Guvern: Comisionul de rambursare anticipata a creditelor cu dobanda fixa a fost limitat la maxim 1%. In cazul imprumuturilor cu dobanda variabila, comisionul este eliminat

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Miercuri, 9 iunie 2010, 14:51 Economie | Finanţe & Bănci


Comisioanele la rambursarea anticipata a creditelor bancare cu dobanda fixa vor fi reduse la maxim 1% din valoarea creditului rambursat anticipat daca perioada de timp dintre rambursarea anticipata si data convenita pentru incetarea contractului de credit este mai mare de un an, potrivit unei ordonante de urgenta privind contractele de credit pentru consumatori adoptata de Guvern. De asemenea, comisionul va fi limitat la 0,5% daca aceasta perioada este mai mica de un an. Pentru rambursarea imprumuturilor cu dobanda variabila, nu se aplica niciun comision. Premierul Emil Boc sustine ca acest act normativ fixeaza dreptul consumatorului de a rambursa anticipat creditul. Potrivit premierului, in prezent, comisioanele variaza intre 4 si 5%.

Actul normativ mai prevede ca bancile sa ofere consumatorilor informatii standard referitoare la credite. "Cei care vor un imprumut vor primi un formular standard care le va permite sa compare mai multe oferte de la banci", a precizat premierul. Ordonanta mai prevede dreptul consumatorului de a renunta la contract in termen de 14 zile calendaristice. "Orice cetatean care incheie un contract de credit are posibilitatea ca in 14 zile sa se retraga fara a invoca motive", a spus Boc. Potrivit acestuia, ordonanta va ajuta consumatorii sa obtina mai usor refinantari ale creditelor.

Printre informatiile care trebuie cuprinse in formular se afla:

 • Valoarea totala a creditului. Inseamna plafonul sau sumele totale puse la dispozitie in temeiul contractului de credit
 • Ratele si ordinea in care acestea vor fi alocate
 • Valoarea totala care trebuie achitata. Inseamna suma imprumutata plus dobanda si posibile costuri aferente creditului
 • Costuri in caz de intarziere la plata. Platile neefectuate ar putea sa aiba consecinte grave, de exemplu vanzarea silita
 • Dreptul de retragere. Consumatorul are dreptul sa renunte la contractul de credit in termen de 14 zile calendaristice
 • Creditorul trebuie sa informeze imediat si gratuit asupra rezultatelor consultarii unei baze de date in cazul in care cererea de creditare este respinsa pe baza acestei creditari. Acest lucru nu se aplica in cazul in care furnizarea unor astfel de informatii este interzisa de acte normative care transpun sau care creeaza cadrul de aplicare pentru legislatia comunitara ori contravine obiectivelor de ordine publica sau de securitate publica.
 • Dreptul de a primi proiectul de contract de credit. Consumatorul are dreptul sa obtina gratuit un exemplar al proiectului de contract de credit. Aceasta prevedere nu se aplica in cazul in care, in momentul cererii, creditorul nu poate sa incheie contractul de credit conform normelor interne
 • Consumatorul are dreptul la rambursarea anticipata totala sau partiala a creditului in orice moment. Creditorul are dreptul la compensatie in caz de rambursare anticipata

In termen de 10 zile de la data publicarii ordonantei de urgenta in Monitorul Oficial, bancile sunt obligate sa aplice noile prevederi in cazul in care se prezinta clientul la sediul bancar. De asemenea, in termen de 90 de zile, au obligatia de a modifica toate contractele aflate in derulare, prin acte adiţionale. Actul normativ aprobat de Guvern se aplica in cazul oricarui tip de credit (ipotecar, de consum etc).Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

19885 vizualizari

 • +4 (4 voturi)    
  orice tip de credit? (Miercuri, 9 iunie 2010, 15:00)

  miticosul [anonim]

  Stiu ca se discuta de ipotecar, imobiliar, consum ...
  • -9 (11 voturi)    
   4-5%? (Miercuri, 9 iunie 2010, 16:13)

   toto [anonim] i-a raspuns lui miticosul

   Am un contract de credit si comsionul de rambursare anticipata este de 1,5%. Prietena mea are si ea un credit la alta banca si comisionul este deasemenea 1,5%. Poate or fi banci care au si 4-5%, dar informatia pe care o da premierul este inexacta.
   • +10 (10 voturi)    
    Comision de 4,5 % (Miercuri, 9 iunie 2010, 16:24)

    creditorul [anonim] i-a raspuns lui toto

    Eu am un comision de 4,5 % daca rambursez in primii 5 ani ( din total de & ) asa ca informatia nu este inexact , s-a referit la o cifra cat mai mare ca sa intelegeti ce japca fac bancile !
   • +9 (9 voturi)    
    4,5% (Miercuri, 9 iunie 2010, 16:29)

    Tudor bugetar [anonim] i-a raspuns lui toto

    Ba este exacta, am un credit la reiffeisen, comisionul de rambursare anticipata este de 4,5%
    • -2 (2 voturi)    
     cum naiba e exacta? (Joi, 10 iunie 2010, 11:16)

     Anonimus [anonim] i-a raspuns lui Tudor bugetar

     Premierul zice ca acest comision este intre 4 si 5%, toto da exemplu de credite cu comision de 1,5% si voi ziceti ca Boc totusi da informatii exacte? Daca zicea "intre 1 si 5%" nu era exact, corect si cum mai vreti voi? Si dadea si valoarea maxima ca sa arate japca de care vorbiti? Cand naiba o sa intelegem ca un premier nu e poet sa uzeze de figuri de stil (hiberbola in cazul de fata), ci trebuie sa dovedeasca maxim de seriozitate si exactitate in ceea ce zice ca sa nu se discrediteze? BTW, am si eu doua credite: unul are comision de rambursare anticipata de 1%, celalat de 2,5%.
   • +13 (15 voturi)    
    Mai tari decat camatarii (Miercuri, 9 iunie 2010, 16:58)

    Debitor [anonim] i-a raspuns lui toto

    Intreaba si la B.C.R.
    In tarile civilizate la orice plata anticipata primesti bonificatie. Nu ca la noi, in lumea a -III-a...
    Oricum dobanda la credite ipotecare este de peste 2, 3 ori mai mare, costurile ascunse enorme si serviciile mizerabile! Bancile au inceput sa semene cu administratia de stat: nu stii de la inceput ce hartii sa aduci, una azi..maine alta... mai poftiti pe la noi!
    • +1 (1 vot)    
     Nu esa in SUA si Ca (Miercuri, 9 iunie 2010, 18:23)

     SomeGuy [anonim] i-a raspuns lui Debitor

     La plata anticipata a creditelor pe termen fix gen ipotecar la bancile mari din SUA si Ca platesti o penalizare de genul:

     Dobinda care o ai - dobinda actuala x suma pe numarul de luni ramase. Daca chestia e negativa tot te taxeza gen 1-2%.. x nr de ani de plata pina la inchiderea contractului.

     Bancile mai mici pot avea conditii mai bune dar nu neaparat.
     • +1 (1 vot)    
      Nu dezimforma (Joi, 10 iunie 2010, 0:05)

      Debitor [anonim] i-a raspuns lui SomeGuy

      Cat este dobanda la creditele ipotecare in dolarii acum in perioada de criza? Max. 3%. La noi cat este????
      Sunt cazuri in care daca platesti o a 13-a rata pe an, totul se considera principal. Iar la plata in avans nu esti penalizat.
      • 0 (0 voturi)    
       invata mai intai cum se formeaza dobanda (Joi, 10 iunie 2010, 10:32)

       anonim [anonim] i-a raspuns lui Debitor

       nu bancile sunt singurele responsabile de dobanzile mari!!!
       bancile din Romania se imprumuta de pe piete externe pentru a acorda credite, iar "pietele externe" imprumuta bancile romanesti cu dobazi mari pentru ca economia romaneasca este mai riscanta!

       Mai mult, factorul decisiv in costul creditarii il are BNR, care poate limita creditarea insasi prin cresterea dobanzii. Cum? Prin RMO, prin dobanda minima de referinta, prin dobanda Lombard...

       Nu mai compara dobanzile din SUA si Canada, acolo economiile sunt mai putin riscante...

       Si vezi cum scrii... "dezimforma", "creditele ipotecare in dolarii"
       • +1 (1 vot)    
        Stiu mult mai bine decat tine (Joi, 10 iunie 2010, 16:26)

        Debitor [anonim] i-a raspuns lui anonim

        Extraordinar, gramaticule! Faci analiza pe text. Aici sunt opinii, nu literatura!
        Si totusi, intro tara saraca nu ti se par prea multe bancii inregistrate aici dar cu "mame" ce traiesc bine mersi in tari cu o economie mai putin riscanta?
        Iar daca este atat de riscant de ce si-au facut sedii super luxoase la orice colt de strada?
        Iar cand a fost cu criza de lichiditati, de ce au fost profituri nete mari (75%- 80%) repatriate, in 2009, din tara asta "incerta"si saraca?
        -Vezi provizioane constituite in 2008 si reluate in 2009.-
        Nu uita ca in U.E. suntem pe locul 7
        "ca papagali"platitori de profituri si acoperitori de pierderi.
        Au inceput sa inteleaga si oamenii de rand "pe spinarea cui" se formeaza dobanda!
        As putea trece cu vederea multe daca serviciile lor ar fi civilizate sau cel putin la nivelul celor acordate cetatenilor din tarile cu economii mai putin riscante....Ca doar eu sunt clientul!
    • +1 (5 voturi)    
     comisioane (Joi, 10 iunie 2010, 8:04)

