Persoanele cu activitati independente suporta impozitele daca veniturile sunt asimilate salariului

de R.M.     HotNews.ro
Vineri, 18 iunie 2010, 18:41 Economie | Finanţe & Bănci


Persoanele care au venituri din activitati independente vor raspunde in solidar cu firmele cu care lucreaza pentru contributiile sociale si impozitele datorate daca banii incasati vor fi asimilati castigurilor salariale, potrivit unui proiect de OUG pentru modificarea Codului Fiscal obtinut de Mediafax.

"In cazul reconsiderarii unei activitati ca activitate dependenta se aplica regulile de determinare a impozitului si a contributiilor sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, pentru veniturile din salarii realizate in afara functiei de baza. (...) Orice activitate poate fi reconsiderata drept activitate dependenta in conformitate cu principiul prevalentei economicului asupra juridicului, daca sunt indeplinite criteriile prevazute la art. 7, alin. (1), pct. 2. In cazul reconsiderarii unei activitati ca activitate dependenta, impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, vor fi recalculate si virate fiind datorate solidar de catre platitorul si beneficiarul de venit", se arata in proiectul de ordonanta, care ar urma sa intre in vigoare la 1 iulie.

Astfel, in cazul unei firme platitoare aflata in insolventa sau care nu achita contributiile si al carei patrimoniu nu acopera sumele datorate, beneficiarul veniturilor din activitati independente, in care sunt incluse si drepturile de proprietate intelectuala, reconsiderate ca venituri salariale, este pasibil de plata tuturor contributiilor, care pot ajunge la aproximativ 80% din veniturile incasate.

La un venit anual de 30.000 de lei, un un beneficiar ar putea datora statului in jur de 25.000 de lei.

Proiectul de act normativ include o noua prevedere, prin care Fiscul va avea posibilitatea sa reconsidere o activitate ca fiind dependenta si veniturile asimilate salariilor in functie de "orice alte elemente care reflecta natura dependenta a activitatii", definitie care ofera o marja de manevra extrem de larga inspectorilor fiscali.

In Codul Fiscal sunt reluate si reformulate conditiile din normele metodologice in care o activitate este considerata independenta, dar sub forma criteriilor prin care o activitate va putea fi reconsiderata ca dependenta, iar veniturile vor fi asimilate salariilor.

"Orice activitate poate fi reconsiderata drept activitate dependenta daca indeplineste cel putin unul din urmatoarele criterii: a) beneficiarul de venit se afla intr-o relatie de subordonare fata de platitorul de venit, respectiv organele de conducere ale platitorului de venit si respecta conditiile de munca impuse de acesta cum ar fi: atributiile ce ii revin si modul de indeplinire a acestora, locul desfasurarii activitatii, programul de lucru; b) in prestarea activitatii beneficiarul de venit foloseste baza materiala a platitorului de venit, respectiv spatii cu inzestrare corespunzatoare, echipament special de lucru sau de protectie, unelte de munca si altele asemenea; c) beneficiarul de venit contribuie numai cu prestatia fizica sau cu capacitatea intelectuala, nu si cu capitalul propriu; d) platitorul de venituri suporta in interesul desfasurarii activitatii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizatia de delegare-detasare in tara si in strainatate precum si alte cheltuieli de aceasta natura; e) platitorul de venituri suporta indemnizatia de concediu de odihna si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, in contul beneficiarului de venit", se precizeaza in proiectul de ordonanta.

Tot de la 1 iulie, cota de cheltuieli deductibile pentru venitul net obtinut din drepturi de proprietate intelectuala va fi redusa la jumatate, de la 40% la 20% din venitul brut, aceeasi diminuare, de la 50% la 25% din venitul brut, urmand sa fie operata si pentru venituri din crearea unor lucrari de arta monumentala.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

14643 vizualizari

 • +7 (7 voturi)    
  rog o explicatie mai detaliata (Vineri, 18 iunie 2010, 18:58)

  cristi_an [utilizator]

  "La un venit anual de 30.000 de lei, un un beneficiar ar putea datora statului in jur de 25.000 de lei. "
  • +3 (7 voturi)    
   fiti intelegatori (Vineri, 18 iunie 2010, 19:34)

   Dan52 [utilizator] i-a raspuns lui cristi_an

   domnilor,fiti intelegatori, daca nu s-ar dijma -birura -scuzati expresia-venitul PFA, nu s-ar putea duce dijmarul-birarul la cumparaturi de duminica, macar pana la Amsterdam
  • +6 (6 voturi)    
   Si eu sunt curios (Vineri, 18 iunie 2010, 21:34)

