Romania si Letonia sunt singurele tari din Europa si Asia Centrala ale caror economii se vor comprima in acest an, potrivit raportului Global Economic Prospects 2010publicat de Banca Mondiala (BM). Astfel, analistii BM se asteapta ca Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei sa scada cu 0,5% in acest an, iar economia Letoniei sa se contracte cu 3,5%.

In 2011, economia Romaniei ar urma sa revina pe crestere, cu un avans al PIB de 3,6%, urmand ca in 2012 economia sa creasca cu 4,4%.

In Europa si Asia Centrala, BM se asteapta la o crestere economica de 4,1% in acest an, urmand ca PIB-ul sa avanseze cu 4,2% in 2011 si 4,5% in 2012.

"Dupa o contractie economica estimata la 5,3% in 2009 - cea mai severa scadere comparativ cu celelalte regiuni - se prognozeaza ca PIB-ul din Europa si Asia Centrala va creste cu 4,1% in 2010. Cu exceptia Orientului Mijlociu si a Africii de Nord, acesta este cel mai lent ritm de crestere dintre regiunile in curs de dezvoltare, si este cu 3,2 puncte procentuale mai scazut decat media ultimilor cinci ani de dinainte de criza", se arata in raport.

Analistii BM mai arata ca revenirea economica reflecta avansul celor mai mari economii ale regiunii, Rusia si Turcia, care genereaza 62% din PIB-ul regiunii. Cele doua tari vor inregistra cresteri economice de 4,5%, respectiv 6,3% in acest an.

"Revenirea activitatii in urmatoarele patru economii este slaba (Polonia, Kazahstan si Ucraina) sau ramane negativa (Romania)", se mai spune in raportul Global Economic Prospects 2010.