De ce nu are succes sistemul de economisire-creditare in Romania?

de Dragos Comache     HotNews.ro
Vineri, 11 iunie 2010, 15:40 Economie | Finanţe & Bănci


In Romania doar o persoana din 100 a incheiat un contract de economisire-creditare, aceasta cifra fiind mult mai mica decat in alte state fost comuniste din Europa Centrala si de Est, unde nivelul ajunge chiar si la 50%. Reprezentantii celor doua banci de economisire-creditare în domeniul locativ pe pe piata locala, controlate de grupurile BCR si Raiffeisen, spun insa ca acest lucru se datoreaza faptului ca sistemul a fost implementat in Romania abia in 2004, in vreme ce in celelalte tari central si est europene sistemul a debutat la inceputul anilor '90.

De asemenea, acestia mai reclama si faptul ca sistemul Bauspar, cum mai sunt denumite produsele de economisire-creditare, este destul de putin cunoscut in Romania.

Andrei Stamatian, presedinte al Raiffeisen Banca pentru Locuinte, arata ca, spre deosebire de Slovacia de exemplu, unde sistemul de economisire-creditare a fost implementat in 1992, in Romania a aparut in 2004, o perioada de ascensiune economica rapida, in care lumea se gandea mai mult la consum decat la economisire.

De asemenea, reprezentantii bancilor pentru locuinte spun ca primii 4-6 ani sunt anii de constructie ai sistemului, aceasta fiind si perioada in care se afla Romania in prezent.

"Cred ca in primul rand este vorba si de noutatea sistemului, in Slovacia sunt totusi 18 ani de cand sistemul este in piata. In general, daca ne uitam in piata, primii 4-6 ani sunt anii de inceput, anii de constructie, aceasta fiind si perioada in care suntem noi", a declarat Alexandru Ciobanu, preşedinte BCR Banca pentru Locuinţe, la un seminar la Bratislava.

Promovarea insuficienta, una din cauzele succesului redus al sistemului de economisire-creditare

Totodata, Alexandru Ciobanu a mai precizat ca o alta explicatie pentru gradul scazut de penetrare al acestui sistemului de economisire-creditare ar fi si lipsa de cunoastere a sistemului, comparativ cu Slovacia, Cehia sau Austria.

"In primul rand ar fi nevoie de mai mare popularizare din partea noastra, a bancilor de economisire-creditare, actiuni care sa promoveze nu neaparat interesul de banca, ci felul cum functioneaza sistemul, beneficiile - care au fost clar demonstrate in celelalte tari europene, si mai ales in celelalte tari central-est europene", a mai spus preşedinte BCR BpL.

Andrei Stamatian este de parere ca si autoritatile ar trebui sa se implice in promovarea acestui sistem, avand in vedere ca produsul este sustinut de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului.

"Noi suntem un produs sustinut de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului. La fel ca noi mai sunt altele doua: ANL si reabilitarea termica. De acestea ati auzit mult mai mult pentru ca lumea vorbeste mai mult despre ele. Cred ca autoritatile ne-ar ajuta mult daca ar aduce in discutie publica si acest sistem sustinut de stat", a declarat el.

Numarul clientilor ar putea creste cu 51% in acest an

Reprezentantii bancilor de locuinte sustin insa ca Romania poate recupera decalajul fata de celelalte state din Europa Centrala si de Est, in conditiile in care tara noastra are o piata potentiala, imediata si pe termen scurt, ce este estimata la circa 9% din totalul populatiei.

"Daca ne uitam la evolutia pietei, aceasta s-a dublat in ultimele 18 luni. Am avut 3-4 ani de relativa liniste, insa in ultimele 18 luni vedem o dublare a pietei si anticipez ca in urmatoarele 18 luni piata se va dubla din nou", a precizat Alexandru Ciobanu.

El estimeaza ca numărul clienţilor care au încheiat contracte de economisire-creditare în domeniul locativ ar putea ajunge la 400.000 in acest an, cu 51% mai mult decât în 2009.

In acelasi timp, Andrei Stamatian este de parere ca actuala criza economica a avut si un efect benefic. "Putem recupera decalajele si partea de criza chiar ne-a ajutat pentru ca oamenii au vazut ca preturile apartamentelor nu mai cresc asa de rapid si are sens sa economiseasca pentru a avea o dobanda mica garantata", a spus acesta.

