Ce se schimba din 21 iunie in relatia banci-client? Cum se vor schimba aproape 8 milioane de dosare de credit?

de Dan Popa     HotNews.ro
Luni, 14 iunie 2010, 10:01 Economie | Finanţe & Bănci


La sfarsitul saptamanii trecute a fost publicata in Monitorul Oficial Ordonanta de Urgenta nr 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori. Aceasta va intra in vigoare in termen de 10 zile de la publicarea in Monitorul Oficial, adica incepand de luni, 21 iunie si va obliga creditorii sa modifice cele circa 7,7 milioane de contracte pe care le au in portofoliu, in termen de 90 de zile.

Ordonanta se aplica si asupra contractelor de leasing ce au prevedere expresa pentru transferul dreptului de proprietate. E drept, in cazul contractelor de leasing care intra sub incidenta prevederilor ordonantei de urgenta, prevederile legate de comisionul de rambursare anticipata se aplica dupa o perioada de 12 luni de la incheierea contractului.
Iata principalele modificari:
 • Se va interzice perceperea comisionului de analiza a dosarului de credit, in cazul in care creditul nu se acorda, precum si perceperea unui comision de depunere/retragere numerar pentru plata ratelor la credit
 • Consumatorul poate renunta la un contract de credit in termen de 14 zile de la semnarea contractului, prin transmiterea unei notificari adresata bancii, fara sa dea explicatii
 • Se interzice semnarea de contracte de credit in locurile de vanzare a bunurilor si serviciilor destinate la finantare prin respectivele credite
 • Informatiile privind conditiile de creditare oferite trebuie furnizate clientului cu cel putin 15 zile inainte de semnarea contractului
 • In cazul cresterii cu mai mult de 15% a valorii creditului dupa incheierea contractului trebuie reactualizate informatiile financiare despre debitor si reverificata bonitatea acestuia.
Comisioane pentru rambursarea anticipata
 • In cazul in care dobanda cereditului este variabila, calculata sub o formula de calcul ca in exemplu EURIBOR/LIBOR/BUBOR + MARJA, se interzice existenta unui comision de rambursare anticipata.
 • In cazul in care dobanda este fixa comisionul nu poate fi mai mare de 1% daca rambursarea se efectueaza dupa un an de la acordarea creditului sau de maximum 0,5% in cazul in care rambursarea se efectueaza pana la un an.
 • Ordonanta reglementeaza conditiile in care finantatorul poate cesiona creditul unei altei institutii financiare. Realizarea cesiunii se efectueaza prin transmiterea unei notificari consumatorului in termen de 10 zile de la semnarea contractului de cesiune. Notificarea va cuprinde instructiuni privind noul finantator, modul de corespondenta cu acesta si modul de achitare a sumelor datorate.
 • Numarul comisioanelor aferente contractului de credit a fost limitat la patru: comision de administrare credit, comision de rambursare anticipata dupa caz, comision de penalizare pentru intarzierea la plata si comision unic pentru servicii prestate la cererea consumatorilor.

Ce spun bancherii?

Majoritatea bancherilor spun ca sunt pregatiti pentru aplicarea noilor prevederi, insa ei ridica problema generata de costurile ridicate ale implementarii.

"Nu cred ca Ordonanta va avea un impact semnificativ cu privire la  volumele incasarilor din rambursarile anticipate. Statistic, aceste venituri au caracter exceptional iar aplicarea unui coeficient de 1% sau de 4% pentru o banca nu reprezinta un venit sensibil modificat. Costurile legate de adaptarea sistemelor informatice, cele legate cu anuntarea zecilor de mii de clienti pe care ii avem pe segmentul creditelor de consum reprezinta o resursa financiara deloc de neglijat", au declarat pentru HotNews membri ai comunicatii bancare.

Exista insa si bancheri care au declarat ca noile prevederi vor duce la scumpirea creditelor. "Orice masura administrativa care vine peste calculele pe care fiecare banca si le-a facurt, poate duce la majorarea costului creditarii. Nimanui nu-i convine sa piarda si fiecare va incerca sa isi acopere costurile suplimentare generate de Ordonanta Guvernului", au mai spus alti membri ai comunitatii financiar-bancare.

