Guvernul de la Budapesta a decis sa impoziteze drastic bancile pentru ca acestea au castigat enorm in ultima perioada si era "echitabil si normal" sa contribuie la depasirea greutatilor actuale, a declarat vineri viceprim-ministrul Ungariei, Semjen Zsolt, dupa intalnirea sa cu omologul sau roman, Marko Bela.

"O masura destul de hotarata pe care am luat-o (...) a fost sa participe la suportul greutatilor momentane si cei care au castigat nu cu putin timp in urma, si atunci am recurs la impozitarea destul de drastica a bancilor. Asta nu inseamna ca suntem impotriva bancilor, dar am putut constata ca bancile au castigat enorm in ultimul timp, am zis ca este echitabil si normal ca si ei sa contribuie la inlaturarea greutatilor prin care trecem acum", a declarat, la Bucuresti, Semjen Zsolt, citat de Agerpres.

Marko Bela a evitat sa precizeze daca se va aplica si in Romania o decizie similara, dar a afirmat ca Guvernului roman i se propun spre analiza aceste solutii.

"In ceea ce ma priveste, sunt foarte atent, de exemplu, la ceea ce s-a facut in Ungaria. Acum, nu-mi cereti sa ma refer la banci sau la alte solutii, ca oricum ni se propun spre analiza aceste solutii si, bineinteles, in aceasta perioada avem obligatia sa facem aceste analize", a declarat Marko Bela, la Palatul Victoria.

Vicepremierul ungar a precizat ca executivul de la Budapesta a optat pentru o reducere diferentiata a cheltuielilor din sectorul bugetar, protejand sanatatea si educatia.

"Noi am obligat ministerele sa nu micsoreze salariile din sanatate si din invatamant, ci sa-si indrepte atentia spre birocratie. Sunt convins ca Romania ar trebui sa ia masuri foarte urgente", a spus oficialul de la Budapesta.