O stire despre imprumuturile de la BCE ale grupurilor bancare spaniole face inconjurul tuturor institutiilor de presa. Intr-adevar, in ultima luna bancile spaniole au imprumutat ~86 mld. EUR de la BCE in conditiile in care Spania este efectiv ocolita de investitori in aceasta perioada. Ceea ce m-a surprins la aceasta stire a fost modalitatea brutala in care s-a transmis pe canalele media traditionale, ca si cum cineva ar avea interesul sa puna gaz pe foc.

Despre problemele bancilor spaniole am discutat in mai multe randuri, poate chiar in premiera. Expunerea lor pe imobiliare nevandabile este una din pietrele de moara care atarna greu. Pentru a putea lupta mai usor cu efectele crizei, Banca Spaniei a fortat fuziuni masive intre bancile locale in cursul lunii trecute. Aceasta, pe fondul unei propuneri de inasprire a regulamentelor referitoare la creditele neperformante. Principala problema este data de faptul ca, dupa masurile anuntate, Spania se confrunta cu un puternic atac mediatic. De fiecare data cand guvernul incearca sa faca rost de bani, analizele negative pun presiune pe cotatii. Iar calea atacului este, culmea, aceeasi de fiecare data: Financial Times si media englezeasca urmate de The Wall Street Journal si CNBC. De asemenea, agentiile de presa aloca, de fiecare data, spatii generoase analizelor despre Spania neuitand sa aminteasca, aproape obsesiv, ca exista pericolul repetarii scenariului grecesc. Sunt lucruri mult prea evidente pentru a putea fi considerate intamplatoare.

Contraatacul Spaniei este unul inteligent: oficialii de la Madrid au hotarat sa dea publicitatii unilateral rezultatele obtinute de bancile iberice la testele de stress desfasurate de BCE. Pana acum, singura tara care a dat publicitatii aceste rezultate a fost Marea Britanie. Miscarea Spaniei este menita a readuce increderea in bancile proprii si a reduce influenta nefasta a zvonurilor din ce in ce mai insistente. Pe moment, decizia a mai calmat spiritele, dar, in acelasi timp, a pus presiune asupra oficialilor europeni. Investitorii (mai mult sau mai putin interesati) ar dori ca rezultatele testelor de stress ale tuturor bancilor din zona euro sa fie facute publice. Si, de-abia aici cred ca e o problema critica. Multi dintre cei vocali s-ar putea sa aiba institutii pe lista neagra, iar oficialii de la Madrid stiu bine acest lucru. Desigur, nu e OK sa ripostezi asa, dar cand simti ca te scufunzi, probabil ca nimic nu mai conteaza. Si, de asemenea, cand stii ca unul din cainii care te pandeste la colt apartine unora dintre vocalii Europei simti nevoia sa te razbuni.

Avem din nou de-a face cu o lipsa de solidaritate care nu face altceva decat sa slabeasca Uniunea. Este interesant de inteles cum greoaia constructie birocratica europeana nu este capabila decat sa ingurgiteze cantitati imense de bani, fara nici pic de eficienta. Se va termina oare acest joc prostesc? Sper ca in ceasul al doisprezecelea cineva sa-si dea seama de jocurile aberante care se fac in sanul UE. Nu de alta, dar daramarea sandramalei ii va costa pe toti. Si-i va costa enorm!

Citeste si comenteaza peTrenduri economice.