Consiliul Concurentei a salutat aprobarea ordonantei. "Masura va conduce la cresterea concurentei in sistemul bancar si va avea efecte asupra tuturor celor care au credite in derulare si care astfel vor ajunge sa beneficieze de dobanzi mai reduse. In noile conditii, va fi mult mai usor pentru un client sa isi refinanteze un credit in euro, pentru care plateste dobanda de 9-10%, avand in vedere ca la ora actuala, unele banci ofera credite noi cu dobanzi mult mai reduse", a afirmat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Potrivit directorului general al Biroului de Credit, Serban Epure, bancile si societatile de leasing care transmit date institutiei au in derulare in prezent 7,7 milioane de contracte de creditare. In cazul nerespectarii noilor reguli, bancile risca o amenda intre 10.000-100.000 de lei, mai arata textul Ordonantei de Urgenta.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

21902 vizualizari

 • +1 (5 voturi)    
  Umblaturi la banci (Luni, 14 iunie 2010, 10:41)

  Iulian Ignat [anonim]

  Si, ca orice modificare impusa, tot noi va trebui sa ne prezentam OBLIGATORIU la ghiseele bancilor pentru modificarea contractelor. Nu conteaza ca ne-au cerut, in momentul contractarii, si numarul de la pantof - astfel incat au toate datele noastre de contact. De ce nu isi trimit aceiasi functionari care ne-au incheiat zambind contractele sa vina la noi acasa si sa modifiam la sediul nostru (sau acasa) contractele in cauza?
  • +3 (3 voturi)    
   poti sa nu te duci (Luni, 14 iunie 2010, 10:56)

   Vanatoru [utilizator] i-a raspuns lui Iulian Ignat

   ...daca nu vrei

   oricum de pe 21 iunie indiferent daca ai semnat sau nu noul contract bancile sunt obligate sa aplice legea.

   contractele se modifica ptr ca altfel al fi nule de drept fiind in contradictie cu legea
   • +2 (2 voturi)    
    Nu trebuie si semnat pt a fi valabil? (Luni, 14 iunie 2010, 11:24)

    Mihai [anonim] i-a raspuns lui Vanatoru

    Nu de alta, dar banuiesc ca trebuie semnat un act aditional la contract.

    Daca cu ocazia asta iti mai baga o modificare de genul "dobanda se modifica la EURIBOR + 6,5% (cand tu acum ai EURIBOR + 3,5%)", mai semnezi noul contract?
    • +2 (2 voturi)    
     C (Luni, 14 iunie 2010, 11:27)

     stef [anonim] i-a raspuns lui Mihai

     Asta ar insemna modificarea costurilor contractului de credit. Citeste mai atent noul proiect de lege si iti vei raspunde singur la intrebare.
     • 0 (0 voturi)    
      am citit si am gasit (Marţi, 15 iunie 2010, 16:50)

      gigel [anonim] i-a raspuns lui stef

      in articol zice asa: Exista insa si bancheri care au declarat ca noile prevederi vor duce la scumpirea creditelor. "Orice masura administrativa care vine peste calculele pe care fiecare banca si le-a facurt, poate duce la majorarea costului creditarii. Nimanui nu-i convine sa piarda si fiecare va incerca sa isi acopere costurile suplimentare generate de Ordonanta Guvernului", au mai spus alti membri ai comunitatii financiar-bancare.
    • 0 (0 voturi)    
     ... (Luni, 14 iunie 2010, 11:40)

     xyz [anonim] i-a raspuns lui Mihai

     Tot conform legii, nu au voie sa modifice 'marja' din dobanda. Se numeste variabila pentru ca Euribor/Robor... se modifica din cand in cand. Si atat!
     • 0 (0 voturi)    
      abuzul e in continuare legal (Luni, 14 iunie 2010, 13:19)

      abc [anonim] i-a raspuns lui xyz

      In cazul creditului meu(de la ING), formula este: dobanda de referinta stabilita de banca + marja fixa de X%. Singurul indicator din formula(dobanda de referinta) este sub controlul bancii si nu al pietei. Banca poate sa creasca dobanda de referinta de la 5% la 1000% dupa bunul plac, ceea ce ar constitui un abuz si totul ar fi legal. Cu ce impiedica noile legi abuzul ?
      • 0 (0 voturi)    
       ... (Luni, 14 iunie 2010, 14:20)