   Lol Lolovici [utilizator] i-a raspuns lui cristi_an

   Ce taxe adunate ajung sa dea peste 80% din venit?
   • +1 (1 vot)    
    Iata care taxe adunate dau peste 80 % (Sâmbătă, 19 iunie 2010, 7:26)

    n.asul [anonim] i-a raspuns lui Lol Lolovici

    Cas, Cass, somaj, cota unica, Tva si accize
  • +2 (2 voturi)    
   Vladescu-le, arde-i pe privati ! (Sâmbătă, 19 iunie 2010, 7:25)

   arde.iasul [anonim] i-a raspuns lui cristi_an

   BRAVO, Boc si Seitan ! Bravo, Vladescule, rade-i pe privati, ca si Hogea, ministrul finantelor dinaintea ta ! Sa nu mai existe urma de economie particulara in Romania ( ca si asa era toata la nenea 'negru', nu ?), sa ramana doar pensionarii si bugetarii care sa plimbe catelul si pisica pe strada toata ziua--iata visul de aur al guvernarilor de dupa 1990 !
  • 0 (0 voturi)    
   in anumite circumstante (Sâmbătă, 19 iunie 2010, 16:42)

   tyty [utilizator] i-a raspuns lui cristi_an

   Daca un venit platit initial sa zicem, comision de intermediere, 30.000, fara nici un impozit retinut, gen comisioane platite agentilor de fotbalisti, este reconsiderat drept salariu, incep sa se adune impozitele CAS = intre 22-30% + 9,5%; CASS = 5,5%+5,2%; SOMAJ = 1%+1%; Impozit pe salarii= 16% si in functie de perioada accesorii constand in penalizari 0,1% pe zi, adica 36,5% pe an si majorari (astea nu mai stiu cum se calculeaza, dar fiscul stie).
   Incet incet adunate impozitele si accesoriile merg spre 80% deci din suma bruta platita de 30.000 fiscul te urmareste ptr 25.000. Daca a trecut ceva mai mult timp, prescriptia este intre 5 si 10 ani, ajungi sa datorezi fiscului mai mult decat venitul.Parca era o prevedere legala ca se opreste calcului majorarilor la dublul sumei datorate. Bineinteles ajungi in justitie si daca ai noroc scapi, daca nu esti executat. Intai financiar.
 • +7 (19 voturi)    
  Slabi ca de obicei (Vineri, 18 iunie 2010, 19:01)

  florin [anonim]

  Astea sunt masuri de descurajare a PFAurilor. Aproape orice PFA din Romania poate fi incadrat la activitate dependenta si apoi taxat la sange. Acest guvern trebuie schimbat urgent.
  • -4 (12 voturi)    
   reformulam (Vineri, 18 iunie 2010, 19:59)

   Marcel Ionita [utilizator] i-a raspuns lui florin

   Daca ai citi cu atentie ai putea intelege ca ORICE pfa din Romania care este folosit pentru ocolirea platilor catre constributiile sociale se incadreaza aici. Ordonanta nu pune presiune pe PFA, ci pe firma care te plateste prin PFA. Asfel, daca firma nu-si achita contributiile, si statul nu are de unde sa le recupereze, PFAul va fi debitat.

   Un PFA folosit intr-adevar in scopul activitatilor independente nu poate fi atins de aceasta OUG.
   • +7 (9 voturi)    
    dar... (Vineri, 18 iunie 2010, 20:22)

    calin [anonim] i-a raspuns lui Marcel Ionita

    De acord cu tine dar ai uitat de o problema. Inspectorii fiscali vor decide cine se incadreaza la aceasta forma si cine nu.
    Sincer eu ca si PFA nu mi-as asuma un asemenea risc. Mai bine imi fac o firma ca tot mai bine ies.
 • +11 (11 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 18 iunie 2010, 19:09)

  [anonim]

 • +11 (11 voturi)    
  Nedumerire (Vineri, 18 iunie 2010, 19:13)

  radu [anonim]

  "c) beneficiarul de venit contribuie numai cu prestatia fizica sau cu capacitatea intelectuala, nu si cu capitalul propriu;"

  Adica un avocat, un consultant, un traducator, un mecanic reparatii poate deveni persoana dependenta de clientul falit?
  • +8 (10 voturi)    
   Activitate dependenta (Vineri, 18 iunie 2010, 19:30)

   Martens [anonim] i-a raspuns lui radu

   Ana este PFA si are un contract de colaborare cu o companie. Potrivit contractului, Ana trebuie sa vina zilnic la sediul companiei si sa foloseasca dotarile acesteia pentru a presta o activitate. La sfarsit de luna, Ana ii taie o factura companiei. Acea activitate este activitate dependenta. Asta e un caz real pe care il cunosc.

   Pe de alta parte, traducatorii si avocatii care lucreaza pentru mai multe firme, acasa la ei, nu pot intra la activitati dependente pt ca nu depind strict de acele companii, de programul lor de lucru sau de dotarile lor.
   • +3 (5 voturi)    
    aha (Vineri, 18 iunie 2010, 19:57)

    calin [anonim] i-a raspuns lui Martens

    Si potrivit contractului firma poate inceta oricand oricum colaborarea cu Ana. Daca Ana ar fi angajata la firma atunci ar fi cam greu pt firma sa o dea afara din cauza legilor din Romania.
    Totodata daca firma da faliment Ana ramane direct fara somaj si fara alte chestii.
    PFA-ul e oarecum o chestie riscanta care aduce mai multi bani dar si mai multe riscuri. Cred ca e dreptul tau sa alegi.
    Dar daca o firma are "relatii" dependente doar cu o alta firma nu-i asa ca ar putea fi considerata o "firma salariata/angajata"?
   • +2 (4 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 18 iunie 2010, 20:29)

