Coalitia guvernamentala de centru din Romania ar putea supravietui votului de marti din parlament privind reducerile planificate de cheltuieli, fapt care ii va asigura un spatiu mai mare de manevra pentru a-si realiza reformele, comenteaza Reuters. "Nu ne asteptam ca votul de neincredere sa treaca, in contextul in care alte partide nu au luat o decizie clara", a spus analistul de la UniCredit, Dmitri Gourov. "Daca votul nu va trece, ne asteptam ca opozitia sa recurga la Curtea Constitutionala, dar tensiunea se va atenua dupa ziua de marti si o misiune a FMI este asteptata la Bucuresti, la sfarsitul lunii", a mai precizat Gourov.

  • Investitorii sunt nervosi din cauza nivelului datoriei publice si a deficitului

Investitorii sunt nervosi din cauza nivelului datoriei publice si a deficitului, dupa ce activele ungare au scazut la inceputul lunii iunie, in urma comentariilor unor oficiali ca tara ar suferi o criza similara cu Grecia.

Sindicatele romanesti au sperat ca pana la un milion de romani vor sprijini greva generala de o zi planificata in ziua votului, in incercarea de a exercita presiune asupra deputatilor. Cu toate acestea, a existat putina activitate industriala marti, iar liderii de sindicat au declarat ca s-au focalizat pe protestele prevazute in afara parlamentului, unde aproximativ 2.000 de oameni au infruntat temperatura ridicata pentru a cere demisia guvernului.

Chiar daca guvernul va castiga votul, se va confrunta cu probleme in contextul unor reforme care merg dincolo de reducerile de cheltuieli propuse, daca marja de victorie va fi stransa.

  • O infrangere ar impinge Romania intr-o noua criza politica si va afecta pretul activelor

Potrivit Reuters, o infrangere, care este vazuta drept putin probabila, va impinge Romania intr-o noua criza politica si va afecta pretul activelor. Pare putin probabil insa in contextul in care parlamentarii se tem de faptul ca consecintele vor fi mult mai rele decat reducerile de cheltuieli.

Incertitudinea legata de capacitatea Romaniei de a pune in aplicare masuri de austeritate, ce vizeaza plafonarea deficitului bugetar la 6,8 la suta din PIB in acest an, a impus randamente privind datoria tarii mai mari, in ultimele saptamani.