la aceste dobinzi aberante in Romania
Sau mai pe scurt : ciini care pazeau stina au mincat oile .....fiind de fapt niste lupi CORUPTI de bancile straine.
2) Daca nu era criza aceasta nu se intimpla nimic.
Jaful ar fi continuat , desi in ceea ce priveste dobinzile nesimtite el este in functiune si acum.
3) Solutia este simpla:
- emisiune cu bonuri de trezorerie care sa asigure un capital pentru CEC, singura banca de stat.
- CEC sa dea apoi credite foarte ieftine din acesti bani ( dobinda trezoreriei + 0,25%)
Dar m-ar mira ca cineva din "iubitii" conducatori sa doreasca asa ceva.
Dar legea asta (mai ales partea care se refera la aplicarea ei creditelor aflate in derulare) contravine total unei economii libere sau principiilor de baza ale capitalismului. In plus, sunt convins ca uniunea europeana va atrage atentia Romaniei ca aceasta ordonanta, in forma actuala, nu e deloc in concordanta cu legislatia europeana. Eu zic ca in maxim 1 an ordonanta asta dispare.
Sa zicem ca ati facut un depozit la o banca pe un an cu o dobanda care convenabila.
Dupa trei luni, banca vine si va zice: "nu mai am nevoie de banii tai, i-ai inapoi".
V-ar conveni? Vi s-ar parea normal ca banca sa plateasca o penalizare?
Eu zic ca da.
Cu creditele e aceeasi situatie, cu rolurile inversate.
Asadar, e binevenita adoptarea acestei hotarari.
1. clientu` primeste creditu` de la banca - binenteles banca retrage din suma acordata, comisionu` de risc de neplata si alte comisioane (frectzii ce contribuie la un climat bancar cu un profit superior oricarei activitati economice serioase);
2. imediat dupa acordare creditului, desi are acoperirea riscului platit deja de client prin comisionu` de risc, banca vinde inca o data riscu` de neplata prin diverse instrumente derivate - binenteles ca instrumentu` derivat sa aiba un pret corect, banca isi permite sa speculeze asupra propriului derivat emis;
3. din speculatiile instrumentelor derivate banca obtine, intr-un timp scurt, toti banii acordati clientului - banca recupereaza creditu o data din instrumentu` derivat iar a 2-a oara de la client;
4. peste derivate, conditii stufoase si restu` smenurilor, apare banca si spune ca i se cuvine si comisionu` de rambursare anticipata.
astfel se explica cum o societate bancara de talia lui goldman sachs, dupa ce a fost acuzata ca a contribuit la producerea crizei, afisand pierderi imense in anu` precedent, anu` acesta a scos un profit super pe spinarea fraierilor de pe tot globu` si pt. ca autoritatile de reglementare nu aveau decat un singur interes - buzunaru` personal, lucru ce se intampla si la noi - bogdan olteanu` si ceilati de la conducerea bnr sa ne traiasca, daca parlamentu` punea nishte ciobani fara scoala, probabil bnr si`ar fi facut treaba...
suntem saraci, dar nu suntem prosti.
daca stie cineva exact si ce putem face sa le eliminam din contarcte?
4 comisioane derulare contract credit:
- de administrare
- de penalizare intarziere,
- de rambursare anticipată (numai daca e dobanda fixa, max 1%)
- un comision unic pentru operatiuni initiate la cererea clientului.
2 comisioane colaterale:
- analiză a dosarului, la deschidere, numai daca se accepta creditarea
- de asigurare, numai pentru împrumuturile care au inclusă o polita de asigurare
Alte comisioane nu sunt permise. Se interzice explicit comisionul pentru operatiuni cu numerar pentru plata ratei. Comisioanele se prezinta clientului inainte de a semna contractul, cu exemple de calcul pentru a putea fi comparate oferte de la mai multe banci. Contractele in derulare se modifica in termen de maxim 90 zile (din 21 iunie) cf noilor prevederi legale. Daca banca nu le modifica de bunavoie in 3 luni, ia amenda pana la 100000 lei pentru fiecare contract in neregula. Incepand cu 21 iunie, bancile sunt obligate sa accepte rambursarea/refinantarea creditelor in conditiile prezentei legi, daca clientul solicita acest lucru.
Este drept sa se puna un comision de plata anticipata, dar nu mai mult de o luna de dobanda la banii returnati anticipat. De la 2% in sus era nesimtire.
Mai multe detalii despre cat/cum se poate castiga la o rambursarea anticipata:
http://mihvoi.blogspot.com/2010/05/rambursare-anticipata-credit-partiala.html
Functionarii bancii BCR mi-au trecut in situatia financiara si comisionul de rambursare anticipat de 3,5% motivind ca inca nu au primit nici un document care sa notifice excluderea acestui comision.
Rog daca cineva ma poate informa si indruma pentru rezolvarea acestei situatii?
va multumesc,
Am inceput demersurile de refinantare la banca ING, insa ieri 22.06.2010 cand am fost la banca sa lamuresc aceeasi problema a comisionului de rambursare anticipata care era de 4.5% iar acum este de 1%, am primit acelasi raspuns, si anume "comisionul ramane acelasi; inca nu am fost anuntati in acest sens".
Deja sunt stuperfiata.... am ramas fara cuvinte. Din articolele pe care le-am citit am inteles ca bancile sunt obligate ca in termen de 10 zile de la publicarea oug in Monitorul Oficial, la cererea clientului trebuie sa respecte noile reglementari, deci:"A fost publicata OUG in Monitorul Oficial?" stie cineva?
Mie nu prea imi vine sa le dau mai mult cu 5-6 mil ca nu au fost ei informati inca!