     Arlecchino [utilizator] i-a raspuns lui Debitor

     Plata anticipata a unui credit reprezinta un cost pentru banca. Banca se poate decide sa suporte ea acest cost (cum si fac unele banci la noi - premierul, ca de obicei, generalizeaza un caz special) dar tot un cost ramane. Si cam ce bonificatie ai vrea? Deci, nu dobanda, nu comision de rambursare anticipata, ai vrea sa dai inapoi mai putin decat ai imprumutat? Adica tu ai luat 10.000 EUR si dai inapoi 9.000 EUR? Pentru ca, nu-i asa, banca e institutie caritabila :)
     Vezi ca n-ai citit bine ofertele alea din strainatate si bonificatia se refera la altceva...
     Iar in privinta dobanzii: asta e riscul de tara si astia sunt oamenii. Cand intarziati cu o luna, doua la plata ratei nu va ganditi la ce se intampla... Poate in tarile de care vorbesti banca nu trebuie sa-si faca provizioane imense de risc pentru cei care nu-si platesc ratele... Voi, astia care injurati bancile, ati luat niste bani si acum sunteti surprinsi ca nu erau de pomana si ca trebuie sa-i dati si inapoi...
     • +4 (4 voturi)    
      surpriza! (Joi, 10 iunie 2010, 9:48)

      pehash [utilizator] i-a raspuns lui Arlecchino

      de cand este domeniul bancar prin lege o afacere cu risc zero? adica profitul bancilor trebuie sa fie garantat? semnezi orice ca te acoperi de garantii, asiguri toate riscurile pe pietele internationale (evident plateste clientul asigurarea), iti iei profitul si gata?
     • +1 (1 vot)    
      si oameni ca tine lucreaza in banci (Joi, 10 iunie 2010, 10:51)

      ela [anonim] i-a raspuns lui Arlecchino

      te mai mira ceva in tara asta???
      pai fraierul care a luat creditul a platit o caruta de bani pt abrobare..sau i s-a tras pur si simplu din suma .. de fapt el a luat 9500 si da la banca 10000 din start
      pe urma daca a platit ratele un an poate a achitat 2-300 euro din principal- si inca cel putin 1000 dobanada (asta la dobanzi de 4-5% pe an nu 15-20% cum sunt in romania)
      si daca zice dupa un an ca ramburseaza totul anticipat tot are de platit 9200 cel putin
      calcul simplu 9200+300+1000+500 nu a rambursat 11000??? aduca dobanda totala de 10% pe an cu toate ca pe credit scria 4-5%
     • +2 (2 voturi)    
      plata anticipata nu reprezinta un cost pt banca (Joi, 10 iunie 2010, 11:41)

      Adi [anonim] i-a raspuns lui Arlecchino

      nu este adevarat ca plata anticipata a unui credit reprezinta un cost pentru banca. eu, debitorul, iau un credit si promit ca il rambursez peste x zile. daca platesc creditul in y zile (y<x) banca are la dispozitie banii mai repede (cu x-y zile) deci este un beneficiu, nicidecum un cost pt ea. eu platesc dobanda pentru timpul cat am folosit banii respectivi, pana i-am rambursat.
     • 0 (0 voturi)    
      Vad ca esti de la banca (Joi, 10 iunie 2010, 13:15)

      vlad [anonim] i-a raspuns lui Arlecchino

      Care e mai exact riscul ca cineva iti da banii inapoi? asta nu inteleg
      • 0 (0 voturi)    
       explicatie (Joi, 10 iunie 2010, 20:13)

       Arlecchino [utilizator] i-a raspuns lui vlad

       am scris mai jos, cauta dupa numele meu si vei gasi.
       si, by the way, daca mai citeste cineva acum, iata cel putin o diferenta intre cineva care lucreaza la banca si alte persoane. Eu am scris la 8.04, inainte sa plec de acasa (lucrez foarte aproape) si mai scriu peste 12 ore. In acest interval am lucrat. Daca situatia ar fi ceva mai raspandita prin Romania poate am sta ceva mai bine... Zic si eu...
     • 0 (0 voturi)    
      La profit nu exista risc de tara? (Joi, 10 iunie 2010, 16:37)

      Debitor [anonim] i-a raspuns lui Arlecchino

      Dupa argumente, esti subiectiv ( probabil lucrator de banca). Cred ca nu ai inteles ce am exprimat.
      Pentru "riscul de tara" s-au inghesuit toate mamele europene!
      Faceam comparatii, nu ceream pomana nimanui ci un tratament egal cu cel al unui client dintrun stat cu o economie mai sigura! In ceea ce priveste detaliile, le cunosc foarte bine de la prietenii mei care au accesat astfel de credite in tarile respective.
      Mai aprofundeaza!
   • +1 (1 vot)    
    Eu am chiar 6% (Joi, 10 iunie 2010, 0:50)

    Mihai [anonim] i-a raspuns lui toto

    In primii nu stiu cati ani (parca 7), contract ipotecar pe 26,5 ani. Dupa care scade la 2%, mi se pare.

    Dar era cea mai buna oferta (ca rata a dobanzii) si stiam ca se baga legea asta. Numai ca smecherii au incercat s-o faca doar pt contractele noi. Totusi parca zicea ceva si de o suma maxima a imprumutului (75000) care totusi, e destul de mica, cina a luat apt prin 2008 aproape sigur sare de suma aia.
   • +1 (1 vot)    
    hahahahahahahahaha (Joi, 10 iunie 2010, 6:02)

    tirtau [anonim] i-a raspuns lui toto

    asa este ,este inexacta............numa legea este exacta ,mai pune mana si citeste ca nimeni nu sta sa-ti explice asa mura-n gura
  • +3 (5 voturi)    
   si cel de acordare... (Miercuri, 9 iunie 2010, 22:54)

   Flo [anonim] i-a raspuns lui miticosul

   ....pai si de comisionul de acordare de credit ati uitat? asta e intre2 si 4%!!! adica la 100.000 euro, banciule jefuitoare, desi iti iau dobanda, ceea ce e normal, iti iau asa la o simpla strigare 3000 euro!!!!!!!!! pai ce fac ei de 3000 de euro?????? ca toate actele le duce clientul!!!!!!!!!!
   • +1 (1 vot)    
    hahahahahahahah (Joi, 10 iunie 2010, 6:05)

    tirtau [anonim] i-a raspuns lui Flo

    cititi,cititi,cititi.......mai raman 4 comisioane mari si late.......doar ce vreti ,sa-l linseze pe prim ministru...
    si asa legea asta cred ca le va aduce multe neplaceri
  • 0 (0 voturi)    
   Amuzant este ca guvernul (Vineri, 11 iunie 2010, 10:22)

   Audit [utilizator] i-a raspuns lui miticosul

   a dat aceasta ordonanta acum: i se pare ca se da cu bani in populatie si ea, populatia, sta la coada sa achite anticipat creditele!!!
   E bataie de joc. De ce nu au facut-o acum 2-3 ani cand s-ar fi justificat. Acum, poate nu isi dau seama, romanii nu au cu ce sa achite creditele nu sa le ramburseze anticipat!
 • +12 (12 voturi)    
  e ceva ce nu inteleg (Miercuri, 9 iunie 2010, 15:05)

  bogdanicus [utilizator]

  Am invatat ca banii sunt o marfa. Au un pret. Ai nevoie de ei, platesti pentru asta. Ok, platesc dobanzi. Pentru ca trebuiesc facute multe calucle, trebuie sa platesc comisioane de analiza, de aprobare, de risc, de administrare. Ok, sa zicem.

  Dar cat timp business-ul este reprezentat de bani pe care bancile ii dau prin credite, daca banca isi recupereaza partial sau integral o suma de bani inainte de termen si are marfa noua pentru un alt business, in conditiile in care in primele luni dobanda reprezinta 75% din anuitate, eu nu inteleg de ce trebuie sa mai platesti si comision de rambursare anticipata... Cat profit a pierdut banca? POate face mai mare profitul pt ca are banii mei inainte de termen...

  Eu asta nu inteleg...
  • +9 (15 voturi)    
   e "simplu" (Miercuri, 9 iunie 2010, 15:15)

   Anonim [anonim] i-a raspuns lui bogdanicus

   1. Traim in Rromania deci nu trebuie sa te mire nimic
   2. Dobanzile de la noi sunt nesimtite => profituri foarte mari pentru banca + romanii incept sa se destepte=> daca platesti anticipat le-ai impuscat vaca de muls, "normal" ca vor sa te descurajeze
   3. Am mai zis ca traim in Rromania?
   Alias tara tepelor si banilor facuti fara munca?
   • 0 (12 voturi)    
    hai ca incerc sa iti explic eu (Miercuri, 9 iunie 2010, 17:28)

    Mihai [anonim] i-a raspuns lui Anonim

    Banca ia bani de la populatie prin depozite si in schimb plateste dobanzi la ele. banca poate sa puna banii in instrumente care ii aduc venit sigur - depozite BNR, titluri de stat, obligatiuni guvernamentale, credite catre companii/populatie.

    Dobanzile pe cele de mai de sus banca le primeste la un anumit interval deci poate sa calculeze exact cati bani face - exceptie fac creditele catre populatie care se pot rambursa anticipat.

    Tot in mod exact banca stie cati bani trebuie sa dea inapoi la populatie pe depozite.

    Scazand cele doua rezulta profitul bancii + cheltuieli de operare.

    Acum daca tu rambursezi anticipat modifici rezultatul scaderii.
    Ca modificarile sa fie cat mai mici banca isi ia toate masurile posibile - comisioane mari, asigurari, ipoteci.

    Nu cred ca ti-ar place sa iti spuna banca ca nu are cu ce sa iti plateasca dobanda la depozit ca au venit toti sa ramburseze anticipat.

    Banca nu are o tiparnita de bani si munceste sa iti faca tie dobanda la depozit.

    Acum, motivul pentru care comisioanele si dobanzile la credite sunt mari in Romania se datoreaza tot noua:
    - politicienii nu au coerenta in decizii
    - patronii nu platesc taxele
    - angajatii nu platesc taxe la randul lor
    - nu cerem bon fiscal la majoritatea prestatorilor de servicii
    - platim spaga si mita
    De aici instabilitatea jobului si a business-ului in Romania. Pentru ca suntem saraci incercam prin toate metodele sa ne eschivam de orice fel de plati.
    • +3 (5 voturi)    
     minus (Miercuri, 9 iunie 2010, 17:54)

     sz [utilizator] i-a raspuns lui Mihai

     phuaaaa..... l-ai facut sarac pe ala care are garsoniera in rate, bmv in rate, plasma in rate si care-si permite sa se duca la turci la mare...

