Sebastian Vladescu: "Daca vom avea o scadere economica de 2%, vom creste taxele"
"In cazul in care recesiunea economica din Romania ramane asa cum este astazi, la 0, poate -1%, nu va fi nevoie sa luam masuri suplimentare, chiar daca vor fi probleme, facem ajustari, taiem cheltuielile. Daca vom avea o recesiune de -2, -3, -4%, discutam deja de un alt scenariu. Dupa parerea noastra, la anul, va fi tot 0, sau o usoara crestere economica", a declarat Vladescu.
In alta ordine de idei, Sebastian Vladescu a afirmat ca spera sa mai fie in functie si saptamana viitoare, dupa votarea motiunii de cenzura.
"E prima data in viata mea cand, fiind intr-o functie, spun ca sper sa fiu si saptamana viitoare. Si nu de dragul meu", a adaugat Vladescu. Ministrul a precizat ca daca legea de scadere a salariilor bugetarilor si a pensiilor va fi declarata neconstitutionala, nu-si va da demisia, ci va cauta alte solutii de reducere a deficitului bugetar.
Ministrul a adaugat ca, pe langa scaderea de salarii si pensii, Guvernul are in plan si masuri de relansare a economiei, printre care o schema de garantare pentru absorbtia fondurilor comunitare, revizuirea sistemului de ajutor de stat si posibilitatea de a permite garantarea creditelor luate pentru dezvoltarea proiectelor de fonduri structurale, acte normative care vor fi anuntate saptamana viitoare.

Experiențe personale: 5 tineri din România povestesc cum au folosit pandemia pentru a se reinventa
Cum să devii imun la reclame pentru a nu-ți arunca banii aiurea. Ghidul minimalistului fericit
România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
„Hai la mere! Mere dulci cum n-aţi mai gustat!”.
Ridicându-se indispus din pat şi privind pe fereastră, văzu un târgoveţ ce vindea, într-adevăr, mere, înconjurat de o mulţime de muşterii.
„Trebuie să fie tare bune merele alea”, îşi spuse mai-marele cetăţii şi, făcându-i-se poftă, îl chemă pe primul său sfetnic şi îi porunci:
„Ia cinci galbeni şi mergi în piaţă să cumperi mere de la târgoveţul acela”.
Primul sfetnic îl chemă pe paharnic şi îi spuse:
„Uite patru galbeni, du-te şi cumpără mere”.
Paharnicul se adresă, la rândul său, stolnicului:
„Poftim trei galbeni, de care să cumperi mere de la târgoveţul acela”.
Stolnicul îl chemă pe primul străjer îi dădu doi galbeni şi îl trimise în piaţă. Acesta dădu un galben unui străjer din subordine, iar acela se duse la târgoveţ şi îi luă la rost:
„Hei, ce tot strigi aşa? Ai tulburat somnul mai-marelui cetăţii, iar drept pedeapsă mi-a poruncit să-ţi confisc căruţa asta cu mere”.
Zis şi făcut. Întors la şeful său, străjerul se lăudă:
„Am făcut un târg nemaipomenit. Cu un galben am cumpărat o jumătate din căruţa cu mere a tărgoveţului”.
Primul străjer merse la stolnic: „M-am târguit şi, cu cei doi galbeni pe care mi i-ai dat am reuşit să cumpăr un sac cu mere!”.
Stolnicul - repede la paharnic: „Cu trei galbeni am luat o tolbă întreagă cu mere”.
Paharnicul dosi jumătate din cantitate şi apoi merse la primul sfetnic:
„Iată, cei patru galbeni mi-au ajuns doar pentru o jumătate de tolbă cu mere”.
Iar primul sfetnic se înfăţişă dinaintea stăpînitorului cetăţii şi glăsui:
„Măria ta, iată, am îndeplinit porunca. Numai că de acei cinci galbeni n-am reuşit să târguiesc decât cinci mere”.
Mai-marele cetăţii muşcă dintr-un măr şi cugetă:
„Hmmm… Cinci mere pentru cinci galbeni… scump, foarte scump! Şi, cu toate astea, târgoveţul acela avea o mulţime de cumpărători.