    [anonim] i-a raspuns lui Martens

    • 0 (0 voturi)    
     activitate dependenta (Sâmbătă, 19 iunie 2010, 0:37)

     CF [anonim] i-a raspuns lui

     Nu firma de paza se deplaseaza la sediul clientului, ci lucratorii ei. Acesti lucratori (persoane fizice) isi ridica drepturile salariale de la firma de paza. Aceasta are obligatia de a le retine impozitul, CASS-ul etc.
     Daca paznicii respectivi ar actiona independent (PFA), fara a fi angajatii firmei de paza si cheltuielile cu transportul, cu echipamentul etc, le-ar suporta clientul caruia ii pazesc bunurile, atunci aceasta activitate ar fi una dependenta, iar clientul din onorariul pe care ar trebui sa il plateasca paznicului, este obligat sa ii retina impozitul, CASS-ul etc.
     • +1 (1 vot)    
      da bre (Sâmbătă, 19 iunie 2010, 9:50)

      gigel de luxembourg [utilizator] i-a raspuns lui CF

      dar e aberant pt ca in felul asta pfa-urile vor deveni firme si vor incepe sa-si deduca cheltuiieli de transport, masina, haine, calculatoare etc. ideea la pfa era ca nu se deduc cheltuieli si se iau totusi 16% din incasari. daca maine ala isi face firma si baga pe firma chitantele diverse pe care le ia e posibil ca statul sa nu-si mai vada nici macar acei bani (16%)
      • +1 (1 vot)    
       P.F.A. - unele clarificari (Duminică, 20 iunie 2010, 23:24)

       CF [anonim] i-a raspuns lui gigel de luxembourg

       Nu este adevarat. Ce spuneti, este valabil doar pentru cei care sunt impozitati la norme de venit.
       Conform Codului Fiscal (art. 48), P.F.A.-urile care opteaza pentru determinarea impozitului in sistem real (au contabilitatea proprie), ISI POT DEDUCE ACELEASI CHELTUIELI pe care si le poate deduce o firma. Mai mult, la P.F.A., sunt considerate venituri doar facturile INCASATE, spre deosebire de o firma, unde facturile EMISE (indiferent ca sunt sau nu incasate) sunt considerate venituri. Singurul dezavantaj la o P.F.A. este ca nu poate angaja pe cineva care are aceeasi meserie. De exemplu un avocat nu poate angaja un alt avocat, un expert contabil nu poate angaja un contabil etc. In schimb, acestia pot angaja sofer, secretara, femeie de servici etc. Impozitul se calculeaza si se plateste anual, pana la data de 25.05. a anului urmator. Se determina prin aplicarea cotei de 16% asupra diferentei dintre venituri si cheltuieli. Anual se estimeaza un anumit venit care se presupune a se realiza pe anul in curs. La acest venit estimat, se calculeaza impozitul. Acest impozit se plateste trimestrial in 4 rate egale. Impozitul acesta platit anticipat se scade din impozitul anual datorat si diferenta se plateste, dupa cum am spus mai sus pana pe 25.05. a anului urmator. P.F.A. poate deveni, la fel ca o firma, platitor de TVA prin optiune sau la momentul depasirii plafonului de 35.000 euro stabilit prin lege.
       • 0 (0 voturi)    
        raspuns la unele clarificari (Luni, 21 iunie 2010, 14:36)

        BDD [anonim] i-a raspuns lui CF

        Un PFA nu poate avea angajati la randul sau. PFA-ul are un singur angajat: PF care il administreaza. De asmenei un PFA nu poate deconta multe din cheltuielile pe care le are o firma (ex cel mai bun e cheltuiala cu combustibiliul si alte cheltuieli auto chiar daca auto e luat pe PFA). Se pot deduce doar cheltuielile ce legatura directa cu activitatea de PFA (si implicit cu codul CAEN) si pot fi justificate, altfel la un control acestea se vor scoate si platesti impozit retraoactiv + pnealizari+ amenda.
        • +1 (1 vot)    
         Legislatia in vigoare (Luni, 21 iunie 2010, 16:30)

         CF [anonim] i-a raspuns lui BDD

         Cheltuielile cu combustibilul nu se pot deduce nici de catre firma (Codul Fiscal art. 21 alin. 4 lit. t). Masura este valabila atat pentru firme cat si pentru P.F.A. pana la 31.12.2010. Nici firmele nu isi pot deduce decat cheltuielile care au legatura directa cu activitatea pe care o desfasoara (Codul Fiscal art. 31 alin. 1 si alin. 2). P.F.A. poate avea mai mult de un angajat (OUG 44 art. 17 alin. 1 si alin. 2)
         • +1 (1 vot)    
          completare (Luni, 21 iunie 2010, 22:06)

          CF [anonim] i-a raspuns lui CF

          Este vorba de OUG 44/2008 art. 17 alin. 1 si alin. 2
   • +1 (1 vot)    
    Punctul c (Vineri, 18 iunie 2010, 23:39)

    bilbofil [utilizator] i-a raspuns lui Martens

    Intrebam de punctul c), unde nu este vorba de a veni la punctul de lucru al beneficiarului, ci doar de a nu contribui cu capital propriu la activitatea depusa.