     PS: f buna explicatia; din pacate suntem saraci :(
    • -1 (1 vot)    
     nu m-ai lamurit... (Miercuri, 9 iunie 2010, 22:09)

     bogdanicus [utilizator] i-a raspuns lui Mihai

     Repet, banca face bani din dobanzile la credite minus dobanzile la depozite. Ca sa faca rost de bani, lanseaza ofertele de depozite avantajoase sau se imprumuta cu dobanda mica. Rambursarea anticipata inseamna o reducere a veniturilor bugetate, DAR uitam avantajul imediat si anume: tocmai a recuperat o suma de bani pe care o poate da din nou credit, cu dobanda pe care a "pierdut-o". Diferenta e ca panta e descrescatoare la dobanzi, deci pierderea e din ce in ce mai mica. Si atentie, banii recuperati din rambursarea anticipata au COST ZERO fata de banii pe care ar trebui sa-i ia din alte credite sau din depozite. Intelegi acum matematica pe care nu ai inteles-o?
     • 0 (0 voturi)    
      nici tu nu m-ai lamurit (Joi, 10 iunie 2010, 8:11)

      Arlecchino [utilizator] i-a raspuns lui bogdanicus

      Despre ce cost zero vorbesti???? Nu inteleg.
      Crezi ca banii aia s-au materializat de undeva? Nu, ei provin tot din depozite sau din linii de finantare. Lucrurile stau asa. Banca se finanteaza cu, sa zicem - inventez cifrele - 3% (in general, bancile din ro se finanteaza la mai mult de atat). Sa zicem ca se finanteaza cu 100 de euro. Pe urma astia 100 de euro ti-i da tie credit cu 6%. Bun, tu vii si aduci banii inapoi. Banca nu are contract flexibil ca tine. Nu poate sa inchida linia de finantare. Ea trebuie in continuare sa plateasca 3% dobanda pentru niste bani care nu mai produc nimic. Desigur, trebuie sa se grabeasca sa plaseze suma respectiva din nou dar s-ar putea sa dureze... Asa incat pierde bani. E clar asa?
      • 0 (0 voturi)    
       banci dobanzi (Vineri, 13 august 2010, 6:27)

       scorpion53 [anonim] i-a raspuns lui Arlecchino

       din comentariile voastre retin ca sant pareri pro si contra comisioanelor . Parerea mea este ca in Romania Bancile nu sant Banci ci mai de graba SRL-uri care iau bani cu dobanda de la alte banci sau BNR si adauga o alta dobanda si da mai departe populatiei cu dobanzi mari si comisioane grase . Ex banca x imprumuta bani de la banca y cu dobanda de 5 % . pentru a credita populatia la cei 5 % mai adauga si ea 5% dupa care corecteaza cei 10% cu dobanda de rerferinta a BNR Robor sau euribor care si aceasta este variabila mai adauga ceva comisioane : de analiza de rambursare anticipata mai pui si garantie sau ipoteca si asigurare si esti gata sa te spanzuri . Si toate acestea sau facut sub girul BNR . Va intreb santem noi sanatosi la cap ? ca acceptam asemenea matrapazlacuri . Bancile au gasit teren slab in romania si a carat afara toti banii. Pentru greselile BNR si ale guvernelor suferim noi azi ( taieri de pensii si salarii ) sa acoperim incompetenta lor. O banca serioasa este acea banca care are fondurile proprii si le ruleaza inteligent cu dobanzi mici la volume mari de credite. Majoritatea "bancherilor" sant falsi au agonisit averi in romania pe spinarea poporului roman profitand de slaba politica a creditelor supravegheata de BNR si acesta de foarte multe ori subiectiv si necredincios poporului roman.
    • +2 (2 voturi)    
     teorie stupida (Joi, 10 iunie 2010, 8:09)

     Anonim [anonim] i-a raspuns lui Mihai

     Ai preluat ca gascanul ce ai auzit la televizor, mare ... ganditor... poti sa fii.

     In primul rand nu orice nea caisa ca tine poate sa-si faca banca, din start trebuie sa vina cu un capital foarte ridicat, pe care evident trebuie sa-l ruleze. "Supapa" trebuie sa existe din start!

     In al doilea rand, exista BNR-ul, cel care efectiv controleaza lichiditatea din piata printr-un sistem de imprumuturi interbancare cu dobanzi ce variaza intre 0 si 200%.

     Rulajul creditelor interbancare este imens, sunt credite la nivel de 1 zi, cu acoperire in bonuri de tezaur daca este cazul, la valori ce determina insertia sau absorbtia banilor din piata.

     Sunt 2 vaci de muls mult mai mari decat persoanele fizice:
     - statul roman = boul la jug;
     - persoanele JURIDICE = vacile OBLIGATE PRIN LEGE sa derulezse toate activitatile prin banci.

     Problema in cazul Persoanelor FIZICE este ca fara o normare a regulilor bancare, devin firme de camatarie.
     Statul s-a prins ca la urma urmei si el plateste oalele sparte (asa cum zice constitutia) cand cetatenii lui sunt hacuiti. Si a avut o idee buna, atat

     In ce priveste ideile proaste, avute exclusiv de comunistii din romania:

     - BRD = PRIVATIZAREA CADOU CARE L-A SCUTIT PE NEA MITTERAND SA BAGE 2 MILIARDE EURO DIN BUGETUL DE STAT, PENTRU A SCAPA DE FALIMENT SOCIETE GENERALE. MUIE ILIESCU!

     - ALPHA, PIREUZ, CACAREUS, ETC = JAPITE GRECESTI CARE FURA BANI DIN ROMANIA ... GRATIS.

     --- competati voi lista...
    • +1 (1 vot)    
     da (Joi, 10 iunie 2010, 10:44)

     soul [anonim] i-a raspuns lui Mihai

     ai dreptate, insa si faza asta este nesimtita, eu am 4% comision de rambursare, acuma sincer crezi ca nu ar ajunge 1%, si de ce sa le plang eu de mila ca nu le mai dau comisionul asta cand in momentul in care am luat creditul aveam rata 127 euro si dupa 5 luni a sarit la 139, explicatia a fost simpla...a crescut euribor, pfff mama lui de euribor ce sa ii faci daca creste asa ca nesimtitul, dar de atunci au trecut doi ani si din cate stiu eu euriborul a tot scazut de cand cu criza da rata nu mai scade :)
     cazul meu este unu nesemnificativ, diferenta este de 10-12 euro, da lu soramea i-a crescut rata cu 140 e euro!!! tot dupa foarte scurt timp, fiind vorba si de o suma mult mai mare, dar oricum sa creasca asa dupa cateva luni cu 30% rata mi se pare exagerat, deci nu le plang de mila, app am luat de la alpha, daca luati credit de la ei sa aveti grija sa primiti tot ce tine de credit ca lu soramea au "uitat" sa ii dea desfasuratorul cu ratele de platit...si asa s-a trezit cu rata cu 30% mai mare dupa 4-5 luni
    • 0 (0 voturi)    
     saracile banci... (Vineri, 25 iunie 2010, 20:10)

     george [anonim] i-a raspuns lui Mihai

     Tot aud aceste explicatii cum ca banca ar pierde daca rambursezi anticipat... banca nu mai castiga enorm in cazul rambursarii anticipate dar nu pierde. In 2010 banca plateste 7,5 % dobanda la depozite si daca eu rambursez creditul dupa 1 an (in loc de 5 ani sa zicem) m-a taxat cu diverse comisioane care se duc lejer la 5 % asa din prima + dobanda de vreo 15 % (minimum) pe 1 an. Deci ia de 3 ori mai mult decat mi-ar da mie pe depozit. Are si costuri dar nu pierde... Hai sa nu mai plangem de mila bancilor... cum in strainatate bancile supravietuiesc cu comisioane mici, ar putea s-o faca si la noi...
    • 0 (0 voturi)    
     Esti tampit? (Vineri, 10 septembrie 2010, 12:18)

     Mihai 24 [anonim] i-a raspuns lui Mihai

     " Nu cred ca ti-ar place sa iti spuna banca ca nu are cu ce sa iti plateasca dobanda la depozit ca au venit toti sa ramburseze anticipat."

     Cum sa nu aiba bani pt dobanzi daca tocmai a PRIMIT MULTI BANI ANTICIPAT????????
  • +9 (13 voturi)    
   Limiteaza concurenta (Miercuri, 9 iunie 2010, 15:25)

   CezarN [utilizator] i-a raspuns lui bogdanicus

   Daca tu ai o datorie S la banca X cu dobanda de 15% si un comision de rambursare de 4% si vrei sa iei bani de la alta banca - Y - pentru a-ti plati datoria la banca X, trebuie ca banca Y sa-ti ofere o dobanda mai mica de 15% - 4% = 11%, pentru a fi rentabila aceasta refinantare, caci la suma S pe care tu o imrumuti vei plati si la banca X un comision suplimentar de rambursare anticipata de 4%

   Asta inseamna ca, practic, clientii sunt prizonierii bancilor, caci diferente de 4 sau 5 procente intre dobanzile diferitelor banci sunt greu de gasit.

   Limitarea acestui comision la 1% inseamna cresterea concurentei intre banci. Or, bancilor, concurenta nu prea le place.
   • +5 (5 voturi)    
    Gresit (Miercuri, 9 iunie 2010, 15:34)

    Cris [anonim] i-a raspuns lui CezarN

    4% vei plati doar odata la rambursare, in timp ce 15% platesti in fiecare an... Cu alte cuvinte, daca dobanda e 15% si tu rambursezi anticipat cu un comision de 4%, inseamna ca ai mai platit in avans dobanda pentru inca 3 luni si cateva zile, insa esti exonerat de dobanda pt suma rambursata pentru restul lunilor de creit.
    • +10 (10 voturi)    
     Partial (Miercuri, 9 iunie 2010, 15:54)

     CezarN [utilizator] i-a raspuns lui Cris

     Multumesc.
     Din fericire, situatia la care ne referim tinde sa devina istorie.
     Matematic, s-ar putea sa ai dreptate(de fapt chiar ai dreptate), insa esenta explicatiei mele este corecta: acest comision de rambursare anticipata este pentru a limita concurenta intre banci si pentru a "fideliza" fortat clientii.

     Ar fi bine ca bancile sa se uite la ce eforturi fac alte companii (clientii bancilor, de fapt) pentru a-si fideliza clientii. Fara a intra in detalii matematice :)) esenta acestor politici de fidelizare a clientilor implica cheltuieli suplimentare din partea furnizorilor, in nici un caz pseudosantaj sau venituri imediate, ci doar venituri pe termen lung.

     Termenul cheie in politica de fidelizare este DISCOUNT, nu PENALIZARE.
   • +3 (3 voturi)    
    super (Miercuri, 9 iunie 2010, 15:35)

    Lucian* [utilizator] i-a raspuns lui CezarN

    frumoasa explicatia.
  • -4 (10 voturi)    
   Raspuns (Miercuri, 9 iunie 2010, 15:30)

   Cris [anonim] i-a raspuns lui bogdanicus

   Daca banca a blocat o suma de bani pentru tine si si-a facut o previziune de profit de pe urma lor, faptul ca tu, clientul, vei rambursa anticipat, inseamna o pierdere pentru banca (nu iti va mai lua dobanda la suma restituita asa cum planificase). Schimbarea acestor planuri costa, motiv pentru care tu platesti comision de rambursare anticipata. In plus, cand ai cerut bani de la banca stiai ca in situatia in care vrei sa rambursezi anticipat va trebui sa platesti comisionul cu pricina.
   • +5 (7 voturi)    
    da? (Miercuri, 9 iunie 2010, 16:13)

    Bute [anonim] i-a raspuns lui Cris

    Tu pentru ce banca postezi? E retoric nu trebuie sa raspunzi.

