Finantele au atras de la banci numai 343 milioane lei fata de un miliard de lei, cat a fost oferta de titluri de stat, la un randament maxim acceptat de 6,75% pe an. Bancile au depus cereri de cumparare de 1,56 miliarde lei (370 milioane euro), se arata in datele remise HotNews.ro de catre BNR. Randamentul mediu platit a fost de 6,74%, MFP respingand ofertele de cumparare depuse care au depasit un nivel al randamentului de 6,75%.

La licitatia din luna mai, randamentul mediu a fost de 6,38%, usor mai mic decat cel din aceasta luna. Scadenta acestei emisiuni este de sase luni, iar sumele colectate din piata locala de MFP par sa se incadreze in tintele stabilite initial.

MFP a atras pana acum prin vanzari de titluri de stat putin peste 20 de miliarde de lei, in conditiile in care anuntase initial ca vrea sa atraga circa 12 miliarde lei in primul trimestru si 13 miliarde lei in al doilea trimestru. Anul trecut, Finantele au luat din piata aproape 65 miliarde lei (peste 15 miliarde euro), de peste cinci ori mai mult decat in 2008.

In plus, in martie, Romania a plasat pe piata externa 1 miliard de euro, prin obligatiuni cu maturitate la cinci ani, la o rata a cuponului de 5%. Randamentul pentru acestea a fost de 2,68 puncte procentuale peste mid-swap.

La actuala licitatie au depus oferte de cumparare de titluri de stat 12 dealeri primari - Alpha Bank Romania, BRD - Groupe Societe Generale, Banca Comerciala Carpatica, Banca Comerciala Romana (BCR), Banca Transilvania, Bancpost, CEC Bank, Citibank Romania, ING, Raiffeisen Bank, RBS Bank Romania si UniCredit Tiriac Bank.

Reamintim ca tinta de deficit bugetar pentru finalul acestui an a fost modificata la 6,8% din Produsul Intern Brut (PIB).