Reducerea cheltuielilor nu genereaza crestere economica
Nu am auzit insa pe nimeni sa discute despre masurile de relansare economica ce vor fi luate in perioada urmatoare. Trebuie sa intelegem un lucru – scaderea cheltuielilor publice nu genereaza crestere economica, ci doar ofera guvernului cateva luni de respiro, timp in care autoritatile trebuie sa gaseasca metode de crestere a veniturilor la buget, astfel incat, la inceputul anului viitor, atat pensiile cat si salariile sa revina la valoarea de acum.
In ultimele sase luni din acest an, deficitul bugetar va fi tinut sub control doar datorita acestor reduceri. Ce se va intampla insa anul viitor? Pentru ca reducerile de pensii si salarii sa nu fie perpetuate si in 2011, este necesar sa se intample doua lucruri – sistemul public sa devina mai eficient, iar economia sa revina pe crestere.
Timp de zeci de ani, statul s-a dovedit un prost manager, si nu am motive sa cred ca aceasta situatie se va schimba peste noapte. Pe partea de venituri, inteleg ca se doreste cresterea incasarilor la buget prin combaterea evaziunii fiscale. In acest sens, este bine de stiut ca de la inceputul anului, desi in strada au fost scosi zeci de mii de politisti, jandarmi, inspectori fiscali, vamesi etc, s-au confiscat 120 milioane de tigari de contrabanda, respectiv 2-3% din totalul tigarilor contrafacute. Adica extrem de putin.
Tot acest sistem de fentare a statului s-a dezvoltat in ani de zile, poate zeci de ani, astfel incat este improbabil ca amploarea evaziunii fiscale sa fie redusa semnificativ in doar cateva luni, asa cum doreste guvernul.
Si atunci, de unde poate veni salvarea? Din economia reala, singurul domeniu care poate scoate Romania din situatia in care se afla. Are insa guvernul un program concret de sprijinire a economiei reale? Eu nu l-am vazut.
Comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.

Șansa ratată a PNL și perpetuarea dezastrului urbanistic din București
Soarta Măsurii 3 pentru finanțarea IMM-urilor a devenit incertă / Ministrul economiei nu vrea să spună ce se întâmplă cu proiectele depuse de firme
Irina Alexe, o fostă polițistă, pensionată la 42 de ani, a fost numită, până la urmă, secretar de stat în Ministerul de Interne
Moștenirea Gabrielei Firea pentru Nicușor Dan: Primăria Capitalei mai are de plătit circa 165 de milioane de lei pentru autobuzele Otokar cumpărate în 2018
Câți români și-au suspendat ratele și ce soluții s-au găsit pentru cei care gâfâiau la plata ratelor înainte de pandemie Vezi ce spun reprezentanții principalelor bănci
Ca sa aiba grija de ei Statul trebuie sa isi asigure venituri ca sa aiba grija de cei 6 milioane.
Cum : Povestea cu statul este prost manager este o lozinca securista lansata ca se faca privatizarile pe 2 lei. In plus lozinca asta ascunde coruptia existenta in structurile de stat .Statul ar trebuii sa isi exploateze singur resursele .Exemplu : Statul concesioneaza o cariera de piatara la un baiat destept.baiatul destept vinde piatra unui rege al soselelor care o revinde sub forma de drum Statului . Daca statul nu ar concesiona cariera si s-ar face singur soseaua ar avea bani pentru cei 6 milioane . Cine sunt baietii destepti /Fosti directori de stat de la cariere si drumuri.Cat erau directori la Stat erau prosti manageri ca le dadea voie zicala.Cum si-au facut firme au devenit cei mai buni manageri si au inceput sa fac bani .Si-au luat masini de 1 milion de euro .Pentru orgoliu .Statul este jefuit sistematic chiar de conducatori lui .De la cel mai mic nivel pana la cel mai mare .Cine a concesionat apele minerale la arabi ? Statul nu ia nimic arabul ia totul. Statul este cel mai prost manager pentru ca asa vor cei care jefuiesc statul .
Din pacate trebuie sa spun :Statul lui Ceausescu isi face singur soselele si canalele si nu veneau baietii destepti din grecia si italia sa se imbogateasca pe prostia romanilor.si coruptia lor.
Statul lui Ceausescu isi facea singur soselele, e drept, dar dumneata trebuia sa pui banii jos cu 6 ani inainte ca sa primesti o Dacie cu care sa circuli pe soselele alea . Si circulai cand iti dadea statul ala cei 15 litri de benzina pe luna. Si daca nu era duminica fara sot!
Nu mai spune de statul lui Ceausescu daca n-ai luat dumneata paine pe cartela macar vreo 10 anisori!
Am o firma (un SRL), pe care-l tineam pe stand-by in ideea ca voi face la un moment dat o afacere (ex: implementez un soft si il vand). Era util sa am deja SRL-ul, dat fiind ca odata produsul concretizat, ma pot misca repede.
Cu forfetarul insa m-au ingropat. Afacerea e doar potentiala, deci incasarile de azi erau zero. Evident nu sunt bou sa platesc 20 de milioane pe an, cat ma costa sa "tin" firma.
Asa ca am suspendat-o. Odata cu ideile antreprenoriale.
Le-am lasat cale libera pensionarilor (si bugetarilor) sa genereze crestere economica.
Sari de pe primul bloc.
Inainte sa te iei de altii si sa tragi concluzii pripite vezi-ti de treaba ta.
E usor sa spui "plateste" cand nu dai de la tine.
Chiar am avut o emotie cand am vazut ca iese la conferinta. Ma gandeam : sa vezi ca iese acum cu un program anticriza de-i crapa obrazul de rusine lui Roubini, Bernanke &comp. Aceleasi turuieli insipide si ineficiente pe care le tot tine de 2 ani.
Forfetarul. Am inteles ca din cauza forfetarului un milion de posturi in privat au disparut. In acelasi timp am inteles ca impozitul pe profit a crescut cu 8% ceea ce inseamna extraordinar de putin daca te gandesti ca unele firme platesc mai mult decat cota de 16% din cauza forfetarului. Nu am vazut sa iasa nimeni si sa spuna: cei 8% in plus la impozit pe profit sunt mai mult decat contributiile platite de cei 1 milion salariati concediati in urma forfetarului. Asta ma face sa cred ca de fapt este invers. Daca este asa atunci de ce oare Boc turuie aceleasi insipiditati ineficiente si nu anuleaza odata forfetarul?
Trebuie inlaturata si aceasta cauza , ca nu au un program real de relansare, da asta vede toata lumea cu ochiul liber, solutia e f simpla incurajarea mediului privat - scutit, finantat, reesalonat unde e cazul si o sa vina si vremuri bune e singura solutie.
De asemenea birocratia care te omoara, simplificarea codului fiscal si asa mai departe. E foarte mult de facut aici.
Ce urmeaza? Ologii, orbii, intreprinderile de salubritate si minoritatea tatara. Am uitat pe cineva? Da, eternul Tariceanu.
Avem vinovati cu duiumu'