    Vreau sa-ti spun doar atat: cum se poate ca aceeasi banca in alte tari din UE sa nu aiba comisioane de acordare, de analiza, de consumat hartie si alte aberatii? M-as mira ca banca sa-si faca previziuni si sa-si schimbe planurile de profit dupa fiecare credit acordat.

    Din punctul meu de vedere banca nu pierde nimic: isi primeste inapoi banii imprumutati plus dobanzile platite pe perioada cat am rambursat normal ratele si plus un procent din rambursarea anticipata.

    Problema e ca la noi in Romania indiferent de institutie exista o explicatie pentru orice comision si lumea o ia de buna. Cum iti explici comisionul de risc aplicat de toate bancile la toate creditele? Pentru ce risc isi ia banca un comision atata timp cat dobanda e variabila in functie de EURIBOR, ROBOR, etc? Poate candva n-o sa platesc? Poate da banca faliment si ma taxeaza pe mine? Ahhh si se mai incheie si asigurare de viata: daca eu crap asiguratorul acopera creditul ... multe riscuri are banca de are nevoie si de comision de risc ...
   • +3 (5 voturi)    
    rambursare anticipata (Miercuri, 9 iunie 2010, 16:21)

    Teo77 [anonim] i-a raspuns lui Cris

    Vorbesti prostii! Banca plaseaza banii pe care-i primeste anticipat de la tine. De la noul client incaseaza comision de acordare credit (2%) , comision de administrare, comision de risc, dobanda, etc. Unde este pierderea? Poate vrei sa spui ca ii va plasa cu intarziere, dar comisioanele de mai sus acopera asa zisele pierderi pe termen scurt.
   • +5 (5 voturi)    
    corect (Miercuri, 9 iunie 2010, 16:58)

    dcosmin [utilizator] i-a raspuns lui Cris

    "Daca banca a blocat o suma de bani pentru tine si si-a facut o previziune de profit de pe urma lor"...
    Banca si-a facut previziunea ei...

    Ei bine, si eu mi-am facut previziunea mea legata de dobanda. In momentul in care ei umbla la dobanda si eu sunt in pierdere trebuie sa am dreptul sa ma mut la alta oferta mai favorabila mie fara sa fiu penalizat.

    Dupa cum sper ca ai observat, este vorba de creditele cu dobanda VARIABILA unde poate aparea situatia descrisa de mine mai sus.
   • +3 (3 voturi)    
    aberatii (Miercuri, 9 iunie 2010, 17:29)

    The Saker [utilizator] i-a raspuns lui Cris

    nu intru in edetalii economice sa iti explic de ce aberezi, dar bunul simt ar spune oricui sa te traga de maneca pt ca aberezi...aceeasi justificare pt comis. de ramb. anticip. am primit-o nu demult de la un director de sucursala bancara, si acelasi lucru i-am spus si lui, dovedindu-i si logic ca debiteaza ineptii..
    auzi acolo."pierdere pentru banca" hahahaha
    si "banca a blocat o suma de bani" hahahaahah
    cum sa ii blocheze daca tocmai i-au fost dati bani de catre client? tu te auzi ce zici?
    un cititor de mai sus (CezarN) a explicat simplu si logic aplicarea acestui comision prin faptul ca de fapt este o intelegere de tip cartel, de monopol intre banci, pentru limitarea concurentei, clientul devine captiv al bancii, nu se mai poate refinanta din alta parte din cauza costurilor prohibitive...
    ah, si inca ceva: explicatia asta nu e a ta, asa va explica si voua la traininguri sefii, e o spalare pe creier a angajatilor din banci la sedinte...
   • 0 (0 voturi)    
    viata este dinamica (Joi, 10 iunie 2010, 9:33)

    luxdesign28 [utilizator] i-a raspuns lui Cris

    adica este schimbatoare, de ce le place unora sa o creeze statica, lipsita de viata ? Am facut aia, aia trebuie sa fac toata viata, banca a facut un plan cu planurile pe 30 de ani in avans si altfel nu se poate...
  • +5 (7 voturi)    
   Simplu... (Miercuri, 9 iunie 2010, 15:32)

   Surfer [utilizator] i-a raspuns lui bogdanicus

   .. Banca a plasat acei bani catre tine, pe baza unor calcule de profitabilitate, or daca tu achiti mai repede se cheama ca banca pierde o parte din castigul pe care il avea prin plasarea banilor catre tine. In mod evident acest lucru trebuie compensat cu o penalizare insa problema e ca la noi in lipsa unor reglementari sanatoase in privinta asta s-a exagerat mult cu aceste comisionate de plata anticipata si s-a ajuns la sume considerabile aspect ce acuma e reglementat mai bine prin prezenta ordonanta.

   Acei bani achitati mai repede de tine nu se stie cand vor fi dati din nou pe baza unui credit altui client, deci "marfa" nu se stie cand va fi vanduta. In plus sunt muuulte variabile legate de contextul economis, cererea si oferta de pe piata, concurenta, etc.

   Tot e un mare avantaj reducerea comisiunului la max 1% si doar pt creditele cu dob fixa. Decizia trebuia luata inca de la inceputul anului 2009 odata cu debutul crizei economice.
   • +3 (3 voturi)    
    zis altfel (Miercuri, 9 iunie 2010, 17:35)

    The Saker [utilizator] i-a raspuns lui Surfer

    daca tu restitui anticipat, banca si-a pierdut fraierul care sa munceasca cu dobanda pt a restitui; cine stie cand mai prinde alt fraier...
    • 0 (0 voturi)    
     Da, cam asa ceva... (Joi, 10 iunie 2010, 11:46)

     Surfer [utilizator] i-a raspuns lui The Saker

     ... cu mentiunea ca si "fraierul" cu pricina s-a folosit de banii bancii, bani care sunt un produs ca oricare altul pentru care se plateste un pret. Deci adevarul e undeva pe la mijloc -)
  • -3 (7 voturi)    
   "eu asta nu inteleg..." (Miercuri, 9 iunie 2010, 15:36)

   gigi [anonim] i-a raspuns lui bogdanicus

   Daca tu dai banii inapoi mai repede, pana gaseste alt "business" in care sa-i plaseze - pentru acele zile in care sta cu banii in casierie - banca plateste dobanda la randul ei celor care au imprumutat-o
   ( detinatori depozite sau alte banci) - si nu mica- dar la randul ei de la tine nu mai ia bani => pierde.
   Ce uiti este ca banca nu lucreaza cu banii ei, ci ai altora, pe care la randul ei trebuie sa-i plateasca , dobanda la depozite nu este 0! Acum intelegi?
   "Cat profit a pierdut banca?" Indiferent cat ar pierde trebuie sa intelegi ca nimeni nu face nimic pro-bono. Tu ai facut pentru altii in viata ta ceva degeaba? Du-te si lucreaza ca voluntar, fara salariu, ce zici?
   • +5 (5 voturi)    
    :)) (Miercuri, 9 iunie 2010, 16:03)

    Anonim [anonim] i-a raspuns lui gigi

    Hai sa luam cazul depozitelor.
    In fiecare zi oamenii isi retrag banii din banca, cum ar fi sa zica banca "ne pare rau, dar ne-am facut planuri cu banii tai, o sa-ti luam 5% din principal ".
    Retragerea depozitelor/plata anticipata a creditelor sunt situatii banale pe care banca trebuie sa le previzioneze, de ce in alte state se putea comision 0 la rambursare anticipata?

    Banca lucreaza la foc continuu, adica in fiecare zi acorda credite noi.
    Cu banii rambursati anticipat de mine poate acorda noi credite.
    De cele mai multe ori vorbim de o dobanda variabila care se schimba in functie de contiile pietei, atata vreme cat mi-am platit ratele la timp, platind anticipat un credit nu prejudiciez banca cu ABSOLUT NIMIC.
    • -2 (2 voturi)    
     rationament gresit (Miercuri, 9 iunie 2010, 16:55)

     florin [anonim] i-a raspuns lui Anonim

     Daca iti retragi banii dintr-un depozit inainte de termen, banca te penalizeaza. De obicei nu primesti toata dobinda. Punct.
     • +1 (1 vot)    
      rationamentul e corect: (Miercuri, 9 iunie 2010, 17:12)

      Anonim [anonim] i-a raspuns lui florin

      La depozit banca nu-ti mai plateste dobanda, nu-ti ia din principal.

      La credit banca deja ti-a luat dobanda pana in momentul platii anticipate si proportia e foarte mare in favoarea dobanzii, la inceput platesti foarte putin din principal.
      Penalizarea la credit e ca ai platit dobanda degeaba nu stiu cate luni/ani.
      Nu inteleg de ce trebuie sa mai fii penaliza suplimentar si cu o cota parte din principal.
   • 0 (0 voturi)    
    Japca la romani (Miercuri, 9 iunie 2010, 17:15)

