Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Comisionul de rambursare anticipata a creditelor cu dobanda fixa a fost limitat la maxim 1%. In cazul imprumuturilor cu dobanda variabila, comisionul este eliminat

Comisioanele la rambursarea anticipata a creditelor bancare cu dobanda fixa vor fi reduse la maxim 1% din valoarea creditului rambursat anticipat daca perioada de timp dintre rambursarea anticipata si data convenita pentru incetarea contractului de credit este mai mare de un an, potrivit unei ordonante adoptata de Guvern.

De asemenea, comisionul va fi limitat la 0,5% daca aceasta perioada este mai mica de un an. Pentru rambursarea imprumuturilor cu dobanda variabila, nu se aplica niciun comision. Premierul Emil Boc sustine ca acest act normativ fixeaza dreptul consumatorului de a rambursa anticipat creditul. Potrivit premierului, in prezent, comisioanele variaza intre 4 si 5%.

Actul normativ mai prevede ca bancile sa ofere consumatorilor informatii standard referitoare la credite.

"Cei care vor un imprumut vor primi un formular standard care le va permite sa compare mai multe oferte de la banci", a precizat premierul. Ordonanta mai prevede dreptul consumatorului de a renunta la contract in termen de 14 zile calendaristice.

A iesit si Portugalia din recesiune

Economia Portugaliei a crescut cu 1,1 la suta in primul trimestru al anului fata de trimestrul precedent, cand economia s-a contractat cu 0,1 la suta, a anuntat Institutul National de Statistica.

Prima estimare a Institutului presupunea o crestere de unu la suta.

In ritm anual, economia Portugaliei a crescut cu 1,8 la suta in primul trimestru al anului, fata de aceeasi perioada a lui 2009, cand a scazut cu unu la suta. Initial, INE estima pentru primul trimestru al anului o crestere anuala a economiei portugheze de 1,7 la suta.

In plus, INE a anuntat ca deficitul comercial al tarii a crescut la 4,801 miliarde de euro in perioada februarie-aprilie, fata de 4,625 miliarde de euro in aceeasi perioada a anului trecut.

Pentru a lupta cu deficitul bugetar, guvernul portughez condus de Jose Socrates a aprobat luna trecuta un nou plan de masuri anticriza, care include reducerea cheltuielilor publice, majorarea TVA-ului si a altor impozite.

Salariile mari din sectorul public precum si lefurile politicienilor si ale membrilor guvernului vor fi diminuate cu 5%.

Taxa pe valoarea adaugata va fi majorata de la 20 la 21%, iar impozitele pe venit vor fi majorate cu 1,0 pana la 1,5 procente.

Programul Rabla a fost suplimentat cu 30.000 de tichete

In sedinta de Guvern de ieri s-a adoptat suplimentarea programului Rabla cu inca 30.000 de tichete. Aceasta este a treia suplimentare a programului Rabla in acest an, numarul total de vouchere urmand sa ajunga la 190.000, iar bugetul sa treaca de 700 milioane lei. Prima de casare este de 3.800 lei, iar prin program peste 60.000 de persoane isi vor lua masini noi.

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, anunta saptamana trecuta ca programul ar putea fi suplimentat si spunea ca au fost casate peste 110.000 de masini vechi, mai mult decat s-a reusit in toti anii anteriori la un loc prin program. Circa 22.000 de persoane isi luasera masini noi prin programul Rabla, dar pana la finalul anului numarul va ajunge la 60.000.

Editia 2010 a programului Rabla a inceput in 18 februarie, cand au fost distribuite 60.000 de vouchere. Ulterior, numarul de vouchere a fost suplimentat de doua ori, de fiecare data cu cate 50.000, iar acum e oficiala a treia suplimentare, cu 30.000.