Potrivit datelor prezentate de reprezentantii bancilor de locuinte, doar 1% din populatie a incheiat un contract de economisire-creditare în domeniul locativ, fata de 13% in Ungaria, 22% in Slovacia si 24% in Croatia. In Germania, procentul celor care au incheiat un astfel de contract este de 37%, in vreme ce in Cehia si Austria 54%, respectiv 65% din populatie are un contract de economisire-creditare.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5990 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Nu a functionat si datorita dobanzilor mici (Vineri, 11 iunie 2010, 15:56)

  Locke [anonim]

  Eu am avut un astfel de depozit(economisire-creditare) unde am depus bani timp de 2 ani si apoi i-am retras si atat.
  Sincer, nu am avut nici un beneficiu in urma acestui sistem si cred ca a fost aplicat de forma. Am luat un pic mai putini bani decat am depus si de la banca nu am avut nici un fel de facilitate (de genul 0,1 mai putin pentru dobanda unui eventual credit).
  Practic m-am considerat un pic fraierit.
  Ca idee insa mi se pare bun. Depinde insa si de fondul economic si de mediul legislativ , etc.
 • +3 (3 voturi)    
  Problema e alta.... (Vineri, 11 iunie 2010, 16:06)

  Cornel [anonim]

  adevarata problema e alta; timpul de depozitare destul de mare, ani sau zeci de ani de zile si dobanda extrem de mica (2% pe an data de banca) la care reclama mincinoasa spune ca se mai adauga 25% /an data de stat (doar ca astia sunt dati de stat pentru suma depusa DOAR in respectivul an si DOAR in limira a 250 Euro / an)
  Rezulta, pentru o economisire de 10 ani a cate 3000 Euro / an, scazand comisioanele de asministrare si restul dobanda efectiva ponderata le aceasta perioada abia ajunge la un 4,5% an. Din asta, la extragerea fondurilor, se mai percepe (de catre BCR) un comision de 0.5% din suma deci ramai efectiv in mana cu suma depusa plus 4% pe an.
  Deci, e total aberant ca cineva sa aleaga aceste produse in sistemul bancar romanesc. Cand o sa aiba si bancile putin mai mult bun simtz fata de clienti, mai vorbim, pana atunci nu are rost sa va legati la cap cu ele, mai bine investiti in actiuni, obligatiuni de stat, etc.
  • 0 (0 voturi)    
   in + (Sâmbătă, 12 iunie 2010, 10:11)

   danzigk [utilizator] i-a raspuns lui Cornel

   bun calculul, dar - sa nu uitam ca sistemul a fost implementat in romania pe la inceputul escaladarii imobiliare... si atunci te gandesti la bietii bancheri, cum nu au avut clienti in conditiile cresterii preturilor de pe o zi pe alta ?
   cunosc sistemul bauspar din germania si, traind in romania, pot spune ca aici se va implementa cu succes abia cand economia va stabila, fara fluctuatii - cu alte cuvinte: cand o persoana poate sa intrevada un nivel estimat al economiilor sale precum si al preturilor caselor pe termen lung.
   pana atunci - ba.
  • 0 (0 voturi)    
   nu e chiar asa... (Vineri, 10 septembrie 2010, 11:11)

   andrei [anonim] i-a raspuns lui Cornel

   reclama mincinoasa la care va referiti nu este deloc o reclama...se da aceasta prima dar, pana in 5 ani daca se retrag banii, suma trebue investita in domeniu locativ! dupa perioada maxima de 5 ani, banii se pot retrage ( economiile + primele neimpozabile + dobanda). daca ati fost intradevar informat de un reprezentant al bancii, inseamna ca in unele locuri informarea clientului lasa de dorit...in momentul de fata, acest program de economisire este cel mai bun produs de pe piata romaneasca!

   o zi buna
 • +3 (3 voturi)    
  Cunosc un caz concret (Vineri, 11 iunie 2010, 16:09)

  CezarN [utilizator]

  Un amic a luat credit de consum de la BCR si s-a pomenit inscris automat si la BCR BpL. Nu a putut scapa de BCR BpL fara sa plateasca cel putin o rata(aprox 100 EUR). Dupa aia l-au scos din schema, insa banii au fost dusi.
  Cica asa prevedea pe undeva contractul de credit de consum.