    Debitor [anonim] i-a raspuns lui gigi

    De ce teoria ta este valabila doar la "prostii" de romani?
    Anul trecut bancile nu au vrut sa ajute economia, nu au vrut sa dea credite in conditiile in care ele fusesera ajutate de stat. S-au repezit sa zvarle lichiditatile la "mame"!
    Acum te roaga cu refinantari, sa te jupoaie tot pe tine ca doar te-au prins in planurile lor de "marii" profituri! Ca sa scapi de stresul acesta, platesti anticipat si esti inca odata jupuit.
    Nimeni nu face servicii gratis dar nici sa te jupoaie fara sa-ti lase alte solutii, alte posibilitati de refinantare...
  • +2 (2 voturi)    
   banii sunt o marfa f speciala... (Miercuri, 9 iunie 2010, 18:08)

   yellowdog [utilizator] i-a raspuns lui bogdanicus

   o sa intelegi cum fac bancile "bani" din nimic de fapt din datorii...
   in primul rand banii, sunt o marfa f,f,f speciala.
   datoria ta la banca reprezinta un "asset" in baza caruia o banca poate sa faca un imprumut multiplicativ sa zicem unu la zece - un leu datoria ta inseamna 10 lei posibilitate de imprumut, banii pe care ii imprumuta ii dau din nou pe credit cu dobanda. Practic dobanda ta de 10% pe an sa spunem, insemna in realitate pt banca 100% samd. Deci o banca are tot interesul sa aiba datorinici pt a crea bani. Tu nu o sa poti sa faci niciodata asa ceva, doar in eventualitatea ca te clonezi de 10 ori. De asta cei care manuiesc banii, sistemul bancar e singrulu care obtine, legal, bani din nimic.
   A existat o data un sistem, care functiona ca f bine, in care ca bani, o sa razi, era folosit un batz, in UK prin 1600, dar chestia asta nu permitea multiplicarea banilor si inclusiv obitinerea de profituri uriase din nimic. Era vorba, de batzul regal, practic se despica un batz in doua de-a lungul, lungimea reprezenta valoarea, iar faptul ca era detinut de rege reprezenta garantia. Interesanta istoria banilor si cum au ajuns bancherii stapanii lumii, guvernelor etc.
 • +9 (9 voturi)    
  e de bine (Miercuri, 9 iunie 2010, 15:09)

  a [anonim]

  macar cu criza asta se mai iau 1, 2 masuri bune
 • 0 (2 voturi)    
  foarte bine! (Miercuri, 9 iunie 2010, 15:10)

  dan [anonim]

  din pacate, din cate stiu, hotararea oug nu se aplica si asupra creditelor deja acordate, numai asupra celor viitoare, asa ca cei care deja au credite, nu se vor bucura de treaba asta. sigur, asta in cazul in care mai e cate unul care-si permite sa ramburseze anticipat creditul...
  totusi, e ok!
  • +4 (4 voturi)    
   se aplica si asupra creditelor in derulare (Miercuri, 9 iunie 2010, 15:19)

   dcosmin [utilizator] i-a raspuns lui dan

   "De asemenea, in termen de 90 de zile, au obligatia de a modifica toate contractele aflate in derulare, prin acte adiţionale.​"
  • 0 (0 voturi)    
   refinantare credite (Miercuri, 9 iunie 2010, 15:27)

   ionix [anonim] i-a raspuns lui dan

   Nu este vorba ca ai banii cash. E vorba de refinantare. Gasesc un credit avantajos, si cu toate ca platesc alte comisionae de acordare imi convine sa schimb un credit neperformant. Iau toti banii de la A si ii dau inapoi la B si am scapat de o dobanda variabila (sa zicem).
  • +1 (1 vot)    
   e valabila pentru toate creditele (Miercuri, 9 iunie 2010, 15:27)

   Mumulea [utilizator] i-a raspuns lui dan

   Orice clauza contractuala devine nula daca contravine legii actuale, altfel si acum se mai facea comert cu sclavi in baza contractelor anterioare, nu ?

   Atat timp cat nu semnezi noul actul aditional poti rambursa si cu comision 0% avand in vederea nulitatea legala a clauzei ce-ti percepe 4-8%.
 • +1 (9 voturi)    
  wtf? (Miercuri, 9 iunie 2010, 15:11)

  marius [anonim]

  Daca directiva UE zice sa fie 0, de ce in Romania ramana maxim 1%. se pare ca romanii au mai multi bani ca europeanii! Guvernanti handicapati!
  • -1 (5 voturi)    
   Praf in ochi (Miercuri, 9 iunie 2010, 15:31)

   aura [anonim] i-a raspuns lui marius

   Ai dreptate. Am ajuns sa ne bucuram ca nu ne mai iau 7 piei de pe noi, ci 6. Asta numai aparent. Bancile vor baga alte comisioane, care de care mai trasnite.

   E adevarat ca BCR, Raiffeisen sau RBS Bank prevad taxarea inclusiv a alimentarii conturilor curente, fie prin depuneri de numerar, fie prin ordin de plata?
   • +2 (2 voturi)    
    eronat (Miercuri, 9 iunie 2010, 15:53)

    C. Ionescu [anonim] i-a raspuns lui aura

    1. Directiva UE zice max 1% ptr, contracte viitoare credit consum. Romania a extins prevederile la cam toate tipurile de contracte de credit, inclusiv la cele in derulare. Comisionul e 0 la contracte cu dobanda variabila.
    2. Numarul de comisioane a fost limitat la maxim 4, cuantumul nu se poate modifica unilateral
    3. Taxarea depunerii de numerar pentru rata la credit e interzisa.

    Cititi textul OUG si al Directivei CE inainte de a comenta
   • +2 (2 voturi)    
    Da (Miercuri, 9 iunie 2010, 16:02)

    hm [anonim] i-a raspuns lui aura

    Iar la BRD comisionul este de 7 lei pentru ca iti primesti salariul. Iar angajatorul te obliga sa ai cont la BRD (firma franzeza, nu spui numele )
    • +1 (1 vot)    
     Astia de la BRD sunt MARI NESIMTITI!!! (Miercuri, 9 iunie 2010, 16:16)

     media freak [utilizator] i-a raspuns lui hm

     comision de 7 lei pentru a procesa un ordin de plata. IMENS!!!
   • +1 (1 vot)    
    e adevarat (Miercuri, 9 iunie 2010, 16:03)

    Mircea [anonim] i-a raspuns lui aura

    eu am credit la rbs si am ramam masca ca trebuie sa platesc comision ca sa le platesc rata!!!
   • 0 (0 voturi)    
    taxe (Miercuri, 9 iunie 2010, 16:03)

    ssssz [anonim] i-a raspuns lui aura

    Tot o directiva a UE cere mai nou ca deponentul si beneficiarul oricarui transfer bancar sa suporte 50%-50% costurile transferului, care teoretic sunt nonzero. Dar asta se aplica doar in cazul transferurilor interbancare, n-ar trebui sa fie aplicata vreo taxa depunerilor de numerar. Cei de la BCR, insa, o fac, cu nesmitire.
    • 0 (0 voturi)    
     Bucurati-va... (Miercuri, 9 iunie 2010, 16:17)

     aura [anonim] i-a raspuns lui ssssz

     Se pare ca OUG de azi va pune capat acestor abuzuri.
     Noroc cu directiva asta europeana, altfel mai era putin si bancile ar fi pus comision si ptr ca intram in banca si le respiram aerul conditionat.
   • +2 (2 voturi)    
    RBS da (Miercuri, 9 iunie 2010, 16:16)

    Nemessiss [utilizator] i-a raspuns lui aura

    Sunt client rbs si pot sa iti confirm ca pentru a-mi plati rata la apt la ei la banca ar trebui sa platesc 5 ron. Asa ca ii transfer de la alta banca direct in cont. Ei spun ca prin aceasta masura vor sa descurajeze lucrurl cu numerar si sa incurajeze tranzactiile online. Dar atata timp cat la incheierea contractului nu exista aceasta taxa nu inteleg de ce sunt obligat sa o platesc dupa. Pentru a nu mai pune comision de intretinere iti baga pe gat aceasta taxa si practic le dai 5 ron pe luna.
    • +1 (1 vot)    
     Si BCR (Miercuri, 9 iunie 2010, 16:52)

     florin [anonim] i-a raspuns lui Nemessiss

     Si BCR are:
     - comision pentru plata cash - 1 RON
     - comision pentru plata in alta zi decit scadenta (dar inainte de scadenta, ca altfel iei penalizari) - 1 RON
     - comision pentru ca plateste altcineva decit titularul - 4 RON
    • 0 (0 voturi)    
     RBS niste sarlatani!!! (Joi, 10 iunie 2010, 10:42)

     geo26 [anonim] i-a raspuns lui Nemessiss

     Si eu am credit la RBS...si dintr-o data a aparut taxa asta stupida...cea mai tare faza e ca mie mi-au zis ca vor sa tranfere platitorii la ghiseele Postei Romane (acolo nu se plateste acest comision)...eu am credit in euro...si cand m-am dus la ghiseu la posta mi-a zis ca nu primeste euro si sa platesc in lei daca vreau la cursul RBS...cand le-am reclamat asta parpalacilor mi-au spus ca asa este, am dreptate dar nu pot face nimic...abia astept sa intre legea asta ca sa refinantez creditul...si o sa le rad in fata :)...
    • 0 (0 voturi)    
     Se scoate si asta (Joi, 10 iunie 2010, 11:51)

     Vanatoru [utilizator] i-a raspuns lui Nemessiss

     Uite aici cum arata:
     http://www.anpc.gov.ro/anpc/anpcftp/legislatie/propuneri/credit_consumatori/proiect_oug_credit_consumatori.pdf

     Capitolul IV
     Informaţii şi drepturi privind contractele de credit
     Secţiunea 1 Dispoziţii comune

     c) se interzice perceperea unui comision de depunere numerar pentru plata ratelor la credit;
     d) se interzice perceperea unui comision de retragere pentru sumele trase din credit;
   • 0 (0 voturi)    
    de ce nu .... (Miercuri, 9 iunie 2010, 17:14)

    razvan [anonim] i-a raspuns lui aura

    de ce nu pui pana pe telefon sa intrebi?
 • 0 (0 voturi)    
  comision (Miercuri, 9 iunie 2010, 15:28)

  oansw [anonim]

  e valabil si pentru creditele incheiate in trecut
 • +2 (2 voturi)    
  spor la refinantari (Miercuri, 9 iunie 2010, 15:29)

  mircea [anonim]

  "De asemenea, in termen de 90 de zile, au obligatia de a modifica toate contractele aflate in derulare, prin acte adiţionale."​

  Saptamana trecuta am primit o scrisoare de la BCR, prin care eram invitat sa vin la sucursala sa-mi acorde o "refinantare" a creditului pe care il am de la ei. Sa inteleg ca se asteptau la asa ceva si le este teama sa nu plec la altii? :)
  • 0 (0 voturi)    
   si noi am primit (Miercuri, 9 iunie 2010, 23:23)

   Ion [anonim] i-a raspuns lui mircea

   Si noi am primit asa ceva de la BCR, se chiama cumva escro...ie?
 • 0 (0 voturi)    
  Comsion 0 si la creditele vechi? (Miercuri, 9 iunie 2010, 15:40)

  Gii [anonim]

  Deci sa inteleg ca se aplica si la creditele ipotecare contractate anterior, care folosesc, euribor, libor, etc.? In acest caz comisionul e de 0%
  Asa pare, sa vedem dupa 90 zile.
  • 0 (0 voturi)    
   nu 90 de zile (Miercuri, 9 iunie 2010, 16:12)

   2a [utilizator] i-a raspuns lui Gii

   de cand se publica ordonata in monitor poti merge oricand la banca si sunt obligari sa aplice masurile noi, in 90 de zile sunt obligati sa anunte toti clientii prin acte aditionale
 • +1 (1 vot)    
  N-au facut-o de buna voie (Miercuri, 9 iunie 2010, 16:01)

  aura [anonim]

  DIRECTIVA 2008/48/CE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI
  din 23 aprilie 2008
  privind contractele de credit pentru consumatori și de abrogare a Directivei 87/102/CEE a Consiliului


  Articolul 27
  Transpunerea
  (1) Înainte de 12 mai 2010 statele membre adoptă și publică dispozițiile necesare pentru a se conforma prezentei directive.
  Acestea informează de îndată Comisia în această privință.
  Statele membre aplică aceste dispoziții începând de la 12 mai 2010.
  La adoptarea dispozițiilor respective de către statele membre, acestea cuprind o trimitere la prezenta directivă sau sunt însoțite de o asemenea trimitere la data publicării oficiale. Statele
  membre stabilesc modalitățile de efectuare a acestei trimiteri."