Înseamnă că lumea
Deoarece merele sint scumpe, in cetate vor fi scazute pensiile. Si, daca nesimtitii tot mai stau la coada la mere, vor fi crescute si birurile. Sa se invete minte toti evazionistii nenorociti care cumpara mere si usturoi fara factura!
si la carciumile pline.
aaaaa ?
deci nu e criza.
150 de mii de romani au conturi de peste 100 de mii de ioroi, bucata. total estimat, cam 13 miliarduri de ioroi, purcoi.
totzi au fost la cumparat de mere.
2. daca targovetul ar fi avut pretul afisat asa cum cer niste reguli elementare de comert...
3. daca targovetul se stia om cinstit n-ar fi acceptat asa usor confiscarea carutei cu mere...
4. daca toata cetatea este deservita de niste oameni de o calitate morala cel putin indoielnica..
5. din pct 3+4 putem extrapola fara prea mari dubii ca populatia regatului respectiv e cam la acelasi nivel, nu?
Pornind de la aceasta observatie se poate dezvolta binisor subiectul. Nu este locul si nici timpul nu e foarte generos.
1. in latina deservio/deservire inseamna a te devota unei cauze, a servi cu devotament.
2. in franceza desservir inseamna a face un serviciu pentru cineva sau pentru o entiate/organizatie.
Eu inteleg altceva din povestire si anume ca mintea omului este construita astfel incat sa speculeze orice situatie in avantajul ei.
2. daca targovetul ar fi avut pretul afisat asa cum cer niste reguli elementare de comert...
3. daca targovetul se stia om cinstit n-ar fi acceptat asa usor confiscarea carutei cu mere...
@2 vorbim de o poveste, nimeni n-a zis ca era pretul neafisat, poate era afisat, na!
@3 tu te stii om cinstit? vrei sa-ti demonstrez ca la controlul masinii tale ar trebui sa dai o amenda buna pentru ca nu respecti o gramada de reguli? Cu abuz, poti sa faci si inchisoare, nu-i problema.
Romanul plecat in strainatate da rezultate intr-un sistem corect. Daca toti ar fi nenorociti cum zici tu, ar trebui sa nu fie multe cazuri de oameni apreciati in strainatate pentru ca se conformeaza si performeaza in sistemul corect.
Povestirea vrea sa spuna ca sistemul este nemernicit (nu ticalosit, in speranta ca este mai dur) si parerea mea este ca prin punctele 2.3.4 5 incerci sa o rastalmacesti in favoarea nemernicilor. Poate faci asta pentru ca esti un releu: ai prins ideea, n-ai rumegat-o si acum crezi ca este a ta.
Si prin extrapolare priveste la colonii, unde oameni needucati, predispusi la degradare morala (spun asta pentru ca post plecare colonizator au ajuns dezastruos), struniti de un sistem corect si functional au dat rezultate. (in perioada in care au fost struniti).
Pe scurt ce vreau sa spun este ca vina este in proportie de 90% la detinatorul puterii (eventual de a face si un abuz - vezi confiscarea merelor) si poate doar 10% la cetatean.
Sa crestem birurile atunci, ca e clar ca isi permit sa plateasca mai mult daca pot sa dea un galben pentru un mar.
"Inseamna ca lumea are bani...Ia sa maresc eu IMPOZITELE!"
Cit despre iesirea din criza stii tu ceva, dar pe jumate. Noi vom iesi din criza cind industria va merge si va genera bani suplimentari pentri comert si servicii. Iar industria romaneasca, in proportie de 70-80% are ca piata de desfacere europa de vest. Asadar, cit iai sunt in criza, nu au nevoie de comenzi de la noi. Cind scapa de criza, le creste consumul, deci si comenzile.Si atunci industria va creste (cum de fapt a facut-o in continuu in Jun 2009, daca te uiti pe statistici vei vedea). Si la citeva luni dupa cresterea industriei va creste usor consumul pentru servicii si comerts. Cam asta e succesiunea
Dar dl. Vladescu a trecut prin facultate ca gasca prin apa. Sau reinventeaza roata, cine stie....
Daca o mai tin astia mult in felul asta, o sa incep sa regret ca nu l-am votat pe Geoana. Aia stiau una si buna...impozit progresiv, pomeni, masuri socialiste de-ale lor...nu-s de acord dar macar ei stiau ce sa faca, fata de astia care n-au nici o idee. Cel putin Vladescu e in plop.
