Ministerul grec al Finantelor a considerat luni fara fundament degradarea de catre agentia de notatie Moody"s a notei Greciei de la "A3" la "Ba1", care o plaseaza in categoria speculativa pentru un risc de nerambursare a datoriei sale publice. In tonuri mult mai caustice, presa locala scrie ca argumentele reprezentantilor agentiei de rating sunt contradictorii, adaugand ca surse din interiorul Bancii Nationale vorbesc despre o "lovitura sub centura" data economiei elene.

"Aceasta degradare nu reflecta cu nimic nici progresele inregistrate in ultimele luni si nici perspectivele deschise pentru insanatosirea bugetara si ameliorarea competitivitatii tarii", a reactionat Ministerul Finantelor intr-un comunicat la scurt timp dupa anuntul lui Moody`s.

Ziarul liberal Kathimerini, citand surse din Banca Nationala a Greciei vorbesc despre o "lovitura sub centura" data economiei elene. Ziarul de stanga Ethnos scrie si el ca Moody`s da explicatii contradictorii cu privire la motivele degradarii ratingului.

"Elementele de executie a bugetului arata cu o mare claritate ca programul" de indreptare "convenit cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International este aplicat normal", adauga ministerul, citat de AFP.

Comunicatul grec citeaza in sprijinul sau declaratia de reducere de 38,8 la suta a deficitului bugetar pentru primele cinci luni, comparativ cu aceeasi perioada din 2009, o "ameliorare importanta recunoscuta de Comisie, Banca Centrala Europeana si FMI".

"Recesiunea din primul trimestru este inferioara celei prevazute pentru cursul anului", de pana la 4 la suta prin planul elaborat cu UE si FMI, adauga ministerul, care precizeaza ca este "angajat total" sa duca la bun sfarsit insanatosirea bugetara.

Potrivit Moody`s, nota Ba1 reflecta "riscurile legate de planul de salvare instituit de tarile zonei euro si FMI".

Agentia a avertizat deja la 10 mai ca ea ar putea degrada nota Greciei in categoria speculativa in functie de "dezvoltarea economiei grecesti odata cu ridicarea cetii nascute din panica financiara, masuri de sustinere si miscari de protest".