       xyz [anonim] i-a raspuns lui abc

       In lege spune ca indicatorul de referinta trebuie sa se raporteze la un indicator extern, independent de banca (Euribor, Robor ...).
      • 0 (0 voturi)    
       dispare dobanda de ref a bancii (Luni, 14 iunie 2010, 14:27)

       cucu [anonim] i-a raspuns lui abc

       trebuie citita ordonanta. din cate am inteles, dobanda de referinta a bancii (cea mai mare teapa trasa de banci cu accfeptul lui mugurel protectorul bancilor). nu semnati pe dobanda fixa, are grija banca sa va traga in piept
      • 0 (0 voturi)    
       Ai luat tzeapa (Luni, 14 iunie 2010, 16:35)

       george alexandru [utilizator] i-a raspuns lui abc

       In practica se foloseste euribor/bubor/libor+marja fixa. Acea marja fixa nu poate fi modificata unilateral.
       Daca totusi exista vreo prevedere prin care marja sa poata fi modificata, atunci esti fraier ca ai semnat.
      • 0 (0 voturi)    
       se modifica obligatoriu (Marţi, 15 iunie 2010, 14:52)

       madalina [anonim] i-a raspuns lui abc

       calculul dobanzii in EURIBOR + marja fixa...asadar se va modifica si la ING
  • +1 (1 vot)    
   completare (Luni, 14 iunie 2010, 11:01)

   Vanatoru [utilizator] i-a raspuns lui Iulian Ignat

   de fapt scrie si in textul ordonantei:

   (2) Modificarea contractelor aflate in derulare se va face prin acte aditionale in termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.
   ..........
   (5) Nesemnarea de catre consumator a actelor aditionale prevazute la alin. (2) este considerata acceptare tacita.
  • 0 (0 voturi)    
   ... (Luni, 14 iunie 2010, 12:57)

   ferent [anonim] i-a raspuns lui Iulian Ignat

   oricum ai de mers lunar la banca sa-ti platesti rata... ce te costa sa faci schimbarea atunci? sau ai rate in alta tara, alt judet?
 • +3 (3 voturi)    
  asa e (Luni, 14 iunie 2010, 10:59)

  soul [anonim]

  si nu vrei sa iti aduca acasa si flori?? si sa vina de cinci-sase ori la tine acasa pana te prinde in zona...era absurd sa nu aveti ceva de comentat
  este o lege foarte buna pentru oamenii de rand
 • +1 (1 vot)    
  cam tarziu (Luni, 14 iunie 2010, 11:00)

  daniel2090 [anonim]

  De ce nu o putut da legile astea mai devreme cand se faceau miult mai multe credite????
  Dar bune si mai tarziu decat deloc
  :)))))))))))
 • +2 (2 voturi)    
  Banci (Luni, 14 iunie 2010, 11:01)

  gheorghe [anonim]

  Depinde de banca, o banca serioasa te trateaza ca pe un client , da majoritatea ca pe un "fraier". In maximum 2 ani unii isi vor pierde clientii. Eu am primit acasa o hartie sa ma prezint la banca in urma cu 2 luni. Stiau ei ce stiau.. sa semnez un alt contract, etc. Asteptam mai multa transparenta.. si publicarea OUG in M.O. ca sa mai intelegem cateceva..
 • +5 (5 voturi)    
  ProCredit (Luni, 14 iunie 2010, 11:06)

  Iuliana [anonim]

  Am un credit la ProCredit. Am sunat vinerea trecuta sa le zic ca vreau sa rambursez tot soldul scadent. In contractul meu de credit scrie ca acest comision de rambursare anticipata este de pana la 4% si se calculeaza in functie de fiecare client al bancii si in functie de fiecare contract etc... Anul trecut cand i-am intrebat cum se calculeaza comisionul de rambursare anticipata, mi-au raspuns ca daca se face rambursarea prin refinantare la alta banca atunci com. e de 4%, iar acesta scade in functie de perioada dupa care rambursezi (cu cat rambursezi mai tarziu cu atat com. scade spre 0%), daca ti-ai platit ratele latimp, etc.
  In schimb, acum mi-au spus ca acest comision e de 4% indiferent de cand rambursezi... din ce scrie in contract si din ce vorbisem cu ei data trecuta, stiam ca pot chiar sa negociez... asa ca le-am zis ca le dau 2%. Dar ei... nimic, nu se poate, e 4%. Le-am spus ce scrie in contract, ca e pana la 4% etc... s-au facut ca ploua.
  Zic: OK, atunci vin peste 10 zile cand o sa va dau 1%, ca s-a publicat legea in MO.
  Ei: Ce lege? Noi nu stim nimic.
  :))
  • 0 (0 voturi)    
   Nu te mai lua dupa vorbe (Luni, 14 iunie 2010, 16:37)