    In alta ordine de idei, pe de o parte mi se pare ipocrit si incorect ca o parte din contributia la asigurarile de sanatate, sociale, somaj sa fie suportata de angajator si nu inclusa in salariul brut, sa vada si angajatul cit il costa de fapt sanatatea, pe de alta consider inechitabil ca la veniturile nesalariale sa nu se perceapa aceleasi contributii ca si pentru salarii.

    Insa un avocat, un traducator, un consultant, un instalator nu contribuie cu capital propriu la activitatea depusa (o roba, un computer ori niste scule care pot fi la fel de bine folosite si in gospodarie nu constituie capital). Pe se bazeaza afirmatia ca aceste persoane nu intra sub incidenta punctului c)?
    • 0 (0 voturi)    
     exemplu: (Sâmbătă, 19 iunie 2010, 1:00)

     CF [anonim] i-a raspuns lui bilbofil

     Un consultant

     I varianta:
     1. se deplaseaza regulat la sediul clientului;
     2. utilizeaza computerul acestuia;
     3. utilizeaza programul legislativ al acestuia;
     4. i se platesc deplasarile;
     5. contractul este incheiat pe o perioada nedeterminata de timp;
     6. onorariul este platit regulat, in suma fixa;
     Toate acestea sunt prevazute prin contract.
     Aceasta este o activitate dependenta.

     II varianta
     1. are cabinetul sau propriu;
     2. utilizeaza computerul sau;
     3. utilizeaza programul sau legislativ;
     4. suporta cheltuielile cu deplasarea;
     5. contractul este incheiat pe o perioada determinata de timp, avand ca obiectiv rezolvarea unei anumite spete.
     6. onorariul reprezinta achitarea stricta a serviciului prevazut in contract.
     Aceasta este o activitate independenta.
     • +2 (2 voturi)    
      problema ... (Sâmbătă, 19 iunie 2010, 19:54)

      maya [anonim] i-a raspuns lui CF

      e ca un PFA nu va fi considerat dependent/independent in baza insumarii tuturor acelor conditii.
      Problema este ca daca UNA dintre respectivele conditii enumerate mai sus, plus, "orice alte elemente" care pot indica natura dependenta a unei activitati ( cum mama naibii sa te exprimi asa intr-o lege???? pt asa ceva nu protesteaza nimeni, nu???), ei bine atunci acea activitate poate fi considerata una dependenta.
      • 0 (0 voturi)    
       dependent/independent - dilema???? (Duminică, 20 iunie 2010, 23:28)

       CF [anonim] i-a raspuns lui maya

       Pentru "lupta" cu fiscul, cu abuzurile acestuia, exista persoane specializate. Apelati la una din ele si veti ramane uimit cate probleme si neclaritati se pot rezolva.
    • +1 (1 vot)    
     :)))) (Sâmbătă, 19 iunie 2010, 2:18)

     dorian gray [anonim] i-a raspuns lui bilbofil

     Tata este avocat. Pastrez si acum amintirile din copilarie cand dadea cu aspiratorul prin casa, cu roba pe el, pentru ca, nu-i asa, roba este ceva f util in gospodarie.
     Mai nene, fii serios.
     Un traducator foloseste mult mai mult decat un computer- programe de traducere, dictionare, imprimanta, hartie, cd-uri , cursuri de perfectionare- ei bine toata astea costa bani.
     La fel, un avocat se documenteaza- are nevoie de bani pt asta
     Un instalator- tu chiar crezi ca uneltele din trusa unui profesionist sunt fix alea pe care le gasesti intr-o gispodarie obisnuita???

     Asa, si de ce ma rog consideri tu ca este neechitabil ca o persoana sa nu plateasca aceste contributii, daca nu are venitirui salariale. Poate vrea pensie privata si asigurare privata.
     La situatia cand un angajat mai are si venituri pe PFA ( venituri obtinute din colaborarea cu alte firme) si eventual si pt Drepturi de autor, te-ai gandit? de ce anume sa platesc eu de trei ori impozitul la sanatate? nu tot aceeasi spaga o dau daca ma duc la doctor??
 • +2 (6 voturi)    
  Crime impotriva umanitatii (Vineri, 18 iunie 2010, 19:17)

  Victor [anonim]

  Eu NU am fost de acord cu DDA-urile, pentru 45% din veniturile lunare, dar institutia media in care lucrez m-a obligat sa accept pentru a-mi putea oferi un salariu cat de cat decent. Acum ce fac? Ma voi trezi cu popriri pe contul de salariu sau pe contul in care vars banii din care banca isi trage ratele de la creditul facut? Chiar vor sa omoare si salariatii? Ca pe pensionari i-a rezolvat!
 • +4 (4 voturi)    
  Abuzuri... (Vineri, 18 iunie 2010, 19:19)