  12 mai 2010 ? Azi e 9 iunie 2010.
  • 0 (0 voturi)    
   termenul nu e valabil (Miercuri, 9 iunie 2010, 16:21)

   gogu [anonim] i-a raspuns lui aura

   Termenul de 12 mai a fost decalat la 10 iunie 2010 in urma undei decizii comune la nivel european.
  • 0 (0 voturi)    
   nu e chiar asa (Miercuri, 9 iunie 2010, 16:26)

   C. Ionescu [anonim] i-a raspuns lui aura

   Termenul e 11 iunie 2010, gasiti ultima varianta a directivei. Ar fi fost implementata mai devreme, proiectul a fost propus spre consultare publica de luni bune, dar a existat o opozitie acerba a bancilor.

   Cat despre procesul de intentie pe care il faceti "n-au facut-o de buna voie", va amintesc ca reprezentantii Romaniei au participat la elaborarea directivei, au avut cerinte mai drastice decat forma adoptata de CE, iar OUG adoptat, in pofida opozitiei bancilor, este mult mai avantajos pentru cel care ia creditul decat impune UE.
   • 0 (0 voturi)    
    OK, ma dau batuta :) (Miercuri, 9 iunie 2010, 16:31)

    aura [anonim] i-a raspuns lui C. Ionescu

    Multumesc ptr observatii. Astept sa vad ordonanta in MO in forma asta.
 • +1 (1 vot)    
  rambursare (Miercuri, 9 iunie 2010, 16:21)

  adi [anonim]

  gii,nu treb sa astepti 90 de zile...la 10 zile dupa publicare in M Oficial,banca se obliga fata de client sa nu ii mai perceapa comis de rambursare anticipata....in 90 de zile treb sa te cheme pe tine la banca sa iti intocmeasca act aditional la contract...
 • +1 (1 vot)    
  alte comisioane (Miercuri, 9 iunie 2010, 16:28)

  Tudor bugetar [anonim]

  Dar deja stiu ce vor face bancile - vor creste comisionl de analiza al dosarelor. De ex acu este 3% la reiffeinsen ... sun curios cat va fi saptamana viitoare
  • -1 (1 vot)    
   cine te pune sa il platesti (Miercuri, 9 iunie 2010, 16:53)

   florin [anonim] i-a raspuns lui Tudor bugetar

   Eu am ales o banca la care acel comision este 1% (nu spui care, ca nu fac reclama). Totul e sa stii sa cauti.
   • 0 (0 voturi)    
    . (Miercuri, 9 iunie 2010, 17:11)

    Tudor bugetar [anonim] i-a raspuns lui florin

    pai spune si dau o bere :)
 • 0 (2 voturi)    
  ca in romania (Miercuri, 9 iunie 2010, 16:48)

  laurentiu [anonim]

  fiecare isi da cu parerea si critica niste probleme pe care nu le intelege si nici nu are cum sa le inteleaga pt ca nu e domeniu lde activitate si inca nu s-a descoperit solutia ca omu sa cunoasca totul despre tot ce misca in lumea asta..ca nu-l duce mintea intr-atat...

  actul normativ de care vorbim contine mult mai multe mentiuni, unele dintre ele chiar hilare..pt unele dintre acestea s-ar putea sa ne-o luam grav de la UE...cum ar fi faptul ca noi aplicam aceste noi reguli si la contractele aflate in derulare ceea ce incalca un principiu de baza...

  toata lumea se plange de banci si de costurile practicate..dar fiecare a apelat la ajutorul bancii si a fost deacord cu acele costuri..atunci e bine, cand romanul se duce cu capul inainte sa-i bage banca un sac de bani in buzunar (bani ai banci ide altfel nu ai clientului) dar e mai dificil cand vine vorba de returnat banii (tot ai bancii apropo..nu ai clientului cum majoritatea au impresia)...

  nu ma intereseaza pe mine profiturile bancilor si pierderile lor cauzate de aceste legi ca nu sunt patron de banca dar mintea romanului e departe de realitate...inca...e croita tot pe sistemul toti ar trebui sa ne dea cateceva si de cerut inapoi chiar nu vad rostul...
  • +3 (3 voturi)    
   (i)luminare (Miercuri, 9 iunie 2010, 17:19)

   Tudor bugetar [anonim] i-a raspuns lui laurentiu

   Dragul meu nu ai inteles nimic. Hai sa fac eu o incercare. De imprumuturi avem nevoie toti, fie aici fie in franta fie in mexic fie unde vrei tu. Pt a fi rezolvata aceasta problema la inceput au fost camatarii. Totusi umanitatea a evoluat si au aparut bancile, adica niste institutii REGLEMENTATE mai mult sau mai putin. Li se impune un anumit capital minim , li se impun niste proceduri minime samd. Dar, in unele zone, cu complicitatea guvernelor, s-a ajuns ca bancile si camatarii sa fie cam totuna. Din cand in cand, cate cineva mai trage spre o banca. Uite ca ex, a fost chestia aia cu DAE - cat s-au dat pe dupa cires bancile pana au accetat-o ?
   Si acuma au venit cu textul "ro nu e pregatita" Adica cum mama voastra, suntem pregatiti sa platim dobanzi si comisioane duble triple, pt aia suntem pregatiti ?
   Noroc de data asta cu UE ca altfel ...
   S inca ceva, ti se pare sau nu dar bancile sunt cam cartelizate. asa ca, am putea face chiar o paralela. Daca ai un singur producator de gaze naturale in tara il lasi sa vanda gazul cu 1000 euro mc ? eu stiu ca exista un anre care spune ca nu. asa ca, de ce sa lasi bancile chiar asa de capul lor ? suntem in congo ?

   Si ca sa revin ai spus ca "toata lumea se plange de banci si de costurile practicate..dar fiecare a apelat la ajutorul bancii si a fost deacord cu acele costuri.." pai da, pt ca nu am avut de ales. Acum vom avea, pt ca incet incet putem migra de la o banca la alta in functie de oportunitati. Pt simplificare asa cum poti face acum cu operatorii de telefonie, iti iei numarul si pleci.

   Hai la mai bine
  • 0 (0 voturi)    
   Sa ne inchinam bancii... (Miercuri, 9 iunie 2010, 17:52)

   Catalin [anonim] i-a raspuns lui laurentiu

   Banca nu iti baga un sac de bani in buzunar, iti vinde un produs si ar trebui ca ea sa-ti fie recunoscatoare tie ca client, si nu invers ! Mentalitatea de genul asta e stupida si e motivul pentru care a aparut aceasta directiva !
  • 0 (0 voturi)    
   hahahahahaha (Joi, 10 iunie 2010, 7:34)

   tirtau [anonim] i-a raspuns lui laurentiu

   asa este prietene....romanasul nostru tot mioritic si de buna credinta a facut credit la banca ,asa se prezuma de buna credinta ,dar buna credinta asta a lipsit cu desavarsire in cazul bancilor ....vad ca tu esti un adevarat capitalist ,probabil creditul la banca nu-l ai ,deoarece nu faceai astfel de afirmatii,noi astia fraieri nu am putut veni cu avocatul ptr credit bancar ,cred ca nici ei nu se descurcau prea bine in fata acelor contracte.Mizeriile astea de contracte se aplica in Romanica aproape peste tot,toti ne ard pe unde ne prind(vezi taxa de mentenannta de la RDS-RCS)DAR CINE-I ACOPERA ?STATUL.......
   EU NU AM CITIT LEGEA ASTA ,DAR INTELEG ASTA;BANCILE ,IN CARDASIE CU bnr si statul roman NE-AU BAGAT MANA IN BUZUNAR IN CEL MAI JOSNIC MOD........norocul nostru e dat de faptul ca e o directiva europeana ,ptr ca altfel DRACU NE LUA
 • +2 (2 voturi)    
  victorie (Miercuri, 9 iunie 2010, 16:50)

  marian [anonim]

  De ce nu spune BOC ca aceasta masura este ceruta de UE de mai mult timp ? si si-o atribuie in ziua depunerii motiunii? Oare crede ca cei capabili sa ramburseze anticipat un credit nu stiu asta?
  • 0 (0 voturi)    
   re (Miercuri, 9 iunie 2010, 16:56)

   laurentiu [anonim] i-a raspuns lui marian

   te asigur eu Marian ca UE nu a cerut-o in forma aceasta..nici pe departe...sunt amendamente pe care le punem doar noi in practica sub forma decisa...
   in fine..poti foarte bine sa nu ma crezi :)
 • -1 (1 vot)    
  si inca ceva (Miercuri, 9 iunie 2010, 16:54)

  laurentiu [anonim]

  romanii sunt restanti ceva de speriat...foarte multi din cei care au credite sunt restanti (nu fac fata sa achite ratele conform graficele de rambursare)...nici nu-si au rostul discutii despre rambursari anticipate cand nici ratele curente nu se pot achita...
  dar romanul sare in sus ca scade comisionul de rambursare anticipata...ok, sa ne bucuram..dar cati dintre noi au acum bani suplimentari cu care sa ramburseze catre banci sume peste ratele mentionate in graficele de rambursare? dar hai sa ne bucuram si sa privim asta ca o mare usurare..nu mai avem comision de ramb anticipata...hai sa dam navala toti sa ne inchidem creditele :))
  si daca va ganditi ca aceasta micsorare de comis ramb anticipata va ajuta in ideea refinantarilor de credite curente la alte banci..stati linistit..dobanzile sunt mai mari decat majoritatea creditelor contractate in perioada de nebunie/boom...