   george alexandru [utilizator] i-a raspuns lui Iuliana

   Ca sa-si faca targetul la credite iti spun orice numai sa semnezi. Pune-i sa scrie in contract. Cat despre lege, fireste ca nu stiu, multi din cei ce lucreaza acolo n-au nici o treaba...
   Iar cu pana la 4%...poate insemna si 4% :)
 • 0 (0 voturi)    
  Comisioane (Luni, 14 iunie 2010, 11:12)

  Pokemon [anonim]

  Se aplica si pentru contractele in vigoare ? Vad ca numarul comisioanelor a fost limitat la 4. Eu am un "comision de risc"; Daca se aplica si pt contractele existente inseamna ca trebuie sa imi scoata acest comision?
  • 0 (0 voturi)    
   ,, (Luni, 14 iunie 2010, 17:30)

   nicoleta [anonim] i-a raspuns lui Pokemon

   tare as mai vrea sa aflu daca scot acest comision de risc,,,,,,,,,,,insa ce-am pana acum au fost doar supozitiile unora ca si noi......
 • +2 (2 voturi)    
  descurcareti.... (Luni, 14 iunie 2010, 11:23)

  Flo [anonim]

  ....cei de la banci s-au descurcat mereu, asa ca nu o sa iasa in pierdere nici de aceasta data; o sa mareasca comisionul de acordare, cel de analiza, de risc, etc, si tot acolo vom iesi poate mai scump chiar.....; ei stiu ca populatia nu are ce sa faca, tot la banci ajunge......
 • 0 (0 voturi)    
  Rambursare anticipata (Luni, 14 iunie 2010, 11:25)

  mihvoi [utilizator]

  Dincolo de posibilitatea refinantarii (ceva mai complicat la creditul imobiliar), este important sa stiti cat se castiga la o rambursare anticipata partiala in primii ani.

  Daca de exemplu dobanda este 90% din rata la inceput (vedeti desfasurator), o rata platitita anticipat reduce creditul cu 10 luni daca se pastreaza aceeasi rata, deci se economisesc 10 rate. Este recomandabil sa nu se aleaga micsorararea ratei, castigul este mult mai mic.

  Pentru mai multe detalii (sper sa nu fie considerat spam) :

  http://mihvoi.blogspot.com/2010/05/rambursare-anticipata-credit-partiala.html
 • 0 (0 voturi)    
  suna bine (Luni, 14 iunie 2010, 11:43)

  dumil [utilizator]

  chestia cu ramburasarea anticipata fara comision e f.buna...ai flexibilitatea de a renunta la un credit si eventual a vinde imobilul ipotecat fara nici un fel de penalitati.
 • +1 (3 voturi)    
  dispare sau nu? (Luni, 14 iunie 2010, 11:51)

  gogu [anonim]

  comisionul de risc.....la contractul meu este de 135 de franci....???????dispare?
  • -1 (1 vot)    
   Nu dispare (Luni, 14 iunie 2010, 21:11)

   barbidoc [anonim] i-a raspuns lui gogu

   Se majoreaza.
 • 0 (0 voturi)    
  e bine..dar (Luni, 14 iunie 2010, 13:13)

  Igor [anonim]

  Se putea si mai bine.
 • 0 (0 voturi)    
  Asadar.... (Luni, 14 iunie 2010, 14:49)

  Creditat de Agricola [anonim]