  Unul [anonim]

  Acum sa vezi abuzuri din partea inspectorilor fiscali. Vor aplica una din conditiile alea idioate, si iti vor recalcula impozitele pe toate veniturile incasate, adica CAS, CASS, Somaj, si impozit.
 • +3 (7 voturi)    
  Aşa băieţi,impozitaţi tot ! (Vineri, 18 iunie 2010, 19:21)

  raoke [anonim]

  Şi din piatră seacă trebuie scos ultimul bănuţ,pentru a se putea promova,spre exemplu...turismul.
  Prietenii ştiu de ce... !
 • +7 (7 voturi)    
  :) (Vineri, 18 iunie 2010, 19:36)

  calin [anonim]

  Asta e duma dumelor. Pai daca io is PFA si am intrari si iesiri, relizez un profit mic, voi fi taxat la sange pt venit?
  Pai in cazul asta mai bine iti faci o firma si platesti 16% pe dividente.
  • +3 (3 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 18 iunie 2010, 20:30)

   [anonim] i-a raspuns lui calin

   • +4 (4 voturi)    
    :) (Vineri, 18 iunie 2010, 20:46)

    calin [anonim] i-a raspuns lui

    Nu nu, eu cred totusi ca planul lor e sa ne forteze sa ne facem firme in Bulgaria sau in alta tara unde nu se petrec asemenea absurditati fiscale :).
    Foarte tare va fi totusi si faza cu PFA-urile la norma de venit...
    Daca esti la norma de venit o zi de concediu iti este platita de CASS aferent normei de venit dar surprizaca tu va trebui sa platesti CASS-ul la venitul real nu la norma de venit :).
    As fi curios sa stiu daca voi ajunge sa platesc contributie de somaj, cine si cum va decide daca ajung in somaj sau nu, eu sau angajatorul? In ambele situatii ma-s vedea nevoit sa abuzez de aceasta situatie daca tot platesc contributia de somaj :). Dar aceeasi problema cu cei care is la norma de venit, vor plati contributia la somaj pe baza venitului net dar vor avea somaj aferent normei de venit?:))
   • +2 (2 voturi)    
    Precizare (Vineri, 18 iunie 2010, 21:16)

    Frobenius [anonim] i-a raspuns lui

    Nu cartea de munca ii intereseaza. Ci faptul ca vei fi dependent (de un sef, de un program de lucru, de un salariu). O persoana dependenta este mai usor de controlat. Ii dai un kilogram de orez si o galeata de plastic si face dupa cum i se spune. Daca are accese critice ii tai din salariu si ai obtinut linistea. Sau ii impui o "donatie obligatorie".
    (Era previzibila aceasta directie, dupa idiotenia de impozit forfetar. Si va fi, intr-o buna masura, la fel de paguboasa. Va face doar "curatenie in registre".)
 • +1 (1 vot)    
  SRL (Vineri, 18 iunie 2010, 20:18)

  catalin [anonim]

  Mda ... cea mai buna solutie este sa iti faci un SRL, deci romanii for fi patroni de acuma inainte.
  Partea nasoala e ca trebuie sa ai contabila, dar cu activitatea presupune doar emiterea unei facturi pe luna .... e ok; vorbesti cu cativa prieteni si va cuplati la contabilitete.

  Cool .... patron.
  • +3 (3 voturi)    
   Dar... (Vineri, 18 iunie 2010, 21:08)

   Unul [anonim] i-a raspuns lui catalin

   Suna mai siplu decat este in realitate, dar va trebui sa platesti impozit de 16% plus dividente de inca 16%, la care daca nu ai alte contracte cu casa de pensii si de sanatate va trebui sa inchei si acolo contracte probabil pe salariul minim pe economie. La care se mai adauga ca pe factura va trebui sa pui si TVA-ul.
   Deci din pacate e mult mai complicata treaba... dar intrun final poate ca va merita.
   • 0 (0 voturi)    
    Totusi (Vineri, 18 iunie 2010, 23:55)

    catalin [anonim] i-a raspuns lui Unul

    Eu zic ca totul depinde cat de bine te vei invarti cu cheltuielile :)
    Acuma sa fim seriosi ... ca nu iti vei da un salar mare (minim pe econimie e recomandat) si daca te misti chiar bine ..... ajungi cu balanta pe 0 si atunci parerea mea e ca statul pierde enorm.
    Parca citeam undeva ca o tara a mai incerca ceva similar si cand au tras linia dupa cateva luni s-a constatat ca de fapt ei pierdusera, nu au incasat bani la buget nici cat au reusit inainte.
    Si toate chestiile astea costa bani .... sa faca proiecte de legi si alte magarii (macar daca le-ar face cu cap); iar cand vor ajunge la concluzia ca tot nu e bine iarai o vom lua de la capat pentru ca in Romania merge si "taiem aici un tenti si vedem dupa, daca nu e bine refacem" in loc sa stabileasca de la inceput ce si cum sar cu capul in orice idei aberante.
    Am ajuns sa nu ma mai surprinda astfel de decizii imbecile cand am auzit de un proiect de lege propus pentru taxarea pietonilor pentru ca acestia uzeaza asfaltul de pe trotuar (si de chesti asta sunt sigur ca e adevarata - a fost cu cativa ani in urma).
  • 0 (0 voturi)    
   contabilitate (Sâmbătă, 19 iunie 2010, 1:05)

