China va permite mai multa flexibilitatea in stabilirea cursului yuanului, in cadrul politicii nationale de imbunatatire a ratei de schimb, a anuntat Banca Nationala a Chinei, preluata de Reuters.

Beijingul a fost supus la o puternica presiune din partea Statelor Unite, care sustin ca subevaluarea cursului yuanului este una dintre cauzele deficitului comercial urias pe care il are in relatia cu China.

Seful Fondului Monetar International, Dominique Strauss-Kahn, a salutat anuntul facut de China, afirmand ca aceasta masura va contribui la cresterea veniturilor gospodariilor si la incurajarea investitiilor interne.

Un curs mai flexibil al yuanului va "ajuta la cresterea veniturilor gospodariilor din China si va oferi stimulentele necesare pentru reorientarea investitiilor spre industriile care servesc consumatorilor chinezi".

Secretarul american al Trezoreriei, Timothy Geithner, a salutat si el decizia, dar a solicitat o "implementare hotarata" a acestei politici.

El a adaugat ca flexibilizarea cursului de schimb al yuanului va avea o contributie pozitiva la o relansare economica globala "puternica si echilibrata".