  peste 15 ani romanii se vor bucura cu adevarat de aceasta decizie..daca va mai fi valabila in forma aceasta :)
  • +1 (1 vot)    
   Banii... (Miercuri, 9 iunie 2010, 17:54)

   Catalin [anonim] i-a raspuns lui laurentiu

   Nu trebuie sa ai banii de rambursare, trebuie sa faci un credit de refinantare si banii se transfera intre banci. Abia astept sa-i ard pe cei de la RBS care imi iau 50 de euro pe luna numai pentru o asigurare de viata !
  • 0 (0 voturi)    
   Romanii au inteles destul de bine (Joi, 10 iunie 2010, 0:26)

   Debitor [anonim] i-a raspuns lui laurentiu

   Tu cred ca nu prea vrei sa pricepi.
   In momentul in care platesti cateva rate anticipate, totul se inregistraza la principal si ai doua solutii: sa scurtezi perioada sau sa soliciti diminuarea ratei. Mai exista si solutia refinantarii pentru ca in fond TU esti clientul si banca face profit pe seama ta. Serviciile bancare sunt mizerabile.
   Cea mai enervanta este procedura prin care ti se ipotecheaza bunul dar la final, cand iti achiti datoria, uita sa-si faca o procedura prin care sa-ti ridice imediat ipoteca fara sa te mai plimbe pe drumuri. In niciun contract nu exista vreo prevedere referitoare la ridicarea ipotecii la sfarsitul achitarii datoriei. Ti se pare civilizat? Poate vrei sa spui ca romanii sunt prea toleranti.
 • +1 (1 vot)    
  Si pentru contractele de leasing? (Miercuri, 9 iunie 2010, 17:01)

  virgil [anonim]

  @Hotnews, va rog sa precizati daca asta se aplica si contractelor de leasing, sau doar creditelor. Multumesc.
  • 0 (0 voturi)    
   se aplica (Miercuri, 9 iunie 2010, 17:15)

   C. Ionescu [anonim] i-a raspuns lui virgil

   In proiect asa era prevazut. Daca nu a fost modificat textul in sedinta de guvern, prevederile sunt valabile pentru: contracte de credit, inclusiv contracte garantate cu ipoteca, contracte de leasing, etc.
 • +1 (1 vot)    
  Lasa frateee ca gasim noi alte comisioane! (Miercuri, 9 iunie 2010, 17:01)

  Moa [anonim]

  ... crede cineva ca bancile vor sta sa se uite cum pierd bani?! Ei, bine nu, vor gasi alte comisioane care sa inlocuiasca comisionul de rambursare anticipata, eventual "comision-ca-ati intrat in sucursala", "comision-ca-ati-cerut-o-informatie-la-ghiseu" si desigur, "comision-ca-ati-luat-loc-pe-scaun" :)
  • 0 (0 voturi)    
   evident ca vor incerca (Miercuri, 9 iunie 2010, 17:23)

   C. Ionescu [anonim] i-a raspuns lui Moa

   De aceea se prevede ca banca are dreptul de a incasa maxim 4 comisioane: comision de administrare credit, comision de penalizare pentru intarzierea la plata, comision de rambursare anticipata (daca e cazul - contract cu dobanda fixa) si comision unic pentru servicii prestate la cererea clientului.
   Se interzic explicit: comisionul de depunere/retragere numerar pentru plata ratelor, comisionul de analiza a dosarului de credit in cazul in care creditul nu se acorda.
 • 0 (0 voturi)    
  inca o ordonanta pentru cei bogati (Miercuri, 9 iunie 2010, 17:20)

  acela [anonim]

  asta ii avantajeaza numai pe cei cu multi bani, care isi pot permite sa achite anticipat un credit, ca sa scape repede de ceea ce va urma pentru cei fara bani. Este inca o dovada ca guvernantii lucreaza cu bancile doar pentru oamenii cu bani multi, si nu pentru tot poporul. De ce nu dau guvernantii si o ordonanta prin care toate dobanzile bancare se reduc cu 25%, ca si salariile?!
  • +1 (1 vot)    
   Nu e doar pentru ei (Miercuri, 9 iunie 2010, 17:56)

   Catalin [anonim] i-a raspuns lui acela

   Poti sa faci credit de refinantare, si banca de la care faci creditul transfera banii bancii la care ai creditul pe care vrei sa-l rambursezi.
 • 0 (0 voturi)    
  Intrebare (Miercuri, 9 iunie 2010, 19:56)

  cosmin [anonim]

  Ce se intelege din ultima fraza a articolului: "Consumatorul are dreptul la rambursarea anticipata totala sau partiala a creditului in orice moment. Creditorul are dreptul la compensatie in caz de rambursare anticipata"?
  • 0 (0 voturi)    
   Sucitura-nvirtitura (Joi, 10 iunie 2010, 0:06)

   arco [anonim] i-a raspuns lui cosmin

   Pa ce nu ii clar? Ii o sucitura-nvirtitura in favoarea bancilor evident. Ca nu se lasa ei cu una cu doua , sa nu-si recupereze "pagubele" pe care le produci sistemului de excroci prin rambursarea anticipata.
  • 0 (0 voturi)    
   mentiuni formular (Joi, 10 iunie 2010, 7:55)

   C. Ionescu [anonim] i-a raspuns lui cosmin

   Sunt mentiuni obligatorii din formularul standard de precontractare.
   Banca e obligata sa informeze clientul ca are dreptul la rambursare anticipata in orice moment.
   La contractele cu dobanda fixa, unde banca are dreptul sa perceapa max. 1% comision de rambursare anticipata, trebuie sa mentioneze in formular si modul de calcul al sumei comisionului astfel incat clientul sa poata determina singur cat il costa rambursarea creditului.
 • 0 (0 voturi)    
  hahahahahahahahahahah (Joi, 10 iunie 2010, 6:00)

  tirtau [anonim]

  stati asa si nu va entuziasmati,pana la urma este o chestiune fireasca ............si sa nu uitati niciodata ca toata japca asta ordinara de la politicieni vi se trage....
  legi de genul asteia trebuiau date de acum 20 de ani ....acum e tarziu ,mare parte a populatiei tarii este datoare vanduta la banci,si nu datorita sumelor imprumutate ,ci datorita acestor nenorocite de comisioane......................NU-I UITATI PE POLITICIENII TARII.............
 • 0 (0 voturi)    
  pacaleala (Joi, 10 iunie 2010, 7:55)

  adi [anonim]

  bancile sunt camatari cu acte in regula.nu merita sa lucrezi cu ele.mai bine mananci doar paine cu ceapa pana iti faci casa.
 • 0 (0 voturi)    
  CE SE POATE FACE (Joi, 10 iunie 2010, 8:45)

  datornic [anonim]

  O intrebare ne macina pe toti
  CE SE POATE FACE/

  1) Situatia se datoreaza acelor politicieni care au migrat in functii de conducere la banci
  Din cauza lor s-a ajuns la aceste dobinzi aberante in Romania
  Sau mai pe scurt : ciini care pazeau stina au mincat oile .....fiind de fapt niste lupi CORUPTI de bancile straine.
  2) Daca nu era criza aceasta nu se intimpla nimic.
  Jaful ar fi continuat , desi in ceea ce priveste dobinzile nesimtite el este in functiune si acum.
  3) Solutia este simpla:
  - emisiune cu bonuri de trezorerie care sa asigure un capital pentru CEC, singura banca de stat.
  - CEC sa dea apoi credite foarte ieftine din acesti bani ( dobinda trezoreriei + 0,25%)
  Dar m-ar mira ca cineva din "iubitii" conducatori sa doreasca asa ceva.
 • -1 (1 vot)    
  Ma bucur dar e gresit (Joi, 10 iunie 2010, 9:01)

  messe [anonim]

  Am si eu credit ipotecar si ma bucur ca o sa am un comision de rambursare mai mic.

  Dar legea asta (mai ales partea care se refera la aplicarea ei creditelor aflate in derulare) contravine total unei economii libere sau principiilor de baza ale capitalismului. In plus, sunt convins ca uniunea europeana va atrage atentia Romaniei ca aceasta ordonanta, in forma actuala, nu e deloc in concordanta cu legislatia europeana. Eu zic ca in maxim 1 an ordonanta asta dispare.
 • 0 (0 voturi)    
  de tot rasul (Joi, 10 iunie 2010, 9:30)

  geo [anonim]

  cand e vorba sa impoziteze dobanzile la depozite, bancile aplica noile legi in maxim 30 de zile. cand e vorba sa se elimine comisionul la creditare, le trebuie 90 de zile. banci de k -at.
 • 0 (0 voturi)    
  credite in derulare... (Joi, 10 iunie 2010, 9:51)

  IonIon [anonim]

  ...pentru tipul asta de credite nu cred ca se va modifica comisionul d plata anticipata, din pacate. Motivul este contractul deja semnat. Stie cineva mai multe?
  • 0 (0 voturi)    
   act aditional (Joi, 10 iunie 2010, 11:01)

   ela [anonim] i-a raspuns lui IonIon

   banca este obligata sa semneze un act adițional la contract prin care reduce comisionul de rambursare anticipata
 • 0 (0 voturi)    
  vedeti ilegalitati Volksbank (Joi, 10 iunie 2010, 9:55)

  mihai [anonim]

  Dar de comisionul de "risc" perceput de Volksbank la credite cu garantie imobiliara ce ziceti???In conditiile in care creditul este garantat cu un imobil care are si asigurare, unde este riscul bancii????Motivarea bancii: "pentru punerea la dispozitie a creditului"...se percepe un comision de risc.Pai nu platesc dobanda pentru faptul ca ma folosesc de acesti bani???Nu mai spun si de alte abuzuri practicate de aceasta banca:comisionul de rezerva minima obligatorie, pe care de altfel l-au si scos, precum si marirea abuziva a dobanzii care era fixa pe motiv de "schimbari semnificative pe piata monetara"....In prezent au revenit la dobanda initiala fixa dar refuza sa restituie banii incasati abuziv...Asa ca aceasta ordonanta e binevenita dar nu stiu daca rezolva toate problemele din domeniul creditarii...
 • +1 (1 vot)    
  puneti-va in locul bancilor (Joi, 10 iunie 2010, 10:08)

  ady [anonim]