   CF [anonim] i-a raspuns lui catalin

   Firmele care se infiinteaza in cursul anului, sunt scutite de plata forfetarului pana la sfarsitul anului.
 • -6 (10 voturi)    
  sa platesca si pfa-urile, de ce nu? (Vineri, 18 iunie 2010, 20:53)

  AA [anonim]

  lasa sa plateasca si cei cu pfa, de ce sa platim numai cei care suntem angajati cu contract
  • +4 (4 voturi)    
   ... (Vineri, 18 iunie 2010, 22:18)

   calin [anonim] i-a raspuns lui AA

   aaa sa moara capra vecinului sau cum? :). Problema e ca asemenea masuri (vezi forfetarul) vor pune pe butuci de tot economia acestei tari si asa schioapa (vezi eperienta cu forfetarul). Sa-l chemam pe Pogea sa ne arate cati bani a incasat din forfetar si cate firme s-au inchis din cauza acelei aberatii fiscale.
   • +2 (2 voturi)    
    forfetar (Vineri, 18 iunie 2010, 23:09)

    ovidiu [anonim] i-a raspuns lui calin

    Eu am facut niste calcule si am considerat ca atat timp cat forfetarul nu-mi afecteaza pretul om-ora nu imi inchid firma. Cat timp pot sa mai decontez cheltuieli este OK sa ai firma. Cine stie cat timp.....
  • +4 (4 voturi)    
   E invers (Vineri, 18 iunie 2010, 23:44)

   bilbofil [utilizator] i-a raspuns lui AA

   Ce platesti ca salariat cind firma e in incapacitate de plata? Dupa cite stiu, ai prioritate la recuperarea datoriilor, in timp ce PFA-ul ia praful de pe toba, dupa stat, salariati si banci (care au garantii la credite).
  • +1 (1 vot)    
   plati (Sâmbătă, 19 iunie 2010, 1:10)

   CF [anonim] i-a raspuns lui AA

   Pentru ca PFA-urile nu beneficiaza de somaj.
   Pentru ca PFA-urile ar plati mai mult (in valori absolute) la CASS, dar serviciile medicale sunt aceleasi si pentru unii si pentru altii.
   Etc.

   Si oricum PFA-urile plateau aceleasi contributii ca si salariatii (cu exceptia contributiei la somaj).
 • +5 (5 voturi)    
  actiune si re-actiune (Vineri, 18 iunie 2010, 21:50)

  bucatar [anonim]

  prin aceasta aceasta sunt descurajate activitatile pfa-urilor. ei vor continua sa lucreze, insa vor face totul la negru. orice actiune are o reactiune in mediul economic. cei 30 mii lei dati ca exemplu vor fi rulati la negru.
  • +1 (1 vot)    
   greu la negru (Vineri, 18 iunie 2010, 23:15)

   ovidiu [anonim] i-a raspuns lui bucatar

   Stii tu ce greu ii sa faci banii de dat la negru.
   Exemplu, firma the transport: se dau tepe cu facturi in regula dar la negru ce sa mai vb.
   Alt exemplu: gigi este pfa, el face o retea si cumpara echipamente pentru o alta firma. In trecut facea deviz pe ce achizitiona si factura, acum trebuie sa cumpere echipamenete la negru, sa nu le declare niciunde si sa le dea(exact, sa le dea) la beneficiar , urmand ca acesta sa gaseasca o modaliate sa faca rost de bani negri sa plateasca.
   Ii foarte complicat sa intri inapoi la negru, acum cand majoritatea firmelor au descoperit ce "fain" ii cu cartile pe fata....
 • +5 (5 voturi)    
  bineinteles (Vineri, 18 iunie 2010, 21:53)

  dorian gray [anonim]

  cad s-a pus problema de taiat salarii\/pensii, meetinguri, chestii. cand se pune problema sa sugrume si activitatea privata, nu are nimeni timp sa protesteze. nu mai bine ne facem firme si ne mutam cu totul sediul fiscal?
  • 0 (0 voturi)    
   Unde e mai rentabil? (Vineri, 18 iunie 2010, 23:45)

   bilbofil [utilizator] i-a raspuns lui dorian gray

   .
   • +2 (2 voturi)    
    offshore (Sâmbătă, 19 iunie 2010, 1:52)

    dorian gray [anonim] i-a raspuns lui bilbofil

    nu stiu inca, pentru ca sincer nu m-a interesat. stiam de delaware, seychelles, cipru, dar stiam doar pt ca auzisem la altii.
    stiu ca suna un pic nerealist, dar vroiam sa desfasor o activitate legala in tara mea, sa fiu corect fata de stat, sa-mi platesc taxele, cu alte cuvinte, sa ajut statul sa ma ajute.
    Se pare ca e cam greu sa faci asta in conditiile astea...
    • 0 (0 voturi)    
     :) (Sâmbătă, 19 iunie 2010, 18:17)