Afara cu el !
Pina acuma eram toti specialisti in fotbal si politica. Acuma de cid cu criza, observ ca am devenit toti experti si in politici macroeconomice.
"afla ca o marire de TVA nu afecteaza firmele direct, ci doar consumul"
Vrei sa te mai gandesti putin inainte sa faci astfel de afirmatii? Crezi ca daca o firma poate deconta TVA-ul, automat nu mai este afectata de fluctuatiile taxei?
Si inca ceva. Tu ca ministru al finantelor nu te apuci sa faci astfel de afirmatii, nu ai voie. Daca un posibil investitor nu-si poate face un plan de afaceri macar pe un an, automat nu mai investeste. Stabilitatea este extrem de importanta.
Cit despre afirmatiile ministrului de finainte, el a spus doar ca in ziua de azi nimeni nu stie cu exactitate care va fi evolutia economiei globale. Si a mai spus ca masurile actuale sunt calculate a fi suficiente pentru maxim o scadere de 1%. Tun crezi ca daca ministrul nu declara ceva, oamenii de afaceri nu-si iau masuri de precautie? Crezi ca-si fac planurile de afaceri dupa declaratiile ministrului de finante?
Da' na, bine ca esti tu nelimitat in desteptaciunea ta.
Guvernul Boc, ala care "cica" nu face nimic, a tras o lege: Legea-cadru nr. 330/2009 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 762 din 9 noiembrie 2009
Acolo sunt inclusi chiar si parlamentarii, nu numai ministrii. Scaderea cu 25% ii va afecta atat pe ministri, cat si pe parlamentari. Esti multumit acum?
Dupa cum era de asteptat, legea asta nu a schimbat peste noapte mentalitatea romanilor.. nici ordonantele de anul asta care au taiat din sporuri si alte magarii care ajung sa fie mai mari decat salariul in sine. Bugetarii nostri au gasit multe cai prin care sa traiasca si mai departe la fel de lejer, desi tzipa cat pot de tare ca sunt nedreptatiti.
Asa ca singura solutie decenta ramane centralizarea sistemului de salarizare la ministerul de finante si plata salariilor direct in conturi bancare.
Dar el nu face reforme, el nu previne, el doar trage concluzii o data la trei luni si mai arde poporul la taxe. Ce simplu e sa fi ministru!
Si intrebat daca se cresc taxele a spus ca deocamdata nu se pune problema. Dar, daca se ajunge la scadere economica de 2-3-4% atunci vorbim de alt scenariu, in care e posibila si o majorare de taxe. Asta-i tot. Iar voi ati tras concluzia ca se maresc taxele.
Si dupaia ne miram de ce nu se lanseaza economia. (cumva pentru ca e parazitata de stat?)
Oameni buni, toti cei care mai sunteti aici: plecati, fugiti. Ne ducem de rapa!
Dar de unde sa stie el astea? ce mi-era cu iobagii, ce mi-e cu noi acum. Una-doua hai sa crestem taxele. Poate te linseaza unul pe strada, bine ti-ar mai face.
Am o singura obiectie: un cititor grabit ar putea confunda "coroborarea" cu "corodarea". Putina atentie la cuvintele folosite, va rog!
Numai ca prostiile sunt ireversibile. Si operatiile acestor amatori sunt pe cord deschis, nu in laborator!
In acest moment INCASARILE bugetare acopera salariile, pensiile, ajutoarele sociale si alte mici daravele (contributia la UE si dobanzile). Atat. Nimic mai mult.
De restul banilor de care avem nevoie (medicante compensate, cheltuieli cu educatia, spitalele, politia, etc) ne imprumutam, cat inca mai putem.
Chiar mai credeti in mos Craciun? Chiar mai credeti ca exista alternative?
Zilele astea opozitia depune motiunea de cenzura. Pentru un pamflet a la Vadim nu e rau. Dar cautati ocolo o singura masura economica. Nu o sa gasiti. Pentru ca nu exista alternative la reducerea deficitului bugetar, la cum arata bugetul si economia Romaniei astazi. Ori bagi taxe (maresti veniturile), ori tai cheltuieli. Asa cum face orice familie care nu mai are bani. Ca solutia cu "ori te imprumuti" nu prea mai tine.
dati facilitati pt. crearea de locuri de munca, pt. aparitia de imm-uri productive, care sa aduca plus valoare, sa dea de lucru somerilor si va fi crestere economica.
asta ar insemna ca si guvernati.
altfel.....