  Ca sa intelegeti mai bine puneti-va treaba inversati situatia:
  Sa zicem ca ati facut un depozit la o banca pe un an cu o dobanda care convenabila.
  Dupa trei luni, banca vine si va zice: "nu mai am nevoie de banii tai, i-ai inapoi".
  V-ar conveni? Vi s-ar parea normal ca banca sa plateasca o penalizare?
  Eu zic ca da.
  Cu creditele e aceeasi situatie, cu rolurile inversate.
  • 0 (0 voturi)    
   Nu chiar:) (Joi, 10 iunie 2010, 11:09)

   arsenecristescu [anonim] i-a raspuns lui ady

   Mi-as cauta o alta varianta buna de a plasa banii. De asta e economia de piata buna, ca ai libertatea de a te reorienta atunci cand pica o optiune. Chestia asta cu "sanctionarea" prin comisioane diverse din pacate la noi se aplica numai clientului.Cum scade EURIBORUL, pac vine banca si mai scoate din maneca un comision de risc, de conjunctura, de miercuri treishpe etc. Cum creste , cum: sorrry, tre sa corelam cu EURIBOR, creste rata.
   Asadar, e binevenita adoptarea acestei hotarari.
  • 0 (0 voturi)    
   stai un pic, (Joi, 10 iunie 2010, 13:50)

   capatu` satului [anonim] i-a raspuns lui ady

   sa`ti explic io cum fura bancile de la noi si de pretutindeni:
   1. clientu` primeste creditu` de la banca - binenteles banca retrage din suma acordata, comisionu` de risc de neplata si alte comisioane (frectzii ce contribuie la un climat bancar cu un profit superior oricarei activitati economice serioase);
   2. imediat dupa acordare creditului, desi are acoperirea riscului platit deja de client prin comisionu` de risc, banca vinde inca o data riscu` de neplata prin diverse instrumente derivate - binenteles ca instrumentu` derivat sa aiba un pret corect, banca isi permite sa speculeze asupra propriului derivat emis;
   3. din speculatiile instrumentelor derivate banca obtine, intr-un timp scurt, toti banii acordati clientului - banca recupereaza creditu o data din instrumentu` derivat iar a 2-a oara de la client;
   4. peste derivate, conditii stufoase si restu` smenurilor, apare banca si spune ca i se cuvine si comisionu` de rambursare anticipata.

   astfel se explica cum o societate bancara de talia lui goldman sachs, dupa ce a fost acuzata ca a contribuit la producerea crizei, afisand pierderi imense in anu` precedent, anu` acesta a scos un profit super pe spinarea fraierilor de pe tot globu` si pt. ca autoritatile de reglementare nu aveau decat un singur interes - buzunaru` personal, lucru ce se intampla si la noi - bogdan olteanu` si ceilati de la conducerea bnr sa ne traiasca, daca parlamentu` punea nishte ciobani fara scoala, probabil bnr si`ar fi facut treaba...

   suntem saraci, dar nu suntem prosti.
  • 0 (0 voturi)    
   nu (Joi, 10 iunie 2010, 14:40)

   florin [anonim] i-a raspuns lui ady

   Nu...nu trebuie sa plateasca o penalizare atata timp cat dobanzile pana la momentul respectiv sunt platite. Ca nici noi nu platim dobanda la credit la scadenta, ci pe parcurs.
 • 0 (0 voturi)    
  Praf in ochi (Joi, 10 iunie 2010, 11:11)

  Eu [anonim]

  De ce ne ambalam asa.. Daca in ordonanta e trecut doar comision de plata in avans si nu TOTAL COSTURI PLATA in avans avem un pas inainte dar efect 0. Bancherii au departamente juridice si de marketing care gandesc produse complexe. Inca avem dobanda si DAE; grad de indatorare claculat doar pe baza ratei (capital plus dobanda) fara comisione aplicate lunar ratei asa cum mentiona cineva mai sus de comisionul de risk de la Volksbank. In cazul refinantarii banca noua creditoare doreste o dovada scrisa a soldului creditului curent plus dobanda pe zi etc. In acest moment se depune o cerere la banca la care ai creditul in acest sens. Eliberarea dovezii costa in acest moment costa undeva intre 50-150EUR (va reamintesc ca in Romaniasi un extras de cont costa). Va garantez ca acest serviciu va avea pe viitor un pret proportional cu valoarea creditului care se doreste a fi inchis prin refinantare adica mii de euro. Mergand mai departe in cazul platii cash din buzunar a unei parti a creditului (atentie nu integral) - se face cerere scrisa si se specifica ce se intampla cu contractul - scade perioada rata ramanand egala cu cea actuala sau perioada ramane aceeasi cu micsorarea ratei. Comform cererei se semneaza un act aditional la contractul de credit original. Va garantez ca asa cum un contract de credit initial are un comision initial asa va avea orice act aditional. Numele comisionului il gasiti voi - eu ii spun comisionul legilor strambe si incomplete.
 • 0 (0 voturi)    
  datorii (Joi, 10 iunie 2010, 11:36)

  manuel [anonim]

  astia chiar ne cred prosti. pai daca nu avem bani sa platim ratele... cred ca putem plati anticipat? eu raman la convingerea ca nu ne vom indrepta niciodata daca nu vom scoate intreaga clasa politica in afara legii. apoi, ca sa nu construim societatea pe rahat, trebuie judecati cu totii, pentru toate faptele lor, din 1990 si pana acum. daca nu suntem in stare, atunci vom muri umiliti de niste retardati care se cred ca au puterea.
 • 0 (0 voturi)    
  comision de risc (Joi, 10 iunie 2010, 15:40)

  efemerul [anonim]

  am citi ca s-ar elimina si comisioanele (risc, valuta , etc.) si ar ramane numai 4
  daca stie cineva exact si ce putem face sa le eliminam din contarcte?
  • 0 (0 voturi)    
   comisioane (Joi, 10 iunie 2010, 16:45)

   C. Ionescu [anonim] i-a raspuns lui efemerul

   OUG prevede astfel
   4 comisioane derulare contract credit:
   - de administrare
   - de penalizare intarziere,
   - de rambursare anticipată (numai daca e dobanda fixa, max 1%)
   - un comision unic pentru operatiuni initiate la cererea clientului.
   2 comisioane colaterale:
   - analiză a dosarului, la deschidere, numai daca se accepta creditarea
   - de asigurare, numai pentru împrumuturile care au inclusă o polita de asigurare

   Alte comisioane nu sunt permise. Se interzice explicit comisionul pentru operatiuni cu numerar pentru plata ratei. Comisioanele se prezinta clientului inainte de a semna contractul, cu exemple de calcul pentru a putea fi comparate oferte de la mai multe banci. Contractele in derulare se modifica in termen de maxim 90 zile (din 21 iunie) cf noilor prevederi legale. Daca banca nu le modifica de bunavoie in 3 luni, ia amenda pana la 100000 lei pentru fiecare contract in neregula. Incepand cu 21 iunie, bancile sunt obligate sa accepte rambursarea/refinantarea creditelor in conditiile prezentei legi, daca clientul solicita acest lucru.
 • 0 (0 voturi)    
  Rambursare anticipata (Vineri, 11 iunie 2010, 18:48)

  mihvoi [utilizator]

  In primii 2 ani ai creditului, plating echivalentul a 4 rate am scutit 4 ANI (48 rate) la un credit pe 30ani.

  Este drept sa se puna un comision de plata anticipata, dar nu mai mult de o luna de dobanda la banii returnati anticipat. De la 2% in sus era nesimtire.


  Mai multe detalii despre cat/cum se poate castiga la o rambursarea anticipata:

  http://mihvoi.blogspot.com/2010/05/rambursare-anticipata-credit-partiala.html
 • 0 (0 voturi)    
  desprecomisioane (Miercuri, 16 iunie 2010, 18:23)

  G. [anonim]

  Azi 16.06.2010 am soliciat la BCR o situatie financiara doarece doresc refinantarea creditului ipotecar pe care il am in derulare.
  Functionarii bancii BCR mi-au trecut in situatia financiara si comisionul de rambursare anticipat de 3,5% motivind ca inca nu au primit nici un document care sa notifice excluderea acestui comision.

  Rog daca cineva ma poate informa si indruma pentru rezolvarea acestei situatii?
  va multumesc,
  • 0 (0 voturi)    
   Comision rambursare anticipata (Miercuri, 23 iunie 2010, 8:12)

   Ionela [anonim] i-a raspuns lui G.

   Credit Raiffeisen bank, dobanda fixa
   Am inceput demersurile de refinantare la banca ING, insa ieri 22.06.2010 cand am fost la banca sa lamuresc aceeasi problema a comisionului de rambursare anticipata care era de 4.5% iar acum este de 1%, am primit acelasi raspuns, si anume "comisionul ramane acelasi; inca nu am fost anuntati in acest sens".
   Deja sunt stuperfiata.... am ramas fara cuvinte. Din articolele pe care le-am citit am inteles ca bancile sunt obligate ca in termen de 10 zile de la publicarea oug in Monitorul Oficial, la cererea clientului trebuie sa respecte noile reglementari, deci:"A fost publicata OUG in Monitorul Oficial?" stie cineva?
   Mie nu prea imi vine sa le dau mai mult cu 5-6 mil ca nu au fost ei informati inca!
 • 0 (0 voturi)    
  Se aplica si la LEASING? (Sâmbătă, 26 iunie 2010, 18:17)

  Bianca M [anonim]

  Aceasta ordonanta si lege Europeana , se aplica si la contractele de Leasing , incheiate cu IFN-uri?(Institutii Financiare Nebancare ) spre exemplu eu am un contract de leasing cu IMPULS LEASING Romania IFN...si as vrea sa-l achit si sa inchei contractul anticipat.Multumesc
 • 0 (0 voturi)    
  Comision rambursare anticipata (Marţi, 13 iulie 2010, 11:04)

  Robert [anonim]

  Poate cineva sa ma lamureasca? Am 2 credite in Euro, cu dobanda variabila, unul de investitii, negarantat si al doilea pt achizitia unui autoturism, garantat cu acesta! Doresc sa fac rambursare anticipata integrala, iar cei de la banca mi-au comunicat faptul ca tb sa achit comisionul de 3%, deoarece prevederile OUG 50 nu se aplica la persoane juridice (creditele sunt pe Intreprinderea Familiala); daca-mi poate spune cineva in ce masura au sau nu dreptate cei de la banca, i-as fi recunoscator. Multumesc.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by