  Cu asemenea "promovare", mai va clienti, caci miroase a tzeapa, chiar daca nu ar fi.
  • 0 (0 voturi)    
   nu cunosti aspectele concrete... (Vineri, 10 septembrie 2010, 11:19)

   andrei [anonim] i-a raspuns lui CezarN

   acea ''rata'' despre care vorbesti esti comisionul standard al bancii atunci cand se deschide acest cont...fie ca stai o luna fie ca stai 5 ani comisionul ramane acelasi, deci aceasta ''rata '' este de fapt un comision care intra intradevar in contul clientului si este retinut de banca doar cand acesta retrage banii...in al doilea rand nu exista posibilitatea sa te duci sa faci un credit si sa fii inscris automat in acest program de economisire decat in cazul in care un consultant face in asa fel incat sa te faca sa semnezi ceva fara sa citesti si atunci, cu siguranta poti spune ca banca ''si a batut joc'', dar de fapt nu este banca, este consultantul sau reprezentantul care a profitat de naivitatea unui client care poate ''semna fara a citi''

   o zi buna
 • 0 (2 voturi)    
  ? (Vineri, 11 iunie 2010, 16:38)

  Cornel [anonim]

  La comentariile postate pana acum am regasit aceeasi problema...necunoasterea produsului.Eu as incerca sa obtin mai multe informatii despre acest produs inainte sa-mi creez o opinie.
 • +1 (1 vot)    
  Raiffeisen Banca pentru Locuinte sunt EXCROCI ! (Vineri, 11 iunie 2010, 16:40)

  Client Raiffeisen Banca pentru Locuinte [anonim]

  Am facut contracte de Economisire-Creditare pentru mine si familia mea in anul 2005 la HVB Banca pentru Locuinte(HVBL). In anul 2009 aceasta banca a fost cumparata de catre Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL). Pana la momentul in care a avut loc preluarea totul a decurs excelent in relatia dintre HVBL si clientii sai.
  Din momentul in care RBL a preluat contractele existente ale clientilor HVB Locuinte, au aparut primele probleme. Desi RBL sustine ca respecta 100% contractele existente ale clientilor preluati de la HVBL, acestia din urma, printre care ma numar si eu cu toti membrii familiei suntem refuzati in mod categoric de a mai face operatiuni cu contractele existente, operatiuni care sunt mentionate in contractul de Economisire-Creditare si care sunt standard, precum: MODIFICAREA SUMEI CONTRACTATE (MAJORARE), DIVIZARE, UNIFICARE DE CONTRACT, CESIUNE, practic toate instrumentele care sunt disponibile pentru buna functionare a contractelor existente. Desi RBL sustine in mod constant ca respecta drepturile clientilor HVBL, acestia sunt refuzati categoric atunci cand vor sa faca aceste operatiuni asupra contractelor.
  Suntem incurajati sa reziliem contractele existente intrucit aceasta este singura optiune care ni se prezinta posibila din partea RBL. Consider acest lucru o discriminare grosolana a clientilor preluati de la HVBL intrucit ei au aceleasi drepturi contractuale si pot beneficia de aceleasi drepturi pe care le au si clientii actuati ai RBL.
  Am mers la ANPC si am depus plangere impotriva celor de la RBL, iar in urma acestei plangeri am obtinut raspuns pozitiv din partea lor prin care mi s-a spus ca pot beneficia in continuare de aceleasi drepturi conform contractelor semnate cu HVBL inainte de a fi preluata de catre RBL.
  Dupa ce am obtinut acest raspuns pozitiv de la ANPC am mers din nou la RBL pentru a putea efectua operatiuni asupra contractelor existente. RBL m-a refuzat categoric in momentul in care am vrut sa efectuez aceste operatiuni.ESTE F.GRAV
 • +2 (2 voturi)    
  nu functioneaza ... (Vineri, 11 iunie 2010, 16:45)

  laryssa [anonim]

