De la inceputul anului si pana in prezent forintul a inregistrat cea mai mare depreciere fata de dolarul american iar leul a fost pe locul al doilea. Alte monede din Europa Centrala si de Est- deprecieri semnificative fata de USD. In schimb, Yenul Japonez, Dolarul Canadian si Peso-ul Mexican s-au apreciat fata de moneda SUA, se arata intr-o analiza a X- Trade Brokers DM

"De la inceputul anului si pana la sfarsitul saptamanii trecute, forintul a inregistrat cea mai mare depreciere fata de dolarul american, respectiv de 23,36%, urmat de leu, cu o scadere de 18,16% fata de USD si de zlotul polonez, cu 18,02%. Monedele statelor UE non-membre ale Zonei Euro sunt cu mult mai <> decat euro in fata monedei americane, aratand inca o data ca ingrijorarea globala privind aceste state o depaseste pe cea privind Zona Euro", explica Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers, una dintre cele mai mari case de brokeraj din Europa Centrala si de Est.

  • Problemele zonei euro afecteaza evolutia monedei unice europene in fata dolarului

La inceputul anului, cotatia pentru forint era de 188,38 forinti pentru 1 USD, iar la sfarsitul saptamanii trecute aceasta ajunsese la 232.40 forinti pentru 1 USD, marcand deprecierea cu peste 23% a monedei maghiare. Leul a scazut cu peste 18%, respectiv de la 2,9507 lei pentru 1 USD la inceputul anului la 3,4868 lei pentru 1 USD, dupa ce a trecut printr-un punct de depreciere istorica fata de moneda americana, de 3,5501. Zlotul polonez a scazut la randul sau fata de USD cu 18%, iar coroana ceha- cu 15,52%. In 2010, euro s-a depreciat fata de dolarul american cu 15,1%, de la 1,4300 EUR pentru 1 USD la inceputul anului, la 1,2140 EUR vinerea trecuta.

"Pietele financiare stiu ca UE va interveni- mai greu sau mai usor- pentru a sustine euro in cazul in care dezechilibrele deficitelor bugetare se vor accentua. Stabilitatea monedei europene este in pericol, insa, desi unii analisti spun ca desfiintarea euro nu trebuie exclusa, cred ca, in conditiile care se intrevad in prezent, acesta ar fi un proces cu mult mai complicat si care ar consuma cu mult mai multe resurse decat sustinerea monedei", a mai spus Safta.

Rubla si Lira Turceasca raman mai stabile fata de USD, comparativ cu monedele din UE, avand acelasi comportament fata de moneda europena ca si fata de euro: rubla s-a depreciat fata de dolarul american cu 4,5% de la inceputul anului, iar lira turceasca a marcat o scadere de 5,47%.

  • Cine s-a apreciat in fata dolarului?

Sunt insa monede care, de la inceputul anului si pana in prezent, s-au apreciat fata de USD: pe un loc fruntas se afla una dintre monedele "exotice" pentru investitori - peso-ul mexican, care a crescut cu 3% fata de USD. America Latina a depasit impactul negativ al crizei internationale, iar analistii se asteapta la o crestere economica de 4,4% a economiei Mexicului in anul curent. Si dolarul canadian s-a intarit fata de USD, cu 1,72%, cresterea economica a Canadei din primul trimestru din 2010 corespunzand unei rate anualizate de 6,1%. Yenul japonez a crescut la randul sau fata de dolarul american cu 1,39%, in conditiile in care economia nipona a crescut in primul trimestru cu 5% rata anualizata fata de aceeasi perioada a anului trecut. "UE ramane in urma atat ca putere economica a statelor dezvoltate din componenta sa, precum si ca atractivitate a economiilor emergente. Chiar daca din motive diferite, anul curent va fi pentru Uniunea Europeana la fel de problematic ca si cel precedent", arata analistii X-Trade Brokers.

  • Cum afecteaza aceste evolutii cursul leului romanesc?

"In ceea ce priveste influentele devalorizarii leului in raport cu moneda americana, abia acum se poate vorbi de un start justificat al scumpirii carburantilor: in ultimele patru saptamani, leul a scazut fata de USD cu 7,51%, in timp ce petrolul s-a ieftinit cu doar 5,27%; evident, daca trendurile se mentin, vom asista la scumpirea accentuata a carburantilor. In acelasi timp, desi suntem o tara membra UE, este foarte posibil ca investitiile in instrumente financiare bazate pe USD sa creasca, stimulate fiind de increderea in moneda americana", a aratat Victor Safta.