     calin [anonim] i-a raspuns lui dorian gray

     Era un cantec de la BUG mafia parca ceva de genul "cum sa fii cinstit cand din banii care ii faci statul vine si iti ia jumate".
     Concret eu lucrez ca si PFA pt o firma din strainatate si bag bani in tara asta de doi bani. Nu imi convine sa dau vreo 60-80% din acei bani la stat!
  • +1 (1 vot)    
   codul fiscal (Sâmbătă, 19 iunie 2010, 1:14)

   cf [anonim] i-a raspuns lui dorian gray

   Daca o firma are sediul social, sa zicem in Bulgaria, dar activeaza pe teritoriul Romaniei mai mult de 6 luni, este impozitata in Romania pentru veniturile obtinute aici.
   • 0 (0 voturi)    
    termenul... (Sâmbătă, 3 iulie 2010, 15:10)

    dorian gray [anonim] i-a raspuns lui cf

    de dubla impozitare iti spune ceva?
 • +4 (4 voturi)    
  Nice (Vineri, 18 iunie 2010, 23:00)

  x [anonim]

  Fain, acum se va face totul la negru si deci implicit vor scadea veniturile la stat.
  Beton, sa vedem de unde mai scot bani pt pensionari cand toata lumea va lucra la negru, ca nu beneficiezi de absolut nici o facilitate daca nu ai face asa.
 • -3 (3 voturi)    
  ha ha ha (Sâmbătă, 19 iunie 2010, 7:51)

  mircea [anonim]

  Ce-mi place cum se vaita evazionistii ... :)
  Care economie o pune pe butuci ? aia neagra ? de-ar fi asa usor ...
 • 0 (0 voturi)    
  PFA si salariat (Sâmbătă, 19 iunie 2010, 8:50)

  dorinel [anonim]

  In conditiile in care ca si PFA indeplinesc una din acele conditii (am un contract pe perioada nedeterminata si incasez lunar o suma fixa - neprevazuta in contract) dar sunt si angajat cu carte de munca in alta parte voi fi impozitat si ca PFA?
  • 0 (0 voturi)    
   Normal (Duminică, 20 iunie 2010, 0:41)

   calin [anonim] i-a raspuns lui dorinel

   Normal bre ca doar si sanatatea o platesti si pe cartea de munca si pe PFA in acelasi timp dar beneficiezi o singura data de servicii de 2 bani ...
 • +1 (1 vot)    
  Incompetenti ca intotdeauna .... (Sâmbătă, 19 iunie 2010, 9:59)

  Lucian [anonim]

  nu-i voi injura ca maresc impozite, nu-i injur ca fura, nu-i injur ca au mintit si mint in continuare (ma refer la toata clasa politica cu aceste afirmatii). Ii Injur pentru ca nici macar ACUM nu fac legi clare, stabile, cu criterii bine definite, care sa nu lase loc de interpretare. Si aici ma refer la art.1, lit.f din ordonanta de urgenta pt modificarea codului fiscal: "orice alte elemente care reflectă natura dependentă a activităţii." Care sunt alte elemente? Cine le stabileste? Inspectorul fiscal care din spaga ceruta trebuie sa verse cota parte la partid, sau mai sus, pe scara ierarhica? si ca sa inchei, in loc de afirmatia standard sa va f.... le spun cu mare ''drag'' Sa Traiti Bine.
 • 0 (0 voturi)    
  retroactiv (Sâmbătă, 19 iunie 2010, 10:52)

  calin [anonim]

  Io propun sa se dea o lege care sa se aplice retroactiv si toate firmele sa plateasca inca 20% impozit pe profit pe langa cei 16% care i-au platit deja, incepand cu anul 2000.
 • 0 (0 voturi)    
  PFA si salariat (Sâmbătă, 19 iunie 2010, 11:00)

  dorinel [anonim]

  In cazul in care sunt salariat lao firma si am o colaborare (in afara orelor de program) cu o alta firma printr-un contract pe perioada nedeterminata voi fi impozitat in plus ca PFA?
  • 0 (0 voturi)    
   impozitare (Duminică, 20 iunie 2010, 23:52)

   CF [anonim] i-a raspuns lui dorinel

   Depinde...
   1. Ca P.F.A. depinde de cum ai optat sa fii impozitat:
   - la norma de venit;
   - pe baza contabilitatii in partida simpla.

   2. Depinde de tipul de contract:
   - de prestari servicii;
   - de mandat;
   - conventie civila etc.

   3. Depinde de ce este stipulat in contract:
   - ti se retine impozitul de catre beneficiarul serviciului prestat de tine;
   - nu ti se retine impozitul de catre beneficiar.