  pentru ca sistemul este foarte greoi, nesigur si pana la urma neprofitabil. Eu am un astfel de contract BCR BpL si vreau sa va spun ca pana la data de 08/06/2010 - data ultimului extras de cont - nu au fost virati cei 25% - prima de la stat de anul trecut; functionarul de la banca m-a asigurat ca totusi banii vor fi virati pana pe 30/06/2010 ... dar dupa 6 luni ... Sa fim seriosi, oare deponentii din tarile "civilizate" isi primesc banii tot asa, dupa 6 luni?!
  Daca sa zicem, anul viitor voi dori sa trec la faza de creditare in ianuarie/februarie (desi normele nu aparusera asta primavara si toti functionarii erau descumpaniti atunci cand ii intrebam despre conditiile de creditare), de unde stiu eu ca nu voi primi banii decat peste 6 luni - 1 an?! daca ii voi primi ... Sau pot avea vreo garantie ca voi obtine un credit cu dobanda asa cum este stipulata in contract?
 • 0 (0 voturi)    
  nu dragilor ..nuuuu (Sâmbătă, 12 iunie 2010, 8:06)

  dares [anonim]

  sistemul asta nu merge din cauza ca a venit prea tarziu ..si n-o sa mearga..
  de ce a venit asa tarziu ?
  pai cum ar fi putut veni mai devreme cand la noi se dadeau tunurile alea bancare ?
 • +1 (1 vot)    
  prost conceput prost aplicat (Sâmbătă, 12 iunie 2010, 9:32)

  carpacio [anonim]

  Sistemul este profitabil dar nu pentru clienti.
  Pentru ca au vandut prodususul BPL in cantitati mari o pleiada de directori din BCR (director regional, director judetean, director unitate, director Zonal Bpl) au plecat intrr-o excursie in ... Hong Kong. Si nu e prima excursie, directorii au vizitat toata Europa pe banii BPL. Problema e ca cei care au vandut efectiv produsul - consilierii clienti - au stat acasa. Evident ca nu mai exista motivatie pentru vanzarea acestui produs. Printre angajatii BCR circula glume amare cu privire la "agentia de turism BPL"
  Dincolo de aspectele care tin de motivarea personalului , un lucru e cert : banca incearca sa obtina niste bani ieftini (se bonifica dobanzi de toata jena) si sa plaseze niste bani la fel de scumpi (creditele acordate in cadrul BPL nu difera cu nimic fata de creditele normale in cea ce priveste dobanda, girantii, garantiile, comisioanele, etc) .
  BPL este o mare pacaleala si un exeplu tipic al dictonul :drumul spe iad e pavat cu intentii bune"
  • 0 (0 voturi)    
   fiecare cu parerea lui (Vineri, 10 septembrie 2010, 11:26)

   andrei [anonim] i-a raspuns lui carpacio

   imi pare rau sa te dezamagesc dar ori esti foarte prost informat, ori iti place sa vorbesti fara sa stii, eu cred ca prima varianta este mai plauzibila si ca prost informarea duce la asemenea concluzii...sincer as sta sa iti explic ce inseamna acest produs si ca in momentul de fata este cel mai bun produs dupa piata in cazul in care vorbim de economisire dar...vorba unui prieten...SA O LASAM ASA CUM A CAZUT

   o zi buna
 • 0 (0 voturi)    
  Cititi cu atentie contractul... (Duminică, 18 decembrie 2011, 22:53)

  Claudiu [anonim]

  Eu unul sunt multumuit de contactul cu BCR, poate si din cauza ca mi-a fost explicat clar de la inceput ce prespune acesta.
  Astfel, intradevar, in primul an am platit 1% din suma totala a contactului (economisirea+creditarea eventuala), cca 500 ron.
  Stiu ca trebuie sa tin banii la ei 5 ani, iar daca vreau sa ii scot anticipat
  a) pierd dobanda de la stat daca cer banii cu termen de 3 luni
  b) pierd dobanda de la stat + comision bancar daca vreau banii inapoi imediat

  Dobanda de la banca e de 2-3% iar dobanda de la stat e de 25% anual, maxim 250 euro; din aceasta cauza am decis la inceput sa cotitez doar cu 1000 euro anual, profitand la max de dobanda de la stat; contractul meu are valoare de cca 50.000 ron (25.000 ron fiind rata mea anuala * 5 ani, restul fiind 'eventuala' creditarea de la banca, dupa incheierea contractului).

  Contrar unor pareri exprimate aici, pot spune:
  1. am fost instiintat / citisem pe net asupra dobanzilor existente
  2. prima de la stat in val de max 250 euro anual se plateste in fiecare an de contract, desi cu mare intarziere.

  recomand oricui care are un ban in plus de economisit sa depuna o suma de max 1.000 eur pe an la un sistem BpL dupa ce s-a interesat inainte de toate conditiile presupuse.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by