Cum naiba sa cresti impozitele si sa BLOCHEZI efectiv incasarile la bugetul de stat !?! De ce ai vrea sa faci asta ? Ce interese ai avea sa faci asta ?
Este cel putin o masura rau intentionata.Prostie.... imi vine greu sa cred ca e., cel putin din partea unui om care are o functie de ...ministru.
Parca traiesc un film SF de prost gust.Absolut tot ce se intampla acum...asa zisele masuri anticriza...totul este doar o gluma proasta.Cel putin ,asta sper ca e...doar o gluma proasta.
Si cand te vei opri? Te-ai intrebat vreodata? Sau crezi ca nefacand nimic o sa crestem economic?
Vai de fundul nostru cu asa ministru..
- Subventii pentru formarea si mentinerea locurilor de munca in sectoarele afectate de criza (textile, imbracaminte, pielarie si automobile)
- Acordarea de credite preferentiale in anumite conditii pentru industria textila, imbracaminte, pielarie si pentru sectorul auto
- Suspendarea pe o perioada de 180 de zile a unor mecanisme promotionale la export, acestea urmand a fi aplicate doar produselor fabricate in proportie de cel putin 20% din componente autohtone
Suedia
- Reducerea ratei impozitului pe venit
• reducerea contributiilor de asigurari sociale la 29,71% pentru liber profesionisti si 31,42% pentru restul angajatilor
• reguli care permit angajatorilor sa amane plata impozitelor pe salarii pentru doua luni in cursul anului 2009
• reducerea impozitelor pentru anumite tipuri de servicii domestice
• reducerea impozitului pentru reparatia, intretinerea, modificarea structurala si extinderea locuintei.
Slovenia
- perioada de rambursare a TVA a fost redusa de la 60 la 21 de zile, pentru toate cererile depuse dupa data de 1 ianuarie 2010
- contribuabilii pot solicita reducerea bazei de impozitare cu 30% din suma investita in echipamente si active fixe necorporale
Austria
• Scaderea ratei de impozitare progresiva in ceea ce priveste impozitul pe venit
• Reducerea impozitelor pentru familii (reduceri de impozite pentru familii cu copii, deductibilitate fiscala a costurilor cu ingrijirea copilului etc.)
• Deductibilitatea fiscala a anumitor donatii in scop caritabil.
Nimeni nu spune ca masurile luate in alte state pot fi preluate si in Romania. Dar merita trecute in revista pentru a fonda o baza de scenarii alternative, cel putin. In alte parti din lume, ele chiar au avut efect. (hotnews)
Cuvintul de ordine... REDUCERE, dar de taxe si impozite.
Toate tarile de mai sus au trecut pe plus, iar unele au folosit imprumutul de la FMI pt sprijinirea IMM-urilor.
in 2010 ..se anunta totusi o marire a impozitelor si primii vizati sunt cei cu peste 20k euro/luna pe familie sau peste 10k/luna pentru un celibatar.
ei au de unde !! Germania, Franta, Suedia au o clasa medie majoritara! noi suntem departe de aceasta si cred ca numai o totala reformare a sistemului politic si juridic ne-ar scoate la limanul economic.
"Faţă de trimestrul patru din 2009, economia Romaniei a scăzut cu 0,3 procente. Cele mai mari creşteri ale PIB-ului comparativ cu primul trimestru din 2009 au înregistrat Slovacia, Suedia şi Polonia.
La nivelul întregii Uniuni, economia a avansat cu 0,5% în primul trimestru faţă de aceeaşi perioadă din 2009. În zona euro, PIB-ul a crescut cu 0,6%, după ce, în ultimele 3 luni din 2009 s-a contractat cu 2,3%."(Eurostat)
Ma mir ca are tupeul sa mai apara pe sticla cu astfel de ineptii dupa ce n'au reusit in 2 ani de "criza" sa reduca nimic sau aproape nimic din hemoragia de cheltuieli pe proiecte idioate sau sute de agentii de frecat menta.
Personaje din astea ar trebui trimise sa sparga piatra ca pe vremuri. Pacat ca nici de construit nu se mai construieste acum.