Coalitia de centru-dreapta care ar putea forma noul guvern de la Bratislava a anuntat ca Slovacia nu va contribui la pachetul de salvare in valoare de 110 miliarde de euro promis Greciei, potrivit EUobserver. Totodata, viitorul guvern slovac ar putea sa nu semneze nici infiintarea mecanismului de sustinere a zonei euro, ceea ce ar putea duce la suspendarea acestui proiect.

Conform unei surse apropiate situatiei, este de asteptat ca toate statele care folosesc moneda unica sa semneze acordul cadru pentru infiintarea Facilitatii Europene de Stabilitate Financiara (EFSF), un instrument legal aprobat de ministrii de finante europeni la inceputul lunii iunie pentru a limita riscul de contagiune a crizei elene.

"Ar fi o lovitura serioasa pentru EFSF si pentru capacitatea zonei euro de a-si sustine membrii (daca un stat membu nu va semna)", a declarat un inalt oficial european. El a precizat ca pentru ca acest proiect sa prinda viata este nevoie de semnaturile tuturor celor 16 membrii ai zonei euro.

Robert Fico, premierul in exercitiu, a decis sa lase acest subiect sensibil succesorului sau, in conditiile in care fondul de urgenta al UE a fost un subiect intens dezbatut in campania electorala.

Politicianul conservator Iveta Radicova, posibilul viitor premier, a descris fondul de urgenta al UE in valoare de 750 miliarde de euro ca fiind "rau, periculos si cea mai proasta solutie posibila".

"In conditiile in care ne confruntam cu inundatii, cand nu avem suficiente resurse, iar folosirea fondurilor europene este insuficienta (...), ne vom axa resursele catre rezolvarea consecintelor inundatiilor. Asa voi prezenta situatia in timpul discutiilor de la Bruxelles", a declarat ea.

Slovacia ar urma sa contribuie cu aproximativ 816 milioane de euro in urmatorii trei ani la acest fond, suma care ar echivala cu bugetul pe un an al ministerului de interne al tarii.