Noul premier nipon, Naoto Kan, a avertizat, vineri, ca tara sa risca sa intre in incapacitate de plata, dupa modelul Greciei, daca nu va reusi sa reduca uriasa datorie publica, potrivit AFP.

"Datoria publica a tarii este uriasa", a afirmat Naoto Kan, noul premier al Japoniei, in primul sau discurs de la preluarea mandatului, martea aceasta. "Situatia finantelor publice de la noi este cea mai rea, dintre tarile dezvoltate", a adaugat oficialul nipon.

Japonia are o datorie publica dubla fata de valoarea produsului intern brut, dupa decenii intregi de cheltuieli foarte mari si incasari relativ mici din taxe.

"Este dificil sa continuam politicile noastre fiscale, care depind de emisiunile de obligatiuni. Riscam intrarea in incapacitate de plata si pierderea increderii investitorilor, daca ignoram pericolul cresterii datoriei publice, asa cum putem intelege si din confuzia din zona Euro si in special din Grecia", a avertizat Naoto Kan, fost ministru al Finantelor.

Naoto Kan s-a pronuntat, in trecut, pentru o reforma "in mod obligatoriu" in sistemul de taxe, lansand un apel pentru o dezbatere pe tema reformei fiscale. El a aratat, de asemenea, ca sustine cresterea TVA.