  Pentru un flexicredit de peste 29.000 lei pentru o perioada de 10 ani trebuie returnati vreo 70.000 lei in total (comisionul de returnare aniticipata 4% din suma si dob. fixa in lei la nivel de 15,5%/ intreg contractul).
  In ce masura ma poate avantajeaza acum acest act normativ(creditul are peste 2 ani de "activitate")?
  Multumesc!
 • 0 (0 voturi)    
  ar trebui euribor + 1.5% (Luni, 14 iunie 2010, 15:51)

  el [anonim]

  la contrcatele BCR-ului cf ordonantei. fata de "dobanda variabila de referinta" aplicata arbitrar de BCR de 8.9%
  Cred ca vor bine impactati!
 • 0 (0 voturi)    
  ... (Luni, 14 iunie 2010, 17:15)

  madalina [anonim]

  e mai mult decat ok aceasta ordonanta de urgenta, mai ales prin prisma faptului ca a fost extinsa si asupra creditelor ipotecare si a creditelor deja contractate (directiva europeana fiind limitata doar la creditele de consum si la creditele ce vor fi contractate ulterior intrarii ei in vigoare). aduce transparenta in oferta bancilor si mobilitate in alegerea produselor si a institutiilor bancare. lucratorii bancari trebuie sa ofere in faza precontractuala toate informatiile necesare ptr ca un consumator sa poata lua o decizie corecta: draft dupa contractele de credit, oferta de finantare cu toate costurile incluse si un simulator al graficului de rambursare - ce trebuie studiate desigur. oricine poate face acum un cat de mic studiu de piata ptr a gasi ofertele cele mai bune (a se vedea site-uri precum conso sau finzoom) iar apoi poate face o selectie mai restransa pe cateva banci cu documentele oferite de acestea. la fel, cine are credite in sold poate opta acum, cu com de ramb in avans 0, ptr un alt produs care sa corespunda mult mai bine nevoilor si asteptarilor lui. deci noile prevederi sunt mai mult decat ok si vor avea doar efecte pozitive pe piata si implicit ptr consumatori. o informare corecta inainte de a semna contractul de credit este mai mult decat necesara, mai ales ca e o raspundere ce se poate intinde pe parcursul a peste 30 de ani. nu mai ramane decat sa vedem, in timp, cum va fi folosit acest acces la informatii de catre consumatori..., daca se va crea obisnuinta analizei inaintea luarii deciziei...
 • +1 (1 vot)    
  Creditele bancare (Marţi, 15 iunie 2010, 1:50)

  Tatiana [anonim]

  Nu stiu cum se vor incasa bancile banii de la datornici in Romania dar un lucru stiu sigur: in Irlanda statul a ordonat bancilor sa nu confiste casa nimanui si sa nu fie nici o familie datornica data afara din propria casa indiferent de suma datorata cu toate ca piata imobiliara e inundata de case noi ''aruncate'' de-a valma pe tot teritoriul tarii fara nici o noima (in locuri unde a intarcat dracu' copiii, cum se spune pe Romaneste, ''unde nu e berarie, nici regie/doar un hot de carciumar'' - George Toparceanu - ''Vara la tera'', adica nu e nici statie de autobuz spre oras, nici un supermarket , cat de mic, nici industrie, nici locuri de munca...NIMIC ABSOLUT NIMIC...cine dracu' cumpara o casa de 500 000 euro in astfel de locuri ...vizionati www.daft.ie daca nu ma credeti : 300 000 de astfel de case vor deveni o ruina cat de curand...deja iarba e de 1 metru inaltime in gradinile acestor case) ; revenind la credite: deci nici un datornic nu va fi dat afara din propria casa indiferent cat datoreaza bancii pentru acea casa!!! AVIZ AMATORILOR !!! totusi nu cred ca se va intampla acelasi lucru si pentru Romani caci deja eu am ajuns la ADEVAR: UE este ptr. unii muma si ptr. Romani ciuma !!!
  • 0 (0 voturi)    
   cu tot respectul... (Marţi, 15 iunie 2010, 16:35)

   Alex [anonim] i-a raspuns lui Tatiana

   ... pentru citatele din literatura...
   dar ce legatura are UE cu treburile astea? si ce legatura are Irlanda cu Romania?

   Nu mi se pare ca ar exista vreo regula in UE care sa impuna Irlandei legile din Romania sau invers.

   Pana una alta, de 2 ani jumate de cand a intrat in UE, Romania a primit fonduri pe care le-a folosit aiurea. Deci practic a furat bani de la contribuabilii din alte tari, la fel cum a facut si Grecia furt, raportand cifre false.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by