   Cum am spus mai sus, contacteaza un specialist in domeniul fiscal.
   In fiscalitate, cazurile sunt multe si diverse, rezolvarea acestora depinzand de mai multi factori.
 • +1 (1 vot)    
  Mi se pare un abuz si un atac la PFA-uri (Sâmbătă, 19 iunie 2010, 11:31)

  Vali [anonim]

  Daca vreau sa aleg sa am o contributie minima la pensie si sa am o pensie privata, ar trebui sa am acest drept . Deasemeni, daca vreau sa am o asigurare privata de sanatate si nu sa fiu obligata sa platesc atat eu cat si angajatorul o suma mare la CASS si in plus o spaga grasa la medic, ar trebui sa pot face asta. Sa spunem ca era cat de cat posibil prin acest PFA , o forma de a creste cat de cat veniturile. Acum nici macar atat nu se va mai putea . Dar sa speram ca totusi, nu va avea dreptul orice inspector fiscal sa reclasifice activitatile , sau ca nu se va ajunge la aceasta masura. Eu personal , ma voi gandi sa-mi infiintez un SRL, sau poate chiar voi pleca din tara. Am ajuns sa ma enervez numai cand aud si vad astfel de masuri luate de politicieni incompetenti. Ca si cetatean al acestei tari , o sa ajung cu sanatatea afectata din cauza politicienilor si guvernantilor incompetenti de peste 20 de ani care se perinda pe la conducere.
 • 0 (0 voturi)    
  titlu idiot (Sâmbătă, 19 iunie 2010, 12:46)

  florin [anonim]

  Titlul articolului este idiot.
  PFA-ul plateste oricum tot ce vine la rand si fara prea multe posibilitati de deducere daca este o activitate gen consultanta.
  De fapt sunt vizate firmele care fac contracte cu PFA in loc de contracte de munca. Ideea ar fi ca firmele sa plateasca contributii si in cazul contractelor cu PFA. De aici vor fi doua variante: fie se vor face contracte a.i. sa nu intre sub incidenta dependentei , fie se vor transforma in contracte de munca. Persoana care are PFA a negociat cu cllientul un venit brut, in cazul unui contract de munca se va negocia un venit net
  • 0 (0 voturi)    
   asa e... (Sâmbătă, 19 iunie 2010, 13:32)

   mog [anonim] i-a raspuns lui florin

   sunt multe firme care au transformat contractul de munca cu un angajat in contract de colaborare cu pfa - angajatul pe cartea de munca primeste minim pe economie si restul de bani ii primeste pe pfa ul pe care si l`a deschis.astfel firma angajatoare plateste mai putin la stat pentru acel angajat.fiscul si`a cam dat seama de shmecheria asta si acum vor sa elimine portita asta...
   vom vedea ce va fi...
 • 0 (0 voturi)    
  offshore (Sâmbătă, 19 iunie 2010, 13:45)

  offit [anonim]

  sunt efectiv socat de stirea asta. firmele nu vor vrea sa se complice si nu vor mai colabora cu pfa-uri. am gasit solutie. caut asociati pentru deschidere offshore de servicii it, media, legale... cu cat suntem mai multi cu atat ne costa mai putin. rog seriozitate. offit[at]gmx.com
 • +2 (2 voturi)    
  Variante (Sâmbătă, 19 iunie 2010, 14:24)

  Roberto [anonim]

  Vedeti ca in Bulgaria impozitul pe profit e de 10%. De asemenea, si Ungaria impozitul e de 10% pentru firmele ce nu depasesc cifra de afaceri de 500 mil HUF pe an. Si nici una din aceste tari nu are aberatia numita impozit minim, au inspectori fiscali prietenosi si care te ajuta in primul rand.
  • +1 (1 vot)    
   Yeap (Sâmbătă, 19 iunie 2010, 18:24)

   calin [anonim] i-a raspuns lui Roberto

   Ma gandesc din ce in ce mai serios sa optez pt o firma in Bulgaria. Daca statul Roman nu vrea 25 % din veniturile mele (16% cota vreo 6% sanatatatea si vreo 3% pensia), ci vrea 50-80% atunci va primi 0!
   Este absurd sa ii pui pe toti in aceeasi oala - evazionisti si cinstiti.
   Numai faptul ca lanseaza o asemenea veste (chiar daca nici nu se va mai aplica), ma face sa am rau la stomac si sa-mi bag picioru in ea tara.
 • 0 (0 voturi)    
  calcule aiurea (Duminică, 20 iunie 2010, 16:33)

  Cristi [anonim]

  cred ca s-au calculat total gresit acei 80%. nu se va da statului ~80% din venitul total, adica 25.000 lei din 30.000 lei. statului i se va cuveni aprox 80% din ce ramane la pfa, adica pfa va ramane cu ~16.500 lei si statul cu ~80% din acestia, adica ~13500. total = 30.000 lei.
  • 0 (0 voturi)    
   calcule aiurea (Duminică, 20 iunie 2010, 16:46)

   Cristi D [anonim] i-a raspuns lui Cristi

   tot eu. sa dea 25.000 la stat din 30.000 lei ar insemna sa plateasca 500% impozite. nu 80% ..


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by